ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΣ

ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗ ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ. Το πιο επιρρεπές δωμάτιο του σπιτιού για συμπύκνωση υγρασίας είναι το μπάνιο. Αυτό είναι λογικό να γίνει καθώς παράγεται μεγάλη ποσότητα υγρασίας όταν κάνετε ένα καυτό μπάνιο ή ντους. Έτσι όταν το μπάνιο δεν αερίζεται καλά, ο υγρός αέρας που έχει σχηματιστεί σε όλες τις επιφάνειες του μπάνιου θα συμπυκνωθεί και μπορεί να δημιουργήσει μούχλα.

Τα παράθυρα του μπάνιου, οι τοίχοι του και το ταβάνι του είναι επιφάνειες που μπορούν να συγκεντρώσουν την υγρασία και όταν γίνει συσσώρευση μπορεί να δείτε μεγάλα μαύρα μπαλώματα στους τοίχους ή το ταβάνι και σταγονίδια νερού στα παράθυρα. Όταν γίνεται παρατεταμένη έκθεση του μπάνιου στην υγρασία, τότε δημιουργείται μούχλα. Σε μικρή ποσότητα η μούχλα δεν είναι βλαβερή, όμως αν παραμείνει και επεκταθεί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας όπως αναπνευστικές και δερματικές παθήσεις. Μπορείτε να αποτρέψετε τη συμπύκνωση υδρατμών στο μπάνιο σας μειώνοντας την ποσότητα υγρασίας διαβάζοντας αυτό το άρθρο.

Η σημασία της πρόληψης κατά της μούχλας στα μπάνια

ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

Το να υπάρχει ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ δεν είναι κάτι σπάνιο, όμως είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί. Πέραν της άσχημης εικόνας που παρουσιάζει και της δυσοσμίας που μπορεί να επιφέρει, η μούχλα δημιουργεί προβλήματα και στην υγεία.

Τα σημεία που μπορεί να αναπτυχθεί η μούχλα δεν είναι πάντα ορατά, δηλαδή πίσω από τον νιπτήρα, ή το περβάζι του παραθύρου του μπάνιου. Έτσι μπορεί να αρχίσει να σας δημιουργεί προβλήματα στην υγεία σας μακροπρόθεσμα, χωρίς να μπορείτε να εντοπίσετε το λόγο. Όταν ένα μπάνιο δεν αερίζεται επαρκώς και συντηρεί την υγρασία από τους υδρατμούς, τότε η μούχλα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Η επίδραση της μούχλας στην υγεία

Η μούχλα είναι ζωντανός οργανισμός, και όταν μεγαλώνει παράγει αερομεταφερόμενα σωματίδια τα οποία έχουν τοξικές ουσίες. Η έκθεση του ανθρώπου σε αυτά τα σωματίδια μούχλας είναι επικίνδυνη καθώς μπορεί να επιφέρει εξανθήματα, ερεθισμό στα μάτια, αλλεργία, βήχα, ζάλη, ναυτία κ.ά.

Αντιλαμβάνεστε πως οι επιπτώσεις στην υγεία είναι σοβαρές και όταν η έκθεση στη μούχλα είναι μακροπρόθεσμη, μπορεί να γίνουν σοβαρότερες, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Καθώς το σώμα προσπαθεί να καταπολεμήσει το παθογόνο μικρόβιο, αποδυναμώνεται και γίνεται ευαίσθητο απέναντι και σε άλλες ασθένειες. Πιο επιρρεπείς είναι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και οι άνθρωποι που έχουν αλλεργίες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της έκθεσης σε μούχλα

Δεν είναι πάντα εύκολο να διαπιστώσετε ότι εκτίθεστε σε μούχλα και αυτό είναι το πρόβλημα. Τα συνήθη συμπτώματα της έκθεσης στη μούχλα είναι τα εξής:

  • Υγρά μάτια
  • Βήχας ή συριγμός
  • Συνεχές κρυολόγημα ή ερεθισμός στη μύτη
  • Έλλειψη ενέργειας ή κόπωση
  • Πονοκέφαλος
  • Ναυτία
  • Ερεθισμένοι αδένες – φλεγμονή στο λαιμό
  • Εξάνθημα στο δέρμα

Πώς να αντιμετωπίσετε την υγρασία στο μπάνιο

ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΓΡΑΣΙΑΣ

Για να αποφύγετε την ανάπτυξη μούχλας στο μπάνιο σας, πρέπει να ελαχιστοποιήσετε τη συμπύκνωση υγρασίας και για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχετε επαρκή αερισμό στο μπάνιο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε διάφορους απλούς τρόπους και να μειώσετε την υγρασία στο μπάνιο.

Μείωση της συμπύκνωσης υγρασίας στο μπάνιο

Ο καλός αερισμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη συσσώρευση υγρασίας και την εξάλειψη προσβολής μούχλας στο μπάνιο. Μια καλή μονάδα εξαερισμού ή ένας ανεμιστήρας εξαερισμού βοηθούν στη μείωση της υγρασίας καθώς αφαιρούν τον υγρό αέρα.

Τα προηγμένα συστήματα εξαερισμού είναι ιδανικά για σημεία του σπιτιού που έχουν συσσωρευμένη υγρασία και μούχλα και ιδιαίτερα τα μπάνια, καθώς αντικαθιστούν τον υγρό αέρα με φρέσκο κι έτσι οι υγροί ατμοί φεύγουν από το μπάνιο. Υπάρχουν ακόμα μονάδες παθητικού αερισμού οι οποίες δεν απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια. Και φυσικά είναι και οι κλασσικοί ανεμιστήρες εξαερισμού.

Έτσι για να αποφύγετε τη συμπύκνωση υγρασίας στο σπίτι σας γενικότερα, να φροντίζετε να είναι πάντα καλά αερισμένο το μπάνιο σας, καθώς οι υδρατμοί που βγαίνουν από εκεί μεταφέρονται και στο υπόλοιπο σπίτι και μεγαλώνουν το πρόβλημα της συμπύκνωσης υγρασίας.

Μια ακόμα επιλογή είναι να δημιουργείτε ρεύμα στο σπίτι σας ανοίγοντας τα αντικριστά παράθυρα. Έτσι ο φρέσκος αέρας που εισέρχεται και φεύγει λειτουργεί σαν φυσικός ανεμιστήρας.

Ανέξοδοι τρόποι για να μειώσετε τη συμπύκνωση υγρασίας στο μπάνιο σας

Μπορείτε μόνοι σας να προλάβετε τη συσσώρευση υγρασίας στο μπάνιο σας ανέξοδα. Το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι να αλλάξετε τις καθημερινές σας συνήθειες κάνοντας τα ακόλουθα:

  • Κλείνετε την πόρτα του μπάνιου σας όταν κάνετε μπάνιο ή ντους για να μη μεταφερθεί η υγρασία και στο υπόλοιπο σπίτι. Υπάρχει βέβαια και η εκδοχή να έχετε ανοιχτή την πόρτα ώστε να μη μένει εγκλωβισμένη η υγρασία μέσα στο μπάνιο, κάτι που ισχύει μεν αλλά εφόσον το υπόλοιπο σπίτι έχει μεγάλους και ευάερους χώρους
  • Κατά τη διάρκεια του μπάνιου ή του ντους να έχετε ανοιχτό παράθυρο για να φεύγουν οι υδρατμοί.
  • Όταν τελειώνετε, σκουπίστε καλά όλες τις επιφάνειες που είναι υγρές, δηλαδή παράθυρο, πλακάκια και όπου βλέπετε υδρατμούς ή σταγονίδια νερού.
  • Μην αφήνετε βρεγμένα ρούχα (πετσέτες) στο δάπεδο του μπάνιου σας.
  • Καθαρίστε καλά όποια εστία μούχλας αντιληφθείτε.

Άλλοι τρόποι αποφυγής συμπύκνωσης υγρασίας

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να γίνει συμπύκνωση υγρασίας είναι η έλλειψη θερμότητας σε ένα σπίτι. Γι΄αυτό το λόγο να φροντίζετε η θερμοκρασία του σπιτιού σας να είναι πάνω από 16 βαθμούς Κελσίου. Μία προθέρμανση στο μπάνιο βοηθά αρκετά στη μείωση υγρασίας. Ακόμα, η έλλειψη μόνωσης ή η κακή μόνωση σε ένα σπίτι, προκαλεί συμπύκνωση υγρασίας και υδρατμών. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα να προσπαθείτε να έχετε μια καλή θερμοκρασία σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού σας, δηλαδή πάνω από 16 βαθμούς Κελσίου.

Απαλλαγή από τη μούχλα στο μπάνιο

ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η μεγάλη συσσώρευση από ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο σπίτι σας γενικότερα αλλά και στην υγεία σας. Ο χώρος του μπάνιου είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στη μούχλα και στη συσσώρευση υγρασίας εάν δεν έχει επαρκή ροή αέρα. Μπορείτε όμως εύκολα να προλάβετε τη δημιουργία μούχλας ακολουθώντας τα εξής βήματα:

Σκουπίζετε τακτικά τις υγρές επιφάνειες

Μετά τη χρήση του μπάνιου σας να σκουπίζετε καλά όλες τις υγρές επιφάνειες. Να καθαρίζετε συχνά την μπανιέρα, τη λεκάνη, το ντους, τα πλακάκια και το ταβάνι του μπάνιου σας και να καθαρίζετε και τις γωνίες γύρω από το ντους ή τη μπανιέρα, δηλαδή στις ενώσεις με τη σιλικόνη. Καθώς η μούχλα προτιμά τις βρεγμένες επιφάνειες, να σκουπίζετε και το κάτω μέρος των προϊόντων που εκτίθενται σε υγρασία, όπως το μπουκάλι του σαμπουάν ή το αφρόλουτρο. Σκουπίστε κάθε συσκευασία προσωπικής υγιεινής καλά και ειδικά στο κάτω μέρος της.

Χρησιμοποιήστε βαφή για τη ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ στις πληγείσες περιοχές

Για να αφαιρέσετε τη μούχλα από τα σημεία που έχει δημιουργηθεί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντιμουχλικό προϊόν για καθάρισμα και κατόπιν να περάσετε τα σημεία στο ταβάνι ή στους τοίχους του μπάνιου που έχουν προσβληθεί από μούχλα, με ειδική μπογιά για μούχλα. Αυτός ο συνδυασμός θα αποτρέψει μελλοντική προσβολή από μούχλα.

Το καθαριστικό προϊόν για πλύσιμο κατά της μούχλας είναι μυκητοκτόνος αντιμετώπιση και είναι ειδικά σχεδιασμένο για την αφαίρεσή της από όλες τις προσβεβλημένες επιφάνειες στο χώρο του μπάνιου. Είναι κατάλληλο για πλακάκια, αλλά και για ξύλινες επιφάνειες. Ξεκινήστε με το προϊόν αυτό, ρίχνοντας στα σημεία που έχουν προσβληθεί και μόλις η επιφάνεια καθαρίσει και είναι λεία αραιώστε το προϊόν με νερό και πλύνετε τα σημεία που χρειάζεται με σφουγγάρι ή μια βούρτσα. Σε περιοχές που είναι περισσότερη η μούχλα μπορείτε να ξαναβάλετε από το προϊόν αυτό μόλις στεγνώσει καλά.

Μόλις τελειώσετε με το καθάρισμα και το πλύσιμο μπορείτε να βάψετε τις πληγείσες περιοχές ρίχνοντας το πρόσθετο προϊόν κατά της μούχλας μαζί με τη βαφή. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με όποιο χρώμα έχετε επιλέξει για το μπάνιο. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και σε αρμόστοκο πλακιδίων αλλά και στις ενώσεις της ταπετσαρίας. Ανακατέψτε τα καλά και βάψτε τα σημεία που χρειάζονται πέρασμα. Το προϊόν αυτό θα αποτρέψει μελλοντική προσβολή από μούχλα.

Βαφή κατά της συμπύκνωσης υγρασίας για μπάνια

ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η συμπύκνωση υγρασίας είναι ιδανική για ανάπτυξη μούχλας γι΄ αυτό και ο χώρος του μπάνιου είναι ο πιο επιρρεπής. Ένας πολύ καλός τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Πέραν του σωστού αερισμού που προαναφέραμε υπάρχει και άλλος τρόπος για μείωση της συμπύκνωσης της υγρασίας. Η βαφή κατά της συμπύκνωσης είναι ιδανική για τους τοίχους και την οροφή του μπάνιου. Έχει βάση το νερό και έχει την ιδιότητα να αντλεί θερμική ενέργεια από το δωμάτιο, θερμαίνοντας την περιοχή που έχει εφαρμοστεί. Με αυτό τον τρόπο σταματάει και η συσσώρευση υγρασίας, λόγω της θερμότητας.

Απαλλαγείτε από τη ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ στο ταβάνι

Η αφαίρεση της μούχλας από το ταβάνι του μπάνιου δεν είναι εύκολη εργασία. Αν η μούχλα έχει εισχωρήσει στο ταβάνι τότε το χρώμα θα αλλοιωθεί και θα αρχίσει να ξεφλουδίζει. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα ήπια ή τα φυσικά σπιτικά καθαριστικά δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Η μούχλα είναι πολύ ανθεκτική και χρειάζεται πιο δραστική αντιμετώπιση.

Για να μπορέσετε να αφαιρέσετε αποτελεσματικά τη μούχλα από το ταβάνι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο προϊόν το οποίο είναι ακριβώς γι΄αυτή τη δουλειά και στο τέλος να φρεσκάρετε το χρώμα της οροφής του μπάνιου σας με πρόσθετο προστατευτικό στη βαφή που θα χρησιμοποιήσετε, το οποίο έχει αντιβακτηριδιακή δράση.

Πώς να αφαιρέσετε τη ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ από τα πλακάκια

Τα πλακάκια του μπάνιου είναι πιο εύκολο να τα καθαρίσετε από τη μούχλα. Βέβαια, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στους αρμούς των πλακιδίων που εισχωρεί εύκολα η μούχλα. Θα τρίψετε με ένα σφουγγάρι τα πλακάκια, με το προϊόν κατά της μούχλας που θα έχετε προμηθευτεί χρησιμοποιώντας τη σκληρή πλευρά του σφουγγαριού. Αφήστε το υλικό να δράσει για 1 ώρα και μετά ξεπλύνετε. Όσο καθαρίζετε να έχετε ανοιχτό το παράθυρο του μπάνιου σας, να φοράτε γάντια, μάσκα και προστατευτικά γυαλιά ματιών.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ – FAQ

Η μούχλα στο μπάνιο είναι ένα επικίνδυνο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό. Η μούχλα είναι διαβόητη για την παραγωγή σπορίων που, όταν εισπνέονται, μπορούν να προκαλέσουν οτιδήποτε, από εξανθήματα και πονοκεφάλους έως αναπνευστικά προβλήματα.

Αναμίξτε χλωρίνη με νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε την πληγείσα περιοχή. Αφήστε το διάλυμα να καθίσει για 10 λεπτά. Η μούχλα θα πρέπει να αρχίσει να ξεθωριάζει από μόνη της, αλλά αν παραμείνουν περιοχές επίμονης μούχλας, χρησιμοποιήστε μια χοντρή βούρτσα (για μεγαλύτερες περιοχές) ή παλιά οδοντόβουρτσα (για μικρότερες περιοχές) για να την καθαρίσετε.

  1. Διατηρήστε τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σας όσο πιο χαμηλά μπορείτε – όχι υψηλότερα από 50% – όλη την ημέρα.
  2. Βεβαιωθείτε ότι ο αέρας στο σπίτι σας ρέει ελεύθερα.
  3. Διορθώστε τυχόν διαρροές στη στέγη, τους τοίχους ή τις υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού σας, ώστε η μούχλα να μην έχει υγρασία για να αναπτυχθεί.
  • Η υπερβολική έκθεση σε μούχλα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικά συμπτώματα όπως υγρά μάτια, ρινική καταρροή, φτέρνισμα, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, πονοκέφαλο και κόπωση. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε μούχλα μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία ενός ατόμου, προκαλώντας πιο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.