ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΠΙΑΤΩΝ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΠΙΑΤΩΝ

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΠΙΑΤΩΝ. Το πλυντήριο πιάτων είναι μια συσκευή απαραίτητη στην καθημερινότητά μας καθώς μας λύνει τα χέρια και μας δίνει περισσότερο ελεύθερο χρόνο να ασχοληθούμε με άλλα πράγματα πέραν του πλυσίματος των πιάτων και των άλλων σκευών φαγητού. Έχουμε μάθει απλά να ξεπλένουμε τα πιάτα, τις κατσαρόλες κ.ά. και να τα τοποθετούμε μέσα στο πλυντήριο πιάτων. Τι γίνεται όμως αν ξαφνικά μετά τη φόρτωση των βρώμικων σκευών στο πλυντήριο πιάτων και ενώ περιμένουμε να πλύνει, δε λειτουργεί ομαλά και αφήνει νερά μέσα ή βγάζει νερά από την αποχέτευση;

Τα υπολείμματα τροφών ή άλλα σκουπίδια που συσσωρεύονται στο πλυντήριο πιάτων, μπορεί να δημιουργήσουν βουλώματα με την πάροδο του χρόνου και να περιορίσουν την απόδοση του πλυντηρίου πιάτων. Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε τα βασικά προβλήματα του πλυντηρίου πιάτων που ίσως δείχνουν ότι υπάρχει βούλωμα. Επίσης θα σας δείξουμε τρόπους για να κάνετε τη βασική αντιμετώπιση του βουλωμένου πλυντηρίου πιάτων μόνοι σας, αλλά και θα σας εξηγήσουμε πότε είναι σωστό να καλέσετε έναν επαγγελματία τεχνικό.

Γιατί χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων ενώ μπορείτε να πλύνετε τα πιάτα στο χέρι;

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΠΙΑΤΩΝ

Είναι μία εύλογη απορία και ίσως μόλις χαλάσει το πλυντήριό σας θελήσετε να κάνετε τον καθαρισμό των σκευών της κουζίνας στο χέρι. Όμως θα πρέπει να γνωρίζετε πως η κατανάλωση του νερού, είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα χρησιμοποιήσει το πλυντήριο πιάτων. Το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι καταναλώνει 4-5 φορές περισσότερο νερό από το πλυντήριο πιάτων και αυτό θα φανεί και στο λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ.

Βέβαια τα παλαιότερα μοντέλα πλυντηρίων πιάτων χρησιμοποιούσαν περισσότερο νερό από ό,τι τα νέας τεχνολογίας, όμως καθώς τα πράγματα έχουν αλλάξει, τα νέα εξελιγμένα πλυντήρια τα οποία κατασκευάστηκαν μετά το 2013 έχουν όριο κατανάλωσης νερού. Οπότε έχετε αυτόματο κέρδος στην ΕΥΔΑΠ.

Σημάδια ότι το πλυντήριο πιάτων αντιμετωπίζει βούλωμα

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΠΙΑΤΩΝ

Αν πιστεύετε ότι το πλυντήριο πιάτων έχει βουλώσει, τότε θα σας δείξουμε 6 ενδεικτικά σημάδια που μπορούν να σας υποδείξουν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει πραγματικά.

Βλέπετε νερό στο πλυντήριο πιάτων μετά από πλύση

Το στάσιμο νερό στο πλυντήριο πιάτων σας μετά από πλύση είναι δείγμα ότι το πλυντήριο δεν αποστραγγίζει σωστά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υπολείμματα φαγητού από τα πιάτα ή τις κατσαρόλες, φράζουν το σύστημα αποχέτευσης.

Ελέγξτε το πλυντήριο πιάτων σας και καθαρίστε το καλάθι αποστράγγισης. Εάν αυτό δεν λύσει το πρόβλημα, μπορεί να έχετε βούλωμα στις αποχετεύσεις σας.

Το πλυντήριο πιάτων απορρίπτει νερό στο νεροχύτη της κουζίνας

Το πλυντήριο πιάτων σας είναι συνδεδεμένο με το σύστημα αποχέτευσης του νεροχύτη της κουζίνας σας. Εάν το πλυντήριο πιάτων σας λειτουργεί και το νερό αρχίζει να βγαίνει από το νεροχύτη της κουζίνας, είναι πιθανό το πλυντήριο πιάτων να έχει βουλώσει. 

Μπορείτε να αποφύγετε το βούλωμα του πλυντηρίου πιάτων, όταν ανοίγετε το σκουπιδοφάγο σας μόνο όταν το πλυντήριο πιάτων είναι κλειστό, καθώς τα υπολείμματα φαγητού από το νεροχύτη ίσως να είναι αυτά που έχουν δημιουργήσει βούλωμα στο πλυντήριο.

Παρατηρείτε αργή αποστράγγιση στο πλυντήριο πιάτων σας

Ίσως υπάρχει μικρό βούλωμα στη γραμμή αποχέτευσης της κουζίνας σας, αν παρατηρήσετε ότι το κάτω μέρος του πλυντηρίου πιάτων έχει νερό ή αν μαζεύεται νερό στο νεροχύτη της κουζίνας σας. Καθαρίστε το βούλωμα από τις σωληνώσεις για να μη μεγαλώσει το πρόβλημα από τη φραγή.

Το πλυντήριο πιάτων σας μυρίζει άσχημα

Εάν υπάρχει δυσοσμία στο πλυντήριο πιάτων σας, πιο συχνή αιτία είναι το βουλωμένο καλάθι φίλτρου. Το φίλτρο προστατεύει από τα υπολείμματα τροφίμων, ώστε να μη βουλώνουν την αποχέτευση. Αν δε γίνεται τακτικός καθαρισμός του φίλτρου τότε τα υπολείμματα τροφών θα συσσωρευτούν και θα δημιουργήσουν βούλωμα στην αποχέτευση όπως και δυσοσμία.

Τα πιάτα σας δεν καθαρίζονται σωστά

Όταν τα πιάτα μετά την πλύση δεν είναι καθαρά, ίσως το πλυντήριο να μη γεμίζει με νερό σωστά. Αυτό μπορεί να συμβεί από βούλωμα που μπορεί να έχετε στην κύρια ή στη δευτερεύουσα γραμμή αποχέτευσης. 

Ακούτε ήχο σαν γουργούρισμα

Αν ακούτε ήχο από το πλυντήριο πιάτων σαν γουργούρισμα, ή αν τρεμουλιάζει όταν πλένει αλλά ακόμα κι αν λειτουργεί και ακούτε θόρυβο, τότε αυτά είναι σημάδια που δείχνουν ότι το πλυντήριο πιάτων έχει νερό, το οποίο προσπαθεί να διαπεράσει ένα βούλωμα στην κύρια ή στη δευτερεύουσα γραμμή αποχέτευσης.

Τι προκαλεί το βούλωμα στο πλυντήριο πιάτων

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΠΙΑΤΩΝ

Ακολουθούν 6 πιθανοί λόγοι για τους οποίους αντιμετωπίζετε φράξιμο στο πλυντήριο πιάτων. 

Βουλωμένο καλάθι φίλτρου

Το πλυντήριο πιάτων σας έχει ένα καλάθι φίλτρου τοποθετημένο στην αποχέτευση που εμποδίζει την είσοδο υπολειμμάτων τροφίμων και άλλων αντικειμένων στους σωλήνες. Το καλάθι φίλτρου πρέπει να καθαρίζεται τακτικά, ώστε τα πιάτα σας να βγαίνουν αστραφτερά και καθαρά.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε αποσκληρυντικό νερού και έχουν μαζευτεί άλατα στο καλάθι, μπορείτε να το μουσκέψετε σε ξύδι για να αφαιρέσετε τα άλατα. Καθαρίζοντας σωστά το καλάθι εμποδίζεται και η φραγή των οπών του πλυντηρίου.

Βουλωμένος σωλήνας αποστράγγισης

Το πλυντήριο πιάτων σας αποστραγγίζει μέσω ενός σωλήνα που μπορεί να συνδεθεί με την αποχέτευση του νεροχύτη της κουζίνας ή το σκουπιδοφάγο. Ο εύκαμπτος σωλήνας αποστράγγισης μπορεί να έχει συσσώρευση λάσπης στο εσωτερικό του και έτσι να δημιουργηθεί βούλωμα.

Ο σωστός καθαρισμός του σωλήνα αποστράγγισης του πλυντηρίου, κάτω από το νεροχύτη της κουζίνας, θα βοηθήσει για να μη δημιουργηθεί βούλωμα.

Φραγμένες αποχετεύσεις

Το πλυντήριο πιάτων σας μπορεί να μην αποστραγγίζει σωστά εάν έχετε βουλωμένη αποχέτευση. Αν όμως το πρόβλημα στις αποχετεύσεις σας είναι μεγαλύτερο, δηλαδή αν έχετε περισσότερες από μία βουλωμένες αποχετεύσεις τότε είναι σοβαρό το βούλωμα που αντιμετωπίζετε και δεν έχει καμία σχέση  με το πλυντήριο πιάτων σας.

Φραγμένες ράβδοι ψεκασμού

Κάποιες φορές τα πιάτα μπορεί να είναι βρώμικα λόγω βουλώματος στις ράβδους ψεκασμού ή στους βραχίονες ψεκασμού από υπολείμματα τροφίμων. Τόσο η επάνω όσο και η κάτω ράβδος ψεκασμού είναι επιρρεπείς στο να συλλέγουν και να παγιδεύουν υπολείμματα τροφής.

Σπασμένη γραμμή αποχέτευσης

Δεν είναι πάντα εφικτό να γνωρίζετε ότι ένα φραγμένο πλυντήριο πιάτων μπορεί να προκληθεί από σπασμένη γραμμή αποχέτευσης. Ένας σπασμένος σωλήνας αποχέτευσης έχει την ικανότητα να φράξει όλες τις αποχετεύσεις στο σπίτι σας. Εάν το πλυντήριο πιάτων, η τουαλέτα επισκεπτών και το ντους δεν αποστραγγίζουν, τότε πρέπει να πάρετε μια γνώμη από ειδικό τεχνικό για τους σωλήνες αποχέτευσης του σπιτιού σας.

Πώς να ξεβουλώσετε το πλυντήριο πιάτων σας

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΠΙΑΤΩΝ

Αν σιγουρευτείτε ότι το πλυντήριο πιάτων σας είναι βουλωμένο, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να το ξεβουλώσετε μόνοι σας. Θα σας δείξουμε με ποιο τρόπο και θα σας εξηγήσουμε ποια εξαρτήματα του πλυντηρίου πιάτων πρέπει να ελέγξετε.

Μάθετε τα εξαρτήματα του πλυντηρίου πιάτων

Τις περισσότερες φορές, τα βουλώματα του πλυντηρίου πιάτων προκαλούνται από ακατάλληλη χρήση. Για παράδειγμα, ορισμένοι ιδιοκτήτες πλυντηρίων πιάτων δε φροντίζουν να απορρίπτουν σωστά τα τρόφιμα και τα μαγειρικά έλαια, γεγονός που προκαλεί τη συσσώρευση υπολειμμάτων φαγητού και λαδιών στους σωλήνες αποστράγγισης του πλυντηρίου πιάτων. 

Ωστόσο, πριν διαγνώσετε το πρόβλημα, γνωρίστε το πλυντήριο πιάτων σας. Το παρακάτω διάγραμμα (φωτό οπό πλυντήριο πιάτων της Bosch) θα σας εξοικειώσει με ορισμένα εξαρτήματα πλυντηρίου πιάτων που θα δούμε.

Ετοιμάστε τα κατάλληλα εργαλεία για την εργασία

Μόλις σιγουρευτείτε για την αιτία του βουλώματος του πλυντηρίου πιάτων σας, ελέγξτε τα εργαλεία που θα χρειαστούν για να ξεκινήσετε τη διαδικασία της απόφραξης. Τα βασικά εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι: Ατσαλίνα, Κατσαβίδι, Πένσα, Κουβάς ή πετσέτες, Μαγειρική σόδα και ξύδι, Γάντια

Ελέγξτε και καθαρίστε την αποστράγγιση του πλυντηρίου πιάτων

Σιγουρευτείτε ότι το πλυντήριο πιάτων είναι αποσυνδεδεμένο από το ρεύμα για να είστε ασφαλής κατά τη διάρκεια της εργασίας.

 • Ξεκινήστε αφαιρώντας τις σχάρες πιάτων από τη μονάδα σας και, στη συνέχεια, εντοπίστε τη σχάρα αποστράγγισης. Βρίσκεται στο κάτω μέρος της μονάδας σας ή στον πάτο του πλυντηρίου πιάτων. Η σχάρα μπορεί να αφαιρεθεί με ένα απλό κατσαβίδι.
 • Χρησιμοποίησε μια ατσαλίνα για να καθαρίσετε τα υπολείμματα σκουπιδιών μέσα από το σωλήνα. Καθαρίστε τη σχάρα με φυσικό διάλυμα σόδας μαζί με ξύδι, δηλαδή 1 φλιτζάνι σόδα και 1 φλιτζάνι ξύδι. Τα χημικά καθαριστικά βλάπτουν τις αποχετεύσεις και δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα. Κατόπιν βάλτε τη σχάρα στη θέση της.
 • Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα σόδας και ξυδιού, στον πάτο του πλυντηρίου πιάτων και αφήστε το να μείνει για 15 λεπτά.
 • Ενεργοποιήστε ξανά το πλυντήριο πιάτων σας και βάλτε το στο πρόγραμμα ξεβγάλματος στην υψηλότερη θερμοκρασία. 
 • Εάν λύθηκε το πρόβλημα, τοποθετείστε τα ράφια στη θέση τους κι είστε έτοιμοι.

Ελέγξτε και καθαρίστε το φίλτρο του πλυντηρίου πιάτων

Εάν ο καθαρισμός της αποστράγγισης του πλυντηρίου πιάτων δεν έλυσε το πρόβλημα, τότε  ελέγξτε το φίλτρο της συσκευής. Εάν δεν μπορείτε να το εντοπίσετε, δείτε το εγχειρίδιο λειτουργίας του πλυντηρίου (σε περίπτωση που δεν το έχετε, ή το έχετε χάσει τότε αναζητείστε στο διαδίκτυο τη λειτουργία του πλυντηρίου, γράφοντας τη μάρκα και το μοντέλο του πλυντηρίου σας).  

 • Αφού εντοπίσετε το φίλτρο του πλυντηρίου πιάτων, βγάλτε το γυρίζοντάς το δεξιόστροφα μέχρι να απελευθερωθεί.
 • Αφαιρέστε το επάνω φίλτρο για να αποκτήσετε πρόσβαση στο μεγαλύτερο φίλτρο από κάτω του.
 • Καθαρίστε τυχόν υπολείμματα που βρείτε στο φίλτρο.

Αντικαταστήστε το επάνω φίλτρο και, στη συνέχεια, γυρίστε το αριστερόστροφα για να το βιδώσετε. Περιστρέψτε ελαφρά τον βραχίονα του ψεκαστήρα για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει σωστά το φίλτρο (αν ο βραχίονας χτυπήσει το φίλτρο, και δεν έχει ασφαλιστεί σωστά μπορεί να καταστραφεί το φίλτρο σε έναν κύκλο πλύσης).

Κάντε μια πλύση ξεβγάλματος στην πιο μεγάλη θερμοκρασία για να δείτε εάν το πρόβλημα έχει επιλυθεί.

Ελέγξτε και καθαρίστε τις ράβδους ψεκασμού

Οι ράβδοι ψεκασμού μπορούν να συγκεντρώσουν υπολείμματα τροφών, βουλώνοντας τις τρύπες που ψεκάζουν νερό κατά τη διάρκεια της πλύσης. Οι ράβδοι ψεκασμού μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν και μπορείτε να διοχετεύσετε νερό από το νεροχύτη σας μέσα από αυτές για να προσπαθήσετε να απομακρύνετε τα υπολείμματα τροφών ή να δοκιμάσετε με μια βελόνα τις τρύπες να δείτε αν είναι βουλωμένες. Το σκληρό νερό μπορεί επίσης να σταματήσει τη ροή του νερού από τις ράβδους ψεκασμού. Το μούλιασμά τους σε ξύδι θα βοηθήσει στη διάσπαση των κοιτασμάτων ορυκτών.

Ελέγξτε και καθαρίστε τον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης

Αν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα απόδοσης του πλυντηρίου πιάτων, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης. Ο εύκαμπτος σωλήνας βρίσκεται πιθανότατα στο πίσω μέρος του πλυντηρίου πιάτων, επομένως θα πρέπει να τον τραβήξετε από τον τοίχο για να τον φτάσετε. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αφαιρέσετε μια πλάκα που βρίσκεται στο πίσω μέρος των μονάδων του πλυντηρίου πιάτων για πρόσβαση στον εύκαμπτο σωλήνα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κλείσει την παροχή ρεύματος όσο δουλεύετε. Μόλις αποκτήσετε πρόσβαση στο σωλήνα αποστράγγισης κάντε τα εξής:

 • Ελέγξτε για τυχόν τσακίσεις ή λύγισμα στον εύκαμπτο σωλήνα που θα μπορούσαν να τον εμποδίσουν να αποστραγγιστεί σωστά.
 • Εάν δεν είναι αυτό το πρόβλημα, πάρτε την πένσα σας και χαλαρώστε τον σφιγκτήρα στον εύκαμπτο σωλήνα, ώστε να μπορείτε να αφαιρέσετε τον εύκαμπτο σωλήνα και να τον εξετάσετε οπτικά για τυχόν βουλώματα. Φροντίστε να έχετε κοντά σας πετσέτες ή έναν κουβά για να μαζέψετε το νερό που απελευθερώνεται.
 • Εάν το φράξιμο δεν είναι ορατό, ξεπλύνετε τον εύκαμπτο σωλήνα με ζεστό νερό για να δείτε εάν το νερό ρέει σωστά.
 • Εάν το νερό δεν ρέει σωστά, χρησιμοποιήστε τη σπιτική συνταγή με μαγειρική σόδα και ξύδι για να ξεπλύνετε τα υπολείμματα. 
 • Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε τον εύκαμπτο σωλήνα εάν δεν μπορείτε να διαλύσετε το βούλωμα. Θυμηθείτε να διατηρήσετε τον βρόχο υψηλής ανόδου καθώς αυτό παρέχει σωστή ροή.
 • Συνδέστε ξανά με τον σφιγκτήρα και κάντε μια πλύση ξεβγάλματος στην πιο υψηλή θερμοκρασία για να δείτε εάν το πρόβλημα έχει επιλυθεί.

Πότε χρειάζομαι επαγγελματική βοήθεια;

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΠΙΑΤΩΝ

Οι φραγμένες αποχετεύσεις σε ένα σπίτι μπορεί να γίνουν ενοχλητικές αλλά και επικίνδυνες για την υγεία. Ακόμα και ο περιβάλλον χώρος ενός σπιτιού μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο λόγω ενός βουλωμένου πλυντηρίου πιάτων, αλλά και ενός πλημμυρισμένου δαπέδου και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Μερικές φορές μπορείτε μόνοι σας να διορθώσετε κάποια τεχνικά προβλήματα κι έτσι να εξοικονομήσετε χρήματα, όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Εάν δεν έχετε τα κατάλληλα εργαλεία για να διορθώσετε το πρόβλημα του πλυντηρίου πιάτων ή εάν πιστεύετε ότι τα προβλήματα απόδοσης της μονάδας πλυντηρίου πιάτων οφείλονται σε ένα πιο περίπλοκο πρόβλημα από το βούλωμα, τότε καλό είναι να επικοινωνήσετε με τεχνικό αποφράξεων για να σας βοηθήσει.

Στην εταιρεία μας χρησιμοποιούμε εργαλεία επιθεώρησης τελευταίας τεχνολογίας, βίντεο υψηλής ανάλυσης ποιότητας για τη σωστή διάγνωση του προβλήματος. Οι ειδικοί μας στα αποχετευτικά μπορούν να προσδιορίσουν την ακριβή αιτία της ζημιάς στην αποχέτευση του σπιτιού σας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΠΙΑΤΩΝ – FAQ

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι είναι τα βουλώματα στο καλάθι φίλτρου, στον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης ή στην απόρριψη απορριμμάτων. Αλλά ένα πιο σοβαρό ζήτημα που θα μπορούσε να επηρεάσει το πλυντήριο πιάτων είναι μια μπλοκαρισμένη γραμμή αποχέτευσης.

1) Περίεργοι γάργαροι ήχοι.
2) Το νερό ανεβαίνει προς τα πάνω
3) Αργή αποστράγγιση.
4) Τα πιάτα είναι βρώμικα.
5) Στάσιμο νερό.

1) Αδειάστε το μηχάνημα.
2) Αποσυνδέστε το πλυντήριο πιάτων σας.
3) Αφαιρέστε το στάσιμο νερό με μια πετσέτα.
4) Ελέγξτε αν ο εύκαμπτος σωλήνας αποστράγγισης πλυντηρίου πιάτων είναι φραγμένος.
5) Αφαιρέστε και ξεμπλοκάρετε τη γραμμή αποστράγγισης του πλυντηρίου πιάτων.
6) Ελέγξτε αν η αποχέτευση του πλυντηρίου πιάτων σας είναι φραγμένη.

1) Αφαιρέστε τα σκουπίδια από το φίλτρο.
2) Ελέγξτε τον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης.
3) Ελέγξτε τον κάδο απορριμμάτων.
4) Καθαρίστε το κενό αέρος.
5) Βεβαιωθείτε ότι η πόρτα του πλυντηρίου πιάτων είναι κλειστή.
6) Ελέγξτε τη βαλβίδα αποστράγγισης.
7) Δοκιμάστε τον κινητήρα.

Ρίξτε ένα μείγμα ξύδι, μαγειρική σόδα και ζεστό νερό στο καλάθι στο κάτω μέρος του πλυντηρίου πιάτων, αφήστε το να καθίσει για λίγο και τρέξτε το στον κύκλο αποστράγγισης.