ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

Τι είναι η ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ και η ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: Οι κατσαρίδες είναι το ποιο σύνηθες έντομο που βρίσκουμε στον χώρο μας. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και προσαρμόσιμο ενώ βρίσκει πολλούς τρόπους να εισβάλει σε κάθε είδους κτίρια. Η εταιρεία μας εξειδικεύεται στην απεντόμωση για κατσαρίδες, με εξειδικευμένο προσωπικό και πιστοποιημένες από το κράτος μεθόδους. Παρακάτω θα απαντήσουμε σε όλες σας τις ερωτήσεις που αφορούν την ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ αλλά και φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης. Επιπλέον, θα αναλύσουμε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εφαρμογών μας αλλά και τα είδη κατσαρίδων και τις συνήθειές τους.

Αν δείτε μία κατσαρίδα στο σπίτι σας, το πιο πιθανό είναι ότι υπάρχουν και άλλες. Μην ολιγωρήσετε να απευθυνθείτε στους απολυμαντές μας, ενδεχομένως μία απλή συζήτηση με τους ειδικούς να σας δώσει την κατάλληλη λύση. Αν χρειάζεστε ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ , βρίσκεστε στο κατάλληλο σημείο. Διαθέτουμε μεγάλη πείρα, τεχνογνωσία και πολλά κινητά συνεργεία σε όλη την ΑΘήνα και τα προάστιά της.

Γιατί είναι σημαντική η ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

Αν έχετε προσβληθεί από πληθυσμούς κατσαρίδων πρέπει να γνωρίζετε πως εκτός από το δυσάρεστο τους παρουσιαστικό ελλοχεύουν και υγειονομικούς κινδύνους. Οι κατσαρίδες ενώ δεν έχουν συσχετιστεί απευθείας με κάποια νόσο γνωρίζουμε πως μπορούν να γίνουν φορείς παθογόνων μικροοργανισμών και βακτηρίων.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας των ΗΠΑ οι κατσαρίδες μπορεί να μεταφέρουν στις αιχμές των ποδιών τους βακτήρια που συσχετίζονται με: Σταφυλόκοκκο, στρεπτόκοκκο, σαλμονέλα, εντερικές παθήσεις, δυσεντερία, χολέρα και τυφοειδή πυρετό. Επιπλέον οι αποκρίσεις των κατσαρίδων προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλούς ανθρώπους αλλά κυρίως στα παιδιά. Είναι ευνόητο λοιπόν πως αν παρατηρούμε τυχόν κρούσματα πρέπει να εφαρμόζουμε απολύμανση για κατσαρίδες τις κατάλληλες περιόδους.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

Κάθε πότε χρειάζεται απολύμανση για κατσαρίδες;

Συνήθως δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο αλλά πάντα παίζουν ρόλο οι ξεχωριστές συνθήκες της κάθε περίπτωσης.

Η απεντόμωση για κατσαρίδες ενέχει κινδύνους για τα παιδιά ή τα κατοικίδια;

Κανέναν απολύτως, τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα από τον Ε.Ο.Φ και απόλυτα ασφαλή.

Ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αντιμετωπίσω μόνος/η μου τις κατσαρίδες;

Σε ένα ρηχό πιάτο τοποθετήστε άχνη ζάχαρη και μαγειρική σόδα και αφήστε το κατά τη διάρκεια της νύχτας στο σημείο που τις εντοπίζετε. Η ζάχαρη είναι η αγαπημένη τους τροφή και αφού θα καταναλώσουν το μείγμα θα πεθάνουν.

Πρέπει να κάνω κάτι πριν η μετά την απεντόμωση κατσαρίδων;

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε πριν την απεντόμωση είναι να καθαρίσετε καλά τον χώρο. Ο λόγος είναι πως μετά την εφαρμογή είναι απαραίτητο να μην καθαρίσετε για 4-5 μέρες καθώς τα σκευάσματα είναι υδατοδιαλυτά και δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Επιπλέον μετά το τέλος της εφαρμογής μπορείτε προαιρετικά να ανοίξετε τα παράθυρα να αεριστεί ο χώρος.

Πόσο χρόνο θα διαρκέσει;

Αυτό εξαρτάται από την έκταση και τους ιδιαίτερους παράγοντες της κάθε περίπτωσης. Η απολύμανση για κατσαρίδες συνήθως διαρκεί 20-30 λεπτά.

Τι μπορεί να προσελκύσει τις κατσαρίδες στον χώρο μου;

Οι κατσαρίδες αναζητούν ένα υγρό και ζεστό περιβάλλον με αρκετές κρυψώνες. Έτσι πρέπει να φροντίζουμε για τυχόν διαρροές σωληνώσεων της αποχέτευσης. Επίσης τα υπολείμματα τροφής που μπορεί να υπάρξουν σε επιφάνειες είναι σίγουρο πως θα της προσελκύσουν. Πολλές φορές μπορεί να βρεθούν στον χώρο μας κατσαρίδες μετά από μια απεντόμωση ή οικοδομικά έργα σε γειτονικό σπίτι καθώς μεταφέρονται σε άλλα σημεία να κάνουν αποικίες.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για κατσαρίδες

 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 4.000 ΕΙΔΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Ενώ υπάρχουν πολλά είδη στον κόσμο, μόνο περίπου 30 είναι γνωστά για τους ανθρώπους. Οι πιο συνηθισμένοι εισβολείς σπιτιών είναι η γερμανική, η αμερικανική, η καφετιά και η ανατολίτικη κατσαρίδα.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ

Οι κατσαρίδες είναι νυχτόβιες και περνούν τη μέρα κρυμμένες σε ρωγμές και σχισμές. Αν εντοπίσετε μία ή δύο κατσαρίδες, υπάρχει πιθανότητα να έχετε εκατοντάδες που ζουν σε μια κρυφή φωλιά. Αν ανακαλύψετε κατσαρίδες, καλό είναι να δράσετε γρήγορα για να μην πολλαπλασιαστούν.

ΟΙ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

Αν και οι κατσαρίδες ξεκουράζονται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, είναι γρήγορες όταν κυκλοφορούν. Μπορούν να τρέχουν γύρω από το σπίτι σας με ταχύτητα 5 χιλιόμετρα/ώρα. Οι «κατσαρίδες μωρά» μπορούν να κινηθούν σχεδόν τόσο γρήγορα όσο οι ενήλικες κατσαρίδες.

ΟΙ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΟΥΝ

Οι κατσαρίδες είναι ευαίσθητες στους κραδασμούς λόγω των αισθητήριων οργάνων τους και των αισθητήριων τριχών στα πόδια τους. Από τη στιγμή που θα αρχίσετε να κινείστε προς μια κατσαρίδα, πιθανότατα θα έχει προετοιμασθεί για να ξεφύγει.

ΟΙ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΕΥΔΟΚΙΜΟΥΝ ΣΕ ΖΕΣΤΑ ΚΑΙ ΥΓΡΑ ΚΛΙΜΑΤΑ

Τα περισσότερα είδη κατσαρίδων προτιμούν ζεστές και υγρές τοποθεσίες. Ωστόσο, αυτά τα παράσιτα μπορούν να αντέξουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Όταν πέφτει πολύ η θερμοκρασία, μπαίνουν σε σπίτια αναζητώντας καταφύγιο. Ελκύονται από κουζίνες, μπάνια και υπόγεια.

ΟΙ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΟΝΤΑ

Οι κατσαρίδες είναι γνωστές ότι είναι ανθεκτικές και αυτό τις έχει βοηθήσει να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι κατσαρίδες εμφανίστηκαν κατά την εποχή του ανθρακοφόρου, πριν από περισσότερα από 280 εκατομμύρια χρόνια.

ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΗΣ

Οι κατσαρίδες αναπνέουν από μικρές τρύπες στο σώμα τους, οπότε η απώλεια του κεφαλιού τους δε διακόπτει την παροχή οξυγόνου. Ωστόσο, πρέπει να τρώνε και να πίνουν. Ενώ μπορούν να επιβιώσουν έως και έναν μήνα χωρίς φαγητό, μπορούν να διαρκέσουν μόνο περίπου μία εβδομάδα χωρίς νερό.

ΟΙ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΕΣ

Οι κατσαρίδες έχουν σκληρούς εξωσκελετούς που τις προστατεύουν. Μπορούν να αντέξουν δυνάμεις έως και 900 φορές το σωματικό τους βάρος. Μπορούν επίσης να συμπιέσουν το σώμα τους για να χωρέσουν σε μικρούς χώρους. Ορισμένες κατσαρίδες μπορούν να αναγεννήσουν τα άκρα, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτές.

ΟΙ ΘΗΛΥΚΕΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΠΑΡΑΧΘΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΑΡΣΕΝΙΚΑ

Οι κατσαρίδες μπορούν να αναπαραχθούν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να προκαλούν μεγάλες προσβολές. Μερικές φορές, οι θηλυκές κατσαρίδες μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς τις αρσενικές. Αυτό έχει παρατηρηθεί με ορισμένα είδη όπως η αμερικανική κατσαρίδα. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως παρθενογένεση.

ΟΙ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΛΕΠΤΑ

Οι κατσαρίδες μπορούν να κρατήσουν την αναπνοή τους για περίπου σαράντα λεπτά. Κλείνουν τις τρύπες στο σώμα τους όπου εισέρχεται το οξυγόνο. Αυτό είναι χρήσιμο όταν βυθίζεται στο νερό. Μπορούν να επιβιώσουν κάτω από το νερό για περίπου τριάντα λεπτά.

ΟΙ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΡΟΠΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ

Όπως και άλλα παράσιτα, ορισμένες κατσαρίδες έλκονται από αλκοολούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένης της μπύρας. Η ζάχαρη και ο λυκίσκος στο ποτό μπορούν να παρασύρουν παράσιτα στο σπίτι σας. Αυτά τα παράσιτα είναι επίσης λάτρεις των ψίχουλων και άλλων λιχουδιών, οπότε φροντίστε να καθαρίζετε τα ψίχουλα.

ΟΙ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ

Μερικά είδη κατσαρίδων αναπτύσσονται γρήγορα. Οι νύμφες των γερμανικών κατσαρίδων μπορούν να εξελιχθούν σε ενήλικες σε περίπου 50 ημέρες ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Με ποιες μεθόδους γίνεται η απεντόμωση για κατσαρίδες

Η μέθοδος απεντόμωσης καθορίζεται ανάλογα το είδος που αντιμετωπίζουμε, τον περιβάλλοντα χώρο και το μέγεθος των πληθυσμού τους. Οι εργασίες απεντόμωσης κατσαρίδων πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους απολυμαντές καθώς γνωρίζουν ποια είναι η κατάλληλη προσέγγιση και χρησιμοποιούν πιστοποιημένες τεχνικές και σκευάσματα. Ας δούμε περισσότερα παρακάτω.

Με υπολειμματικό ψεκασμό

Ο υπολειμματικός ψεκασμός χαμηλής πίεσης διαχέει αποτελεσματικά το απολυμαντικό σκεύασμα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Είναι πιο πιο αποτελεσματικό σε χώρους που διαμορφώνουν γωνίες ή που υπάρχουν συσκευές και δύσκολα για ψεκαστούν σημεία. Ο υπολειμματικός ψεκασμός υψηλής πίεσης ενδείκνυται για πιο ανοιχτούς ή μεγάλους χώρους όπως αποθήκες και φρεάτια της αποχέτευσης.

Με τροφοελκυστικό τζελ για κατσαρίδες

Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται κυρίως για τη ψιλή κατσαρίδα (Γερμανική) σε εσωτερικούς χώρους. Η κατσαρίδα μόλις καταναλώσει το τζελ πηγαίνει στη φωλιά της και πεθαίνει. Επειδή οι κατσαρίδες είναι κανίβαλες, τρώνε τη νεκρή και έτσι το δηλητήριο μεταφέρεται σε όλη τη φωλιά.

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ - Μέθοδοι
Τρόποι απολύμανσης κατσαρίδων

Γιατί είμαστε η σωστή λύση στην ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

Η εταιρεία μας ασχολείται με την ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ – ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ από το 1978. Γνωρίζουμε πολύ καλά όλα τα φυσικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου εντόμου αλλά και τις συνήθειες του. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του επιβάλλει μεγάλη εμπειρία, κάτι που διαθέτουμε. Σκοπός μας είναι η ολοκληρωτική καταπολέμηση των κατσαρίδων κάτι που θέλει συνέπεια και προσοχή σε αυτό που κάνουμε.

Οι υπηρεσίες μας συνάδουν με όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι ασφαλή για τον άνθρωπο, τα κατοικίδια και τα φυτά. Δεν χρειάζεται να πάρετε κάποια μέτρα μετά την εφαρμογή απεντόμωσης εκτός από το να ανοίξετε τα παράθυρα για να αεριστεί ο χώρος. Μπορείτε να συνεχίσετε το πρόγραμμα σας άμεσα όπως και πριν.

Ποια στάδια έχει η ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ – ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

Τα στάδια μιας επαγγελματικής εφαρμογής χωρίζονται σε 4 βασικά επίπεδα, ας δούμε πια είναι αυτά παρακάτω.

Έλεγχος: Το πρώτο επίπεδο της απολύμανσης αφορά τον ολοκληρωτικό έλεγχο της κατάστασης που αντιμετωπίζετε. Αυτό αφορά την αναγνώριση του είδους της κατσαρίδας, τους πληθυσμούς που υπάρχουν αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες που βρίσκουν κρυψώνες και φτιάχνουν αποικίες οι κατσαρίδες.

Σχεδιασμός: Στο δεύτερο επίπεδο σχεδιάζουμε τον τρόπο αντιμετώπισης, τα σημεία που θα επέμβουμε αλλά και την τεχνική απεντόμωσης. Αυτό το κομμάτι της εφαρμογής είναι το πιο σημαντικό γιατί θα κρίνει όλη τη πορεία και τα αποτελέσματα των εφαρμογών.

Παρακολούθηση: Μετά την εφαρμογή αντιμετώπισης διατηρούμε σε αρχείο τη κάθε περίπτωση, τι σημαίνει αυτό; Τα είδη κατσαρίδων και πληθυσμούς που αντιμετωπίσαμε και τα σκευάσματα που χρησιμοποιήσαμε. Έτσι αν χρειαστεί να γίνει και μια δεύτερη εφαρμογή για παράδειγμα το φθινόπωρο έχουμε ήδη μια εμπεριστατωμένη μελέτη της κάθε περίπτωσης για να διαφυλάξουμε την μη ύπαρξη κατσαρίδων.

Πρόληψη: Πάντα μετά το τέλος των εργασιών μας σας ενημερώνουμε αναλυτικά για τα σημεία εισόδου των κατσαρίδων, τις καταστάσεις που ευνοούν την ανάπτυξη τους και γενικότερα ότι πρέπει να προσέχετε. Δίνουμε μεγάλη σημασία στη συμβουλευτική υποστήριξη γι’ αυτό και είμαστε πάντα διαθέσιμοι όλο το χρόνο να απαντήσουμε στις απορίες σας.

Σε ποια σημεία επεμβαίνουμε κατά την ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

Οι κατσαρίδες ανάλογα το είδος τους μπορούν να βρεθούν σε διάφορα σημεία σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Στις κατοικίες και στα εστιατόρια αντιμετωπίζουμε συνήθως το ψιλό κατσαριδάκι. Σε αυτή τη περίπτωση επεμβαίνουμε με χρήση τζελ σε σημεία γύρω από τη κουζίνα. Στα ντουλάπια και κάτω από τον νεροχύτη αλλά και γύρω από ηλεκτρικές συσκευές όπως το πίσω μέρος του ψυγείου και της κουζίνας. Επίσης σε διάφορα σημεία στη τουαλέτα.

Αν η μαύρη (Ασιατική) ή η Αμερικανική κατσαρίδα είναι το πρόβλημα πρέπει να ψεκάσουμε οπωσδήποτε τα φρεάτια και να ελεγχθούν σημεία της αποχέτευσης, όπως τα σιφώνια, που καταλήγουν στον χώρο μας. Επιπλέον θα πρέπει να διενεργηθεί περιμετρικός ψεκασμός όπως στον κήπο και τα μπαλκόνια.

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ
Απεντόμωση για κατσαρίδες

Τι σημαίνει ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ με πιστοποιητικό

Το πιστοποιητικό απολύμανσης και απεντόμωσης που σας παραδίδεται μετά από μια εφαρμογή είναι ένα επίσημο έγγραφο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αρκετούς σκοπούς. Αρχικά σας εξασφαλίζει την υγειονομική νομιμότητα αν έχετε κάποια επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει πως είστε καλυμμένοι σε οποιονδήποτε κρατικό και μη έλεγχο για την υγιεινή της επιχείρησης σας. Επιπλέον γνωρίζετε όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την απολύμανση όπως τα σκευάσματα που χρησιμοποιηθήκαν, τους χώρους που εφαρμόστηκαν αλλά και το όνομα του υπεύθυνου γεωπόνου.

Το πιστοποιητικό απολύμανσης δε σας παρέχει μόνο κρατική νομιμότητα. Επιπλέον, σας προσδίδει αυτοπεποίθηση όσον αφορά τους πελάτες σας καθώς είναι ένα έγγραφο με πιστοποίηση που μπορεί να αναρτηθεί σε κοινή θέα προκειμένου να είναι σίγουροι για την άρτια υγιεινή του χώρου σας.

Επικοινωνία

Γράψτε μας τις ερωτήσεις σας στην παρακάτω φόρμα και θα είναι χαρά μας να σας απαντήσουμε. Είτε αφορά τις υπηρεσίες μας είτε συμβουλές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε με τις κατσαρίδες θα σας απαντήσουμε σε λιγότερο από 30 λεπτά.


  Σε ποιους χώρους διενεργούμε ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ – ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

  Οι κατσαρίδες είναι το πιο κοινό έντομο που συνυπάρχει με τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στις πόλεις ευδοκιμεί κυρίως στους υπονόμους και τα αποχετευτικά δίκτυα μέσω των οποίων εισβάλει σε κάθε είδους κτηριακή εγκατάσταση. Επιπλέον με την ευρεία μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών κατσαρίδες μπορεί να βρεθούν και στα πιο απίθανα σημεία.

  Απολύμανση για την αντιμετώπιση της μπορεί να εφαρμοστεί σε:

  • Σπίτια, διαμερίσματα, μονοκατοικίες
  • Επιχειρήσεις, εστιατόρια
  • Ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις
  • Νοσοκομεία
  • Δημόσιες υπηρεσίες
  • Στρατόπεδα
  • Πλοία
  • Εργοστάσια – βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων
  • Αποθήκες τροφίμων

  Ότι πρέπει να γνωρίζετε για τις κατσαρίδες

  Οι κατσαρίδες αποτελούν μια ξεχωριστή τάξη εντόμων τα Βλαττοειδή (Blattodea, Blattaria) και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και ξεχωρίσει περίπου 3.500 διαφορετικά είδη σε όλο τον κόσμο. Στην φύση ζουν στο έδαφος και τρέφονται με οργανικά κατάλοιπα και φύλλα σε αποσύνθεση. Έχουν κατά βάσει σχήμα οβάλ και το χρώμα τους μπορεί να είναι ανοιχτό καστανό, καφέ-κόκκινο και μαύρο. Το μέγεθος τους ποικίλει από 1 εκατοστό ως και 6. Οι κατσαρίδες με τα χρόνια εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο και στα δύο ημισφαίρια με εξαίρεση τους πόλους. Ο λόγος είναι πως οι κατσαρίδες δεν μπορούν να ζήσουν σε χαμηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό θριαμβεύουν περισσότερο σε ζεστά και τροπικά κλίματα.

  Οι κατσαρίδες διαθέτουν αξιοσημείωτη αντοχή και προσαρμοστικότητα. Μπορούν να μείνουν νηστικές για μήνες ενώ είναι πιο ευάλωτες στην έλλειψη νερού καθώς μπορούν να αντέξουν ως και 40 περίπου μέρες. Η αντοχή τους στους τραυματισμούς είναι επίσης περίφημη, δεν νιώθουν πόνο ενώ μια κατσαρίδα μπορεί να να ζήσει ως και 9 μέρες χωρίς το κεφάλι της.

  Ποια είδη κατσαρίδας συναντάμε στην Ελλάδα και φυσικές λύσεις αντιμετώπισης

  Στην Ελλάδα εντοπίζονται 20 διαφορετικά είδη κατσαρίδων ωστόσο τα πιο κοινά είδη που συναντάμε στο ανθρώπινο περιβάλλον είναι 3. Το θερμό κλίμα της χώρας μας γενικά ευνοεί την ανάπτυξή τους ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες. Οι εποχή που ακμάζουν είναι από τον Απρίλιο ως και τον Οκτώβριο με το ζενίθ της εξάπλωσης τους να βρίσκεται τον Ιούνιο και Ιούλιο. Τα πιο σημαντικά είδη είναι η Γερμανική, η Ασιατική και η Αμερικάνικη. Ας δούμε παρακάτω τα βασικά τους χαρακτηριστικά.

  Γερμανική κατσαρίδα

  Η Γερμανική κατσαρίδα έχει μικρό μέγεθος (1 cm) και χρώμα καστανό ή ανοιχτό καφέ ενώ διαθέτει δυο χαρακτηριστικές σκούρες λωρίδες πίσω από το κεφάλι. Είναι από τα είδη που πολλαπλασιάζεται περισσότερο και η αντιμετώπιση του είναι πιο δύσκολη σε σχέση με άλλα είδη. Ευδοκιμεί σε ζεστό περιβάλλον και τη συναντάμε σε σπίτια, διαμερίσματα, εστιατόρια, μονάδες επεξεργασίας τροφίμων και αποθήκες τροφίμων.

  Το συγκεκριμένο είδος συναντάται κυρίως στο μπάνιο και τη κουζίνα αναζητώντας τροφή, υγρασία και σταθερό καταφύγιο. Κρύβεται σε εσωτερικές κοιλότητες τοίχων, χαραμάδες σε ντουλάπια ή κενά συναρμογής σε νεροχύτες. Επίσης πίσω ή κάτω από την ηλεκτρική κουζίνα, το ψυγείο και το πλυντήριο.

  Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει είναι πως αναπαράγεται πολύ γρήγορα καθώς ο βιολογικός της κύκλος είναι μικρότερος σε σχέση με τα άλλα είδη. Έτσι έχει πιο άμεση γονιδιακή προσαρμοστικότητα στο δηλητήριο αλλά και σε όλα τα μέτρα που παίρνουμε εναντίον της.

  Αντιμετώπιση: Η Γερμανική κατσαρίδα αντιμετωπίζεται με ειδικό τροφοελκυστικό τζελ. Τοποθετείται σε καίρια σημεία στη κουζίνα στη τουαλέτα που δραστηριοποιείται. Είναι πολύ αποτελεσματικό καθώς το δηλητήριο μεταφέρεται στις φωλιές τους.

  Ασιατική ή Ανατολική (μαύρη) κατσαρίδα

  Η ενήλικη Ασιατική κατσαρίδα έχει μήκος 2,5 cm και χρώμα καφέ σκούρο ή μαύρο. όπως και τα άλλα είδη προτιμά τη ζέστη, την υγρασία και σκιερά μέρη με κρυψώνες. Το συγκεκριμένο είδος κατσαρίδας έχει τη μεγαλύτερη ανοχή στα πιο κρύα κλίματα. Διαθέτει ευδιάκριτα φτερά καθώς στα αρσενικά καλύπτουν τα 3/4 της πλάτης τους ωστόσο δεν μπορούν να πετάξουν. Η συγκεκριμένη κατσαρίδα θεωρείται από τις πιο αργοκίνητες.

  Η Ασιατική κατσαρίδα ευδοκιμεί σε εξωτερικούς χώρους αλλά μέσω της αποχέτευσης ή κάποιου παραθύρου μπορούν να εισβάλλουν στα σπίτια προς εύρεση τροφής. Συναντάται κυρίως σε φρεάτια και στο αποχετευτικό δίκτυο γενικότερα. Έτσι τις περισσότερες βρίσκει διαδρομές προς τις κατοικίες και κτίρια από τους σωλήνες της αποχέτευσης όπως και από αεραγωγούς. Επίσης εντοπίζεται σε υπόγεια, κελάρια κ.λπ.

  Ο βιολογικός της κύκλος ολοκληρώνεται σε 2 έτη. Σε ιδανικές συνθήκες ζέστης εξαπλώνεται γρήγορα. Τρέφεται κυρίως με αμυλούχες τροφές και με διάφορες οργανικές ύλες.

  Αντιμετώπιση: Η ανατολική κατσαρίδα αντιμετωπίζεται με τη χρήση υπολειμματικού ψεκασμού. Οι χώροι που ψεκάζονται κυρίως είναι φρεάτια της αποχέτευσης, υπόγεια, άδειες αποθήκες, κήποι και σημεία περιμετρικά των κτιρίων.

  Αμερικανική κατσαρίδα

  Η Αμερικανική κατσαρίδα είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος από τα γνωστά είδη με μέγεθος ενηλίκων στα 4 cm. Το χρώμα της είναι καφέ. Είναι εξαιρετικά γρήγορη καθώς θεωρείται ως ένα από τα πιο γρήγορα έντομα στον κόσμο. Αναπτύσσει πλήρως σχηματισμένα φτερά και υπό ιδανικές συνθήκες μπορεί και να πετάξει αν και συμβαίνει σπάνια.

  Ο βιολογικός της κύκλος ολοκληρώνεται σε 2 χρόνια και εξαπλώνεται σχετικά γρήγορα. Μια κατσαρίδα του είδους μπορεί να παράγει ως και 10 κυψέλες αυγών στη διάρκεια της ζωής της. Η Αμερικανική κατσαρίδα είναι παμφάγα, τρώει γαλακτομικά και αμυλούχα τρόφιμα, κάθε είδους ανόργανη ύλη αλλά και κόλλα η χαρτί με υγρασία.

  Της εντοπίζουμε σε φρεάτια, σε ρωγμές τοίχων, κουρτίνες , ντουλάπια σε μπαλκόνια, ψευδοροφές, υπόγεια κτιρίων και όπου υπάρχουν σκουπίδια.

  Αντιμετώπιση: Η χρήση υπολειμματικού ψεκασμού είναι η πιο κατάλληλη με έμφαση σε φρεάτια, σωληνώσεις της αποχέτευσης και σε συγκεκριμένα σημεία σε εσωτερικούς χώρους.

  Φυσική αντιμετώπιση κατσαρίδων

  Υπάρχουν κάποιοι φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις κατσαρίδες. Πρέπει να πούμε πως αφορούν περιπτώσεις που δεν έχουμε αποικίες με μεγάλους πληθυσμούς γιατί σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ δύσκολο να περιοριστούν με φυσικά μέσα.

  Χρήση αμμωνίας

  Η μυρωδιά της αμμωνίας είναι ότι χειρότερο για τις κατσαρίδες και εσείς μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε. Αν έχετε εντοπίσει τα σημεία που δραστηριοποιούνται οι κατσαρίδες στον χώρο σας μπορείτε να αραιώσετε μια κούπα αμμωνία σε έναν μισογεμάτο κουβά με νερό. Ξεπλύνετε με το μείγμα τον νεροχύτη σας, τα σιφώνια και γενικότερα τις οδούς μέσω το σωληνώσεων που εισέρχονται οι κατσαρίδες. Η οσμή της αμμωνίας θα τις κρατήσει μακριά.

  Σαπούνι και νερό

  Σε ένα μπουκάλι σπρέι αδειάστε λίγο σαπούνι και νερό και ανακινήστε το. Χρησιμοποιήστε το αντί του εντομοκτόνου όταν εντοπίσετε κάποια κατσαρίδα. Έχει παρατηρηθεί πως το σαπούνι μπλοκάρει τους πόρους από τις οποίες αναπνέουν και θα πεθάνουν. Το καλό είναι πως αποφεύγεται παράλληλα τα χημικά εντομοκτόνα.

  Φύλλα αποξηραμένης δάφνης

  Η μυρωδιά της δάφνης είναι άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα σας. Αν έχετε ανακαλύψει τις κύριες εισόδους των κατσαρίδων στο σπίτι σας μπορείτε να τρίψετε σε αυτά τα σημεία μερικά φύλλα δάφνης. Με αυτό τον τρόπο θα μπλοκάρετε μια και καλή τις συγκεκριμένες εισόδους.

  Πρόληψη

  Η πρόληψη είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αντιμετώπισης και καταπολέμησης των κατσαρίδων. Έτσι πρέπει να έχουμε υπόψιν μας τα εξής:

  • Να διατηρούμε καθαρές επιφάνειες και τον χώρο μας γενικότερα
  • Να μην αφήνουμε άπλυτα πιάτα και υπολείμματα τροφής στον νεροχύτη
  • Να μην αφήνουμε εκτεθειμένα τρόφιμα, ψίχουλα κλπ.
  • Να φροντίζουμε να μην υπάρχουν διαρροές σωλήνων άρδευσης και αποχέτευσης γιατί οι κατσαρίδες επιζητούν το υγρό στοιχείο
  • Να αλλάζουμε συχνά τους κάδους σκουπιδιών και να τους κλείνουμε ερμητικά
  • Να σφραγίσουμε ρωγμές σε τοίχους και χαραμάδες σε ντουλάπια που εισέρχονται κατσαρίδες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στόκο ή σιλικόνη.
  • Να βάλουμε καπάκια «στοπ» στους αεραγωγούς έτσι ώστε να μπλοκάρουμε τη δίοδο προς τον χώρο μας