ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΣ

10 έξυπνες «λύσεις – συμβουλές» για να ξεβουλώσετε το νεροχύτη της κουζίνας

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

10 έξυπνες «λύσεις – συμβουλές» για να ξεβουλώσετε το νεροχύτη της κουζίνας

ΠΩΣ ΞΕΒΟΥΛΩΝΩ ΝΕΡΟΧΥΤΗ. Μπορεί ξαφνικά να διαπιστώσετε ότι ο νεροχύτης της κουζίνας σας δεν αποστραγγίζει, ενώ έχετε να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Να μαγειρέψετε, να πλύνετε τα πιάτα σας κ.ο.κ. Η φραγή στο νεροχύτη σας είναι πιθανό να οφείλεται σε υπολείμματα τροφών ή καφέ, ακόμα και σε λίπη που φεύγουν προς την αποχέτευση όταν καθαρίζετε τα σκεύη σας. Καμιά φορά όσο και να προσέχετε τα σκουπίδια σας, είναι αναπόφευκτο να φύγουν κάτω από το σιφώνι, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στην αποχέτευση και να δημιουργούν βούλωμα.

Το κόστος της απόφραξης μιας αποχέτευσης είναι κυμαινόμενο και έχει σχέση με το μήκος των σωληνώσεων. Πριν καταλήξετε σε αυτή τη λύση μπορείτε να δοκιμάσετε μόνοι σας διάφορες μεθόδους απόφραξης. Παρακάτω θα δείτε 10 έξυπνες συμβουλές για να ξεβουλώσετε μόνοι σας το νεροχύτη της κουζίνας σας εύκολα και γρήγορα.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ;
ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ
24 ΩΡΕΣ – 365 ΗΜΕΡΕΣ

ΚΥΡΙΑΚΕΣ – ΕΟΡΤΕΣ – ΑΡΓΙΕΣ
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ – ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ – ΠΑΣΧΑ

Η ταχύτατη ανταπόκριση στο κάλεσμά σας είναι για εμάς ο πρώτος στόχος καθώς γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για εσάς και την οικογένειά σας να ξεπεράσετε γρήγορα τις δυσκολίες που προκαλεί ένας βουλωμένος νεροχύτης. Μετά το τηλεφώνημά σας, ενεργοποιείται άμεσα ο μηχανισμός μας και το κοντινότερο κινητό συνεργείο κατευθύνεται στο χώρο σας.

1. Δοκιμάστε να λειτουργείτε προληπτικά

ΠΩΣ ΞΕΒΟΥΛΩΝΩ ΝΕΡΟΧΥΤΗ

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη λύση για τυχόν φραγή στο νεροχύτη σας. Μην μπερδεύετε το σκουπιδοφάγο με τον κάδο απορριμμάτων. Ο σκουπιδοφάγος καλό είναι να χρησιμοποιείται για μικρά υπολείμματα τροφών. Τα μεγάλα κομμάτια φαγητών καλό είναι να τα ρίχνετε στον κάδο απορριμμάτων. Να αποφεύγετε και τα κατακάθια καφέ, τα κελύφη των αυγών, τα λίπη κ.λ.π. Μπορείτε να ρίχνετε τα χρησιμοποιημένα λάδια σε ένα πλαστικό μπουκάλι και μετά στον κάδο σκουπιδιών. Το κατακάθι του καφέ μπορείτε να το συγκεντρώνεται και να το χρησιμοποιείτε για λίπασμα λουλουδιών. Για να προστατεύσετε επιπλέον το νεροχύτη σας, αγοράστε και τοποθετείστε ένα ενισχυμένο σιφόνι που μπορεί να συγκρατήσει επιπλέον υπολείμματα τροφών.

2. Ελέγξτε τον σκουπιδοφάγο

ΠΩΣ ΞΕΒΟΥΛΩΝΩ ΝΕΡΟΧΥΤΗ – ΣΚΟΥΠΙΔΟΦΑΓΟΣ

Εκτός των υλικών που αναφέρθηκαν πιο πάνω, ίσως η φραγή στο νεροχύτη της κουζίνας σας να οφείλεται σε μικρά αντικείμενα που έχουν εισχωρήσει στον σκουπιδοφάγο, όπως μικρά κόκαλα τροφών, κελύφη από θαλασσινά κ.ά. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να καθαρίσετε τον σκουπιδοφάγο σας για να αποφύγετε φραγή της αποχέτευσης.

Θα χρειαστείτε κουβά, πένσα, μικρό βουρτσάκι ή σύρμα καθαρισμού, ατσαλίνα (όχι απαραίτητα) και πανιά. Αρχικά αποσυνδέστε από το ρεύμα τον σκουπιδοφάγο και τοποθετήστε τον κουβά κάτω από το νεροχύτη και αφαιρέστε την παγίδα U. Καθαρίστε την παγίδα U εσωτερικά με τη μικρή βούρτσα, και βουρτσίστε και τον σκουπιδοφάγο. Κατόπιν καθαρίστε καλά το εσωτερικό του σωλήνα. Τέλος επανατοποθετήστε την παγίδα U και ξεπλύνετε καλά το νεροχύτη σας.

3. Χρησιμοποιήστε ένα έμβολο (βεντούζα)

ΠΩΣ ΞΕΒΟΥΛΩΝΩ ΝΕΡΟΧΥΤΗ – BENTOYZA

Μια απλή και εύκολη μέθοδος ξεβουλώματος του νεροχύτη της κουζίνας σας είναι η χρήση εμβόλου, αν η ροή του νερού δεν είναι ομαλή και το βούλωμα ελαφρύ. Τοποθετείστε το έμβολο στο σιφόνι του νεροχύτη και πιέστε προς τα κάτω και απότομα προς τα πάνω μερικές φορές. Αν έχετε διπλό νεροχύτη κλείστε με τάπα τη μία αποχέτευση, ούτως ώστε να μην φεύγει ο αέρας που δημιουργεί η πίεση με το έμβολο.

Τις περισσότερες φορές το έμβολο αποσυμφορίζει τη φραγή του νεροχύτη από τα υπολείμματα τροφών. Βέβαια, δεν είναι όλα τα έμβολα κατάλληλα για ξεβούλωμα του νεροχύτη. Καλό είναι για το νεροχύτη της κουζίνας να χρησιμοποιήσετε ένα έμβολο σε σχήμα φλιτζανιού μπροστά. Επίσης, καλό είναι να μη χρησιμοποιήσετε το έμβολο της λεκάνης της τουαλέτας καθώς έρχεται σε επαφή με βακτήρια.

4. Ηλεκτρική σκούπα υγρών – στερεών

ΠΩΣ ΞΕΒΟΥΛΩΝΩ ΝΕΡΟΧΥΤΗ – ΑΝΑΡΟΦΗΣΗ ΜΕ ΣΚΟΥΠΑ

Μπορείτε να καθαρίσετε εύκολα την αποχέτευση του νεροχύτη της κουζίνας σας με μία ηλεκτρική σκούπα υγρών – στερεών. Πριν τη χρήση να έχετε βεβαιωθεί ότι έχετε ενεργοποιήσει τη λειτουργία υγρής χρήσης. Αφαιρέστε το χάρτινο φίλτρο από τη σκούπα πριν ξεκινήσετε τη λειτουργία απόφραξης του νεροχύτη σας. Χρησιμοποιήστε ένα πανί για να κλείσετε το στόμιο της τρύπας αποστράγγισης ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη στεγανοποίηση και να μη σας πιτσιλίσει η αναρρόφηση.

5. Μαγειρική σόδα και ξύδι

ΠΩΣ ΞΕΒΟΥΛΩΝΩ ΝΕΡΟΧΥΤΗ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ

Δύο φυσικά συστατικά που μπορούν να κάνουν θαύματα και δεν είναι επιβλαβή όπως τα χημικά καθαριστικά, καθώς δημιουργούν φυσική χημική αντίδραση που μπορεί να ξεβουλώσει τη φραγή του νεροχύτη σας. Προσθέστε 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα στην αποχέτευση και στη συνέχεια προσθέστε 1 φλιτζάνι ξύδι στο νεροχύτη. Αφήστε τα να δράσουν για 15 λεπτά αφού έχετε κλείσει με την τάπα το νεροχύτη. Κατόπιν αφαιρέστε το πώμα και αφήστε το νερό να τρέξει για να δείτε αν έχει ξεβουλώσει το νεροχύτη.

6. Νερό

ΠΩΣ ΞΕΒΟΥΛΩΝΩ ΝΕΡΟΧΥΤΗ ΜΕ ΝΕΡΟ

Για συνήθη υπολείμματα τροφών, το ζεστό νερό είναι μια καλή επιλογή για απόφραξη. Βάλτε σε μία κατσαρόλα 2 λίτρα νερό και αφήστε το να ζεσταθεί (όχι να κάψει, καθώς μπορεί να δημιουργήσει ζημιά στις σωληνώσεις). Στη συνέχεια ρίξτε το σιγά σιγά στην αποχέτευση προσθέτοντας κι ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα. Κατόπιν ξεπλύνετε καλά να δείτε αν ξεβούλωσε ο νεροχύτης. 

Αυτή τη διαδικασία μπορείτε να την επαναλάβετε άφοβα αρκετές φορές.

7. Καθαρίστε το σιφώνι

ΠΩΣ ΞΕΒΟΥΛΩΝΩ ΝΕΡΟΧΥΤΗ ΜΕ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΣΙΦΩΝΙΟΥ

Η παγίδα U, η οποία βρίσκεται κάτω από το νεροχύτη σας είναι συνήθως η αιτία να βουλώσει ο νεροχύτης σας, καθώς εκεί συσσωρεύονται υπολείμματα τροφών και σκουπιδιών. Για να την καθαρίσετε τοποθετείστε πρώτα ένα κουβά κάτω από την παγίδα για τα νερά  που θα πέσουν. Ξεβιδώστε το παξιμάδι περιστροφής και καθαρίστε καλά το σωλήνα. Κατόπιν συναρμολογείστε. Καλό είναι να καθαρίζετε συχνά την παγίδα U καθώς έτσι θα προλαμβάνετε μελλοντικές φραγές στο νεροχύτη της κουζίνας σας. 

Τα περισσότερα σιφώνια είναι πλαστικά έτσι ώστε να είναι εύκολη η αποσυναρμολόγηση και η επανασυναρμολόγηση. Στα σιδερένια σιφώνια πιθανόν να χρειαστεί ένα γαλλικό κλειδί για το ξεβίδωμα.

8. Εμπορικά προϊόντα

ΠΩΣ ΞΕΒΟΥΛΩΝΩ ΝΕΡΟΧΥΤΗ

Εάν καμία από τις παραπάνω μεθόδους δε λειτούργησε και θέλετε να ακολουθήσετε μια απλούστερη διαδρομή, μπορείτε να αγοράσετε ένα προϊόν που θα σας βοηθήσει να λύσετε τα προβλήματα του βουλωμένου νεροχύτη. Υπάρχουν πολλά χημικά προϊόντα στο εμπόριο που βοηθούν άμεσα στα βουλώματα. Αν φοβάστε τα χημικά προϊόντα μπορείτε να αγοράσετε κάποιο οικολογικό προϊόν απόφραξης για το νεροχύτη σας.

Με τα χημικά προϊόντα απόφραξης του εμπορίου πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί καθώς μερικά από αυτά είναι αρκετά καυστικά προκαλώντας φθορές στους σωλήνες αλλά και δερματικά προβλήματα σε εσάς.

9. Ατσαλίνα για την αποχέτευση

ΠΩΣ ΞΕΒΟΥΛΩΝΩ ΝΕΡΟΧΥΤΗ

Η ατσαλίνα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο απόφραξης, αρκεί να χρησιμοποιηθεί με προσοχή για να μη δημιουργηθούν φθορές στις σωληνώσεις. Υπάρχουν 2 τύποι ατσαλίνας, η χειροκίνητη και η ηλεκτροκίνητη. 

10. Καλέστε έναν ειδικό τεχνικό αποφράξεων

ΠΩΣ ΞΕΒΟΥΛΩΝΩ ΝΕΡΟΧΥΤΗ

Μερικές φορές χρειάζεται απλώς να καλέσετε έναν ειδικό αποφράξεων. Αν έχετε δοκιμάσει όλες τις μεθόδους και τίποτα δε λειτούργησε, τότε το φράγμα δεν είναι επιφανειακό. Σε αυτή την περίπτωση ο ειδικός τεχνικός αποφράξεων είναι η μόνη λύση, καθώς έχει τα κατάλληλα εργαλεία και τη γνώση για να βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα.

Ένα επίσης σημαντικό εργαλείο που διαθέτουν οι τεχνικοί αποφράξεων είναι η επαγγελματική κάμερα, η οποία μπορεί να τους οδηγήσει με ακρίβεια στο πρόβλημα του αποχετευτικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται το κόστος εργασίας και δεν χρειάζεται σκάψιμο για να βρεθεί το πρόβλημα.