ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ

Η απολύμανση για μυρμήγκια και η απεντόμωση μυρμηγκιών

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ. Εάν έχετε μυρμήγκια στο σπίτι και στον κήπο, ή ακόμη χειρότερα μια μυρμηγκοφωλιά, είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίστε μόνοι σας. Τα μυρμήγκια είναι πολύ ανθεκτικά έντομα και η αντιμετώπισή τους δύσκολη υπόθεση για να επιτευχθεί με απλά μέσα. Η απεντόμωση μυρμηγκιών από τους επαγγελματίες απολυμαντές της εταιρείας μας θα σας δώσει τη γρήγορη λύση που χρειάζεστε. Επίσης μπορούμε να σας προσφέρουμε πολύτιμη συμβουλευτική υποστήριξη για την καταπολέμηση των μυρμηγκιών αλλά και για τη σωστή πρόληψη.

Καλέστε μας για απολύμανση μυρμηγκιών με πιστοποιητικό όποτε κριθεί απαραίτητο. Σε αυτή τη σελίδα θα μιλήσουμε για τη φύση των μυρμηγκιών και θα δούμε τους τρόπους αντιμετώπισης. Επίσης, θα σας συμβουλέψουμε για τα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να πάρετε όπως και για τρόπους να τα απομακρύνετε μόνοι σας.

Πώς γίνεται η ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ – ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αρχικά πρέπει να πούμε πως η επαγγελματική ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ που διενεργούμε είναι οικολογική και απόλυτα ασφαλής για τους ανθρώπους αλλά και τα κατοικίδια. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε στην καταπολέμηση μυρμηγκιών είναι εγκεκριμένα από το Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Δε χρειάζεται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία πριν και μετά τις εφαρμογές μας. Οι βασικές μέθοδοι που χρησιμοποιούμε είναι δύο και είναι με ψεκασμό ή με τροφοελκυστικό τζελ.

1

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ και απεντόμωση με τζελ

Η αντιμετώπιση μυρμηγκιών με τζελ χρησιμοποιείται επί της ουσίας σε εσωτερικούς χώρους. Λίγο πολύ η οι ιδιότητες του είναι σχετικές με τζελ που χρησιμοποιούνται και για άλλες περιπτώσεις εντόμων. Χρησιμοποιείται σας δόλωμα και είναι αποτελεσματικό για όλα τα είδη μυρμηγκιών. Το τζελ ελκύει τα μυρμήγκια, το καταναλώνουν και το μεταφέρουν στην κοινότητα τους όπου εκεί εξολοθρεύονται μαζικά.

Το τζελ τοποθετείται σε στρατηγικά σημεία που τα μυρμήγκια δημιουργούν μονοπάτια από τη φωλιά τους προς το σημείο που βρίσκουν τροφή. Οι έμπειροι τεχνικοί μας μπορούν να αντιληφθούν αμέσως αυτά τα σημεία και να είναι πολύ εύστοχοι στην εφαρμογή του.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κατοικίες, επιχειρήσεις, σχολεία, νοσοκομεία και κάθε είδους εσωτερικό χώρο υγειονομικής σημασίας και μη, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

2

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ και απεντόμωση με ψεκασμό

Η απεντόμωση για μυρμήγκια με ψεκασμό προτιμάται για εξωτερικούς χώρους όπως τον κήπο. Με ειδικές αντλίες ψεκασμού διενεργούμε την απολύμανση στοχευμένα, σε είδη που μπορεί να είναι παθογόνα για τον άνθρωπο ή να εισβάλουν στον χώρο μας. Πολλά είδη δεν μας δημιουργούν πρόβλημα και αντιθέτως είναι πολύτιμα για τη γονιμότητα του εδάφους.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε στους υπολειμματικούς ψεκασμούς είναι ήπια αλλά ταυτόχρονα πολύ δραστικά για τα μυρμήγκια. Στα σημεία που υπάρχουν εκτεταμένες αποικίες μυρμηγκιών πρέπει να γίνεται ενδεχομένως επανειλημμένος ψεκασμός στις φωλιές με χαμηλής δράσης εντομοκτόνο. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής μπορεί να είναι άμεσα ανάλογα φυσικά τους αριθμούς των αποικιών που εντοπίζονται.

Χρήσιμες πληροφορίες για τα μυρμήγκια

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ – ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ

Υπάρχουν 22.000 διαφορετικά είδη μυρμηγκιών

Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα της οικογένειας Formicidae (Μυρμηγκίδες) και μαζί με τις σφήκες και τις μέλισσες, αποτελούν την τάξη Υμενόπτερα. Τα μυρμήγκια αποκόπηκαν από το κοινό τους με τις σφήκες πρόγονο πριν 110 εκατομμύρια χρόνια. Υπάρχουν 22.000 διαφορετικά είδη μυρμηγκιών, ο αριθμός τους είναι τόσο μεγάλος που ακόμη και σήμερα δεν έχουν ταξινομηθεί όλα τα είδη.

Δουλεύουν όλα ως μια οντότητα για το καλό της αποικίας

Η οργάνωση των μυρμηγκιών είναι αξιοσημείωτη. Υπάρχουν απλές κοινωνίες μερικών εκατοντάδων αλλά και τεράστιες πολύπλοκες κοινωνίες εκατομμυρίων. Οι μεγαλύτερες αποικίες αποτελούνται κατά βάσει από στείρα θηλυκά που έχουν ρόλο εργάτη, στρατιώτη και άλλους πιο εξειδικευμένους όπως του ανιχνευτή. Σχεδόν σε όλες τις αποικίες υπάρχουν οι λεγόμενοι κηφήνες, που είναι τα γόνιμα αρσενικά αλλά και μια ή και περισσότερες βασίλισσες, τα γόνιμα θηλυκά. Το εξαιρετικό με τα μυρμήγκια είναι πως δουλεύουν όλα ως μια οντότητα, σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή για το καλό της αποικίας.

Προσαρμόζονται σε κάθε περιβάλλον

Τα μυρμήγκια τα βρίσκουμε σε όλο το κόσμο εκτός της Ανταρτικής κάτι που μας λέει πολλά για την προσαρμοστικότητα τους σε κάθε περιβάλλον. Μπορούν να διαχειρίζονται σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον τους αλλά και άλλα παράσιτα προς όφελος τους.

Οι εργάτες είναι η καρδιά των αποικιών

Ο βιολογικός κύκλος των μυρμηγκιών έχει τέσσερα στάδια, το αυγό, την προνύμφη, τη νύμφη και την πλήρη ενηλικίωση. Οι κοινωνικές τάξεις των μυρμηγκιών χωρίζονται σε εργάτες, κηφήνες και τη βασίλισσα. Οι εργάτες είναι η καρδιά των αποικιών καθώς βρίσκουν τροφή, διεξάγουν πολέμους αν χρειαστεί, χτίζουν φωλιές και γενικά συνεισφέρουν τα μέγιστα στην κοινωνία των μυρμηγκιών. Παρ’ όλα αυτά χωρίς τη γονιμότητα της βασίλισσας δε θα υπήρχαν, γι’ αυτό και τη φροντίζουν με κάθε μέσο. Οι κηφήνες, τα αρσενικά γόνιμα μυρμήγκια έχουν ένα καθήκον, να γονιμοποιήσουν τη βασίλισσα. Η παρουσία τους μετά μπορεί να εκλείπει μέχρι την εποχή που θα ξαναζευγαρώσουν.

Τα μυρμήγκια έχουν δύο στομάχια

Τα μυρμήγκια έχουν δύο στομάχια και δεν είναι επειδή είναι άπληστα. Ένα από τα στομάχια τους είναι για να κρατάει φαγητό για δική του κατανάλωση και το δεύτερο είναι για να κρατάει φαγητό για κοινή χρήση με άλλα μυρμήγκια. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως «τροφάλλαξη» και επιτρέπει σε μια αποικία μυρμηγκιών να λειτουργεί εξαιρετικά αποτελεσματικά. Επιτρέπει στα μυρμήγκια που φέρνουν φαγητό να ταΐζουν όσα μένουν πίσω να υπηρετούν τη βασίλισσα και να συντηρούν τη φωλιά.

Τα μυρμήγκια έχουν τεράστια δύναμη

Τα μυρμήγκια είναι απίστευτα δυνατά. Έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν 50 φορές το σωματικό τους βάρος και μπορούν να συνεργαστούν με άλλα μυρμήγκια για να μετακινήσουν ακόμα μεγαλύτερα αντικείμενα ως ομάδα! Η ποσότητα που μπορεί να μεταφέρει ένα μυρμήγκι εξαρτάται από το είδος. Το ασιατικό μυρμήγκι (Weaver ant ή green ant), για παράδειγμα, μπορεί να σηκώσει 100 φορές τη δική του μάζα.

Ποια είδη μυρμηγκιών βρίσκουμε κυρίως στην Ελλάδα

Τα κυριότερα είδη μυρμηγκιών που εντοπίζονται στην Ελλάδα και σε κατοικημένες από τον άνθρωπο περιοχές είναι δύο,  το μυρμήγκι του Φαραώ (Monomorium Pharaonis) και το μαύρο μυρμήγκι (Lasius Niger). Ας δούμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά τους.

Το μυρμήγκι του Φαραώ

Μυρμήγκι του Φαραώ
Μυρμήγκι του Φαραώ

Το μυρμήγκι του Φαραώ είναι μικρό αφού το μέγιστο μήκος του φτάνει τα 6 χιλιοστά. Έχουν κίτρινο-καφέ ημιδιαφανές χρώμα. Το συγκεκριμένο είδος το συναντάμε στο εσωτερικό κτιρίων και οι αποικίες τους είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές. Αυτό συμβαίνει γιατί διαθέτουν πολλές βασίλισσες και αν μια αποικία τους διαταραχτεί μεταφέρονται σε άλλο σημείο και ιδρύουν καινούρια. Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει την ανθεκτικότητα τους είναι ότι μπορούν και αναπαράγονται όλο το χρόνο.

Το συγκεκριμένο είδος μυρμηγκιών το βρίσκουμε συνήθως στη κουζίνα, καθώς εκεί βρίσκουν κυρίως τροφή αλλά έχει και υγρασία κάτι που προτιμούν. Επίσης τα συναντάμε σε νοσοκομεία κάτι που έχει και υγειονομικό ρίσκο καθώς οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως μπορεί να μεταφέρουν Σαλμονέλα, Σταφυλόκοκκο και Κλωστηρίδιο, βακτήρια παθογόνα για τον άνθρωπο. Οι τροφές τους είναι κυρίως πρωτεϊνούχες όπως κρέας, άλλα νεκρά έντομα, αίμα και άλλα.

Το μαύρο μυρμήγκι

Το μαύρο μυρμήγκι είναι το είδος που συναντάμε πιο συχνά στη χώρα μας. Δραστηριοποιείται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους όπως ο κήπος του σπιτιού χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να εισβάλει και εσωτερικά των κατοικιών στη προσπάθεια του για εύρεση τροφής.

Έχει σκούρο καφέ η μαύρο χρώμα και δημιουργεί αποικίες (μυρμηγκοφωλιές) μέσα στο έδαφος. Δημιουργούν ξεκάθαρα μονοπάτια που πολλές φορές εντοπίζονται και με γυμνό μάτι, ενώ τα εντοπίζουμε και σε δέντρα η σαπισμένα ξύλα.

Το συγκεκριμένο είδος αναπαράγεται τη περίοδο του καλοκαιριού και τρέφεται με γλυκές και πρωτεϊνούχες τροφές. Οι βασίλισσες τους φτάνουν ως και 1,5 εκατοστά μήκος, ενώ οι εργάτες ως 0,5 του εκατοστού.

Επειδή το κύριο περιβάλλον τους είναι η γη, μπορούν και διασπείρονται πολύ γρήγορα μέσω της μεταφοράς χώματος, φυτών και δενδρυλλίων.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση μυρμηγκιών

Υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες που ελκύουν τα μυρμήγκια και έχουν να κάνουν μόνο με την εύρεση τροφής και την επιβίωση τους. Παρακάτω θα σας επισημάνουμε μερικές συμβουλές για να μη χρειαστείτε ποτέ απολύμανση για μυρμήγκια.

  • Μην αφήνετε ψίχουλα και υπολείμματα τροφής σε διάφορα σημεία στον νεροχύτη και σε πάγκους ή τραπέζια που τρώτε, δεν είναι τυχαίο πως τα μυρμήγκια αγαπούν την κουζίνα.
  • Μην αφήνετε κολλώδεις λεκέδες από τροφές στους πάγκους ακόμη και αυτοί προσελκύουν τα μυρμήγκια. Καλό είναι να καθαρίζετε καθημερινά αυτά τα σημεία.
  • Μην αφήνετε εκτεθειμένες και τις τροφές που δεν έχετε καταναλώσει όπως τα φρούτα που τείνουν να ωριμάζουν και να χαλάνε γρήγορα ειδικά το καλοκαίρι. Επίσης, να κλείνετε ερμητικά τις συσκευασίες φαγητού.
  • Αν έχετε κατοικίδιο μην αφήνετε εκτεθειμένο το πιάτο που τρέφεται ή να το καθαρίζετε και σκουπίζετε πολύ καλά.
  • Μην αφήνετε λιμνάζοντα και υγρά σημεία γιατί τα μυρμήγκια προτιμούν την υγρασία.
  • Να χρησιμοποιείτε κάδους σκουπιδιών που κλείνουν πολύ καλά και να τους αδειάζετε τακτικά.

Αν και με όλα αυτά τα μέτρα αντιμετωπίζεται ακόμη πρόβλημα, σημαίνει πως είδη υπάρχουν εκτεταμένες αποικίες στον χώρο σας και πρέπει να καλέσετε επαγγελματίες να εφαρμόσουν απεντόμωση για μυρμήγκια που θα δώσουν οριστικό τέλος  στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σας παρέχουμε ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ με πιστοποιητικό

Η διαδικασία της απεντόμωσης μυρμηγκιών χρειάζεται εξειδίκευση και καλή γνώση του αντικειμένου. Το πρόβλημα με τη προσπάθεια λύσης του προβλήματος με χρήση φαρμάκων από εσάς, είναι η σωστή επιλογή αλλά και χρήση των φαρμάκων. Επίσης η σωστή τοποθέτηση ή χρήση τους στα κατάλληλα σημεία για την εξόντωση των μυρμηγκιών.

Οι επιχειρήσεις εκτός από τις κατοικίες αντιμετωπίζουν επίσης το συγκεκριμένο πρόβλημα. Τα εστιατόρια, ξενοδοχεία, αποθήκες τροφίμων είναι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Επιπλέον τα νοσοκομεία είναι πολύ σημαντικό να είναι αποστειρωμένα και απόλυτα καθαρά από κάθε παράσιτο.

Η εταιρεία μας εκτός από τις άρτιες εφαρμογές που διενεργεί σας παρέχει και πιστοποιητικό απολύμανσης για μυρμήγκια αλλά και κάθε παράσιτο. Σε αυτό το πιστοποιητικό αναγράφεται η ημερομηνία της εφαρμογής, τα εγκεκριμένα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν και το όνομα του ειδικού γεωπόνου μας. Το πιστοποιητικό είναι ένα χρήσιμο έγγραφο για όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες αλλά και για το κύρος της επιχείρησης σας.

Ότι χρειάζεται να ξέρετε για την ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ

Στην παρακάτω ενότητα θα απαντήσουμε σε όλα σας τα ερωτήματα που αφορούν την απολύμανση για μυρμήγκια. Αν χρειάζεται κάποια προετοιμασία πριν την επίσκεψη, αν υπάρχει κίνδυνος για τα κατοικίδια ή τα παιδιά και ποιοι άλλοι παράγοντες κρίνουν τη σωστή αντιμετώπιση. Επίσης, θα δούμε τρόπους να απομακρύνεται μόνοι σας τα μυρμήγκια και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Πότε να καλέσετε επαγγελματίες για την αντιμετώπιση μυρμηγκιών

Αν έχετε εντοπίσει μυρμήγκια στο σπίτι σας μπορείτε ίσως να προλάβετε τη δύσκολη κατάσταση στα πρώτα στάδια της εξέλιξης της. Τα μυρμήγκια ακολουθούν συγκεκριμένα μονοπάτια προς εύρεση τροφής. Είναι πολύ σημαντικό οι λεγόμενοι ανιχνευτές να μην γυρίσουν ποτέ στη φωλιά.

Εσείς πρέπει μόλις εντοπίσετε τους πρώτους εισβολείς να τους σκοτώσετε με ένα βρεγμένο πανί ή με ένα καθαριστικό, καθαρίζοντας ταυτόχρονα και το μονοπάτι από τη φερορμόνη  που μπορεί να προσκαλέσει και άλλα. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί  σε αυτό το στάδιο γιατί μπορεί άθελα σας να έχετε αντίθετα αποτελέσματα.

Αν δεν τα καταφέρετε σε αυτό το σημείο και εντοπίζετε μυρμήγκια καθημερινά πρέπει ίσως να καλέσετε μια επαγγελματική απεντόμωση μυρμηγκιών. Σε κάθε περίπτωση θα σας δώσουμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για την καταπολέμηση των μυρμηγκιών.

Απαντάμε στις πιο χρήσιμες ερωτήσεις σας για τα μυρμήγκια

Μπορώ να καταπολεμήσω τα μυρμήγκια με ξύδι;

Η καταπολέμηση μυρμηγκιών με ξύδι μπορεί να έχει αρκετά θετικά αποτελέσματα ιδιαίτερα αν οι αριθμοί τους δεν έχουν ανέβει δραματικά. Τα μυρμήγκια σιχαίνονται τη μυρωδιά του ξυδιού. Μπορείτε να χρησιμοποιείστε ένα παλιό ψεκαστικό μπουκάλι καθαριστικού. Αδειάστε μέσα λευκό ξύδι και λίγο νερό. Ψεκάστε τις επιφάνειες που εντοπίζετε μυρμήγκια και ψάξτε τα μονοπάτια που ακολουθούν. Σκουπίστε έπειτα με ένα πανάκι. Εναλλακτικά μπορείτε να ρίξετε ξύδι και νερό σε ένα κουβά και να σφουγγαρίσετε.

Η καταπολέμηση των μυρμηγκιών με λεμόνι αποδίδει;

Εκτός του ξυδιού τα μυρμήγκια απεχθάνονται και τη μυρωδιά του λεμονιού. Μπορείτε να τρίψετε κομμένες λεμονόκουπες στα σημεία εισόδου των μυρμηγκιών. Σε χαραμάδες που τα εντοπίζετε ή σε ντουλάπια κάτω από τον νεροχύτη. Η λογική είναι να τα αποτρέψετε για μερικές μέρες από το να εισέρχονται για εύρεση τροφής στο σπίτι σας μέχρι να τα αποθαρρύνετε και να στραφούν αλλού.

Μπορώ να αντιμετωπίσω τα μυρμήγκια με καφέ φίλτρου;

Ναι, το κατακάθι του καφέ φίλτρου που μας είναι έτσι και αλλιώς άχρηστο μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των μυρμηγκιών. Η οσμή του καφέ είναι απωθητική για τα μυρμήγκια καθώς και για άλλα έντομα. Τοποθετήστε το κατακάθι σε σημεία που παρατηρείτε πως εισέρχονται μυρμήγκια και σίγουρα δεν θα τα ξαναδείτε σε αυτό το σημείο. Το κλειδί είναι να έχετε υπόψιν σας όλα τα σχετικά σημεία και να τα αποτρέπετε να εισβάλουν στον χώρο σας. Μετά από λίγο καιρό δεν θα τα ξαναδείτε.

Γιατί τα μυρμήγκια κάνουν ξαφνικά την εμφάνισή τους;

Τα μυρμήγκια εξερευνούν κυρίως για δοκιμή αλλά και εύρεση πηγών φαγητού. Κάθε φορά που υπάρχει ξαφνική προσβολή μυρμηγκιών, η πιο πιθανή αιτία είναι ότι υπάρχει φαγητό κάπου στο σπίτι σας για αυτά. Τα περισσότερα μυρμήγκια είναι «ευκαιριακοί φαγάδες». Θα φάνε σχεδόν οτιδήποτε αλλά συνήθως προτιμούν τα γλυκά.


Θα φύγουν τα μυρμήγκια από μόνα τους;

Αν δείτε μόνο μια χούφτα μυρμήγκια να ερευνούν για τροφή (τυχαία επεξεργάζοντας τους πάγκους σας) πηγαίνουν κάπου γενικά και από κάπου ήρθαν. Συνήθως, εάν καθαρίσετε τη διαδρομή αυτή, τα μυρμήγκια θα φύγουν από μόνα τους (μέχρι την επόμενη φορά).

Πότε πρέπει να καλέσω έναν επαγγελματία για απεντόμωση μυρμηγκιών;

Εάν υπήρξαν πολλαπλά και ξεχωριστά περιστατικά προσβολής από μυρμήγκι, ήρθε η ώρα να καλέσετε έναν ειδικό στην εξολόθρευση μυρμηγκιών. Εάν τα μυρμήγκια συνεχίζουν να επιστρέφουν, ακόμη και μετά από πολλές προσπάθειες και δοκιμές διαφόρων μεθόδων, φυσικών και μη, τότε η επέμβαση από επαγγελματίες είναι επιβεβλημένη.

Μπορούν τα μυρμήγκια να ακούσουν τους ανθρώπους;

Τα μυρμήγκια είναι παρόμοια με πολλά άλλα έντομα στο ότι διαθέτουν αισθήσεις όπως ακοή, αφή και όσφρηση. Αν και η ακοή είναι πολύ διαφορετική στα μυρμήγκια από τα ζώα που έχουν συνήθως αυτιά, τα μυρμήγκια έχουν την ικανότητα να ακούν παρά το ότι δεν έχουν αυτιά.

Τα μυρμήγκια έχουν μυαλό;

Ο εγκέφαλος κάθε μυρμηγκιού είναι απλός, περιέχει περίπου 250.000 νευρώνες, σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια ενός ανθρώπου. Ωστόσο, μια αποικία μυρμηγκιών έχει έναν συλλογικό εγκέφαλο τόσο μεγάλο όσο πολλά θηλαστικά. Υπάρχουν υποθέσεις ότι μια ολόκληρη αποικία θα μπορούσε να έχει συναισθήματα.