ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ – ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ – ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το νερό που μαζεύεται γύρω από το πλυντήριό σας μπορεί να οφείλεται σε διάφορα ζητήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα και δομικές ζημιές στο χώρο σας. Σε αυτό το άρθρο, αναφέρονται οι κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για να διαγνώσετε την αιτία προβλημάτων στην ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ αλλά και να το διορθώσετε.

Εάν η τρύπα της αποχέτευσης του πλυντηρίου υπερχειλίζει και βγάζει νερά, ίσως να είναι απλά ένας φραγμένος σωλήνας αποχέτευσης ή κάτι πιο πολύπλοκο όπως το μπλοκάρισμα του κεντρικού αγωγού αποχέτευσης του σπιτιού. Οτιδήποτε και αν δημιουργεί την επιστροφή των νερών, πρέπει να το διορθώσετε άμεσα, ώστε να αποφύγετε τις εκτεταμένες φθορές και ενδεχομένως τις μόνιμες βλάβες στο χώρο σας, ακόμα κι αν χρειαστεί να καλέσετε έναν εξειδικευμένο τεχνικό αποχετεύσεων.

Υπάρχουν 2 βασικοί λόγοι που ένα πλυντήριο δεν αποστραγγίζει. Ή το νερό δεν αποστραγγίζεται από το ίδιο το πλυντήριο, ή το νερό ναι μεν φεύγει από το πλυντήριο αλλά δε ρέει σωστά μέσα από τους σωλήνες αποχέτευσης. Μπορεί όμως να δημιουργηθεί πρόβλημα στο πλυντήριο και για άλλους λόγους, των οποίων η διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Για παράδειγμα, εάν το πλυντήριο δεν περιστρέφεται κανονικά και τα ρούχα σας είναι ακόμα βρεγμένα, μπορεί να είναι σημάδι ότι η αντλία αποστράγγισης είναι βουλωμένη ή σπασμένη. Μερικά προβλήματα μπορείτε να τα διορθώσετε μόνοι σας, όμως κάποιες φορές απαιτείται η διάγνωση ενός επαγγελματία.

Πώς αποστραγγίζει ένα πλυντήριο ρούχων

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ

Για να καταλάβετε που οφείλεται η επιστροφή νερών από την αποχέτευση του πλυντηρίου ρούχων, καλό είναι να μάθετε πώς τραβάει το πλυντήριο, το νερό όταν πλένει.

Το πλυντήριο αφαιρεί το νερό από τον κάδο του ενεργοποιώντας μία αντλία που διώχνει το νερό προς τον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης, ο οποίος βγαίνει έξω από το μηχάνημα, κάνει καμπύλη προς τα πάνω και η άκρη του μπαίνει μέσω του σωλήνα στήριξης στην τρύπα της αποχέτευσης. Κατά την ομαλή λειτουργία του πλυντηρίου, το νερό φεύγει μέσα από αυτό τον εύκαμπτο σωλήνα όπου τελικά οδηγείται στο αποχετευτικό σύστημα του σπιτιού.

Όταν οποιοδήποτε τμήμα της διαδικασίας αποστράγγισης δυσλειτουργεί, το πιο πιθανό είναι να επιστρέψει νερά από το σύστημα αποστράγγισης του πλυντηρίου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα χρειαστεί άμεση αντιμετώπιση, αρχικά διερευνώντας την αιτία και επιλέγοντας την καλύτερη μέθοδο για την επίλυση του προβλήματος.

Η ΡΟΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ – Infographic

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ - Infographic

Πώς να διαγνώσετε ένα πρόβλημα αποχέτευσης

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ

Πρώτα, θα πρέπει να εξακριβώσετε ότι το πρόβλημα είναι στο σύστημα αποστράγγισης του πλυντηρίου. Ορισμένα πλυντήρια ρούχων νέας τεχνολογίας, έχουν ενδείξεις σφαλμάτων στο καντράν (συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης) που αντιστοιχούν στην αιτία διαρροής ή βλάβης, αλλά για τα περισσότερα πλυντήρια ρούχων, θα χρειαστεί να κάνετε ένα τεστ.

Για να προσδιορίσετε πού βρίσκεται το φράγμα, πρώτα γεμίστε το πλυντήριο με νερό. Γυρίστε τον επιλογέα στη ρύθμιση στυψίματος/ξεβγάλματος και ετοιμαστείτε να αποστραγγίσετε. Να είστε σε θέση που θα μπορείτε να βλέπετε τον αγωγό αποστράγγισης ενώ έχετε ακόμα πρόσβαση στο καντράν του πλυντηρίου. Παρακολουθώντας τον αγωγό στήριξης, θα προσπαθήσετε να δείτε πόσο χρόνο χρειάζεται το νερό για να ανέβει και να βγει από τον σωλήνα αποστράγγισης. 

Ο εύκαμπτος σωλήνας αποστράγγισης του πλυντηρίου ρούχων κατεβαίνει περίπου μισό μέτρο στον αποχετευτικό αγωγό αποστράγγισης. Σε ορισμένα πλυντήρια, ο σωλήνας αποστράγγισης μπορεί απλώς να στερεωθεί στο πλάι μιας μπανιέρας, αν και αυτό δεν είναι συνηθισμένη πρακτική ειδικά με νεώτερα μοντέλα. Από εκεί, το νερό στη συνέχεια πηγαίνει σε μία παγίδα αποστράγγισης. Το φράξιμο μπορεί είτε να βρίσκεται σε αυτήν την παγίδα είτε να βρίσκεται πιο κάτω από τη γραμμή αποχέτευσης.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να γεμίσει και να ξεχειλίσει από τον αγωγό στήριξης σάς βοηθά να εντοπίσετε πού υπάρχει μπλοκάρισμα. Ανάλογα με το χρόνο επιστροφής (υπερχείλισης) του νερού μπορείτε να εντοπίσετε από που προέρχεται η δυσλειτουργία

 • Λίγα δευτερόλεπτα: Εάν ο σωλήνας γεμίσει και ξεχειλίσει μέσα σε δευτερόλεπτα, το φράξιμο πιθανότατα βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του σωλήνα στήριξης ή στον εύκαμπτο σωλήνα πλυντηρίου. Εάν το φράγμα είναι μικρό, τότε ίσως να μπορείτε να το καθαρίσετε με μια ατσαλίνα ή και με τα δάκτυλα αν είναι επιφανειακό.
 • 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό: Εάν το νερό δε βγει στην επιφάνεια για 30 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, το φράξιμο μπορεί να είναι πιο βαθιά στο σύστημα αποχέτευσης. Αυτό μπορεί να χρειαστεί μια πιο μακριά ατσαλίνα για να φτάσει βαθιά στον σωλήνα και να απελευθερώσει το φράξιμο. Εάν δεν μπορείτε να φτάσετε στο φράγμα με την ατσαλίνα σας, επικοινωνήστε με έναν τεχνικό αποφράξεων για να αξιολογήσει τη σωστή πορεία δράσης.
 • Περισσότερο από ένα λεπτό: Το νερό που χρειάζεται περισσότερο από ένα λεπτό για να ξεχειλίσει μετά την είσοδο στον σωλήνα αποχέτευσης μπορεί να σημαίνει πιο σοβαρό μπλοκάρισμα στο αποχετευτικό σύστημα. Επικοινωνήστε με έναν αδειούχο τεχνικό αποφράξεων για να επιθεωρήσει τις γραμμές αποχέτευσης του σπιτιού σας και να εντοπίσει το πρόβλημα.

Σημείωση: Να είστε έτοιμοι να σταματήσετε τον κύκλο πλύσης του πλυντηρίου ρούχων μόλις εντοπίσετε την αιτία.

Τα φράγματα δεν είναι πάντα ο ένοχος όταν πρόκειται για έναν υπερχειλισμένο σωλήνα αποχέτευσης. Οι σωλήνες αποχέτευσης ακατάλληλου μεγέθους και οι τσακισμένοι σωλήνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν υπερχείλιση.

Πώς να χειριστείτε την ατσαλίνα

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ

Για να χειριστείτε μία ατσαλίνα, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

 • Σπρώξτε το άκρο της στην τρύπα αποχέτευσης και περιστρέψτε το για να μπει ευκολότερα.
 • Σπρώξτε την ατσαλίνα μαλακά πιο βαθιά μέσα στο σωλήνα μέχρι να νιώσετε αντίσταση.
 • Περιστρέψτε την ατσαλίνα δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα μέχρι να νιώσετε ότι το εμπόδιο διασπάται.
 • Τραβήξτε την ατσαλίνα έξω σιγά-σιγά από την αποχέτευση και επαναλάβετε έναν κύκλο ξεβγάλματος για να βεβαιωθείτε ότι ο σωλήνας είναι ελεύθερος και μπορεί να απορροφήσει το νερό ελεύθερα.

Πώς να αποφύγετε την υπερχείλιση της αποχέτευσης

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ

Για να μειώσετε την πιθανότητα υπερχείλισης της αποχέτευσης του πλυντηρίου, μπορείτε να παίρνετε αυτά τα προληπτικά μέτρα:

 • Χρησιμοποιήστε μια τσάντα ρούχων όταν χρειάζεται για να αποτρέψετε τη συσσώρευση υπερβολικού χνουδιού μέσα στους σωλήνες αποχέτευσης.
 • Εάν είναι προσβάσιμο, επιθεωρήστε και καθαρίστε την παγίδα χνουδιού ή το φίλτρο του πλυντηρίου σας.
 • Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 εκατοστών μεταξύ του σωλήνα αποχέτευσης και του εύκαμπτου σωλήνα εκκένωσης για να πραγματοποιείται σωστή αποστράγγιση.
 • Χρησιμοποιήστε το σωστό απορρυπαντικό για να αποτρέψετε τη συσσώρευση υπολειμμάτων σαπουνιού.
 • Καθαρίζετε τακτικά τους σωλήνες αποχέτευσης του πλυντηρίου σας.

Το πλυντήριο ρούχων δεν αποστραγγίζει

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ

Αρχικά συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή του πλυντηρίου. Στην ενότητα αντιμετώπιση προβλημάτων μπορεί να βρείτε προτάσεις για πιθανούς λόγους για προβλήματα αποχέτευσης. Μερικά σύγχρονα πλυντήρια ρούχων βγάζουν κωδικούς σφάλματος και προσδιορίζουν το πρόβλημα που υπάρχει. Εάν δεν εντοπίσετε το πρόβλημα, παρατηρήστε το πλυντήριό σας καθώς λειτουργεί ενώ αποστραγγίζει. Καθώς παρακολουθείτε το πλυντήριο όσο λειτουργεί, πιθανότατα θα εντοπιστεί ένα από τα ακόλουθα προβλήματα: 

 • Φραγή στον ελαστικό σωλήνα αποστράγγισης που οδηγεί από το πλυντήριο στο σωλήνα αποστράγγισης
 • Υλικό που εμποδίζει το φίλτρο της αντλίας νερού ή τις φτερωτές
 • Μηχανική βλάβη της αντλίας νερού 
 • Χαλαρός ή σπασμένος ιμάντας μετάδοσης κίνησης
 • Ελαττωματικός διακόπτης καπακιού
 • Φραγή στο σύστημα αποχέτευσης

Προβλήματα στην ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ

Εάν το νερό αντλείται επιτυχώς από το μηχάνημα, αλλά στη συνέχεια χύνεται έξω από το σωλήνα βάσης αποστράγγισης ή ανεβαίνει στη μπανιέρα, τότε το πρόβλημα είναι πιθανότατα ένα παραδοσιακό φράξιμο της αποχέτευσης. Επειδή οι μικρές ίνες υφάσματος ξεβγάζονται τακτικά μέσω του συστήματος πλύσης, είναι σύνηθες να εμφανίζονται βουλώματα αποχέτευσης στους σωλήνες αποχετευτικών εγκαταστάσεων στους οποίους στραγγίζει το πλυντήριο. Μια βουλωμένη αποχέτευση αναγκάζει το νερό να επανέλθει στον αγωγό στήριξης και να χυθεί στο πάτωμα. Ο καθαρισμός της βουλωμένης αποχέτευσης συνήθως επιλύει το πρόβλημα.

Ο εύκαμπτος σωλήνας αποστράγγισης του πλυντηρίου ρούχων κατεβαίνει περίπου μισό μέτρο στον αγωγό αποστράγγισης αποχετευτικών εγκαταστάσεων. (Σε ορισμένα πλυντήρια, ο σωλήνας αποστράγγισης μπορεί απλώς να στερεωθεί στο πλάι μιας μπανιέρας, αν και αυτό δεν είναι συνηθισμένη πρακτική ειδικά με νεώτερα μοντέλα). Από εκεί, το νερό στη συνέχεια πηγαίνει σε μια παγίδα αποστράγγισης (σιφώνι). Το φράξιμο μπορεί είτε να βρίσκεται σε αυτήν την παγίδα είτε να βρίσκεται πιο κάτω από τη γραμμή αποχέτευσης.

Προβλήματα εύκαμπτου σωλήνα αποστράγγισης στην ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ

Εάν ακούσετε την αντλία του πλυντηρίου ρούχων να λειτουργεί αλλά δε φεύγει νερό από το πλυντήριο, είναι πιθανό ο ελαστικός σωλήνας αποστράγγισης που τρέχει από το πίσω μέρος του μηχανήματος προς τον σωλήνα αποστράγγισης ή τη μπανιέρα να έχει φράξει με υφασμάτινες ίνες. Αυτό μπορεί μερικές φορές να συμβεί αφού πλύνετε αντικείμενα όπως χαλιά, τα οποία μπορεί να ρίξουν πολλές ίνες υφάσματος ή εάν ο σωλήνας αποστράγγισης είναι τσακισμένος. Εάν ο εύκαμπτος σωλήνας είναι βουλωμένος, μπορεί να αποτρέψει την άντληση του νερού από το μηχάνημα.

Για να το ελέγξετε αυτό, αφαιρέστε τον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης που είναι συνδεδεμένος στη ροδέλα και βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρός. Ένας εύκολος τρόπος για να ελέγξετε ότι ο σωλήνας αποστράγγισης είναι καθαρός είναι να φυσήξετε αέρα μέσα από αυτόν. Εάν τίποτα δεν εμποδίζει τον σωλήνα αποστράγγισης, το πρόβλημα είναι πιθανότατα στην αντλία του πλυντηρίου. Εάν ο εύκαμπτος σωλήνας έχει φθαρεί ή έχει τσακιστεί άσχημα, η αντικατάσταση του σωλήνα μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του πλυντηρίου να αντλεί νερό. 

Προβλήματα αντλίας αποστράγγισης

Εάν ακούτε να λειτουργεί η αντλία χωρίς να δουλεύει όμως κανονικά, μπορεί να υπάρχει ένα κομμάτι ύφασμα ή κάποιο αντικείμενο που εμποδίζει το μηχανισμό της αντλίας. Για να το διορθώσετε, θα πρέπει να κλείσετε και να αδειάσετε το πλυντήριο και, στη συνέχεια, να αφαιρέσετε το πλαίσιο του πλυντηρίου για να εξετάσετε την αντλία νερού. Η ίδια η αντλία μπορεί να είναι βουλωμένη ή το φράξιμο μπορεί να είναι στον κυματοειδή σωλήνα που οδηγεί στην αντλία.

Οι περισσότερες αντλίες έχουν αφαιρούμενα καλύμματα και μέσα θα βρείτε ένα πλαίσιο φίλτρου στην αντλία. Εάν αυτό το φίλτρο είναι φραγμένο με υπολείμματα, ο καθαρισμός και η επανασυναρμολόγηση της αντλίας πιθανότατα θα διορθώσει το πρόβλημα.

Σε πλυντήρια ρούχων που ανοίγουν από πάνω, η αντλία βρίσκεται συνήθως στο πίσω μέρος του πλυντηρίου. Στα πλυντήρια που ανοίγουν από μπροστά, η αντλία βρίσκεται συνήθως στο μπροστινό μέρος του πλυντηρίου, κάτω από την πόρτα. Αφαιρέστε τα ορατά χνούδια από το πλαίσιο φίλτρου και ξεπλύνετε με νερό. Επίσης, ελέγξτε τις φτερωτές στην αντλία και βεβαιωθείτε ότι κινούνται ελεύθερα και ότι δεν έχουν μπλοκάρει με κανένα εμπόδιο. Συναρμολογήστε ξανά την αντλία και το κάλυμμα και μετά δοκιμάστε το πλυντήριο.

Εάν η αντλία δεν κάνει καθόλου θόρυβο λειτουργίας ή εάν δεν βρείτε εμπόδια στην αντλία ή στον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης, είναι πιθανό η αντλία νερού να έχει παρουσιάσει βλάβη και να χρειαστεί αντικατάσταση. Αυτή είναι συνήθως μια εργασία για έναν επισκευαστή πλυντηρίων, αν και είναι εφικτό για έναν έμπειρο ιδιοκτήτη σπιτιού να παραγγείλει το ανταλλακτικό και να πραγματοποιήσει την αντικατάσταση μόνος του. 

Προβλήματα στον ιμάντα κίνησης

Η αντλία λειτουργεί με έναν ιμάντα μετάδοσης κίνησης που εφαρμόζει γύρω από τις τροχαλίες στο κάτω μέρος του κινητήρα του πλυντηρίου. Εάν αυτός ο ιμάντας σπάσει ή δεν είναι σφιγμένος στις τροχαλίες, το πλυντήριο θα δυσκολευτεί να αποστραγγίσει ή μπορεί να μην αποστραγγίσει καθόλου. Για να το διορθώσετε αυτό θα χρειαστεί να γυρίσετε το πλυντήριο στο πλάι για να εξετάσετε τη ζώνη. Μερικοί ιδιοκτήτες σπιτιού μπορούν να το κάνουν μόνοι τους, αν και πολλοί επιλέγουν να ζητήσουν από έναν επισκευαστή να χειριστεί μια επισκευή αυτού του επιπέδου.

Προβλήματα διακόπτη πόρτας πλυντηρίου

Ακριβώς κάτω από την πόρτα του πλυντηρίου, ένας μικρός πλαστικός διακόπτης χρησιμεύει για να ανιχνεύει πότε η πόρτα είναι κλειστή, ώστε το μηχάνημα να μπορεί να λειτουργήσει. Εάν αυτός ο διακόπτης είναι ελαττωματικός, το μηχάνημα ενδέχεται να μην αποστραγγίζει σωστά. Με την πόρτα ανοιχτή και το μηχάνημα σε λειτουργία, πατήστε το διακόπτη με το χέρι και ακούστε έναν ήχο κλικ. Εάν δεν το ακούτε, ο διακόπτης μπορεί να χρειαστεί αντικατάσταση. 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ – FAQ

Ένας φραγμένος σωλήνας αποστράγγισης πλυντηρίου είναι συνήθως η αιτία, όπως επίσης και η συσσώρευση υπολειμμάτων σαπουνιού. Δευτερεύουσες αιτίες είναι τα υπολείμματα χνουδιού κατά το στέγνωμα και θραύσματα. Γράσα, λάδια και άλλα υλικά στα ρούχα που πριν από το πλύσιμο.

Το νούμερο ένα σημάδι μιας φραγμένης αποχέτευσης που επηρεάζει το πλυντήριό σας είναι η εύρεση νερού μέσα στη μονάδα μετά την ολοκλήρωση του κύκλου πλύσης. Κατά τη διάρκεια του κύκλου, το νερό πλημμυρίζει στο θάλαμο του μηχανήματος, αναμεμιγμένο με το απορρυπαντικό ρούχων.

Για να το ελέγξετε, αφαιρέστε τον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης που είναι προσαρτημένος στη ροδέλα και βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρός. Ένας εύκολος τρόπος για να ελέγξετε ότι ο εύκαμπτος σωλήνας αποστράγγισης είναι καθαρός είναι να φυσήξετε αέρα μέσα από αυτό. Εάν τίποτα δεν εμποδίζει το σωλήνα αποστράγγισης, το πρόβλημα είναι πιθανότατα στην αντλία του πλυντηρίου.

Χρησιμοποιήστε μια χοάνη για να ρίξετε περίπου το ένα τέταρτο ενός φλιτζανιού μαγειρικής σόδας στο σωλήνα. Στη συνέχεια, ρίξτε ξύδι στον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης. Εάν το μπλοκάρισμα δεν έχει φύγει εντελώς, μπορείτε να επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία. Μόλις καθαρίσετε τυχόν σκουπίδια από τον εύκαμπτο σωλήνα, ρίξτε ζεστό νερό για να ξεπλύνετε τα πάντα.

Όταν βάζετε ρούχα στο πλυντήριο με υψηλή ταχύτητα στυψίματος, μερικές φορές τα μικρότερα ρούχα μπορεί να απορροφηθούν από τις οπές αποστράγγισης και να καταλήξουν στο σύστημα αποστράγγισης του πλυντηρίου. Τα αντικείμενα μπορούν επίσης να κολλήσουν κάτω από την ελαστική τσιμούχα (η λαστιχένια μύτη γύρω από το εσωτερικό της πόρτας του πλυντηρίου).