ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΒΟΥΛΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΒΟΥΛΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΙΣ

ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ. Γνωρίζοντας πώς να αποφύγετε τις βουλωμένες αποχετεύσεις θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το αποχετευτικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση. Οι φραγμένες αποχετεύσεις είναι ένα κοινό πρόβλημα των αποχετευτικών εγκαταστάσεων στο σπίτι, ειδικά κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών όταν κάνουμε περισσότερα ντους. Ο ένοχος είναι συχνά τα μαλλιά που πέφτουν στην αποχέτευση, αλλά δεν είναι η μόνη αιτία που προκαλεί την ανάγκη απόφραξης.

ΕΧΕΤΕ ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ;
ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ
24 ΩΡΕΣ – 365 ΗΜΕΡΕΣ

ΚΥΡΙΑΚΕΣ – ΕΟΡΤΕΣ – ΑΡΓΙΕΣ
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ – ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ – ΠΑΣΧΑ

Ως οικογενειακή επιχείρηση κατανοούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μία οικογένεια όταν κάτι στα αποχετευτικά δίκτυα δεν λειτουργεί, από μια φραγμένη τουαλέτα μέχρι τα ντους με λιμνάζοντα νερά, τους νεροχύτες και τους νιπτήρες που αδειάζουν αργά ή απλά αρνούνται να αδειάσουν. Τα προβλήματα αυτά δεν είναι μόνο ένα εμπόδιο στην κανονικότητά σας, καθώς μπορούν να γίνουν επικίνδυνα με τα λύματα που μεταφέρουν μικρόβια και βακτήρια και τα οποία σχετίζονται με πολλές ασθένειες.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση του βουλώματος

ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ – ΠΡΟΛΗΨΗ

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τις αποχετεύσεις λειτουργικές είναι να περιορίσετε αυτό που βάζετε σε αυτές.

 • Κρατήστε τα τρόφιμα, τα κατακάθια και υπολείμματα του καφέ και το λίπος μακριά από τις αποχετεύσεις της κουζίνας. 
 • Βάλτε τα τρόφιμα που απομένουν στα σκουπίδια, όχι στον σκουπιδοφάγο.
 • Ρίξτε τα υγρά λίπη σε ένα σφραγισμένο δοχείο. Αφού κρυώσει, βάλτε το στα σκουπίδια ή πάρτε το σε ένα κέντρο ανακύκλωσης.
 • Κρατήστε τα μαλλιά και το σαπούνι μακριά από τις αποχετεύσεις του μπάνιου. Καλύψτε τις αποχετεύσεις της μπανιέρας και του ντους σας με ένα διάτρητο συλλέκτη μαλλιών αποστράγγισης ντους.
 • Ένας συλλέκτης μαλλιών αποστράγγισης ντους μπορεί να είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο χάλυβα, σιλικόνη ή συνδυασμό και των δύο. Ένας άλλος τρόπος για να αποφύγετε τα μαλλιά να φράξουν την αποστράγγιση του ντους είναι να αντικαταστήσετε το πώμα ντους ή μπανιέρας με ένα που διαθέτει ενσωματωμένο φίλτρο.
 • Βουρτσίστε τα μαλλιά σας πριν κάνετε ντους ή κάνετε μπάνιο. Αυτή η διαδικασία αφαιρεί τα χαλαρά μαλλιά και τα εμποδίζει να φράξουν την αποχέτευση του ντους. Εάν πρέπει να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας στην μπανιέρα ή στο ντους, τοποθετήστε ένα πανί πάνω από την αποχέτευση. Η ποσότητα των μαλλιών που ρίχνει ένας σκύλος κατά τη διάρκεια ενός μπάνιου μπορεί να φράξει ακόμη και τον κανονικό συλλέκτη μαλλιών αποστράγγισης ντους.
 • Προσέξτε τι ξεπλένετε. Οι τουαλέτες έχουν σχεδιαστεί για να χειρίζονται τα ανθρώπινα απόβλητα. Η έκπλυση οποιονδήποτε άλλων υλικών μπορεί να προκαλέσει απόφραξη
 • Το οδοντικό νήμα, τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής και άλλα οικιακά απορρίμματα πρέπει να πηγαίνουν στα σκουπίδια.

Πως να αφαιρέσετε μαλλιά και άλλα αντικείμενα από την αποχέτευση

ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Ελέγξτε το πώμα αποστράγγισης. Εάν εντοπίσετε τρίχες ή άλλα συντρίμμια, αφαιρέστε το πώμα αποστράγγισης, καθαρίστε το και, στη συνέχεια, επανασυναρμολογήστε το.

Χρησιμοποιήστε τη βεντούζα Καλύψτε την αποστράγγιση με το κουδούνι της βεντούζας έτσι ώστε οι άκρες να σφραγιστούν, στη συνέχεια σπρώξτε προς τα μέσα και τραβήξτε προς τα έξω, αναγκάζοντας το νερό να πάει πάνω και κάτω στους σωλήνες. Εάν το φράξιμο βρίσκεται στο νεροχύτη, να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε εκατοστά νερού πριν χρησιμοποιήσετε τη βεντούζα.

Χρησιμοποιήστε ένα υδραυλικό φίδι. Εάν μια αποχέτευση εξακολουθεί να είναι βουλωμένη αφού δοκιμάσετε τη βεντούζα, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα υδραυλικό φίδι (που ονομάζεται επίσης τρυπάνι απόφραξης). Σπρώξτε το φίδι προς τα κάτω στην αποχέτευση, περιστρέφοντάς το καθώς κινείται γύρω από τις γωνίες. Η άκρη του τιρμπουσόν του φιδιού αρπάζει τα μαλλιά και άλλα μπλοκαρίσματα, ώστε να μπορείτε να τα τραβήξετε έξω.

Γνωρίστε το σιφώνι σας. Είναι ο σωλήνας αποστράγγισης σχήματος U κάτω από τους νεροχύτες του μπάνιου και της κουζίνας σας, τον οποίο μπορείτε να αποσυνδέσετε για να ελέγξετε για βουλώματα ή για να τοποθετήσετε ένα φίδι υδραυλικών εγκαταστάσεων. Τοποθετήστε έναν κάδο κάτω από την παγίδα για να συλλέξετε νερό και συντρίμμια. 

Για βουλώματα στο ντους, δοκιμάστε ένα εύχρηστο εργαλείο που βρίσκεται στην ντουλάπα ρούχων σας, μια συρμάτινη κρεμάστρα. Αφαιρέστε το πώμα αποστράγγισης και χρησιμοποιήστε μια ισιωμένη συρμάτινη κρεμάστρα με λυγισμένη άκρη για να πιάσετε εύκολα τούφες από τρίχες. Χρησιμοποιήστε μία βεντούζα για να αφαιρέσετε το φράξιμο ή να το φέρετε πιο κοντά στην επιφάνεια, ώστε να μπορείτε να φτάσετε σε αυτό με την κρεμάστρα. Εάν η βύθιση δε λειτουργήσει, δοκιμάστε το φίδι. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε μια φυσική αντιμετώπιση για να αφαιρέσετε τα μαλλιά και άλλες οργανικές ύλες από την αποχέτευση του ντους. Ρίξτε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα στην αποχέτευση, ακολουθούμενο από ένα φλιτζάνι ξύδι. Αφήστε το διάλυμα να φουσκώσει και να αφρίσει για λίγα λεπτά, στη συνέχεια ρίξτε μία κατσαρόλα ζεστού (όχι βρασμένου) νερού στην αποστράγγιση. Αφήστε το μείγμα να καθίσει για μερικές ώρες. Εάν η αποστράγγιση εξακολουθεί να μην είναι καθαρή, επαναλάβετε τη διαδικασία.

Πώς να διατηρήσετε τις αποχετεύσεις σας καθαρές

ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

 • Καθαρίστε τις αποχετεύσεις σας μία φορά την εβδομάδα. Τραβήξτε προς τα έξω το αναδυόμενο πώμα στο νεροχύτη του μπάνιου σας, αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα στην αποχέτευση και ξεπλύνετε το πώμα εισχώρησης πριν το τοποθετήσετε ξανά. Αφαιρέστε το πώμα αποστράγγισης από την αποχέτευση του ντους ή της μπανιέρας και χρησιμοποιήστε ένα λυγισμένο σύρμα ή μια βούρτσα που πιάνει τα μαλλιά για να αφαιρέσετε τα μαλλιά και άλλα υπολείμματα.
 • Ξεπλύνετε τις αποχετεύσεις σας εβδομαδιαίως. Γεμίστε την μπανιέρα σας με ζεστό νερό και στη συνέχεια αποστραγγίστε τη. Ρίξτε ζεστό νερό στην αποχέτευση του ντους στο τέλος κάθε ντους.
 • Καθαρίστε σε βάθος την αποστράγγιση της μπανιέρας σας μία φορά το μήνα. Σηκώστε το αναδυόμενο σύστημα φίλτρου στην οπή αποστράγγισης. Αφαιρέστε τυχόν τρίχες ή άλλα υπολείμματα και ξεπλύνετε καλά το αναδυόμενο σύστημα πριν το επανατοποθετήσετε.