ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΣ

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ ΔΑΠΕΔΟΥ – ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΡΑΞΕΤΕ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ ΔΑΠΕΔΟΥ – ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΡΑΞΕΤΕ

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ ΔΑΠΕΔΟΥ. Το βούλωμα στην αποχέτευση του δαπέδου είναι κάτι που μπορεί να συμβεί συχνά. Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε 6 μεθόδους για να αποφράξετε την αποχέτευση του δαπέδου σας, που πιστεύουμε πως θα σας βοηθήσουν αρκετά για να το κάνετε μόνοι σας και με το σωστό τρόπο.

Επικεντρωνόμαστε στην παροχή αναλυτικής περιγραφής όλων των τεχνικών που εφαρμόζονται κυρίως για το ξεβούλωμα αποχέτευσης δαπέδου. Ακριβώς όπως κάθε άλλη αποχέτευση στο σπίτι, οι αποχετεύσεις δαπέδου μπορούν να αποφραχτούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό και το κατάλληλο διάλυμα καθαρισμού.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ ΔΑΠΕΔΟΥ
ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ
24 ΩΡΕΣ – 365 ΗΜΕΡΕΣ

ΚΥΡΙΑΚΕΣ – ΕΟΡΤΕΣ – ΑΡΓΙΕΣ
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ – ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ – ΠΑΣΧΑ

Η ταχύτατη ανταπόκριση στο κάλεσμά σας είναι για εμάς ο πρώτος στόχος καθώς γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για εσάς και την οικογένειά σας να ξεπεράσετε γρήγορα τις δυσκολίες που προκαλεί ένα ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ ΔΑΠΕΔΟΥ. Μετά το τηλεφώνημά σας, ενεργοποιείται άμεσα ο μηχανισμός μας και το κοντινότερο κινητό συνεργείο του στόλου μας κατευθύνεται στο χώρο σας.

Κατανόηση των αποχετεύσεων δαπέδου

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ ΔΑΠΕΔΟΥ

Ο ρόλος της αποχέτευσης δαπέδου είναι να αποστραγγίζει τα στάσιμα νερά από το δάπεδο. Συνήθως η αποχέτευση είναι στρογγυλή, αλλά υπάρχουν και αποχετεύσεις σε διάφορα σχήματα π.χ. τετράγωνες αποχετεύσεις ή αν πρόκειται για κτίριο με μακριές λωρίδες. Η αποχέτευση βρίσκεται συνήθως σε σημεία όπου το νερό μπορεί να λιμνάσει, δηλαδή κοντά στο νεροχύτη της κουζίνας, στο πλυντήριο πιάτων, στο πλυσταριό, στην πισίνα, στο αίθριο, στο υπόγειο γκαράζ και στο υπόγειο του σπιτιού.

Έχει μικρό φίλτρο (σχάρα) που εμποδίζει την είσοδο των αντικειμένων, όπως επίσης και τα ανεπιθύμητα παράσιτα. Τα ανοίγματα στη σχάρα αυτού του φίλτρου είναι συνήθως παχιά και λόγω αυτού μπορούν να εισχωρήσουν μέσα μικρά αντικείμενα όπως τρίχες, τρόφιμα, μικρές πέτρες και ροκανίδια και να φτάσουν στην αποχέτευση με αποτέλεσμα να τη φράξουν.

Σημείωση: Εάν η διαδικασία σας φαίνεται πολύ περίπλοκη για να την κάνετε μόνοι σας, είναι προτιμότερο να λάβετε επαγγελματική βοήθεια. Διαθέτουμε ειδικούς τεχνικούς αποφράξεων που μπορούν να λύσουν το πρόβλημα όλο το 24ωρο σε λογική τιμή και να μην προκαλέσουν ζημιά στην αποχέτευσή σας. Οποιαδήποτε ζημιά δημιουργήσετε στους σωλήνες αποχέτευσης θα οδηγήσει σε επιπλέον προβλήματα, που πιθανόν να απαιτούν εκτεταμένες επισκευές που θα καθυστερήσουν ουσιαστικά την απόφραξη της αποχέτευσης σας και θα επιβαρύνουν τα οικονομικά σας.

Προσδιορισμός φράγματος αποχέτευσης δαπέδου

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ ΔΑΠΕΔΟΥ

Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε εάν πρόκειται για φράξιμο στην αποχέτευση του δαπέδου ή για άλλο πρόβλημα που οδήγησε σε λιμνάζοντα νερά. Για να ξεκινήσετε και να εντοπίσετε το πρόβλημα, αφαιρέστε το κάλυμμα αποστράγγισης.

Μια τυπική αποχέτευση δαπέδου έχει δύο ανοίγματα που οδηγούν στον ίδιο σωλήνα αποστράγγισης. Και οι δύο οπές ξεκινούν από την περιοχή αποστράγγισης και οδηγούν στον κύριο σωλήνα αποχέτευσης με διαφορετικές διαδρομές. Μπορεί επίσης να έχετε μια αποχέτευση με ξεχωριστούς σωλήνες αποστράγγισης και καθαρισμού. Εάν η αποχέτευση είναι μικρή όπως μια εσωτερική αποχέτευση δαπέδου μπάνιου, θα υπάρχει μόνο το κύριο άνοιγμα αποχέτευσης χωρίς σωλήνα καθαρισμού.

Το κύριο άνοιγμα στο κέντρο είναι το άνοιγμα με σωλήνα σχήματος U μεγαλύτερης διαμέτρου. Το σχήμα U έχει σχεδιαστεί ως παγίδα για τη σύλληψη σκουπιδιών και τη συλλογή νερού, έτσι ώστε τα αέρια από το αποχετευτικό σύστημα να μην μπορούν να επιστρέψουν από την αποχέτευση.

Ο μικρότερος σωλήνας καθαρισμού στο σημείο της αποχέτευσης είναι ένας ευθύς σωλήνας με ένα βύσμα καθαρισμού που είναι πάντα κλειστό. Εάν υπάρχει φράξιμο, το βύσμα καθαρισμού έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αποστραγγίζει το στάσιμο νερό στον κύριο σωλήνα αποστράγγισης. Τα περισσότερα βύσματα καθαρισμού είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και αφαιρούνται εύκολα. Εάν το βύσμα καθαρισμού είναι μεταλλικό, μπορεί να χρειαστείτε ένα κλειδί σωλήνα, ή σφυρί, ή καλέμι για να το αφαιρέσετε.

Αφαιρέστε το βύσμα καθαρισμού και περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα. Εάν το νερό αποστραγγιστεί αμέσως, είναι σίγουρα φράξιμο στο τμήμα του σωλήνα U της αποχέτευσης, λόγω κολλημένων υπολειμμάτων. Απλά καθαρίστε το σωλήνα U.

Σημείωση: Εάν καταστρέψετε με κάποιο τρόπο το βύσμα καθαρισμού ενώ το τραβάτε προς τα έξω, τότε θα πρέπει να αντικατασταθεί. Είναι οικονομικό και μπορείτε να το προμηθευτείτε από καταστήματα υδραυλικών ειδών. Όταν το αντικαταστήσετε καλό είναι μετά να κολλήσετε με πλαστικό ή λαστιχένιο βύσμα την οπή.

Εάν το νερό δεν αποστραγγιστεί μετά την αφαίρεση της τάπας καθαρισμού, τότε υπάρχει άλλο πρόβλημα που οδήγησε σε φράξιμο.

Μην αφήσετε ανοιχτό το βύσμα καθαρισμού, γιατί αν και φαίνεται εύκολη και γρήγορη λύση για φράγματα, εντούτοις εάν υπάρχει φράγμα στο σωλήνα U, μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα αν μείνει ανοιχτό.

Στον κύριο σωλήνα αποστράγγισης υπάρχει ένας σωλήνας σχήματος U για κάποιο λόγο. Λόγω του σχεδιασμού του σωλήνα, μια μικρή ποσότητα νερού παραμένει πάντα στο κάτω μέρος αυτής της καμπύλης. Αυτό το νερό εμποδίζει το επιβλαβές αέριο της αποχέτευσης να συγκεντρωθεί στο σωλήνα αποχέτευσης και να εισέλθει στο σπίτι ή την επιχείρησή σας. Εάν αφήσετε το βύσμα καθαρισμού ανοιχτό, θα επιτρέψετε στο αέριο αποχέτευσης να ρέει ανεμπόδιστα πίσω μέσα από την αποχέτευση. Αυτό όχι μόνο μπορεί να δημιουργήσει μια σημαντική δυσοσμία και πρόβλημα υγείας, αλλά το μεθάνιο που αποδεσμεύεται θα μπορούσε ενδεχομένως ακόμα και να προκαλέσει έκρηξη!

Ο σωλήνας καθαρισμού έχει επίσης μικρότερη διάμετρο από τον κύριο σωλήνα αποστράγγισης και δεν έχει παγίδα σε σχήμα U. Αυτό σημαίνει ότι η αποχέτευση λόγω της έλλειψης παγίδας θα δημιουργήσει φράξιμο. Έτσι, αφού εντοπίσετε το φράξιμο, είναι σημαντικό να αντικαταστήσετε το βύσμα καθαρισμού.

Τι προκαλεί βουλώματα στις αποχετεύσεις δαπέδου

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ ΔΑΠΕΔΟΥ

Η κύρια αιτία της βουλωμένης αποχέτευσης δαπέδου είναι τα σκουπίδια που συσσωρεύονται. Όταν ενωθεί λίπος ή σαπούνι ή τρίχες στην αποχέτευση, τότε ενώνονται και δημιουργούν μάζα. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλο βούλωμα στο σωλήνα και τότε το νερό δε θα ρέει κανονικά προς την αποχέτευση.

Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που φράζουν οι αποχετεύσεις. Εδώ είναι μερικοί άλλοι λόγοι:

 1. Κατεστραμμένοι ή σπασμένοι σωλήνες. Όταν οι σωλήνες έχουν υποστεί ζημιά λόγω φθοράς, ρωγμών ή αντιεπαγγελματικής χρήσης ατσαλίνας (υδραυλικό φίδι) ή ηλεκτρικού κοχλία.
 2. Εγγενώς κακός σχεδιασμός. Αυτό συμβαίνει όταν ο όγκος του νερού είναι πολύ μεγάλος για τη διάμετρο του σωλήνα αποστράγγισης ή όταν υπάρχουν πολλές και αιχμηρές στροφές ή αρμοί στον σωλήνα που επιβραδύνουν και εμποδίζουν τη ροή αποστράγγισης.
 3. Λανθασμένα τοποθετημένοι σωλήνες. Αρμοί που δεν είναι σωστά βιδωμένοι ή κολλημένοι μεταξύ τους, τοποθέτηση βαλβίδας με λάθος τρόπο, κ.λπ.
 4. Υπερχειλίσεις κεντρικών συστημάτων αποχέτευσης. Μερικές φορές, μετά από μια δυνατή βροχή, συσσωρεύονται φύλλα και βρωμιά στο κεντρικό σύστημα αποχέτευσης, με αποτέλεσμα το νερό να διοχετεύεται στα υπόγεια και τις αποχετεύσεις της γειτονιάς.

Σε άλλες περιπτώσεις, το νερό δεν αποστραγγίζεται σωστά ακόμα και μετά το άνοιγμα της τάπας καθαρισμού. Μία μικρή ρωγμή στο σωλήνα θα εμποδίσει τη ροή του νερού με αποτέλεσμα την επιστροφή του προς την αποχέτευση του δαπέδου. Αυτό φυσικά θα οδηγήσει σε διακοπή νερού.

Μέθοδοι για να αποφράξετε μια αποχέτευση δαπέδου

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ ΔΑΠΕΔΟΥ

Όταν λοιπόν θα είστε σίγουροι ότι το φράγμα βρίσκεται στην παγίδα U της αποχέτευσης, θα δούμε αναλυτικά 6 μεθόδους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποφράξετε την αποχέτευση του δαπέδου σας. Αρχικά θα δοκιμάσετε απλές και φυσικές μεθόδους και κατόπιν αν δεν λειτουργήσουν θα προχωρήσετε σε πιο περίπλοκες. Η τελική σας λύση αν δεν λειτουργήσει τίποτα θα είναι να απευθυνθείτε σε επαγγελματία τεχνικό αποφράξεων.

Μέθοδος με ξύδι και μαγειρική σόδα

Αυτή είναι μία απλή και φυσική μέθοδος για όλα σχεδόν τα είδη βουλωμάτων. Αυτά τα δύο συστατικά δημιουργούν μία φυσική χημική αντίδραση που αφήνει διοξείδιο του άνθρακα και φυσαλίδες. Το ξύδι είναι το οξύ και η βάση είναι η μαγειρική σόδα. Και τα δύο αυτά συστατικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαλύσουν ένα φράγμα με αποτέλεσμα και να έχετε κανονική ροή του νερού μετά τη χρήση.

Καλό είναι να φοράτε γάντια πριν ξεκινήσετε την εργασία απόφραξης της αποχέτευσης.

Αρχικά, χρησιμοποιώντας ένα κατσαβίδι, αφαιρέστε το κάλυμμα αποστράγγισης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθηκεύσει τις βίδες για να μπορέσετε μετά να βιδώσετε το κάλυμμα αποστράγγισης. Εάν το φράγμα βρίσκεται στην επιφάνεια, μπορείτε να το αφαιρέσετε με τα χέρια και να το πετάξετε στα σκουπίδια. Εάν δεν μπορείτε να δείτε το φράγμα, ρίξτε λίγο ζεστό νερό στο άνοιγμα της αποχέτευσης. Αυτό θα μαλακώσει κάθε λίπος και σαπούνι.

Ανακατέψτε το ξύδι και τη σόδα σε ένα μπολ και ρίξτε το στην αποχέτευση. Θα δείτε ότι αρχίζει να κάνει φυσαλίδες. Αφήστε το να δράσει για 10 λεπτά και ρίξτε από πάνω μία κατσαρόλα ζεστό νερό σιγά σιγά και κλείστε το καπάκι της αποστράγγισης για να αφήσετε τα συστατικά να δράσουν.

Αυτή η τεχνική απόφραξης λειτουργεί και σαν πρόληψη. Εάν η αποχέτευση του δαπέδου σας βουλώνει περιστασιακά, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα φράγματα δεν συσσωρεύονται πάρα πολύ. Κάθε τόσο, προσθέσετε αυτό το διάλυμα ξυδιού και μαγειρικής σόδας στην αποχέτευση για να αφαιρέσετε τυχόν συσσωρευμένα σκουπίδια, προτού φράξει ολόκληρος ο σωλήνας.

Η χρήση ξυδιού και μαγειρικής σόδας είναι ο ευκολότερος και φθηνότερος τρόπος για να αποφράξετε μια αποχέτευση και δεν υπάρχει πιθανότητα να καταστραφούν οι σωλήνες.

Σημαντικές συμβουλές για τη χρήση αυτής της μεθόδου με ξύδι και μαγειρική σόδα:

 1. Όταν ετοιμάσετε το διάλυμα να το χρησιμοποιήσετε κατευθείαν για να μη χαθεί η χημική αντίδραση των υλικών. Αν το αφήσετε, αφού έχουν αναμιχθεί τα υλικά, και το χρησιμοποιήσετε αργότερα δε θα δείτε αποτέλεσμα, καθώς η χημική αντίδραση θα έχει αποδυναμωθεί.
 2. Μη δοκιμάσετε αυτήν τη μέθοδο αν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε χημικό καθαριστικό αποχέτευσης. Οι χημικές αντιδράσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες.

Βεντούζα (Έμβολο)

Το έμβολο είναι πολύ απλό στη χρήση του για απόφραξη αποχέτευσης. Καθώς το φράγμα δεν μπορεί να εισέλθει στην αποχέτευση του δαπέδου, με τη βεντούζα δημιουργούμε πίεση με αποτέλεσμα να το αναγκάσουμε να κατέβει προς το σωλήνα αποστράγγισης.

Τοποθετήστε το έμβολο στην οπή. Καλό είναι, εάν έχετε βαζελίνη, να βάλετε στο χείλος της βεντούζας για να μπορεί να κάνει καλύτερη σφράγιση. Κατόπιν πιέστε με δύναμη το έμβολο προς τα κάτω και απότομα προς τα πάνω. Έτσι γίνεται αναρρόφηση και εξέρχονται τα φράγματα. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε αυτή την κίνηση αρκετές φορές.

Μόλις βγάλετε το φράγμα ρίξτε ζεστό νερό στην αποχέτευση για να καθαρίσει και να δείτε αν το νερό ρέει κανονικά και στη συνέχεια ξαναβιδώστε το καπάκι αποστράγγισης.

Συμβουλή: Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ξύδι και μαγειρική σόδα αφού χρησιμοποιήσετε τη βεντούζα.

Εάν δεν έχετε βεντούζα, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα από κατάστημα υδραυλικών ειδών ή από το σούπερ μάρκετ. Είναι οικονομικό και καλό είναι να έχετε ένα στο σπίτι σας. Δεν υπάρχει περίπτωση να καταστρέψετε την αποχέτευση ή τους σωλήνες σας με αυτήν τη μέθοδο.

Ατσαλίνα (φίδι υδραυλικού)

Η ατσαλίνα είναι ένα μακρύ ατσάλινο σύρμα με ένα κυκλικό άγκιστρο στο άκρο για το τράβηγμα των φραγμών σε αποχετεύσεις δαπέδου, παγίδες και σωλήνες. Οι ατσαλίνες είναι είτε χειροκίνητες ή ηλεκτροκίνητες σε μορφή τυμπάνου.

Τοποθετήστε την ατσαλίνα στην αποχέτευση μέχρι να νιώσετε κάποια αντίσταση. Η αντίσταση θα γίνει αισθητή όταν φτάσετε στο φράγμα. Εάν αισθάνεστε μία δυνατή αντίσταση, πιθανότατα πρόκειται για άρθρωση ή κάμψη του σωλήνα. Μην πιέζετε την ατσαλίνα, αλλά συνεχίστε απαλά μέσα από το σωλήνα μέχρι να φτάσετε στο φράγμα. Φροντίστε ο γάντζος της ατσαλίνας να είναι μέσα για να μπορεί να μαγκώσει το φράγμα. Περιστρέψτε την ατσαλίνα ούτως ώστε να μαγκώσει το φράγμα και τραβήξτε προς την έξοδο. 

Μπορείτε να επαναλάβετε την κίνηση βγάζοντας τα κομμάτια του φράγματος από την αποχέτευση όσες φορές χρειάζεται. Χρησιμοποιήστε μερικές παλιές πετσέτες ή μια πλαστική σακούλα σκουπιδιών για να απορρίψετε το υλικό που θα βγάλετε.

Τέλος ρίξτε ζεστό νερό για να καθαρίσετε καλά το σωλήνα αποστράγγισης. Μπορείτε και εδώ αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μετά την απόφραξη τη μέθοδο με ξύδι και μαγειρική σόδα για απολύμανση και καλύτερη απόφραξη.

Σημαντικές συμβουλές για τη χρήση ατσαλίνας για απόφραξη της αποχέτευσης του δαπέδου σας:

 1. Μην ασκείτε πίεση όταν συναντήσετε έντονη αντίσταση. Αντίθετα, προσπαθήστε να προσαρμόσετε την ατσαλίνα και δουλέψτε απαλά σε τυχόν στροφές ή αρθρώσεις των σωληνώσεων. Διαφορετικά, μπορεί να σπάσετε τον σωλήνα, γεγονός που οδηγεί σε μεγαλύτερα προβλήματα.
 2. Μην βγάλετε απότομα προς τα έξω την ατσαλίνα. Εάν δεν κουνιέται εύκολα γυρίστε την προς την αντίθετη κατεύθυνση για να απελευθερωθεί το φράγμα ή καλέστε έναν επαγγελματία τεχνικό αποφράξεων. Εάν χρησιμοποιήσετε υπερβολική δύναμη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, μπορεί να καταστρέψετε τους σωλήνες και να σας κοστίσει αρκετά η επισκευή τους.
 3. Αν αντί για ατσαλινα θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα μακρύ σύρμα ή μία κρεμάστρα αποσυναρμολογημένη, τότε να είστε προσεκτικοί καθώς η κρεμάστρα ή το σύρμα μπορεί να κολλήσουν μέσα στην αποχέτευση προκαλώντας ζημιά. Μία ατσαλίνα είναι οικονομική και μπορείτε να την προμηθευτείτε από κατάστημα υδραυλικών ειδών ή από e-shop.

Οι δύο τύποι ατσαλίνας (χειροκίνητη ή ηλεκτροκίνητη) που διατίθενται στην αγορά έχουν οδηγίες χρήσης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις οδηγίες λεπτομερώς πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Χημικά καθαριστικά αποχέτευσης

Εάν η ατσαλίνα ή η βεντούζα δεν έχουν τη δύναμη να ξεβουλώσουν ένα φράγμα τότε πιθανότατα είναι μεγάλο και χρειάζεται κάτι πιο δραστικό για να διαλυθεί. Σε αυτή την περίπτωση τα χημικά καθαριστικά μπορεί να είναι αποτελεσματικά.

Υπάρχουν αρκετά ποιοτικά χημικά καθαριστικά αποστράγγισης στην αγορά με διαφορετικές επωνυμίες. Είναι όλα σχεδιασμένα για να διαλύουν τα φράγματα χρησιμοποιώντας ισχυρές χημικές αντιδράσεις. Απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία. Καθώς υπάρχουν και χημικές ταμπλέτες καθαρισμού αποχέτευσης, μπορείτε να ρίξετε μερικές, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες χρήσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό θα δώσει το χρόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσουν τα δισκία και να διαλυθεί το φράξιμο.

Μερικές φορές, ένα χημικό προϊόν απόφραξης μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα. Ίσως και σε συνδυασμό με βεντούζα ή ατσαλίνα για πλήρη αφαίρεση του φράγματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην προσθέτετε ξύδι, μαγειρική σόδα ή οποιοδήποτε άλλο διάλυμα στην αποχέτευση μετά τη χρήση χημικού καθαριστικού αποστράγγισης. Μην αναμιγνύετε δύο διαφορετικές μάρκες χημικού καθαριστικού αποστράγγισης. Αυτά τα λάθη μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες χημικές αντιδράσεις.

Αφού το διάλυμα αποστράγγισης έχει κάνει τη δουλειά του και η αποχέτευση είναι καθαρή, προτείνουμε να ξεπλύνετε την αποχέτευση με ζεστό νερό. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν θα πάρετε επιβλαβείς χημικούς καπνούς ή πιτσιλιές που επιστρέφουν από την αποχέτευση.

Σημαντικές συμβουλές για τη χρήση της μεθόδου χημικού προϊόντος αποστράγγισης:

 1. Μην το ανακατεύετε με ξύδι και μαγειρική σόδα. Θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία ώρα κενό μεταξύ των δύο μεθόδων.
 2. Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα υγρών – στερεών αφού ρίξετε χημικό προϊόν αποστράγγισης στην αποχέτευση σας. Η σκούπα θα τραβήξει χημικές ουσίες και αναθυμιάσεις και πιθανώς θα κάψει το δέρμα, τα μάτια και τους πνεύμονές σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ατσαλίνα ή έμβολο μετά τη χρήση χημικών διαλυμάτων.
 3. Το διάλυμα είναι επιβλαβές αν καταποθεί. Μην το έχετε σε σημείο όπου θα μπορούσαν να το πιάσουν παιδιά ή κατοικίδια.

Οικολογικά διαλύματα απόφραξης

Αυτά τα διαλύματα έχουν βάση τα βακτήρια και χρησιμοποιούνται συνήθως από άτομα που δεν θέλουν να έρθουν σε επαφή με επιβλαβείς χημικές ουσίες στο σπίτι τους.

Αφού προσθέσετε το διάλυμα βιολογικής αποστράγγισης στην αποχέτευση δαπέδου, περιμένετε για όσο διάστημα υποδεικνύουν οι οδηγίες. Τα βακτήρια θα καταπιούν όλα τα οργανικά προϊόντα και θα καθαρίσουν το φράγμα. Τα βακτήρια θα διαλύσουν εύκολα τα οργανικά απόβλητα στο φράγμα. Τα βακτήρια μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο από τα χημικά διαλύματα, αλλά το αποτέλεσμα είναι γενικά το ίδιο.

Αφού ρίξετε το βιολογικό διάλυμα στην αποχέτευση, μην χρησιμοποιήσετε αμέσως ζεστό νερό. Αυτό θα σκοτώσει τα βακτήρια. Η χρήση οποιονδήποτε άλλων χημικών διαλυμάτων θα σκοτώσει επίσης τα βακτήρια.

Τα διαλύματα βιολογικής αποστράγγισης δεν θα διαλύσουν τη σκουριά, το πλαστικό ή άλλα μη οργανικά υπολείμματα στο φράξιμο. Για αυτά θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια μηχανική μέθοδο όπως έμβολο, ατσαλίνα, ή τρυπάνι.

Το πλεονέκτημα της απόφραξης με βιολογικά προϊόντα είναι ότι δεν θα βλάψουν τα υδραυλικά σας και είναι πολύ ασφαλή στη χρήση.

Σκούπα υγρών – στερεών

Αυτή είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος για την αφαίρεση της πλειονότητας των φραγμάτων από τις παγίδες U. Μπορείτε να αποφράξετε κατευθείαν με την ηλεκτρική σκούπα υγρών – στερεών, αφού πρώτα αφαιρέσετε το κάλυμμα αποστράγγισης.

Προσοχή! Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε τη μέθοδο με την ηλεκτρική σκούπα υγρών – στερεών εάν έχετε ρίξει χημικό ή βιολογικό διάλυμα στην αποχέτευση. Η αναρρόφηση θα τραβήξει χημικές ουσίες και θα έρθουν αναθυμιάσεις στο δωμάτιο, δημιουργώντας πρόβλημα στα μάτια, στο δέρμα και στους πνεύμονές σας. 

Προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσο περισσότερα υπολείμματα μπορείτε πριν εισάγετε τη σκούπα στο σωλήνα. Μόλις νιώσετε ότι το φράξιμο μετακινείται μέσα από τον εύκαμπτο σωλήνα αναρρόφησης, θα μειωθεί κι ο ήχος καθώς αυτό θα μετακινείται. Μόλις καταλάβετε ότι το φράγμα έχει φύγει αφαιρέστε τον εύκαμπτο σωλήνα. Στη συνέχεια ρίξτε ζεστό νερό στην αποχέτευση για να καθαρίσετε τυχόν υπολείμματα.

Μόλις τελειώσετε, ρίξτε το αποφρακτικό υγρό υλικό σε μεγαλύτερη αποχέτευση. Καθαρίστε την περιοχή καλά και ρίξτε απολυμαντικό. Σε μερικές περιπτώσεις, όταν το φράγμα είναι μεγάλο ή πολύ βαθιά στο σωλήνα, ίσως η ηλεκτρική σκούπα υγρών – στερεών να μη βοηθήσει. Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε υδραυλικό τρυπάνι ή ατσαλίνα.

Σημαντικές συμβουλές για τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας υγρών – στερεών

 1. Μη χρησιμοποιείτε χημικά διαλύματα όταν χρησιμοποιείται τη σκούπα.
 2. Μην φοράτε φαρδιά ρούχα κατά τη λειτουργία.
 3. Δείτε καλά τις οδηγίες χρήσης της συγκεκριμένης ηλεκτρικής σκούπας.
 4. Καθώς ο θόρυβος που κάνει η συγκεκριμένη σκούπα είναι δυνατός, μπορείτε να φορέσετε ωτοασπίδες.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Μη χρησιμοποιήσετε απλή ηλεκτρική σκούπα γιατί πιθανότατα θα την καταστρέψετε. Μόνο ηλεκτρική σκούπα υγρών στερεών.

Χρήση επαγγελματικών μηχανημάτων καθαρισμού αποχέτευσης

ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ ΔΑΠΕΔΟΥ

Η αγορά των εξειδικευμένων εργαλείων αποχέτευσης όπως ηλεκτρικό υδραυλικό φίδι ή σκούπα υγρών – στερεών είναι δαπανηρή.

Καλό είναι να γνωρίζετε τη θέση αλλά και το μέγεθος του φράγματος στην αποχέτευσή σας.

Η ατσαλίνα θα πρέπει να έχει το σωστό μέγεθος καλωδίου ανάλογα με τη διάμετρο της οπής αποστράγγισης, καθώς ένα μεγαλύτερο καλώδιο για μια μικρή τρύπα μπορεί να καταστρέψει τους σωλήνες σας.

Η απόφραξη με μηχάνημα καθαρισμού θέλει εξάσκηση εκ των προτέρων. Πρέπει να εισάγετε το καλώδιο στην αποχέτευση και να βρείτε την καλύτερη θέση. Μόλις εξοικειωθείτε με τη χρήση τους, ενεργοποιήστε το μηχάνημα και προχωρήστε αργά για να αποφύγετε την καταστροφή των σωλήνων αποστράγγισης.

Αυτές είναι οι διαθέσιμες μέθοδοι για να αποφράξετε το ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ ΔΑΠΕΔΟΥ. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα στη χρήση ενός από αυτά τα μηχανήματα, καλό είναι να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία τεχνικό αποφράξεων. Αν παρόλα αυτά δε λειτούργησαν ή το βούλωμα επιμένει ή δε θέλετε να μπείτε σε κόπο μπορείτε να μας καλέσετε τώρα.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΟΥΛΩΜΕΝΟ ΣΙΦΩΝΙ ΔΑΠΕΔΟΥ – FAQ

Σε οικιακούς χώρους, τα σιφώνια δαπέδου τοποθετούνται συνήθως σε ντους ή σημεία όπου μπορεί να συγκεντρωθεί απορροή νερού. Η τοποθέτηση σιφωνίου σε μια κεντρική θέση είναι συχνά επαρκής.

Ο σκοπός ενός σιφωνίου δαπέδου είναι να μπλοκάρει τυχόν μεγάλα σωματίδια που κατεβαίνουν στην αποχέτευση χρησιμοποιώντας τον σχεδιασμό σε σχήμα φίλτρου. Ένας άλλος σημαντικός σκοπός μιας παγίδας δαπέδου είναι η παρεμπόδιση και η πρόληψη κακών και άσχημων οσμών και αερίων από την είσοδο στο δωμάτιο από τους σωλήνες αποχέτευσης.

Για να αποφύγετε τα φραξίματα, κλείστε το πλέγμα ώστε να αποτρέψετε σωματίδια όπως τα μαλλιά και άλλα στερεά υλικά να φράξουν το σιφώνι δαπέδου. Αποφύγετε επίσης να ρίχνετε μαγειρικό λάδι μέσα στο σιφόνι.

Μια σπιτική λύση από ξύδι, μαγειρική σόδα και λεμόνι είναι ένα δημοφιλές παρασκεύασμα. Ρίξτε ζεστό νερό κάτω από το σιφώνι και στη συνέχεια βάλτε 3-4 κουτάλια ή μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και αφήστε το για 5 λεπτά, στη συνέχεια ρίξτε ένα φλιτζάνι ξύδι και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και αφήστε το για 10 λεπτά.

Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Στην πραγματικότητα, τα σιφώνια δαπέδου τείνουν να φράσσονται συχνότερα από άλλες αποχετεύσεις απλώς και μόνο επειδή βρίσκονται στο πάτωμα όπου συλλέγουν βρωμιά και σκουπίδια. Τα σκουπίδια και οι τρίχες κατοικίδιων ζώων, συχνά βρίσκουν το δρόμο τους μέσα στην αποχέτευση.