ΤΕΧΝΙΚΟΣ

Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων στην Αττική

Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων στην Αττική

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος επεξεργασίας λυμάτων από την ΕΥΔΑΠ είναι μία πολύ σημαντική συμβολή για την προστασία του περιβάλλοντος. Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων υπάρχουν στη Μεταμόρφωση Αττικής, το Ακροκέραμο Κερατσινίου, την Ψυττάλεια και το Θριάσιο Πεδίο στην Ελευσίνα. Παράλληλα υπάρχει μελέτη να δημιουργηθούν ΚΕΛ στα Σπάτα, το Μαραθώνα και το Σαρωνικό.

Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ)

Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας – Ακροκεράμου

Στις εγκαταστάσεις του ΚΕΛ Ψυττάλειας – Ακροκεράμου γίνεται η επεξεργασία δεκάδων χιλιάδων κυβικών μέτρων αστικών και βιομηχανικών λυμάτων σε καθημερινή βάση. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας δεκάδων χιλιάδων κυβικών μέτρων αστικών και βιομηχανικών λυμάτων καθημερινά βρίσκονται στο Κερατσίνι (περιοχή Ακροκέραμο) και στο νησάκι της Ψυττάλειας ακριβώς απέναντι.

Στο συγκεκριμένο ΚΕΛ, που λειτουργεί από το 1994, καταλήγουν όλα τα αστικά λύματα, καθώς και τα βιομηχανικά, προεπεξεργασμένα, υγρά απόβλητα της Αθήνας, του Πειραιά και των προαστίων. Υποθαλάσσιους αγωγοί συνδέουν και τη Σαλαμίνα με την Ψυττάλεια. Επίσης από 2016-2017 η Παλλήνη, ο Γέρακας και η Ανθούσα, καθώς και ο Ωρωπός, το Καπανδρίτι, το Πολυδένδρι, οι Αφίδνες και η Ιπποκράτειος Πολιτεία συνδέονται αποχετευτικά με το ΚΕΛ της Ψυττάλειας.

Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλεια
Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλεια

Το ΚΕΛ Ψυττάλειας – Ακροκεράμου μπορεί και καλύπτει σήμερα τις ανάγκες μίας μεγαλούπολης 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου. Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, το ΚΕΛ της Ψυττάλειας δέχεται και επεξεργάζεται καθημερινά 730.000 κυβικά μέτρα λυμάτων κατά μ.ο.

ΚΕΛ Ψυττάλειας

Τα λύματα μεταφέρονται μέσω του αποχετευτικού δικτύου στις εγκαταστάσεις του Ακροκεράμου για να προεπεξεργαστούν. Εκεί γίνεται η απομάκρυνση των βαρέων στερεών και οι επεξεργασίες της εσχάρωσης, της εξάμμωσης και της απόσμησης των λυμάτων. Αντίστοιχα στη Σαλαμίνα η προεπεξεργασία των αποβλήτων γίνεται στην Κυνόσουρα. Αφού προεπεξεργαστούν τα λύματα μεταφέρονται μέσω υποθαλάσσιων αγωγών στην Ψυττάλεια. Εκεί συλλέγεται η πρωτοβάθμια ιλύς (λάσπη) στις δεξαμενές πρωτοβάθμιας καθίζησης.

ΚΕΛ Ακροκεράμου

Το δεύτερο στάδιο της επεξεργασίας των λυμάτων είναι ο βιολογικός καθαρισμός τους. Τα λύματα καταλήγουν στη θάλασσα, αλλά σε υδάτινη μορφή, αφού πρώτα έχουν απαλλαχθεί κατά 93% από οργανικά φορτία και κατά 80% από άζωτο. Το νερό ρίπτεται στο Σαρωνικό κόλπο, χωρίς ουσίες ρυπογόνες για τη θάλασσα.

ΚΕΛ Μεταμόρφωσης

Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Μεταμόρφωσης (ΚΕΛΜ) λειτουργεί από το 1986. Το ΚΕΛΜ αποτελεί τη μοναδική μονάδα επεξεργασίας οικιακών βοθρολυμάτων στην Αττική. Εξυπηρετεί κυρίως τους δήμους και τις κοινότητες της βόρειας και βορειο-ανατολικής Αττικής που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα στο κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο και χρησιμοποιούν βυτιοφόρα οχήματα για τις ανάγκες εκκένωσης των βόθρων.

Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Μεταμόρφωσης
Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Μεταμόρφωσης

Το ΚΕΛΜ δέχεται καθημερινώς μέχρι και 700 βυτιοφόρα και επεξεργάζεται παραπάνω από 20.000 κυβικά μέτρα λυμάτων βόθρων. Τα βοθρολύματα αφού επεξεργαστούν ρίπτονται στο ρέμα της Πύρνας. Χάρη σε αυτή τη διαδικασία έχει περιοριστεί σημαντικά η μόλυνση των υδάτων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και του περιβάλλοντος. Δυστυχώς όμως δεν έχει εξαλειφθεί οριστικά η αυθαίρετη απόρριψη των λυμάτων σε ρέματα και απομακρυσμένες περιοχές.

ΚΕΛ Θριασίου Πεδίου

Το ΚΕΛΘ δημιουργήθηκε το 2012 για την επεξεργασία των οικιακών και βιομηχανικών λυμάτων των περιοχών Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μαγούλας και Μάνδρας.

Έχει βελτιστοποιήσει σημαντικά το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων και συμβάλει στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την εξυγίανση του Κόλπου της Ελευσίνας. Η οριστική ολοκλήρωση της σύνδεσης των ακινήτων των περιοχών με το δίκτυο αποχετευτικό δεν έχει επιτευχθεί ακόμα. Αυτό οφείλεται στην οικονομική κρίση. Γι’ αυτό απαραίτητες εργασίες από τους ενδιαφερόμενους δήμους και οι συνδέσεις των ακινήτων με το υφιστάμενο δίκτυο καθυστερούν.

Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο
Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στο Θριάσιο Πεδίο

ΚΕΛ Σπάτων

Η πρόβλεψη για τη δημοπράτηση του συγκεκριμένου κέντρο υποδοχής για το βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων προβλέπεται να γίνει μέσα στο 2019. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του θα εξυπηρετούνται οι δήμοι Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας από το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης.

Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων που βρίσκονται σε σχεδιασμό

Στην πρόβλεψη της ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνονται να κατασκευαστούν δύο ακόμα ΚΕΛ εντός της Αττικής. Τα ΚΕΛ Μαραθώνα και Σαρωνικού που θα εξυπηρετούν την ανατολική Αττική, ο πληθυσμός της οποίας αυξάνεται ραγδαία.