ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΜΠΑΝΙΟΥ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΜΠΑΝΙΟΥ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν στραφεί σε εναλλακτικούς τρόπους καθαρισμού με βάση τα οικολογικά φυσικά προϊόντα. Είναι μία τάση εξαιρετική, διότι τα χημικά καθαριστικά έχουν άσχημες επιπτώσεις στην υγεία μας, (ιδιαίτερα στο αναπνευστικό και στο δέρμα) και κατ΄ επέκταση στο περιβάλλον και ειδικά στη θαλάσσια ζωή, καθώς όλες οι αποχετεύσεις καταλήγουν στη θάλασσα. Πολλά από τα υλικά που αγοράζουμε για μαγειρική είναι εξαιρετικά χρήσιμα και για την καθαριότητα του μπάνιου ή του σπιτιού γενικότερα, είναι πολύ φιλικά για το περιβάλλον και εξίσου αποτελεσματικά για την καθαριότητα. Επίσης, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό: Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΟΥ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι αποφασίζετε ξαφνικά να κάνετε μία γενική καθαριότητα στο μπάνιο σας και ανακαλύπτετε ότι δεν έχετε στο σπίτι κανένα καθαριστικό για να κάνετε τη δουλειά σας. Πριν καταφύγετε στο σούπερ μάρκετ και στη συνηθισμένη χρήση χημικών καθαριστικών, θα σας δείξουμε τρόπους καθαρισμού του μπάνιου σας με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι σας, τα οποία δε θα σας κοστίσουν σχεδόν τίποτα και θα σας προσφέρουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα καθαριότητας.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΠΑΝΙΟΥ – Υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε

Διαδικασίες καθαριότητας από το βράδυ

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΠΑΝΙΟΥ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ

Ανάλογα με το χρόνο που διαθέτετε και για να δείτε καλύτερα αποτελέσματα στον καθαρισμό του μπάνιου σας, ξεκινήστε από το βράδυ με τις αποχετεύσεις και τις βρύσες ως εξής:

Βρύσες

Πάρτε μικρά σακουλάκια φαγητού και ρίξτε μέσα ξύδι. Τοποθετείστε τα σακουλάκια με το ξύδι στη βρύση του νιπτήρα του μπάνιου, του τηλεφώνου της μπανιέρας και δέστε τα με ένα λαστιχάκι κι αφήστε τα όλο το βράδυ. Το ξύδι θα διαβρώσει τα άλατα του νερού που έχουν συσσωρευτεί στις βρύσες.

Σιφώνια

Ρίξτε επίσης σε όλα τα σιφώνια του μπάνιου (δηλαδή στο νιπτήρα, στη λεκάνη της τουαλέτας, στην μπανιέρα και στην ενδοδαπέδια αποχέτευση), μαγειρική σόδα μαζί με ξύδι. Σε κάθε αποχέτευση ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και 1 φλιτζάνι ξύδι. Αφήστε τα όλο το βράδυ για να δουλέψουν τα υλικά, διαβρώνοντας τα υπολείμματα σαπουνιών και πουρί που έχουν συσσωρευτεί εσωτερικά των αποχετεύσεων. Αυτή τη διαδικασία μπορείτε να την κάνετε συχνά και για πρόληψη στις αποχετεύσεις του μπάνιου σας για τυχόν μελλοντικά βουλώματα.

Την επόμενη μέρα φορέστε τα γάντια σας και ξεκινήστε. Θα δείτε ότι το ξύδι θα έχει διαβρώσει τα άλατα στις βρύσες και στις αποχετεύσεις, όταν θα ρίχνετε νερό, αυτό θα ρέει πιο εύκολα. Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά του ξυδιού μπορείτε να το αντικαταστήσετε με λεμόνι, το οποίο επίσης έχει τη δυνατότητα να διαλύσει τα βακτήρια και αφήνει αίσθηση φρεσκάδας.

Καθαρίστε τα είδη υγιεινής

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΠΑΝΙΟΥ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ

Πάρτε ένα λεκανάκι και ρίξτε μέσα 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 2 φλιτζάνια ξύδι και περάστε όλα τα είδη υγιεινής καθώς και το εσωτερικό της λεκάνης της τουαλέτας στις οπές εκροής του νερού για τα άλατα. Αν θέλετε στη θέση του ξυδιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού. Σε λεκέδες που επιμένουν (π.χ. στην μπανιέρα) μπορείτε να προσθέσετε αλάτι στο μίγμα, καθώς δρα ως λειαντικό και βοηθά να απομακρυνθούν οι επίμονοι λεκέδες. Μπορείτε να σταματάτε κατά διαστήματα και να αφήνετε λίγο τα υλικά να δουλέψουν για να έχετε πιο λαμπερό αποτέλεσμα.

Πλακάκια και coca cola

Μόλις ολοκληρώσετε το πλύσιμο στα είδη υγιεινής, προχωρήστε στον καθαρισμό στα πλακάκια του μπάνιου χρησιμοποιώντας την coca cola. Πάρτε το σφουγγαράκι και περάστε με την coca cola όλα τα πλακάκια. Κατόπιν πάρτε την παλιά οδοντόβουρτσα ή την ηλεκτρική και περάστε τους αρμούς. Αφήστε και εδώ λίγο να δράσει η coca cola και μόλις τα πλύνετε μπορείτε να περάσετε ξανά από πάνω όλες τις επιφάνειες με ένα πανάκι μικροϊνών με νερό. Θα διαπιστώσετε ότι τα πλακάκια θα έχουν καθαρίσει αρκετά καλά και θα γυαλίζουν. Η coca cola μπορεί να διαβρώσει τη βρωμιά και να δώσει τη χαμένη γυαλάδα στα πλακάκια.

Καθρέπτες, ξύδι και τσάϊ

Στη θέση του υγρού του εμπορίου για τους καθρέπτες μπορείτε να βάλετε σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα, ξύδι και νερό, να ψεκάσετε και να σκουπίσετε με ένα πανάκι μικροϊνών. Εξαιρετική καθαριότητα επίσης για τους καθρέπτες και τα παράθυρα δίνει και το τσάι και αφήνει και άρωμα φρεσκάδας.

Πόρτα μπάνιου και σόδα

Την πόρτα του μπάνιου μπορείτε να την πλύνετε με σόδα και νερό. Βάλτε στο λεκανάκι σόδα και προσθέστε νερό για να δημιουργηθεί μία πάστα. Περάστε με το σφουγγαράκι την πόρτα, αφήστε λίγο να δράσει η σόδα και τέλος σκουπίστε καλά με βρεγμένο πανί.

Μίγμα με αιθέρια έλαια

Αν θέλετε άρωμα φρεσκάδας στο μπάνιο, στο μίγμα που θα φτιάξετε από ξύδι και σόδα για τον καθαρισμό του μπάνιου σας προσθέστε περίπου 10 σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο που σας αρέσει (π.χ. λεβάντα ή έλαιο λεμονιού). Αν θέλετε μπορείτε στο μίγμα να προσθέσετε και χυμό λεμονιού. Αυτά τα υλικά μαζί, δηλαδή μαγειρική σόδα, ξύδι, λεμόνι, αιθέρια έλαια και ½ λίτρο ζεστού νερού γίνονται ένα εξαιρετικό καθαριστικό, το οποίο μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για καθαριότητα σε όλο το σπίτι. Αν σας έχει μείνει καθαριστικό, να το διατηρείτε στο ψυγείο καθώς λόγω του λεμονιού μπορεί να κόψει.

Καθαρίστε το πλυντήριο με ξύδι ή/και λεμόνι

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΠΑΝΙΟΥ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ

Στο πλυντήριο μπορείτε να ρίχνετε για τα σκληρά άλατα του νερού σόδα, για να αντικαταστήσετε τα χημικά αποσκληρυντικά του εμπορίου. Για τον καθαρισμό του κάδου του πλυντηρίου μπορείτε μία φορά το μήνα να κάνετε μία πλύση στους 90 βαθμούς Κελσίου με σκέτο ξύδι. Στη θέση του μαλακτικού του εμπορίου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού. Ο χυμός από λεμόνι κάνει τα λευκά ρούχα λευκότερα, τα μαλακώνει και αφήνει άρωμα φρεσκάδας.

Συμπεράσματα

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΠΑΝΙΟΥ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ

Η φύση μας προσφέρει τα καλύτερα, φθηνότερα και αποτελεσματικότερα υλικά για καθαριότητα. Είναι οι καλύτερες επιλογές ειδικά για την υγεία μας αλλά και για το επιβαρυμένο πλέον περιβάλλον. Το μπάνιο, καθώς είναι ένας χώρος που επισκεπτόμαστε αρκετές φορές την ημέρα, και καθώς μαζεύει αρκετά βακτήρια καλό είναι να το καθαρίζουμε συχνά. Επίσης και οι αποχετεύσεις του μπάνιου επιβαρύνονται εύκολα από είδη προσωπικής υγιεινής, ή τρίχες, συσσωρευμένα σαπούνια ή μικρά σκουπίδια κ.ά., και τι καλύτερο από το προαναφερθέν δικό σας φυσικό απορρυπαντικό για καθημερινή απολύμανση και καθαριότητα. Δοκιμάστε τα σπιτικά συστατικά καθαριότητας και θα εκπλαγείτε από την αποτελεσματικότητα και την οικονομία που παρέχουν!

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΠΑΝΙΟΥ – ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – FAQ

  1. Σκουπίστε τις επιφάνειες τακτικά. Οι επιφάνειες του μπάνιου φιλοξενούν μικρόβια όπως πουθενά αλλού.
  2. Λεπτομερής καθαρισμός της λεκάνης τουαλέτας μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον.
  3. Καθαρισμός αλάτων από τα τζάμια και τους καθρέπτες στο μπάνιο σας.
  4. Καθαρισμός νιπτήρων μπάνιου.
  5. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε τις κουρτίνες του ντους σας.
  6. Καθαρίστε την κεφαλή ντους σας.
  1. Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι ξύδι με 1 φλιτζάνι νερό.
  2. Δεδομένου ότι το ξύδι έχει ένα αρκετά ισχυρό άρωμα, φρεσκάρετε τη μυρωδιά προσθέτοντας 5 έως 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου.
  3. Προσθέστε αυτό το υγρό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, ψεκάστε και αφήστε το να καθίσει για πέντε έως δέκα λεπτά πριν σκουπίσετε ή τρίψετε με ένα πανί.

Εάν δε μυρίζει φρεσκάδα το μπάνιο σας, μάλλον ήρθε η ώρα για έναν πιο ενδελεχή καθαρισμό. Για να έχετε τα πάντα λαμπερά και χωρίς μικρόβια, θα χρειαστούν από 20 έως 45 λεπτά για να καθαρίσετε ένα μπάνιο. Αυτό περιλαμβάνει τον καθαρισμό και την απολύμανση τουαλετών, ντους, μπανιέρες και πολλά άλλα.

Ξεκινώντας από το ανώτερο επίπεδο και δουλεύοντας προς τα κάτω, διασφαλίζετε ότι δε σαμποτάρετε τις δικές σας προσπάθειες καθαρισμού, λερώνοντας ξανά τα μέρη που έχετε ήδη καθαρίσει.

Οι γαστρεντερικοί και αναπνευστικοί ιοί είναι μόνο λίγοι από τους πολλούς που μπορεί να σας βλάψουν στο μπάνιο σας. Αλλά μην ανησυχείτε, αν καθαρίζετε τακτικά την τουαλέτα σας, θα είστε ασφαλής.