ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ. Η κουζίνα είναι το σημείο του σπιτιού το οποίο κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει την πιο συχνή χρήση. Και φυσικά συγκεντρώνει και τις περισσότερες οικιακές συσκευές, ψυγείο, πλυντήριο πιάτων, φούρνο, εστίες μαγειρέματος, απορροφητήρα, φούρνο μικροκυμάτων καθώς και μικρότερες ηλεκτρικές συσκευές όπως αποχυμωτής, καφετιέρα και πολλά άλλα ηλεκτρικά ή μη σκεύη για διάφορες παρασκευές.

Όταν έρθει λοιπόν η στιγμή για γενική καθαριότητα η δουλειά σίγουρα θα είναι αρκετή. Οπότε εκτός από το χρόνο που πρέπει να ξοδέψετε για την καθαριότητα, καλό είναι να μην εισπνέεται και κατά τη διαδικασία καθαρισμού της κουζίνας και χημικά συστατικά, τα οποία ναι μεν έχουν άμεση δράση, όμως η χρήση τους είναι επιβλαβής κατά την εισπνοή τους για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το άρθρο θα δείτε τρόπους πως γίνεται ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ με φυσικά σπιτικά υλικά, τα οποία έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα και ελάχιστο κόστος, κάτι που στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς τα χημικά προϊόντα εκτός από τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον, είναι και σχετικά ακριβά.

Υλικά για γενική καθαριότητα της κουζίνας

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Αυτά τα υπέροχα προϊόντα είναι ικανά να κάνουν την κουζίνα σας να μοσχοβολάει και να γυαλίζει. Ας δούμε με ποιο τρόπο θα τα χρησιμοποιήσετε.

Tip: Αν θέλετε να έχετε πάντα ένα καθαριστικό στο σπίτι, μπορείτε να φτιάξετε ένα με φυσικά συστατικά. Το καθαριστικό που θα φτιάξετε θα το διατηρείτε στο ψυγείο. Θα χρειαστείτε:

 • ½ λίτρο ζεστό νερό
 • 1 φλιτζάνι ξύδι
 • Χυμό από 1 λεμόνι
 • Aν θέλετε να έχετε και ευχάριστη μυρωδιά στο χώρο μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα 10 σταγόνες από όποιο αιθέριο έλαιο σας αρέσει. Συνήθως νότες φρεσκάδας δίνει το αιθέριο έλαιο της λεβάντας.

Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και απλά το ρίχνετε στο μπουκάλι που θα έχετε με την ψεκαστήρα. Αυτό το μίγμα καλό είναι να το διατηρείτε στο ψυγείο για να μην αλλοιωθεί λόγω του λεμονιού και να το χρησιμοποιείτε κάθε φορά που θέλετε να καθαρίσετε κάτι στην κουζίνα σας.

Ιδιότητες του κάθε υλικού

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

 • Ξύδι: Καθαρίζει άλατα, λίπος, σκόνη. Ιδανικό για το σφουγγάρισμα, το καθάρισμα της κουζίνας, του ψυγείου και όλων των ηλεκτρικών συσκευών εσωτερικά και εξωτερικά. Εκπληκτικό καθαριστικό απολύμανσης και γυαλίσματος.
 • Μαγειρική σόδα: Αφαιρεί λεκέδες, μαλακώνει σκληρές βρωμιές, καθαρίζει και απολυμαίνει το νεροχύτη και τις ηλεκτρικές συσκευές, καθώς και τα ντουλάπια της κουζίνας.
 • Αμμωνία: Μαλακώνει σκληρά λίπη. Είναι λίγο πιο δραστική από τη μαγειρική σόδα.
 • Λεμόνι: Απολυμαίνει, βοηθά στην απομάκρυνση λιπαρών λεκέδων και μυρίζει υπέροχα! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πραγματικά παντού, ακόμα και σε μικρή ποσότητα στα έπιπλά σας.
 • Αιθέριο έλαιο: Δίνει ευχάριστη μυρωδιά και αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας.
 • Πράσινο σαπούνι: Αναμείξτε άφθονη σαπουνάδα από πράσινο σαπούνι με λευκό ξύδι και καθαρίστε είδη υγιεινής, νεροχύτες, αλλά και το εσωτερικό του ψυγείου.
 • Coca cola: Μπορεί να αφαιρέσει κάθε είδους λαδιές, από το πάτωμα, τα χαλάκια, την ηλεκτρική κουζίνα, το φούρνο ή οποιοδήποτε άλλο σημείο. Χρειάζεται μόνο να την απλώσετε απευθείας πάνω στο λεκέ, να την αφήσετε να δράσει για μερικά λεπτά και έπειτα να ξεπλύνετε με νερό.

Γενική καθαριότητα κουζίνας

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

 • Ντουλάπια κουζίνας. Καλό είναι να ξεκινήσετε πρώτα από τα ντουλάπια, καθώς είναι ο μεγαλύτερος όγκος εργασίας. Εσωτερικά των ντουλαπιών για σκληρές βρωμιές και λίπη που έχουν μείνει καιρό χρησιμοποιείστε νερό με μαγειρική σόδα. Σε βρωμιά που επιμένει αφήστε λίγο το υλικό να δράσει και μετά τρίψτε ξανά. Εξωτερικά μπορείτε να καθαρίσετε τα ντουλάπια της κουζίνας αναμιγνύοντας νερό και ξύδι. Εάν σας ενοχλεί η μυρωδιά του ξυδιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μίγμα που έχετε φτιάξει με το αιθέριο έλαιο. Ακόμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο εξωτερικό μέρος των ντουλαπιών πράσινο σαπούνι σε συνδυασμό με ξύδι. Όπου υπάρχει σκληρή βρωμιά αναμίξτε σόδα με ξύδι και αφήστε τα για λίγη ώρα να δράσουν και να διαλύσουν τη σκληρή βρωμιά. Μετά ξεπλένετε καλά.
 • Νεροχύτης κουζίνας και σωλήνας αποστράγγισης. Για το νεροχύτη χρησιμοποιείστε ξύδι για εξαιρετική απολύμανση και για την αποχέτευση ξύδι και μαγειρική σόδα, καθώς όλα τα υπολείμματα των φαγητών καταλήγουν στο σωλήνα της αποχέτευσης του νεροχύτη. Αυτή η δουλειά καλό είναι να γίνει το βράδυ για να έχει το χρόνο να διαλύσει το πουρί το ξύδι με τη σόδα στην αποχέτευση. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσετε και εσωτερικό καθαρισμό των σωληνώσεων της κουζίνας σας. Η σόδα μαζί με το ξύδι δημιουργούν χημική αντίδραση και μπορούν να διασπάσουν σκληρές βρωμιές και λίπη. Μπορείτε να περάσετε τη βρύση και τα πλακάκια του νεροχύτη με coca cola για καθαρισμό και γυάλισμα.
 • Ηλεκτρικές συσκευές. Περάστε με ξύδι και το σφουγγαράκι της κουζίνας όλες τις συσκευές και για αυτές που έχουν περισσότερη βρωμιά χρησιμοποιείστε και μαγειρική σόδα για να διαλυθούν. Το πλυντήριο πιάτων μπορείτε να το καθαρίσετε με σκέτο ξύδι κάνοντας μια πλύση όσο είναι άδειο. Στη θέση της ταμπλέτας ρίξτε το ξύδι και μόλις τελειώσει η πλύση θα έχετε ένα πεντακάθαρο και απολυμασμένο πλυντήριο πιάτων. Για το φούρνο που κατακάθονται τα λίπη από το μαγείρεμα, μπορείτε να βράσετε νερό και μόλις κοχλάσει να ρίξετε μέσα 2 φακελάκια αμμωνία και να αφήσετε την κατσαρόλα μέσα με κλειστό φούρνο αν είναι δυνατόν για όλο το βράδυ. Έτσι θα έχουν μαλακώσει τα κολλημένα λίπη. Κατόπιν αναμίξτε σόδα και ξύδι και κάντε ένα καλό πλύσιμο εσωτερικά στο φούρνο τρίβοντας και με το σύρμα όπου χρειάζεται. Εναλλακτικά μπορείτε αντί για αμμωνία να χρησιμοποιήσετε λεμόνι σε συνδυασμό με μαγειρική σόδα για το φούρνο, αφήνοντας ένα κομμένο λεμόνι γεμισμένο με σόδα εσωτερικά αν είναι δυνατόν για όλο το βράδυ και την επόμενη μέρα το χυμό του λεμονιού μαζί με σόδα για τρίψιμο καλό και νότες φρεσκάδας. Στο ψυγείο χρησιμοποιείστε ξύδι μόνο του και σόδα αν υπάρχουν βρωμιές που έχουν κολλήσει. Για ευχάριστη μυρωδιά στο ψυγείο μπορείτε να κόψετε ένα λεμόνι και από το μισό να βγάλετε τη μισή ψίχα και να το γεμίσετε με σόδα. Βάλτε το στο ψυγείο σας και θα πάρει όλες τις δυσάρεστες μυρωδιές. Επίσης το ψυγείο μπορείτε να το πλύνετε εσωτερικά με πράσινο σαπούνι και ξύδι ή το απορρυπαντικό που έχετε φτιάξει.
 • Ηλεκτρικές μικροσυσκευές. Μπορείτε να τις πλύνετε με νερό και ξύδι, και όπου η βρωμιά επιμένει να προσθέσετε και μαγειρική σόδα.
 • Πάγκοι κουζίνας. Μπορείτε να τους περάσετε με coca cola τρίβοντας με σφουγγάρι και επίσης όπου έχετε επιφάνειες από αλουμίνιο. Μπορείτε επίσης με την coca cola να καθαρίσετε τη βρύση του νεροχύτη και τα πλακάκια.

Όπως είδατε υπάρχουν μέσα στο σπίτι σας οικονομικά και αποτελεσματικά υλικά για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε με εύκολο και οικονομικό τρόπο την κουζίνα σας. Και πραγματικά κάνουν εξαιρετική δουλειά. Δεν επιβαρύνουν καθόλου την υγεία σας και το περιβάλλον, αλλά ούτε και το πορτοφόλι σας. Δοκιμάστε να καθαρίσετε με όποιο συνδυασμό θέλετε και θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα που θα δείτε.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΟΥΖΙΝΑΣ – FAQ

Οι πάγκοι προετοιμασίας φαγητών, η ηλεκτρική κουζίνα και το τραπέζι που τρώμε πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται καθημερινά. Επίσης, χρειάζεται σκούπισμα και υγρό σφουγγάρισμα δαπέδων για την απομάκρυνση των τροφίμων και των υπολειμμάτων.

Είναι σημαντικό να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να καθαρίσετε πριν, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας αλλά και μετά την κατανάλωση του φαγητού σας για να διατηρήσετε εσάς και την οικογένειά σας ασφαλείς από τροφικές δηλητηριάσεις. Ο καθαρισμός περιλαμβάνει τόσο τις επιφάνειες που χρησιμοποιείτε όσο και τα χέρια σας.

Τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν όταν τα τρόφιμα παραμένουν έξω ή όταν δεν καθαρίζετε ψίχουλα και άλλα υπολείμματα τροφίμων. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε τα πάντα στην κουζίνα για να αποτρέψετε την εμφάνιση ενδεχόμενων ασθενειών. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα σκεύη, τον εξοπλισμό, τις σανίδες κοπής, το τραπέζι και τους πάγκους στο ελάχιστο.

Ο καθημερινός και ο ενδελεχής εβδομαδιαίος καθαρισμός/συντήρηση θα διατηρήσει την κουζίνα σας αρεστή και όμορφη για την οικογένεια και τους φίλους σας. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε βαθιά την κουζίνα κάθε μήνα, ή τουλάχιστον τέσσερις φορές το χρόνο, ανάλογα με το πόση βρωμιά συσσωρεύεται.

Μια βρώμικη κουζίνα πρέπει να καθαριστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται διότι τα βρώμικα σκεύη και οι επιφάνειες που έχουν αποτυπώματα τροφών θα οδηγήσουν σε μόλυνση και ασθένειες.