ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ. Το πιο αντιπαθητικό έντομο του πλανήτη, αυτό που προκαλεί τρόμο σε γυναίκες και άντρες, για τους επιστήμονες είναι ένα δημιούργημα σχεδόν τέλειο. Ένας αρχαίος οργανισμός με εκπληκτικές ικανότητες επιβίωσης και προσαρμογής.
Όλοι ξέρουμε ότι η κατσαρίδα είναι ίσως το πιο μισητό ζώο στη γη. Η θέα της προκαλεί ανείπωτο φόβο και πανικό, ενώ είναι αξιοσημείωτες οι αντιδράσεις του ανθρώπου απέναντί της. Έχουμε ακούσει όλοι για τραβηγμένες κινήσεις μόλις δουν μια κατσαρίδα, από λιποθυμίες μέχρι το να φεύγουμε από το σπίτι. Και φυσικά να κάνουμε ριζική απολύμανση.
Το περίεργο πάντως είναι το εξής: η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνεί και επιπλέον θεωρεί ότι είναι απόλυτα φυσιολογικές αυτές οι αντιδράσεις. Ευτυχώς, οι απολυμάνσεις όλο και εξελίσσονται για να κατατροπώσουν το είδος.
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ και τις εντυπωσιακές τους ικανότητες
Οι κατσαρίδες πάντως δε φαίνεται να ταράζονται ιδιαίτερα, αντιθέτως ατάραχες συνεχίζουν το δρόμο του. Εάν το ψάξουμε λιγάκι παραπάνω θα βρούμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτές, που θα μας κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση:
- Ο άνθρωπος ζει στον πλανήτη 40.000 χρόνια. Η κατσαρίδα 300 εκατομμύρια (!) χρόνια. Ακόμα και σε αυτό, το ανθρώπινο είδος ηττείται συντριπτικά και είναι ένα τίποτα μπροστά της!
- Η κατσαρίδα κατάφερε και επιβίωσε από όλα δεινά που έχουν πλήξει τον πλανήτη μας σε όλη τη μέχρι τώρα ζωή του. Την εποχή των παγετώνων, τον διαχωρισμό των ηπείρων, τους αστεροειδείς.
- Έχει επτά άκρα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ζει και χωρίς αυτά, τι εννοούμε: το κεφάλι μπορεί να μείνει ζωντανό, χωρίς σώμα για δώδεκα ώρες. Αντίστοιχα το σώμα μένει ζωντανό έως και 40 ημέρες.
- Υπάρχουν 3.500 κατσαρίδων είδη σε όλον τον κόσμο. Ακόμα και στην έρημο. Στην Ευρώπη υπάρχουν 150, ενώ στην Ελλάδα, ευτυχώς μόνο 20.
- Τα περισσότερα είδη ζουν στο έδαφος. Είναι παμφάγο είδος. Υπάρχουν όμως και κάποια που ζουν σε πόες, αλλά και κάποια δενδρόβια είδη.
- Οι κατσαρίδες ταξίδεψαν στο διάστημα. Φήμες και πληροφορίες λένε ότι έχουν εγκατασταθεί στο διαστημικό σταθμό MR.
- Το 2007 η κατσαρίδα έγινε το πρώτο γήινο πλάσμα που συνέλαβε και τεκνοποίησε στο διάστημα. 33 απογόνους, στο διαστημικό σκάφος Photon. Εκεί άραγε έκαναν απολύμανση;
- Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι χρήσιμες για το ανθρώπινο είδος. Έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την καταπολέμηση της δυσπεψίας, του τετάνου, της ανικανότητας κατ της ωτίτιδας.
- Επιστημονική έρευνα το 2010 έδειξε ότι ο εγκέφαλος της κατσαρίδες διαθέτει αντιβιοτικές ικανότητας, και εξολοθρεύει έως και το 90% των ανθεκτικών βακτηρίων.
- Με τέτοια αντανακλαστικά, πώς να τις πιάσουμε; Χρόνος αντανακλαστικών 40 χιλιοστά του δευτερολέπτου (!).
Είναι ένα έντομο όπως πολλά άλλα
Οι κατσαρίδες ανήκουν στα έντομα. Υπάρχουν περισσότερα από 3.500 διαφορετικά είδη κατσαρίδας σήμερα. Είναι από τα αρχαιότερα έντομα στην ιστορία του πλανήτη. Και μάλιστα το είδος τους δεν έχει αλλάξει καθόλου εδώ και 300 εκατομμύρια χρόνια!
Οι κατσαρίδες είναι επίπεδες, στενόμακρες, σε μαύρο ή καφέ χρώμα. Έχουν κέλυφος, μακριές κεραίες και κεφάλι που γέρνει προς τα κάτω. Οι θηλυκές κατσαρίδες δεν έχουν φτερά, ενώ οι αρσενικές έχουν δύο ζευγάρια φτερών.
Ζουν σε υγρό, ζεστό και σκοτεινό περιβάλλον. Πάντως, αντίθετα με ότι πιστεύουμε, λίγα είδη κατσαρίδας είναι οικιακά παράσιτα. Λίγες διαλέγουν να ζουν σε οικιακό χώρο αντί του φυσικού τους. Οι κατσαρίδες τρέφονται με φυτικές και ζωικές ουσίες, χαρτιά, ρούχα, υπολείμματα τροφών, ξύλο, βιβλία, οικιακά ακάρεα και άλλα μικρά έντομα.
Επίσης, από τα αγαπημένα τους μέρη για να ζήσουν είναι οι σωληνώσεις και η βρωμιά τους. Ξέρουμε ότι στους σωλήνες του σπιτιού «κάθονται» τροφές και υπολείμματά τους, που δίνουν ζωή στις κατσαρίδες. Οι αποφράξεις κατά τακτά διαστήματα βοηθούν να παραμένουν οι σωληνώσεις καθαρές.
ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ και είδη
Η πιο γνωστή κατσαρίδα, με τη μεγαλύτερη διασπορά στη χώρα μας, είναι η μαύρη (ανατολική) κατσαρίδα (Blatta orientalis). Αυτή η κατσαρίδα αγαπά περισσότερο τις υγρές περιοχές από ότι οι άλλες κοινές κατσαρίδες. Σε εξωτερικούς χώρους ζει κυρίως κάτω από σωρούς φύλλων και φυτών σε αποσύνθεση και κάτω από πέτρες. Ωστόσο, προτιμούν να ζουν μέσα σε κτίρια και σπίτια, όλο το χρόνο. Πώς καταφέρνει και μπαίνει στο σπίτι; Καταρχήν, από οποιαδήποτε ελάχιστο, σχεδόν αόρατο άνοιγμα. Κάτω από τις πόρτες, από το μισάνοιχτο παράθυρο. Και κυρίως, από τις αποχετεύσεις.
Εκεί τρέφεται και πίνει το νερό της. Τα αυγά της αποτίθενται ανά 15-20 μέσα σε ωοθήκες, και μπορούν να μείνουν ανενεργά για μήνες μέχρι να προκύψουν οι κατάλληλες συνθήκες για να εκκολαφθούν. Τρέφεται με σκουπίδια και σάπιες οργανικές ουσίες. Βρίσκονται σε υγρά υπόγεια, κελάρια, κοντά σε αποχετευτικούς αγωγούς, σε νεροσωλήνες, και ανάμεσα σε ψυκτικές και κλιματιστικές συσκευές, ψυγεία, πλυντήρια, κάτω από το πάτωμα, μέσα σε τοίχους.
Το αμέσως επόμενο γνωστό στη χώρα μας είδος, είναι η γερμανική κατσαρίδα (Blattela germanica). Έχει ανοικτό καφέ χρώμα και δύο ευδιάκριτες σκούρες ρίγες στο σώμα της που την ξεχωρίζουν από τις άλλες κατσαρίδες. Είναι λίγο μικρότερη από την κοινή μαύρη κατσαρίδα. Οι γερμανικές κατσαρίδες βρίσκονται συνήθως να συχνάζουν σε υγρά και ζεστά μέρη, σε υπονόμους, υπόγεια, κάτω από γέφυρες, δίπλα σε μέρη που υπάρχει νερό ή υγρασία.
ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ και συνήθειες
Οι κατσαρίδες είναι ένα από τα πιο αντιπαθητικά έντομα στον κόσμο χωρίς να κάνουν ιδιαίτερη προσπάθεια, όχι μόνο γιατί τις ξεφορτώνεσαι δύσκολα, αλλά επίσης και γιατί είναι υπεύθυνες για μετάδοση αλλεργιών, βακτηριδίων και για την επιδείνωση του άσθματος.
Οι περισσότερες κατσαρίδες είναι νυκτόβιες. Κρύβονται καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς δεν αγαπούν το φως. Το πιο κοινό μέρος που θα τις βρείτε να τρώνε ή να κοιμούνται είναι κάτω από τα ντουλάπια του νιπτήρα, πίσω από τα ντουλάπια του νεροχύτη της κουζίνας, κάτω από μεγάλες συσκευές. Και μόλις τις δείτε και σας ακούσουν, εξαφανίζονται μέσα σε χιλιοστά δευτερολέπτου, τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα!
Ποτέ δεν είναι μόνες τους. Μία μόνο κατσαρίδα, σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλες, που δε φαίνονται τουλάχιστον εκείνη τη στιγμή. Πρέπει να πάρετε δραστικά μέτρα εναντίον τους αρχίζοντας από αυτές που έχετε εντοπίσει. Υπάρχουν διάφορες πρακτικές μέθοδοι, η αλήθεια όμως είναι ότι μόνο η σωστή απολύμανση θα δώσει τη λύση. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα, καθώς εάν εκκολαφθούν τα αυγά, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Βασικές συμβουλές για ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ
Για να προνοήσετε, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να εφαρμόσετε για να αποφύγετε την επίσκεψή τους.
- Μην τους δίνετε πρόσβαση σε νερό. Οι κατσαρίδες μπορούν να επιβιώσουν για μήνες χωρίς τροφή αλλά χρειάζονται καθημερινά νερό. Μην αφήνετε νερό στο νεροχύτη, σε άπλυτα πιάτα και στα πιατάκια των κατοικίδιων. Επίσης, ελέγξετε βρύσες που στάζουν.
- Καθαρίστε τα υπολείμματα τροφών, από όλο το σπίτι. Μην αφήνετε ψίχουλα, τροφές στα σκεύη, τρόφιμα γενικώς στον πάγκο της κουζίνας, τα τραπέζια, την ψωμιέρα. Πετάξτε τα σκουπίδια.
- Επισκευάστε υδραυλικές εγκαταστάσεις και σωλήνες, κλείστε τις ρωγμές ή σχισμές και μονώστε τους σωλήνες.
- Καλό είναι να αποσυμφορήσετε ντουλάπια και συρτάρια από στριμωγμένα χαρτιά, εφημερίδες, τσάντες, φακέλους και ότι προκαλεί γέμισμα τους.
- Κρατήστε καθαρές και στεγνές τις περιοχές κάτω από τους νεροχύτες και γύρω από τα πλυντήρια και τα στεγνωτήρια.
- Εάν σκοτώσετε κατσαρίδα, καθαρίστε σε βάθος τις περιοχές που έχουν μολυνθεί με περιττώματα κατσαριδών με απολυμαντικό, για να αποφύγετε την επανεμφάνισή τους εκεί.
ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ και δολώματα
Στην Αθήνα πάντα υπήρχαν κατσαρίδες, αλλά ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί σε μεγάλο βαθμό. Η πυκνή κατοίκηση, και η μειωμένη καθαριότητα από το κράτος λόγω κρίσης, έχουν συμβάλει στην εξάπλωσή τους. Στα γύρω προάστια, Ανατολικά και Δυτικά κυρίως, που υπάρχει μεγάλο θέμα με τις αποχετεύσεις, έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερο.
Για να εξαλείψουμε τις κατσαρίδες, απαιτείται επαγγελματική βοήθεια και απολύμανση. Ο ειδικός θα εκτιμήσει το πρόβλημα και θα φροντίσει να ψεκάσει με τα κατάλληλα εντομοκτόνα.
Για την ψιλή – γερμανική κατσαρίδα χρησιμοποιούνται ειδικά τζελ –δολώματα. Τοποθετούνται στα σημεία που εμφανίστηκαν, το τρώνε και πεθαίνουν. Το μυστικό είναι να μην ψεκάσετε με άλλο εντομοκτόνο γιατί τότε δε θα το φάνε.
Τα δολώματα για κατσαρίδες δε σκοτώνουν εξ επαφής, και τα έντομα δεν πεθαίνουν μέσα στο δόλωμα. Στην πραγματικότητα, οι κατσαρίδες τρώνε το προϊόν στο δόλωμα και ορισμένες επιστρέφουν στη φωλιά και μεταφέρουν το εντομοκτόνο δόλωμα και σε εκείνες που κρύβονται. Γι’ αυτό μην ανησυχήσετε αν δείτε μία κατσαρίδα αμέσως μετά την απολύμανση και τοποθέτηση των δολωμάτων!
Απολυμάνσεις Βλάχος και ξεμπερδέψατε με τις ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ
Στην ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ – ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά και οριστικά το πρόβλημα των κατσαρίδων. Σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του χώρου φτιάχνουμε ένα πλάνο αντιμετώπισης, τόσο για την προετοιμασία όσο και για τη συνέχεια της όλης διαδικασίας, και στη συνέχεια περνάμε στην εφαρμογή.
Χρησιμοποιούμε φάρμακα και υλικά απολύτως φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ελεγμένα και πιστοποιημένα από όλους τους σχετικούς φορείς. Έτσι, πετυχαίνουμε την εξόντωση των εστιών και των αυγών. Η γνώση και η 40χρονη εμπειρία μας είναι η καλύτερη εγγύηση για την απόλυτη υγιεινή των χώρων σας. Και φυσικά με προσιτές, λογικές, τιμές. Καλέστε μας στα τηλέφωνα της περιοχής σας για να σας επισκεφθούμε άμεσα.