ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΣ

ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΛΥΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. Αν τα νερά, οι ακαθαρσίες και τα λύματα υπερχειλίζουν και επιστρέφουν από την αποχέτευση μέσα στο σπίτι, χρειάζεται να δείξετε μεγάλη προσοχή γιατί δημιουργείται μία επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία όλης της οικογένειας αλλά και για την κατάσταση του κτιρίου σας. Η άμεση αποκατάσταση της καθαριότητας είναι πρωτευούσης σημασίας και απαιτείται ενδελεχής απολύμανση για την πλήρη απαλοιφή των μικροβίων που μεταφέρουν τα λύματα όπως επίσης και της δυσωδίας που δημιουργούν.

Οι αιτίες για ένα τέτοιο ανθυγιεινό περιβάλλον προκαλούνται κατά κύριο λόγο από φραγμένες, προβληματικές ή μη συντηρημένες αποχετεύσεις. Στο άρθρο αυτό παρατίθενται χρήσιμες πληροφορίες για τα λύματα καθώς και βασικοί κανόνες για την αντιμετώπιση μίας τόσο άβολης κατάστασης.

Βασικές πληροφορίες για την υπερχείλιση λυμάτων

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΛΥΜΑΤΑ

 • Υπερχείλιση λυμάτων μπορεί να συμβεί στο σπίτι ως αποτέλεσμα κατεστραμμένων ή φραγμένων αποχετευτικών εγκαταστάσεων, αντίστροφης ροής από το αποχετευτικό σύστημα, κατεστραμμένης σηπτικής δεξαμενής ή ως αποτέλεσμα πλημμύρας που περιέχει λύματα. 
 • Τα λύματα περιέχουν επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, ιούς και πρωτόζωα. Η άμεση επαφή με λύματα ή επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από λύματα μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως η γαστρεντερίτιδα.
 • Εάν το σπίτι σας έχει υπερχείλιση, η προστασία του εαυτού σας και της οικογένειάς σας θα πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα.
 • Αποφύγετε την άμεση επαφή με τα λύματα και τυχόν μολυσμένες επιφάνειες.
 • Βεβαιωθείτε ότι φοράτε προστατευτικό ρουχισμό κατά τον καθαρισμό και την απολύμανση, ο οποίος θα περιλαμβάνει λαστιχένια γάντια, μπότες και προστασία ματιών. Χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο νερό κατά τον καθαρισμό, όχι τη δική σας παροχή νερού εάν δεν είστε σίγουροι για την ποιότητά του.
 • Απολυμάνετε σχολαστικά κάθε επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με τα λύματα.
 • Μη χρησιμοποιείτε την παροχή νερού μέχρι να καταλάβετε ότι είναι ασφαλές.
 • Εάν ένα σύστημα απόρριψης λυμάτων δε συντηρείται σωστά, δε θα είναι σε θέση να απαλλαγεί από τα λύματα με ασφάλεια. Η σωστή συντήρηση ενός αποχετευτικού συστήματος σημαίνει ότι όλα τα ελαττωματικά (μπλοκαρισμένα, κατεστραμμένα, σπασμένα ή φθαρμένα) εξαρτήματα πρέπει να επισκευάζονται το συντομότερο δυνατό αφού σταματήσουν να λειτουργούν σωστά.
 • Εάν ένα σύστημα απόρριψης λυμάτων δε συντηρείται σωστά, δε θα είναι σε θέση να απαλλαγεί από τα λύματα με ασφάλεια. Η σωστή συντήρηση ενός αποχετευτικού συστήματος σημαίνει ότι όλα τα ελαττωματικά (μπλοκαρισμένα, κατεστραμμένα, σπασμένα ή φθαρμένα) εξαρτήματα πρέπει να επισκευάζονται το συντομότερο δυνατό αφού σταματήσουν να λειτουργούν σωστά.
 • Ένας επαγγελματίας τεχνικός αποφράξεων μπορεί να σας ενημερώσει για το αποχετευτικό σας σύστημα και αν αυτό λειτουργεί σωστά.

Συμβουλές για την ατομική και τη δημόσια υγεία

ΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

 • Ακολουθήστε καλή υγιεινή και πλένετε συχνά τα χέρια σας, ειδικά αφού αγγίξετε μολυσμένες επιφάνειες και πριν ετοιμάσετε φαγητό.
 • Καθαρίστε και απολυμάνετε όλες τις μολυσμένες περιοχές.
 • Κρατήστε τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα μακριά από μολυσμένα αντικείμενα και περιοχές που έχουν προσβληθεί από λύματα, μέχρι να απολυμανθούν.
 • Επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία τεχνικό αποφράξεων αν υποψιάζεστε ότι η αποχετευτική γραμμή ή το σύστημα της σηπτικής δεξαμενής σας είναι κατεστραμμένο.
 • Καθαρίστε τη λάσπη και τα υπολείμματα από τις σηπτικές δεξαμενές. Αυτό θα πρέπει να αντληθεί από έναν επαγγελματία τεχνικό αποφράξεων το συντομότερο δυνατό, και το όχημα να μπορεί να έχει πρόσβαση στη δεξαμενή σας.
 • Επικοινωνήστε με την τοπική επιχείρηση ύδρευσης ή το τοπικό δημοτικό συμβούλιο εάν διαρρέουν λύματα εκτός των ορίων της ιδιοκτησίας σας. Η τοπική σας επιχείρηση ύδρευσης μπορεί να έχει πρόσβαση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Ανάλογα με την τοποθεσία της διαρροής, αυτό μπορεί να είναι ευθύνη της επιχείρησης ύδρευσης (Ε.Υ.Δ.Α.Π για την Αττική) ή ευθύνη του ιδιοκτήτη.
 • Εάν η δική σας παροχή νερού έχει μολυνθεί, χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο ή βρασμένο νερό για το πλύσιμο των πιάτων και το βούρτσισμα των δοντιών σας.
 • Ζητήστε ιατρική συμβουλή εάν αρρωστήσετε ή τραυματιστείτε ενώ έχετε έρθει σε επαφή με λύματα.
 • Εάν εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας αισθάνεται αδιαθεσία, επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας.

Διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης

ΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ

 • Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε ηλεκτρικές διαρροές πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό. Καλέστε έναν εξουσιοδοτημένο ηλεκτρολόγο για να το κάνει αυτό ή απενεργοποιήστε το ρεύμα στον πίνακα του σπιτιού (κεντρικό ρελέ) ή στο ρολόι της ΔΕΗ.
 • Να φοράτε προστατευτική ενδυμασία, η οποία θα περιλαμβάνει λαστιχένια γάντια, ψηλές λαστιχένιες μπότες και τα ειδικά μεγάλα γυαλιά για την προστασία των ματιών.
 • Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Αν νιώσετε οτιδήποτε κατά τον καθαρισμό, ερεθισμό δέρματος ή φαγούρα, πλυθείτε αμέσως.
 • Φροντίστε αμέσως τα κοψίματα και τις πληγές στο δέρμα σας. Απολυμάνετε την πληγή και στη συνέχεια καλύψτε τη με αδιάβροχο επίδεσμο.
 • Εάν τα αντικείμενα δεν έχουν στεγνώσει τελείως μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα ή ωίδιο.

Απολύμανση και καθαριότητα

 • Χρησιμοποιήστε ένα φλιτζάνι χλωρίνης διαλυμένης σε 10 λίτρα κρύου νερού (δηλαδή ένα κουβά γεμάτο) ως απολυμαντικό.
 • Σκουπίστε, στραγγίξτε ή αδειάστε το νερό. Η «ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ» πραγματοποιεί άμεσα ΑΝΤΛΗΣΕΙΣ ΥΔΑΤΩΝ και ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ. Καλέστε μας τώρα στο 6944 388 277
 • Μουλιάστε όλα τα σκεύη σε διάλυμα χλωρίου και ξεπλύνετε με καθαρό κρύο νερό.
 • Για να απολυμάνετε σκληρές επιφάνειες, χρησιμοποιήστε διάλυμα χλωρίου και αφήστε το υγρό να δράσει για 10 λεπτά. Ξεπλύνετε την επιφάνεια στη συνέχεια με καθαρό κρύο νερό.
 • Απολυμάνετε τις σφουγγαρίστρες καθαρισμού, τις σκούπες και τις βούρτσες με το διάλυμα χλωρίνης.
 • Καθαρίστε και απολυμάνετε όλες τις μολυσμένες περιοχές με κρύο νερό και απορρυπαντικό και στη συνέχεια απολυμάνετε με διάλυμα χλωρίου. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα μαγειρικά σκεύη και στις επιφάνειες, όπως τοίχους, πάγκους και δάπεδα.
 • Καθαρίστε και στεγνώστε τα βρώμικα υποδήματα και πλύνετε τα προσβεβλημένα ρούχα με ζεστό νερό και σαπούνι. Μην αναμιγνύετε τα υποδήματα ή τα ρούχα που δεν έχουν επηρεαστεί από τα λύματα με τα βρεγμένα. Φροντίστε να πλύνετε πολύ καλά τα ρούχα εργασίας σας όταν τελειώσετε τον καθαρισμό.
 • Εάν το εξωτερικό του σπιτιού σας έχει επηρεαστεί, χρησιμοποιήστε διάλυμα χλωρίου για να καθαρίσετε τυχόν σκληρές επιφάνειες.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή αερισμό μέσα στο σπίτι για να βοηθήσετε στη διαδικασία στεγνώματος. Οι ανεμιστήρες, οι μονάδες κλιματισμού και οι αφυγραντήρες μπορούν να βοηθήσουν.

Πετάξτε ό,τι δεν μπορεί να απολυμανθεί

 • Πετάξτε τυχόν μολυσμένα οικιακά υλικά που δεν μπορούν να καθαριστούν ή να απολυμανθούν αποτελεσματικά, τα οποία μπορεί να είναι χαλιά, στρώματα, καλύμματα επίπλων, ή παιχνίδια (κυρίως υφασμάτινα) που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο νερό.
 • Πετάξτε τις μολυσμένες γυψοσανίδες μόνωσης. Συμβουλευτείτε έναν εργολάβο οικοδομών εάν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε αυτό ή αν ανησυχείτε για τη δομική ακεραιότητα του σπιτιού σας.
 • Πετάξτε όλα τα τρόφιμα, τα δοχεία τροφίμων και τα φάρμακα που έχουν επηρεαστεί, συμπεριλαμβανομένων των κονσερβοποιημένων και συσκευασμένων τροφίμων.

Με ποιον μπορείτε να επικοινωνήσετε

ΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ

 • Επικοινωνήστε με την τοπική επιχείρηση ύδρευσης του Δήμου σας (Ε.Υ.Δ.Α.Π) ή τον υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Υγείας του Δήμου σας για συμβουλές.
 • Καλέστε στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας στο τηλέφωνο 210 5212054.
 • Για βοήθεια έκτακτης ανάγκης για πλημμύρες καλέστε στο 112.
 • Απευθυνθείτε σε επαγγελματία τεχνικό αποφράξεων. Καλέστε μας τώρα στο 6944 388 277

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ
ΑΝΤΛΗΣΗ ΥΔΑΤΩΝ

Οι επαγγελματίες τεχνικοί μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν πάει κάτι στραβά στην αποχέτευσή σας θα προστεθεί άλλη μια στρεσογόνα κατάσταση στην πολυάσχολη ημέρα σας. Για αυτό και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ώρο.

Ειδικευόμαστε στις ΑΝΤΛΗΣΕΙΣ ΥΔΑΤΩΝ παντός τύπου από οποιοδήποτε χώρο. Με τις ισχυρές αντλίες υψηλής ταχύτητας οι τεχνικοί μας θα αντλήσουν τα ΛΥΜΑΤΑ αποτελεσματικά και με ασφάλεια, ώστε η καθημερινότητά σας να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – FAQ

Οι υπερχειλίσεις λυμάτων μπορεί να συμβούν στο σπίτι ως αποτέλεσμα κατεστραμμένων ή μπλοκαρισμένων υδραυλικών εγκαταστάσεων, αντίστροφης ροής από το σύστημα αποχέτευσης, κατεστραμμένης σηπτικής δεξαμενής ή ως αποτέλεσμα υδάτων πλημμύρας που περιέχουν λύματα. Τα λύματα περιέχουν επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, ιούς και πρωτόζωα.

Σε ένα συνδυασμένο αποχετευτικό σύστημα (παντορροϊκό) όλα τα λύματα και τα επιφανειακά νερά πηγαίνουν σε έναν σωλήνα. Αυτός ο σωλήνας μεταφέρει τα πάντα σε ένα έργο επεξεργασίας λυμάτων για επεξεργασία. Όταν βρέχει, το αποχετευτικό μας σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα επιφανειακά ύδατα εκτός από τα λύματα μας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση των λυμάτων.

Το αποχετευτικό δίκτυο ακάθαρτων του Λεκανοπεδίου είναι ΧΩΡΙΣΤΙΚΟ εκτός από το κέντρο της Αθήνας – από το Γαλάτσι έως την Πλάκα – όπου το δίκτυο είναι ΠΑΝΤΟΡΡΟΪΚΟ (μήκος 88 χλμ.) σε ορισμένα σημεία του.

Βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να συμβούν λόγω της έκθεσης σε λύματα. Επίσης, δερματολογικά προβλήματα πιθανόν να προκληθούν μέσω της άμεσης επαφής με τα λύματα. Γάντια και μπότες είναι απαραίτητος εξοπλισμός όταν αντιμετωπίζει κανείς τα λύματα.

Μπορεί να έχετε πρόβλημα με τη γραμμή αποχέτευσης, εάν έχετε παρατηρήσει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα προειδοποιητικά σημάδια: Υπάρχουν γάργαροι θόρυβοι που προέρχονται από την τουαλέτα σας. Έχετε παρατηρήσει μια ξαφνική αύξηση στον λογαριασμό του νερού σας. Αντιμετωπίζετε συχνά, ανεξήγητα βουλώματα. Άσχημη μυρωδιά που προέρχεται από την αποχέτευση και κυρίως από τη λεκάνη της τουαλέτας.

Γενικά δεν είναι κακή ιδέα να γίνεται αυτό κάθε χρόνο. Έτσι προλαμβάνονται πολλές αποχετευτικές βλάβες και αποφεύγονται οι υπερχειλίσεις λυμάτων εξαιτίας βουλωμένων σωληνώσεων.