ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΣΧΗΜΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΑΣΧΗΜΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ

ΓΙΑTI ΜΥΡΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΟΥ; Δεν είναι ιδιαίτερα περίεργο να υπάρχουν άσχημες μυρωδιές στο χώρο του μπάνιου, όμως είναι ανησυχητικό το να υπάρχει μυρωδιά λυμάτων και ειδικά μετά από γενική καθαριότητα που έχετε κάνει.

Μπαίνοντας στο μπάνιο εντοπίζετε μια περίεργη μυρωδιά λυμάτων και δεν μπορείτε να προσδιορίσετε από πού βγαίνει. Προσπαθείτε να προσδιορίσετε αν η δυσάρεστη μυρωδιά έρχεται από τη λεκάνη της τουαλέτας, το νιπτήρα του μπάνιου, την αποχέτευση της μπανιέρας, ή την αποχέτευση του δαπέδου. Ακόμα και μετά τη γενική καθαριότητα που έχετε κάνει και συνεχίζοντας να ρίχνετε χλώριο ή οποιοδήποτε καθαριστικό, ακόμα και άρωμα, η μυρωδιά δεν απομακρύνεται. Ακόμα κι αν έχετε αφήσει ανοιχτή την πόρτα και το παράθυρο του μπάνιου για να αερίσετε καλά το χώρο η μυρωδιά λυμάτων επιμένει παρά τις προσπάθειές σας να την απομακρύνετε. Τι μπορεί να συμβαίνει για να υπάρχει μυρωδιά λυμάτων στο χώρο του μπάνιου του σπιτιού σας;

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν μυρωδιά λυμάτων στο μπάνιο σας και μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε την πηγή της μυρωδιάς. Εκτός από την εμφανή δυσάρεστη μυρωδιά, το μεθάνιο στο αέριο αποχέτευσης μπορεί στην πραγματικότητα να είναι εύφλεκτο σε μεγάλες ποσότητες και η εισπνοή του μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας. Ευτυχώς, μόλις εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος, η μυρωδιά των λυμάτων είναι συνήθως αρκετά απλή και ανέξοδη για να διορθωθεί. Δείτε σε αυτό το άρθρο τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τη μυρωδιά των λυμάτων στο μπάνιο σας.

Η χρήση των σιφωνίων στις αποχετεύσεις

ΓΙΑTI ΜΥΡΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΟΥ

Καλό είναι να έχετε μια βασική γνώση για το πώς λειτουργούν οι αποχετεύσεις στο μπάνιο σας, για να καταλάβετε τι μπορεί να προκαλέσει τη μυρωδιά λυμάτων. Είναι εύκολες και χρήσιμες πληροφορίες που καλό είναι να γνωρίζετε.

ΜΥΡΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΟΥ - ΣΙΦΩΝΙ

Κάποια στιγμή, πιθανότατα έχετε κοιτάξει κάτω από το νιπτήρα του μπάνιου και έχετε παρατηρήσει τον σωλήνα σχήματος U (σιφώνι) που εκτείνεται από την αποχέτευση του νιπτήρα σας σε έναν μεγαλύτερο σωλήνα αποχέτευσης στον τοίχο. Αυτός ο σωλήνας ονομάζεται P-trap (σιφώνι). Το ένα άκρο της παγίδας P κατευθύνεται προς την αποχέτευση ή το σηπτικό σας σύστημα και το άλλο άκρο οδηγεί σε όλη τη διαδρομή μέσα από την οροφή, αφήνοντας καθαρό αέρα να εισέλθει ενώ αφήνει τυχόν δύσοσμα αέρια αποχέτευσης να εκτοξευθούν προς τον ουρανό. Και παρόλο που δεν μπορείτε να το δείτε, η ίδια βασική ρύθμιση αποχέτευσης λειτουργεί πίσω ή κάτω από τη μπανιέρα και το ντους σας.

Το σχήμα U της παγίδας P της επιτρέπει να συλλέγει μια μικρή ποσότητα νερού μετά από κάθε χρήση του νεροχύτη, η οποία λειτουργεί ως φράγμα ενάντια στις οσμές των λυμάτων. Όταν όλα λειτουργούν όπως θα έπρεπε, το νερό παραμένει στην παγίδα P αφού κλείσετε τον νεροχύτη, αδειάσετε τη μπανιέρα ή ξεπλύνετε την τουαλέτα. Αυτό το λίγο νερό είναι αρκετό για να αποτρέψει τα αέρια από το να παρασυρθούν από το αποχετευτικό σύστημα και να εισέλθουν στο σπίτι σας. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτά τα αέρια ρέουν ακριβώς από το μπάνιο σας και βγαίνουν μέσω του σωλήνα εξαερισμού στην οροφή σας (εφόσον διαθέτετε σωλήνα εξαερισμού).

Ο ρόλος του σωλήνα P-Trap είναι να κρατά τα αέρια της αποχέτευσης έξω από το σπίτι. Υπάρχουν λανθασμένες αντιλήψεις ότι οι παγίδες υπάρχουν επίσης για να πιάνουν αντικείμενα που μπορεί να πέσουν στην αποχέτευση, κάτι που δεν συμβαίνει. Οι παγίδες υπάρχουν για να αποτρέψουν τη διαφυγή αερίων αποχέτευσης στο σπίτι.

Η αποτυχία να εξαερωθούν σωστά αυτά τα δύσοσμα αέρια είναι κάτι περισσότερο από απλώς ενοχλητικό. Θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο λόγω άλλων αερίων που μπορεί να υπάρχουν στα αποχετευτικά συστήματα. Το μεθάνιο είναι η μεγαλύτερη αιτία της μυρωδιάς των αποχετεύσεων, αλλά υπάρχει επίσης κίνδυνος από υδρόθειο, διοξείδιο του άνθρακα, αμμωνία, οξείδια του αζώτου και διοξείδιο του θείου. Ένα μεγάλο λάθος που γίνεται είναι να απορρίπτετε βενζίνη ή άλλες χημικές  ουσίες στις αποχετεύσεις σας. Η έκθεση σε αυτά τα αέρια μπορεί να επιφέρει ζάλη, πονοκεφάλους, ναυτία και υπνηλία.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε τι ακριβώς προκαλεί τη μυρωδιά των λυμάτων στο χώρο του μπάνιου σας και να επιλύσετε το πρόβλημα γρήγορα και αποτελεσματικά. Πιο κάτω θα σας δείξουμε πώς να διορθώσετε το πρόβλημα της μυρωδιάς λυμάτων με εύκολο τρόπο.

Kινήσεις για την αντιμετώπιση της μυρωδιάς των λυμάτων

ΓΙΑTI ΜΥΡΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΟΥ

Η πρώτη πιθανή αιτία της μυρωδιάς λυμάτων στο μπάνιο σας είναι μακράν η πιο εύκολη να διορθωθεί και είναι πιο πιθανό να συμβεί σε μπάνια όπου δεν έχουν χρησιμοποιηθεί πρόσφατα, όπως ο νεροχύτης στο μπάνιο επισκεπτών ή η μπανιέρα σε ένα μπάνιο με ξεχωριστό ντους. Το θέμα σε καταστάσεις όπως αυτές είναι ότι το νερό στην παγίδα P έχει απλώς εξατμιστεί λόγω έλλειψης χρήσης, αφαιρώντας το φράγμα μεταξύ του μπάνιου σας και των αερίων στο αποχετευτικό σύστημα. Εάν συμβαίνει αυτό, η λύση είναι απλή. Αφήστε να τρέξει λίγο νερό για να επιτρέψετε στην παγίδα P να γεμίσει ξανά. Εάν το απλό τρεχούμενο νερό δε σταματάει την άσχημη μυρωδιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ροζ αντιψυκτικό που είναι ασφαλές για το νερό.

Εάν εξακολουθεί να υπάρχει οσμή λυμάτων αφού έχετε ρίξει άφθονο νερό ή ροζ αντιψυκτικό σε όλες τις αποχετεύσεις ή αν παρατηρήσετε μια μυρωδιά λυμάτων σε ένα μπάνιο που χρησιμοποιείται τακτικά, ίσως χρειαστεί να ελέγξετε για διαρροές μέσα ή γύρω από την παγίδα P-trap. Εάν ακόμη και μια μικρή ποσότητα νερού έχει διαρρεύσει από τον πυθμένα του σωλήνα U, τα αέρια των λυμάτων μπορεί να εισχωρήσουν κρυφά. Αν υπάρχει διαρροή, θα είναι αισθητή.

Μια άλλη πιθανή αιτία είναι ένα φράξιμο στην αποχέτευση, καθώς το ίδιο το φράξιμο μπορεί να μυρίσει. Συχνά, μια βεντούζα μπορεί να αφαιρέσει το φράξιμο, αλλά αν αυτό δεν λειτουργήσει, ένας τεχνικός αποφράξεων μπορεί να χρειαστεί να σας βοηθήσει καθώς έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία. Κάποιες φορές ίσως απλώς αφαιρώντας και καθαρίζοντας την παγίδα Ρ το πρόβλημα να λυθεί.

Εάν οι  ανωτέρω προτάσεις δεν θα βοήθησαν στο να αφαιρεθεί η μυρωδιά λυμάτων στο μπάνιο σας, τότε αντιμετωπίζετε πιο περίπλοκο πρόβλημα. Τι να κάνετε;

Ώρα να καλέσετε τεχνικό αποφράξεων

ΓΙΑTI ΜΥΡΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΟΥ

Μερικές φορές μπορείτε να διορθώσετε το πρόβλημα μόνοι σας, άλλες φορές χρειάζεται να καλέσετε έναν επαγγελματία τεχνικό αποφράξεων. Έτσι, εάν υπάρχει νερό σε όλες τις παγίδες P, δεν έχετε ορατές διαρροές και οι σωλήνες δε βουλώνουν. Ποιο είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνετε;

Λεκάνη τουαλέτας

Φαίνεται φυσικό να υποθέσουμε ότι η λεκάνη της τουαλέτας θα είναι η προφανής πηγή οποιασδήποτε μυρωδιάς λυμάτων, αλλά αν υπάρχει νερό στο μπολ της λεκάνης, το πιθανότερο είναι ότι το πρόβλημα δεν προέρχεται από εκεί. Αυτό συμβαίνει επειδή το νερό της τουαλέτας λειτουργεί ως φραγμός της μυρωδιάς, ακριβώς όπως το νερό στην παγίδα P του νιπτήρα. Αλλά αν το μπολ δε γεμίσει όπως θα έπρεπε, το πρόβλημα μπορεί να είναι μια σπασμένη σφράγιση. Όταν δεν υπάρχει καλαφάτισμα γύρω από τη βάση της τουαλέτας, το νερό και τα ούρα μπορεί να διαρρεύσουν από κάτω και το νερό που κολλάει στις σχισμές και δε στεγνώνει θα αναπτύξει βακτήρια. Αυτό το βακτήριο μπορεί συχνά να προκαλέσει μια άσχημη οσμή αν αφεθεί ανεξέλεγκτη. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζει συχνά ένας τεχνικός αποφράξεων, σημειώνοντας ότι είναι αρκετά εύκολο να λυθεί προσθέτοντας μια στρώση καλαφατίσματος γύρω από το κάτω μέρος. Μερικές φορές είναι επίσης απαραίτητο να καλαφατιστούν οι τρύπες των μπουλονιών, επειδή η μυρωδιά μπορεί να διαρρεύσει και από εκεί.

Η βάση της λεκάνης της τουαλέτας, η οποία σφραγίζει την αποχέτευση και αποτρέπει τη διαρροή του νερού, μπορεί να καταστραφεί εάν η λεκάνη της τουαλέτας είναι χαλαρή. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα διαρροές νερού και μυρωδιά λυμάτων. Επομένως, θα πρέπει να ελέγξετε εάν η λεκάνη της τουαλέτας σας είναι χαλαρή ή ταλαντεύεται. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επαναφέρετε τη βάση της λεκάνης της τουαλέτας και να σταθεροποιηθεί.

Αεραγωγός οροφής (σωλήνας εξαερισμού)

Άλλες φορές, ενώ η μυρωδιά λυμάτων είναι μέσα στο μπάνιο, στην πραγματικότητα προέρχεται από αλλού. Για παράδειγμα, ένας αεραγωγός οροφής που φράσσεται από φωλιά πουλιού, φύλλα ή χιόνι και πάγο,  εμποδίζει τον καθαρό αέρα να εισέλθει στο υδραυλικό σύστημα και εμποδίζει το σύστημα αποχέτευσης να εξαερώσει με τον τρόπο που πρέπει. Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ ενός φραγμένου σωλήνα αποστράγγισης και ενός φραγμένου αεραγωγού, έτσι οι ιδιοκτήτες σπιτιού συχνά ξοδεύουν πολύ χρόνο εστιάζοντας τις προσπάθειές τους σε ένα μόνο σωλήνα. Μερικά ενδεικτικά σημάδια (εκτός από τη μυρωδιά των λυμάτων) ότι ο φραγμένος αεραγωγός είναι στην πραγματικότητα ο ένοχος, είναι ότι όλες οι αποχετεύσεις στο σπίτι αργούν να αποστραγγιστούν και ότι το νερό κάνει γουργουρητά ή βγάζει φυσαλίδες όταν προσπαθεί να αποστραγγίσει.

Ένας σωλήνας εξαερισμού που δεν έχει εγκατασταθεί σωστά, έχει κοπεί ή έχει ραγίσει μπορεί επίσης να στείλει επιθετικά αέρια στο σπίτι σας. Ένας ραγισμένος σωλήνας εξαερισμού μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς το σπάσιμο πιθανότατα κρύβεται κάπου μέσα στους τοίχους σας. Ευτυχώς, ένας τεχνικός μπορεί να εντοπίσει μια διαρροή σωλήνα εξαερισμού με μια συσκευή που ονομάζεται μηχανή καπνού, η οποία γεμίζει το σύστημα αποχέτευσης με έναν αβλαβή ορατό καπνό. Όταν ο καπνός βρει το δρόμο του, η πηγή της διαρροής γίνεται ορατή.

Αν και ορισμένες από τις επιδιορθώσεις γίνονται αρκετά εύκολα από τον μέσο ιδιοκτήτη σπιτιού, θα πρέπει να αξιολογήσετε την άνεση και το επίπεδο δεξιοτήτων σας πριν ασχοληθείτε με ένα έργο όπως αυτό. Εάν είστε δεξιοτέχνες, θα μπορούσατε να φροντίσετε να καθαρίσετε τις αποχετεύσεις ή ίσως να αντικαταστήσετε τη βάση της λεκάνης της τουαλέτας. Αλλά αν δεν αισθάνεστε άνετα να κάνετε επισκευές στο σπίτι ή δεν είστε σίγουροι από πού προέρχεται η μυρωδιά, ίσως είναι καλύτερο να προσλάβετε έναν επαγγελματία.

ΓΙΑTI ΜΥΡΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΟΥ; – FAQ

Οι βουλωμένες αποχετεύσεις και οι σωληνώσεις είναι ο πιο πιθανός λόγος για το δύσοσμο μπάνιο σας. Αυτό συμβαίνει όταν τα στερεά βουλώνουν τους σωλήνες σας εμποδίζοντας το νερό να κινείται ελεύθερα και προκαλώντας φράξιμο.

Το να ρίχνετε ζεστό νερό αναμεμειγμένο με ξύδι και μαγειρική σόδα στις δύσοσμες αποχετεύσεις σας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά της αποχέτευσης. Αφήστε το μείγμα για περίπου 10 έως 15 λεπτά πριν ρίξετε νερό στους σωλήνες.

Τα λύματα απελευθερώνουν τοξικό αέριο υδρόθειο που μπορεί να βλάψει τα σπλαχνικά όργανα και να προκαλέσει ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος. Ωστόσο, είναι απίθανο μια μυρωδιά που βγαίνει από τις αποχετεύσεις σας να απελευθερωθεί πολύ, επομένως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ο κύριος λόγος για το δύσοσμο νερό είναι η ανάπτυξη βακτηρίων μέσα στις αποχετεύσεις σας, τα οποία αναπτύσσονται και παράγουν σηπτικά αέρια όπως το θείο. Αυτό δημιουργεί μια μυρωδιά στο νερό σαν σάπιο αυγό.

Για να διορθώσετε μια βουλωμένη αποχέτευση, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια βεντούζα για να ξεβουλώσετε τους σωλήνες και να απαλλαγείτε από τυχόν νερό που δεν αποστραγγίζεται. Εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα υδροβολητή ή μια ατσαλίνα.