ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΣ

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ

Τι μπορείτε να κάνετε για να ξεβουλώσετε τη λεκάνη σας

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ. Η λεκάνη της τουαλέτας είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα βουλώσει είτε από κακή χρήση, είτε από λάθος, είτε από τη φθορά του χρόνου. Καλό είναι να γνωρίζετε κάποιες βασικές κινήσεις έτσι ώστε, ακόμα κι αν είναι επίμονο το βούλωμα, να μπορείτε τουλάχιστον να ελέγξετε αρχικά τη δύσκολη κατάσταση μιας βουλωμένης λεκάνης. Τα βήματα που απαιτούνται για να ξεβουλώσετε μια βουλωμένη λεκάνη τουαλέτας είναι:

 • Προσδιορίστε την αιτία του βουλώματος της λεκάνης
 • Βρείτε τον τύπο της λεκάνης της τουαλέτας που χρησιμοποιείτε
 • Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μία βεντούζα λεκάνης (έμβολο)
 • Ρυθμίστε το μήκος αλυσίδας της εσωτερικής τάπας στο καζανάκι ώστε να έχει αρκετό νερό
 • Χρησιμοποιήστε ατσαλίνα (υδραυλικό φίδι) ή ηλεκτρομηχανική ατσαλίνα
 • Απελευθερώστε το φράξιμο με ζεστό νερό
 • Καλέσετε έναν ειδικό τεχνικό αποχετεύσεων

Η γνώση αυτών των βημάτων μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε μεγάλα προβλήματα πριν συμβούν και να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε πότε είναι ώρα να δοκιμάσετε τρόπους απόφραξης ή να καλέσετε έναν ειδικό.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ – FAQ

Αν δεν έχετε έμβολο στο σπίτι μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα τουαλέτας ή ένα φίδι υδραυλικού (ατσαλίνα) για να σπάσετε τη φραγή. Μπορείτε επίσης να ρίξετε σαπούνι και ζεστό (αλλά όχι βραστό) νερό στη λεκάνη της τουαλέτας για να προσπαθήσετε να διαλύσετε το φράγμα και να το μετακινήσετε.

Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε χημικές ουσίες του εμπορίου, καθώς η ανάμειξή τους μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς αναθυμιάσεις ή έντονες χημικές αντιδράσεις. Φροντίστε να φοράτε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, όπως γάντια και γυαλιά, εάν διαλέξετε αυτή τη λύση. Ένας εντελώς φυσικός, και λιγότερο επικίνδυνος, τρόπος για να ξεβουλώσετε τη λεκάνη της τουαλέτας σας είναι να ρίξετε ένα μείγμα ζεστού νερού και σαπουνιού και να το αφήσετε να δράσει για 30 λεπτά έως μία ώρα.

Αν και απογοητευτικές, οι βουλωμένες τουαλέτες είναι ένα κοινό οικιακό πρόβλημα. Θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάμειξη χημικών διαλυμάτων για την απομάκρυνση των φραγμών της τουαλέτας. Αντίθετα, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ένα έμβολο ή ένα φίδι υδραυλικού για να την ξεβουλώσετε. Εάν αυτό δε λειτουργεί, μπορείτε να βασιστείτε στους ειδικούς μας για να σας βοηθήσουν να διορθώσετε ακόμη και τα χειρότερα προβλήματα της τουαλέτας σας!

Ξίδι και μαγειρική σόδα. Θα χρειαστείτε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό, ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα και ένα φλιτζάνι ξίδι. Ρίξτε τη μαγειρική σόδα στη λεκάνη της τουαλέτας σας. Στη συνέχεια προσθέστε λίγο λίγο το ξίδι με το νερό για να μην ξεχειλίσει. Το μείγμα πρέπει να αρχίσει να αφρίζει και να αναβράζει αμέσως.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ;
ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ
24 ΩΡΕΣ – 365 ΗΜΕΡΕΣ

ΚΥΡΙΑΚΕΣ – ΕΟΡΤΕΣ – ΑΡΓΙΕΣ
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ – ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ – ΠΑΣΧΑ

Η ταχύτατη ανταπόκριση στο κάλεσμά σας είναι για εμάς ο πρώτος στόχος καθώς γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για εσάς και την οικογένειά σας να ξεπεράσετε γρήγορα τις δυσκολίες που προκαλεί μία βρώμικη λεκάνη τουαλέτας. Μετά το τηλεφώνημά σας, ενεργοποιείται άμεσα ο μηχανισμός μας και το κοντινότερο κινητό συνεργείο κατευθύνεται στο χώρο σας.

Συνήθεις αιτίες βουλώματος της λεκάνης

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ – ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΒΟΥΛΩΜΑΤΑ

Παρόλο που η χρήση της λεκάνης της τουαλέτας είναι σε καθημερινή βάση συχνή, σπάνια σκεφτόμαστε τη συντήρησή της, όταν όλα λειτουργούν σωστά. Τι πρέπει να κάνετε όμως όταν δεν ξεπλένεται καλά και δεν αποστραγγίζει; Το να ξέρετε πώς να ξεβουλώσετε μια λεκάνη τουαλέτας μπορεί να σας σώσει από μεγάλη αναστάτωση και ακόμη μεγαλύτερο χάος το οποίο εγκυμονεί και κινδύνους υγείας.

Τα σκουπίδια μπορούν να προκαλέσουν φραγή

Όλοι γνωρίζουμε τη σωστή χρήση της  λεκάνης της τουαλέτας. Παρόλα αυτά πολλοί χρησιμοποιούν τη λεκάνη ως κάδο απορριμμάτων, πέρα ​​από τα ανθρώπινα απορρίμματα. Σκουπίδια που τυχόν αποβάλλονται στη  λεκάνη της τουαλέτας μπορούν εύκολα να φράξουν τους σωλήνες και να σας δημιουργήσουν πρόβλημα στην αποχέτευσή σας.

Κρατήστε αυτά τα αντικείμενα έξω από τη λεκάνη της τουαλέτας σας:

 • Γυναικεία προϊόντα, χαρτομάντιλα, χαρτοπετσέτες και βαμβάκι: Όταν βρεθούν στους σωλήνες σας αυτά τα αντικείμενα θα αρχίσουν να συλλέγουν υγρά και να διαστέλλονται, προκαλώντας τελικά φράξιμο.
 • Τρίχες και νήμα: Αυτά μπορούν εύκολα να μπλεχτούν με άλλα απόβλητα στους σωλήνες σας και να μεγαλώσουν σε μέγεθος μέχρι να φράξουν την τουαλέτα σας.
 • Τρόφιμα και λίπη: Το μαγειρικό λάδι και το λίπος φαίνεται να είναι αβλαβή μέχρι να ξεπλυθούν και να αφεθούν να σκληρύνουν μέσα στις σωληνώσεις. Σύμφωνα με μελέτες η στερεοποίηση των λιπών, των ελαίων και του λίπους ευθύνεται για το 30% των βουλωμάτων στο σύστημα αποχέτευσης.
 • Τσίχλα: Η τσίχλα δε διαλύεται στο νερό. Αποφύγετε μια κολλώδη κατάσταση στους σωλήνες σας φτύνοντας την τσίχλα σας στα σκουπίδια και όχι στη λεκάνη της τουαλέτας σας.
 • Απορρίμματα κατοικίδιων ζώων: Το ξέπλυμα οποιωνδήποτε απορριμμάτων ζώων στην τουαλέτα μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του νερού ή ακόμα χειρότερα, σε βούλωμα. Τα απορρίμματα της γατούλας, τα οποία μαζεύονται ως απόβλητα όταν είναι βρεγμένα, θα πρέπει να αποφεύγονται και στη λεκάνη της τουαλέτας
 • Μαντηλάκια που ξεπλένονται: Τα υγρά μαντηλάκια δεν αποσυντίθενται εύκολα όπως το χαρτί υγείας. Αποφύγετε πάντα να τα ξεπλένετε, ακόμα κι αν η συσκευασία λέει το αντίθετο!
 • Άλλα βασικά στοιχεία του μπάνιου: Οι επίδεσμοι είναι βέβαιο ότι θα βρίσκονται στο ντουλάπι φαρμάκων σας. Αυτά είναι μη βιοαποδομήσιμα, επομένως είναι καλύτερα να απορρίπτονται σε κάδο απορριμμάτων. Τα αχρησιμοποίητα ή παλιά φάρμακα μπορεί επίσης να βρίσκονται σε αδράνεια στο ντουλάπι φαρμάκων σας. Αντισταθείτε στην επιθυμία να τα ρίξετε στη λεκάνη της τουαλέτας, καθώς μπορούν να μολύνουν το νερό. Απορρίψτε τα με ασφάλεια σε φαρμακείο ή άλλο πρόγραμμα απόρριψης φαρμάκων.

Διδάξτε στα παιδιά τη σωστή λειτουργία της τουαλέτας

Πριν γίνει η τουαλέτα το αγαπημένο παιχνίδι του παιδιού σας, εξηγείστε του τη χρήση της λεκάνης της τουαλέτας, όπως επίσης και το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται αυστηρά να πετάμε μέσα.

Αφιερώστε χρόνο για να εξηγήσετε στα μικρά παιδιά ότι τα υπάρχοντά τους δε θα επιστρέψουν ποτέ αν τα ξεπλύνουν (τα ρίξουν μέσα). Ο κίνδυνος να χάσουν ένα αγαπημένο τους παιχνίδι μπορεί να τους εμποδίσει να δημιουργήσουν προβλήματα (τουλάχιστον στην τουαλέτα).

Πράξτε αυτό που διδάσκετε

Υποστηρίξτε αυτά που μαθαίνετε στο παιδί σας, φτιάχνοντας μια λίστα με αντικείμενα που δεν πετάμε στη λεκάνη της τουαλέτας. Βάλτε τη λίστα στο καλάθι απορριμμάτων του μπάνιου σας ως υπενθύμιση για το τι είναι σωστό και τι όχι να πετάμε στη λεκάνη.

Ασφαλίστε το μπάνιο σας από τα παιδιά αν τους αρέσει να παίζουν στο μπάνιο

Για να προστατέψετε τη λεκάνη της τουαλέτας σας από τα παιδιά, μπορείτε να την κλειδώσετε με κλειδαριά καθίσματος τουαλέτας. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε μια κλειδαριά στην πόρτα του μπάνιου για να εμποδίσετε το παιδί σας να μπει στην τουαλέτα χωρίς εσάς. Και να θυμάστε, ο πρόσθετος κίνδυνος πνιγμού πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη όπου υπάρχει νερό.

Πώς να ξεβουλώσετε μια λεκάνη τουαλέτας μόνοι σας

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Δείτε μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα για την αποφράξη μιας τουαλέτας όταν είναι βουλωμένη ή δεν ξεπλένεται αποτελεσματικά.

Όταν φράζουν οι τουαλέτες χαμηλής ροής

Οι τουαλέτες χαμηλής ροής (ειδικά τα παλαιότερα μοντέλα) έχουν την τάση να φράζουν. Ελέγξτε το πίσω μέρος της τουαλέτας σας για μια σφραγισμένη ημερομηνία: αν κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η τουαλέτα μπορεί να είναι ένα μοντέλο πρώτης γενιάς χαμηλής ροής. Αυτά συχνά δεν έχουν την κατάλληλη πίεση για τη μετακίνηση των απορριμμάτων μέσω των αποχετεύσεων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φράξιμο.

Τι να κάνετε: Αντί να βιάζεστε για αντικατάσταση, μπορείτε να δοκιμάσετε να περιορίσετε τα φράγματα κατά τη χρήση αυτών των τουαλετών και κρατώντας έξω άλλα αντικείμενα που προκαλούν φράξιμο. Εάν αυτό δε λειτουργεί, ίσως είναι καιρός να εξετάσετε το ενδεχόμενο αναβάθμισης σε νεότερο μοντέλο.

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ με βεντούζα (έμβολο)

Τα βήματα για να ξεβουλώσετε μια λεκάνη με έμβολο είναι:

 1. Κλείστε τον εύκαμπτο σωλήνα παροχής νερού που βρίσκεται πίσω από τη λεκάνη. Βεβαιωθείτε ότι η βαλβίδα πτερυγίου τουαλέτας στη δεξαμενή είναι κάτω.
 2. Αφαιρέστε ή προσθέστε νερό στη λεκάνη της τουαλέτας, ώστε η στάθμη του νερού να είναι μέχρι τη μέση, μέχρι το χείλος.
 3. Βεβαιωθείτε ότι η φλάντζα του εμβόλου βρίσκεται έξω από το κύπελλο. Εισαγάγετε τη φλάντζα στο άνοιγμα αποστράγγισης της λεκάνης της τουαλέτας.
 4. Σπρώξτε και τραβήξτε το έμβολο με κάθετη κίνηση αποφεύγοντας να σπάσετε τη τσιμούχα. Συνεχίστε αυτή την ώθηση μέχρι να ξεβουλώσετε την τουαλέτα.

Το να ξεβουλώσετε τη λεκάνη σας είναι κάτι που πρέπει να κάνετε όταν μπλοκάρει η παγίδα της τουαλέτας. Η παγίδα τουαλέτας είναι η κάμψη σχήματος U του σωλήνα που εκτείνεται από τον πυθμένα της λεκάνης της τουαλέτας μέχρι τον σωλήνα αποχέτευσης. Παραμένει γεμάτος με νερό για να εμποδίζει τις δυσάρεστες οσμές από τη γραμμή αποχέτευσης να εισέλθουν στο σπίτι σας. Δυστυχώς, το καμπυλωτό του σχήμα το κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητο στα βουλώματα.

Τι να κάνετε: Εάν υποψιάζεστε ότι η παγίδα της τουαλέτας έχει μπλοκαριστεί, δοκιμάστε να καθαρίσετε το φράγμα χρησιμοποιώντας ένα αξιόπιστο έμβολο. Ένα έμβολο τουαλέτας είναι η ιδανική επιλογή γιατί έχει μια ειδική προέκταση που ονομάζεται φλάντζα που έχει σχεδιαστεί για αποχετεύσεις τουαλέτας. Το να μάθετε πώς να ξεβουλώσετε μια τουαλέτα με ένα έμβολο δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια.

Πώς να διορθώσετε ένα ελαττωματικό πτερύγιο στο καζανάκι της λεκάνης

Ένα ελαττωματικό πτερύγιο στο καζανάκι της τουαλέτας μπορεί επίσης να φταίει. Το πτερύγιο είναι το ελαστικό στεγανοποιητικό στο κάτω μέρος της δεξαμενής στο καζανάκι, που επιτρέπει στο νερό να ρέει έξω από τη δεξαμενή και μέσα στη λεκάνη όταν ξεπλένεται. Ένα ελαττωματικό πτερύγιο μπορεί να μην παρέχει αρκετή ισχύ ώστε η έκπλυση να μετακινήσει τα απόβλητα μέσω του σωλήνα, με αποτέλεσμα να φράξει.

Τι να κάνετε: Το πτερύγιο είναι στερεωμένο στον χωνευτό βραχίονα, ο οποίος έχει μια αλυσίδα. Μπορείτε να μειώσετε τους κρίκους της αλυσίδας για να γίνει πιο κοντή. Αυτό συνήθως διορθώνει το πτερύγιο.

Άλλες τεχνικές για να ξεβουλώσετε τη λεκάνη τουαλέτας

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ – ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Άλλες τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε όταν αποφράσσετε μια τουαλέτα είναι:

 • Βουρτσίστε τη: Πιάστε μια βούρτσα τουαλέτας και τρίψτε την πάνω-κάτω στην αποχέτευση με τις τρίχες στραμμένες προς τα κάτω για να καθαρίσετε τα σκουπίδια.
 • Αφαιρέστε το φράγμα: Ένας κοχλίας τουαλέτας, ή υδραυλικό φίδι (ατσαλίνα), περιστρέφεται καθώς εισχωρεί μέσα από την αποχέτευση της τουαλέτας στο σωλήνα. Αυτή η περιστροφική κίνηση βοηθά να σπάσει τα επίμονα φράγματα. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μόνοι σας ένα φίδι υδραυλικού (ατσαλίνα) χρησιμοποιώντας μία κρεμάστρα.
 • Λιώστε το φράγμα: Ασκήστε πίεση στο φράγμα ρίχνοντας ζεστό (όχι βραστό) νερό στη λεκάνη της τουαλέτας. Προσθέστε υγρό σαπούνι στο ζεστό νερό για να λειτουργήσει ως λιπαντικό. Αυτός ο συνδυασμός θα βοηθήσει στην ομαλή κίνηση των φραγμάτων.
 • Ρίξτε ζεστό νερό με δύναμη: Γεμίστε ένα πλαστικό μπουκάλι με ζεστό νερό και μετά βάλτε το πάνω μέρος του μπουκαλιού στο άνοιγμα αποχέτευσης της τουαλέτας. Πιέστε το μπουκάλι για να δημιουργήσετε πίεση για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα που προκαλούν το φράξιμο.

Πότε να καλέσετε έναν ειδικό αποχέτευσης

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΛΕΚΑΝΗΣ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να καλέσετε έναν επαγγελματία για να αποφράξει τη λεκάνη της τουαλέτας σας. Μερικά από τα προβλήματα που δημιουργούνται και χρειάζονται ειδικό είναι:

Έχετε φραγή κάτω από τη γραμμή αποχέτευσης

Όταν τίποτα από τα οικιακά σκεύη δεν βοηθάει, ούτε το έμβολο, τότε το πρόβλημα είναι πιο βαθιά στην αποχέτευση, είτε από συσσώρευση απορριμμάτων, είτε ακόμα και από ρίζες δέντρων. Ένας ειδικός τεχνικός αποφράξεων μπορεί να διενεργήσει έναν έλεγχο με κάμερα της γραμμής αποχέτευσης για να εντοπίσει το πρόβλημα.

Πουρί από ασβεστοποιημένο νερό στους σωλήνες αποχέτευσης

Το νερό με την πάροδο του χρόνου μπορεί να ασβεστοποιηθεί μέσα στους σωλήνες αποχέτευσης και να μειώσει τη ροή του νερού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βουλώματα στη λεκάνη της τουαλέτας. Ένας επαγγελματίας μπορεί να καθαρίσει το αποχετευτικό σας σύστημα ή να εγκαταστήσει ένα μηχάνημα αποσκλήρυνσης νερού που αποτρέπει τη συσσώρευση ορυκτών, ως μια πιο μακροπρόθεσμη λύση.

Άλλα προβλήματα στη λεκάνη της τουαλέτας

Οι σύγχρονες τουαλέτες διαθέτουν αεραγωγό στην οροφή που εμποδίζει τις οσμές να εισχωρήσουν στο σπίτι, ενώ επιτρέπουν στα αέρια των λυμάτων να βγαίνουν. Αυτή η οπή μπορεί να συμφορηθεί με φύλλα και άλλα υπολείμματα, γεγονός που μειώνει τη ροή της αποστράγγισης και προκαλεί φράγματα.

Συνήθως, μια βουλωμένη τουαλέτα χειροτερεύει όσο περισσότερο καθυστερείτε να την αποφράξετε. Λάβετε αμέσως μέτρα για να καθαρίσετε το φράξιμο. Επικοινωνήστε μαζί μας εάν τα προβλήματα της τουαλέτας σας δεν μπορούν να λυθούν εύκολα ή εάν η ασφάλεια αποτελεί για εσάς έντονη ανησυχία.