ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΜΠΑΝΙΕΡΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΜΠΑΝΙΕΡΑΣ

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΜΠΑΝΙΕΡΑΣ. Η συντήρηση της αποχέτευσης είναι κάτι που μπορεί να μην είναι στις προτεραιότητές σας, με αποτέλεσμα να έχετε κάποιες φορές φραγή στην αποστράγγιση της μπανιέρας σας. Οι κοινές αιτίες για αυτή το βούλωμα της μπανιέρας είναι συνήθως οι τρίχες αλλά και συσσωρευμένα σαπούνια μαζί με μικρά σκουπίδια που όταν ενωθούν μαζί με τις τρίχες κάνουν μία συμπαγή μάζα. Όταν έρθει η στιγμή που αρχίζει και βουλώνει η μπανιέρα σας η πρώτη σκέψη σας ίσως είναι να καλέσετε ειδικό τεχνικό αποφράξεων. Αυτό καλό είναι να συμβεί σε περίπτωση που το πρόβλημα της φραγής δεν είναι επιφανειακό. Όταν όμως η φραγή είναι στην επιφάνεια τότε αν έχετε λίγο χρόνο και διάθεση μπορείτε να εφαρμόσετε το ξεβούλωμα μπανιέρας μόνοι σας.  

Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε 5 αποτελεσματικές και εύκολες μεθόδους πριν καταφύγετε σε ειδικό αποφράξεων, που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την απόφραξη μόνοι σας σε ελάχιστο χρόνο και με λίγα χρήματα.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΜΠΑΝΙΕΡΑΣ;
ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ
24 ΩΡΕΣ – 365 ΗΜΕΡΕΣ

ΚΥΡΙΑΚΕΣ – ΕΟΡΤΕΣ – ΑΡΓΙΕΣ
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ – ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ – ΠΑΣΧΑ

Η ταχύτατη ανταπόκριση στο κάλεσμά σας είναι για εμάς ο πρώτος στόχος καθώς γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για εσάς και την οικογένειά σας να ξεπεράσετε γρήγορα τις δυσκολίες που προκαλεί μία βουλωμένη μπανιέρα. Μετά το τηλεφώνημά σας, ενεργοποιείται άμεσα ο μηχανισμός μας και το κοντινότερο κινητό συνεργείο του στόλου μας κατευθύνεται στο χώρο σας.

Καθαρίστε το σιφόνι και την τάπα της μπανιέρας

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΜΠΑΝΙΕΡΑΣ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Οι τάπες της μπανιέρας μπορούν να καθαριστούν με ή χωρίς τη χρήση χημικών. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες τάπες μπανιέρας έχουν βίδες ενώ άλλες όχι. Με την πρώτη μας μέθοδο, μπορείτε να δείτε πώς να ξεβουλώσετε την μπανιέρα σας με τρεις διαφορετικούς τρόπους – καθαρίζοντας μία τάπα αποστράγγισης ώθησης, μία τάπα με μοχλό ή μία τάπα πτώσης.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε την τάπα αποστράγγισης της μπανιέρας. Τα περισσότερα από τα φράγματα προκαλούνται από συσσωρευμένες τρίχες και άλλα υπολείμματα. Χρειάζονται 5 λεπτά το πολύ για να καθαρίσετε το φίλτρο και την τάπα και να συναρμολογήσετε τα πάντα, ανάλογα με τον τύπο της τάπας που έχετε.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να κάνετε ζημιά στο σύστημα αποχέτευσης, τότε καλέστε έναν ειδικό τεχνικό αποφράξεων αποχέτευσης.

Εργαλεία που θα χρειαστείτε

Κατσαβίδι

Πένσα

Μαχαίρι

Κρεμάστρα

Βγάλτε την τάπα αποστράγγισης

Πρώτα, πρέπει να αφαιρέσετε το φίλτρο ή την τάπα. Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστείτε ένα κατσαβίδι για να αφαιρέσετε τη βίδα, ωστόσο, κλείστε τη βρύση πριν ξεβιδώσετε την τάπα. Θυμηθείτε, πρέπει να:

 1. Επιλέξτε το κατάλληλο κατσαβίδι διαφορετικά μπορεί να χαλάσετε την κεφαλή της βίδας και να μην μπορέσετε να την αφαιρέσετε.
 2. Μόλις την ξεβιδώσετε, κρατήστε τη βίδα μακριά από την αποχέτευση για να μην την χάσετε μόλις ανοίξετε το νερό για να καθαρίσετε το φίλτρο.

Μοχλοφόρες τάπες

Εάν το κάλυμμα του φίλτρου ή της τάπας σας δεν έχει βίδα, τότε μπορείτε να το τραβήξετε προς τα πάνω με το χέρι και να αφαιρέσετε το μπλοκάρισμα. Ωστόσο, οι παλιότερες μπανιέρες έχουν τάπες μέσα στους σωλήνες αποχέτευσης και οι περισσότερες από αυτές έχουν ένα μοχλό στην πλάκα υπερχείλισης και ένα κάλυμμα πάνω από την αποχέτευση.

 1. Το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσετε το κάλυμμα και να καθαρίσετε τις εγκάρσιες ράβδους.
 2. Στη συνέχεια, προχωρήστε στο ξεβίδωμα της πλάκας τραβώντας έξω τον μακρύ μεταλλικό σύνδεσμο. Καθαρίστε όλα τα μέρη που μόλις βγάλατε και ρίξτε λίγο νερό για να δοκιμάσετε τους σωλήνες αποστράγγισης. 
 3. Εάν η σύνδεση είναι στραβή, επαναρρυθμίστε την.

Πώμα πτώσης

Σε σύγκριση με τις τάπες με μοχλό και ώθηση, οι τάπες πτώσης έχουν συνήθως πόμολα που σας βοηθούν να τις σηκώσετε και να ανοίξετε την αποχέτευση. Ωστόσο, υπάρχει μια βίδα κάτω από την τάπα πτώσης. Θα χρειαστεί να την ξεβιδώσετε και να προσδιορίσετε τον τύπο απόφραξης.

Μερικές φορές τυλίγονται τα απορρίμματα γύρω από τις εγκάρσιες ράβδους. Τότε πρέπει να βγάλετε τη ράβδο με ένα μαχαίρι ή με πένσα για να τραβήξετε τα υπολείμματα. Εάν δεν μπορείτε να φτάσετε στο συσσωρευμένο φράγμα κάτω από την τάπα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μακρύ σύρμα ή μια συρμάτινη κρεμάστρα.

Απόφραξη μπανιέρας με νύχι αποστράγγισης

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΜΠΑΝΙΕΡΑΣ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Εάν ο καθαρισμός του φίλτρου και της τάπας ήταν αναποτελεσματικός και το πρόβλημα με τη βουλωμένη μπανιέρα σας παραμένει, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα νύχι αποστράγγισης. Το εργαλείο αυτό είναι οικονομικό και ξεμπλοκάρει εύκολα την αποστράγγιση με τα μικροσκοπικά άγκιστρα που είναι προσαρτημένα σε αυτό.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις, απλά θέλει προσεκτική εισαγωγή και λεπτό χειρισμό για να γίνει σωστά η απόφραξη μπανιέρας. Θα το βρείτε κυρίως σε eshops.

Εργαλεία που θα χρειαστείτε

Κατσαβίδι

Πανί ή χαρτί κουζίνας

Νύχι αποστράγγισης

1. Αφαιρέστε την τάπα και το σιφόνι – αν έχετε

Το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσετε το σιφόνι καθώς θα χρειαστεί να βγάλετε το μπλοκάρισμα των τριχών ή των σκουπιδιών που βρίσκονται κάτω από αυτό. Ωστόσο, για να το κάνετε αυτό θα πρέπει πρώτα να αφαιρέσετε το καπάκι της τάπας και να ξεβιδώσετε τις βίδες του φίλτρου με ένα κατσαβίδι. Τοποθετήστε τις βίδες κάπου μακριά από τη βουλωμένη αποχέτευση για να μην τις χάσετε.

2. Καθαρίστε τα υπολείμματα από την τάπα

Με την πάροδο του χρόνου, πολλά υπολείμματα συσσωρεύονται γύρω από το φίλτρο και την τάπα. Για να τα αφαιρέσετε, χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας ή πετσέτα.

3. Σπρώξτε το νύχι αποστράγγισης μέσα στην αποχέτευση και καθαρίστε το φράξιμο

Μόλις καθαρίσετε το φίλτρο και την τάπα, βάλτε στο σωλήνα το νύχι αποστράγγισης, όσο πιο βαθιά μπορείτε. Όταν φτάσετε στο σημείο που είναι το βούλωμα σπρώξτε όσο μπορείτε προς τα μέσα για να μαζέψει τα υπολείμματα της αποχέτευσής σας.

4. Τραβήξτε το νύχι αποστράγγισης και καθαρίστε το 

Ξεκινήστε σιγά σιγά να τραβάτε προς τα έξω το νύχι, ώστε τα μικρά του άγκιστρα να μαζέψουν τις συσσωρευμένες τρίχες, το σαπούνι και τη βρωμιά. Μόλις βγάλετε το εργαλείο από την αποχέτευση, καθαρίστε το καλά για να μπορείτε να το ξαναχρησιμοποιήσετε.

5. Δοκιμάστε τη ροή του νερού και συναρμολογήστε

Ρίξτε λίγο νερό για να δείτε εάν έχετε αφαιρέσει με επιτυχία όλα τα υπολείμματα. Αν η ροή είναι κανονική τότε μπορείτε να βάλετε στη θέση του το σιφόνι και την τάπα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη βεντούζα στην μπανιέρα σας

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΜΠΑΝΙΕΡΑΣ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΕΝΤΟΥΖΑΣ

Εάν η χρήση ενός νυχιού αποστράγγισης δεν ξεβούλωσε τη μπανιέρα, τότε ένα έμβολο θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τα μπλοκαρίσματα. Για να εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο, πρέπει να γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιείτε ένα έμβολο και ποια βήματα να ακολουθήσετε.

Παρά το ότι η μέθοδος της βεντούζας είναι ο πιο κλασσικός τρόπος ξεβουλώματος εδώ και πολλά χρόνια, είναι και άκρως αποτελεσματικός στα περισσότερα βουλώματα.

Εργαλεία που θα χρειαστείτε

Κατσαβίδι

Βεντούζα

Μονωτική ταινία

1. Αφαιρέστε το φίλτρο και την τάπα και καθαρίστε την περιοχή

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το πρώτο βήμα είναι να αφαιρέσετε το φίλτρο και την τάπα. Ακολουθήστε τη διαδικασία που περιγράφεται σε μία από τις προηγούμενες μεθόδους για να το κάνετε.

2. Ρίξτε στην μπανιέρα λίγο νερό και πάρτε το έμβολο

Καλύψτε τις γύρω άκρες της αποστράγγισης της μπανιέρας με κολλητική ταινία και ρίξτε στην μπανιέρα λίγο ζεστό νερό. Τοποθετήστε το έμβολο πάνω από την τρύπα αποστράγγισης για να δημιουργήσετε αναρρόφηση.

3. Ξεκινήστε να βυθίζετε και δοκιμάστε την αποστράγγιση

Αρχίστε να πιέζετε προς τα κάτω το έμβολο και να το τραβάτε προς τα πάνω με επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Θα παρατηρήσετε ότι οι συσσωρευμένες τρίχες και η βρωμιά θα αρχίσουν να βγαίνουν από την αποχέτευση. Βγάλτε τα από τη μπανιέρα και επαναλάβετε όλη τη διαδικασία αρκετές φορές μέχρι να αφαιρέσετε όλο το υλικό που βγαίνει στην επιφάνεια. Όταν τελειώσετε, αφαιρέστε την ταινία και δοκιμάστε τη ροή του νερού.

Αν αυτό δεν σας βοηθήσει, μπορείτε να δοκιμάσετε την απόφραξη της μπανιέρας με μαγειρική σόδα και ξύδι.

Ξεβουλώστε την μπανιέρας σας με μαγειρική σόδα και ξύδι

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΜΠΑΝΙΕΡΑΣ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Αν και η μέθοδος ανάμειξης μαγειρικής σόδας με ξύδι και ζεστό νερό στην αποχέτευση φαίνεται κάπως παλιά, τη συνιστούμε ανεπιφύλακτα! Τα φυσικά προϊόντα είναι λιγότερο επικίνδυνα για το σύστημα αποχέτευσης από άλλες χημικές ενώσεις και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε πολλές περιπτώσεις, από την απόφραξη των αποχετεύσεων έως και αφαίρεση λεκέδων από κόκκινο κρασί. 

Μπορείτε επίσης να τη χρησιμοποιείται και προληπτικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τη χρήση της κάθε αποχέτευσης.

Εργαλεία που θα χρειαστείτε

Κατσαβίδι

Μαγειρική σόδα

Ξύδι

Γάντια

1. Καθαρίστε και αφαιρέστε την τάπα και το σιφόνι

Καθαρίστε καλά την τάπα και το σιφόνι πριν ξεκινήσετε να ξεβουλώνετε την μπανιέρα με μαγειρική σόδα και ξύδι. Σκουπίστε καλά τα υπολείμματα χρησιμοποιώντας ρολό κουζίνας ή πανί και μετά προχωρήστε στον καθαρισμό της αποχέτευσης.

2. Ρίξτε λίγο ζεστό νερό στην αποχέτευση

Ζεστάνετε λίγο νερό και ρίξτε το μέσα στην αποχέτευση. Να το ρίχνετε σιγά σιγά για να μην καείτε. Μπορεί το ζεστό νερό από μόνο του να βοηθήσει στην απόφραξη και να μη χρειαστεί να βάλετε καθόλου μαγειρική σόδα και ξύδι. Ρίξτε λίγο νερό στην μπανιέρα για να ελέγξετε αν στραγγίζει κανονικά. Εάν όχι, τότε προχωρήστε στο επόμενο βήμα.

3. Προσθέστε τη μαγειρική σόδα και το ξύδι

Ανακατέψτε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα με ένα φλιτζάνι ξύδι και ρίξτε το μείγμα στην αποχέτευση. 

4. Περιμένετε λίγο και ρίξτε ξανά ζεστό νερό

Αφήστε τα υλικά για 20 λεπτά ενώ ζεσταίνετε λίγο ακόμα νερό. Όταν έρθει η ώρα, ρίξτε ξανά ζεστό νερό στην αποχέτευση. Το ζεστό νερό και το μείγμα μαγειρικής σόδας και ξυδιού θα προκαλέσει μια χημική αντίδραση που καθαρίζει τα μπλοκαρίσματα. Ρίξτε λίγο νερό για να ελέγξετε αν η διαδικασία ήταν επιτυχής και επαναλάβετε τη διαδικασία άλλη μια φορά εάν χρειάζεται.

Είναι ακόμα φραγμένη η μπανιέρα σας; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χημικό καθαριστικό αποχέτευσης για να την αποφράξετε.

Χρησιμοποιήστε καθαριστικό αποστράγγισης μπανιέρας

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΜΠΑΝΙΕΡΑΣ – ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ

Έχουμε παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν χημικά καθαριστικά φραγμών μπανιέρας. Θυμηθείτε ωστόσο, ακόμα κι αν αγοράσετε το καλύτερο καθαριστικό αποχέτευσης μπανιέρας και παρά το γρήγορο αποτέλεσμα, κάθε είδους ισχυρά χημικά προϊόντα προκαλούν ζημιές στους σωλήνες. Αυτή θα πρέπει να είναι η τελευταία σας λύση, καθώς μπορεί να καταστρέψετε ολόκληρο το σύστημα αποχέτευσης και να βλάψετε το περιβάλλον.

Ωστόσο, εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο προϊόν, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Διαβάστε τις οδηγίες των προϊόντων

Να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες χρήσης πριν προχωρήσετε στην εφαρμογή οποιουδήποτε είδους προϊόντων απόφραξης. Καυστικό, οξειδωτικό ή όξινο. Όπως θα παρατηρήσετε, στο πίσω μέρος του προϊόντος κάθε κατασκευαστής έχει επισημάνει τις προφυλάξεις ασφαλείας και τα ακριβή βήματα.

Αφαιρέστε τυχόν νερό από τη μπανιέρα και χρησιμοποιήστε το καθαριστικό

Δεν πρέπει να έχει μείνει νερό στη μπανιέρα, γι’ αυτό φροντίστε να το βγάλετε χρησιμοποιώντας έναν κουβά και να στεγνώσετε τη μπανιέρα προτού ρίξετε το προϊόν στην αποχέτευση. 

Περιμένετε και ξεπλύνετε για να δείτε αν όλα είναι καλά

Στη συσκευασία του καθαριστικού αποχέτευσης, θα πρέπει να υπάρχει ένας καθορισμένος χρόνος που πρέπει να περιμένετε αφού το ρίξετε. Όταν τελειώσει ο χρόνος, ρίξτε λίγο νερό για να δείτε εάν το καθαριστικό απόφραξης της μπανιέρας ήταν αποτελεσματικό και αν δεν ήταν, τότε ήρθε η ώρα να καλέσετε έναν επαγγελματία. 

Η μπανιέρα σας συνεχίζει να μην αποστραγγίζει

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΜΠΑΝΙΕΡΑΣ – ΕΠΙΜΟΝΟ ΒΟΥΛΩΜΑ

Εάν η μπανιέρα σας εξακολουθεί να μην αποστραγγίζει σωστά, αν και έχετε δοκιμάσει όλες τις μεθόδους που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο, τότε σίγουρα χρειάζεστε έναν ειδικό τεχνικό αποφράξεων για να σας βοηθήσει. Μερικές φορές, το φράξιμο είναι πολύ πιο κάτω στην αποχέτευση και ανεξάρτητα από τις μεθόδους που χρησιμοποιείτε για να το διορθώσετε μόνοι σας, το να καλέσετε έναν αξιόπιστο τεχνικό αποφράξεων είναι η καλύτερη λύση.

Συμπεράσματα

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΜΠΑΝΙΕΡΑΣ

 • Παρόλο που τα αποχετευτικά δεν είναι επιστήμη, η κατανόηση βασικών λειτουργιών του συστήματος αποχέτευσης μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα.
 • Τα περισσότερα από τα προβλήματα που σχετίζονται με τα φράγματα της μπανιέρας οφείλονται σε κακή χρήση και συντήρηση.
 • Αν και είναι γρήγορα και αποτελεσματικά τα χημικά προϊόντα, βραχυπρόθεσμα η χρήση τους προκαλεί ζημιές στις σωληνώσεις.
 • Τα συστήματα αποχέτευσης απαιτούν τακτικούς ελέγχους από ειδικούς τεχνικούς αποχετεύσεων.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΜΠΑΝΙΕΡΑΣ – FAQ

Η πιο συνηθισμένη αιτία μιας φραγμένης μπανιέρας είναι τα μαλλιά. Όταν κάνετε μπάνιο ή ντους, τα μαλλιά σας δεν έχουν πού να πάνε παρά μόνο κάτω στην αποχέτευση. Όταν γλιστρήσει μέσα στην αποχέτευση, μπορεί να κολλήσει στις πλευρές των σωληνώσεων, να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου και να προσκολληθεί σε άλλα υλικά που κατέβηκαν στους σωλήνες.

 1. Ξεκινήστε αφαιρώντας το πώμα αποστράγγισης.
 2. Ρίξτε ζεστό νερό κάτω στην αποχέτευση. (Ζεσταίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό και την αδειάζουμε αργά κάτω στην αποχέτευση της μπανιέρας).
 3. Αφού έχετε αφαιρέσει το πώμα αποστράγγισης, μπορείτε να καθαρίσετε την αποχέτευση με μια βεντούζα.
 4. Χρησιμοποιήστε την ατσαλίνα (υδραυλικό φίδι).

Οι συνήθεις λόγοι για τους οποίους μια μπανιέρα δεν ξεμπλοκάρει περιλαμβάνουν χοντρά κομμάτια σαπουνιού, σμίγματα από τρίχες, καλλυντικά προϊόντα σε βαθύτερα σημεία στις σωληνώσεις ή ακόμα και κατεστραμμένους σωλήνες.

Οι αργές αποστραγγίσεις μπανιέρας προκαλούνται λογικά από κάποιο φράξιμο εσωτερικά στους σωλήνες αποχέτευσης το οποίο είναι σημάδι ότι πρέπει να γίνει άμεσα απόφραξη πριν γίνουν τα πράγματα χειρότερα. Δοκιμάστε για αρχή τον κλασσικό τρόπο της βεντούζας, αν δε δείτε βελτίωση καλό είναι να καλέσετε έναν επαγγελματία εάν δε θέλετε να εμπλακείτε περισσότερο.

Μπορείτε να διορθώσετε περίπου το 50% των περιπτώσεων, για θέματα αποχετεύσεων αργής αποστράγγισης ή φραγμένων σωληνώσεων, σε περίπου πέντε λεπτά, χωρίς χημικά και χωρίς τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία. Συνήθως, χρειάζεστε μόνο ένα κατσαβίδι και ένα άκαμπτο σύρμα ή μια λυγισμένη κρεμάστρα.