ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΣ

ΠΩΣ ΚΑΝΩ ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΤΟΥΖΙΕΡΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΠΩΣ ΚΑΝΩ ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΤΟΥΖΙΕΡΑΣ

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΤΟΥΖΙΕΡΑΣ ΜΕ ΕΥΚΟΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ. Εάν παρατηρήσετε, όταν κάνετε ντους, ότι το νερό κοντά στην οπή αποστράγγισης της ντουζιέρας σας δημιουργεί μια μικρή λίμνη, αντί να φεύγει με ευκολία, τότε έχετε πρόβλημα στην αποχέτευση της ντουζιέρας σας. Μια φραγμένη αποχέτευση πρέπει να επισκευάζεται γρήγορα πριν γίνει μεγαλύτερο το πρόβλημα και δημιουργήσει ανάγκη επισκευών και σε άλλα αποχετευτικά σημεία του σπιτιού σας. Σε αυτό το άρθρο θα δείτε πώς να αποφράξετε την αποχέτευση της ντουζιέρας σας με διάφορες μεθόδους που είναι απλές.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δείτε να βγαίνει από την αποχέτευση της ντουζιέρας σας σκούρο υγρό τότε ίσως αντιμετωπίζετε φραγή λυμάτων. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να καλέσετε τεχνικό αποφράξεων, καθώς αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και μπορεί να σας δημιουργήσει και προβλήματα υγείας, καθώς ως γνωστόν τα λύματα έχουν μια μεγάλη γκάμα μικροβίων. Επίσης, καλό είναι να καλέσετε τεχνικό εάν παρατηρήσετε πρόβλημα και σε άλλες αποχετεύσεις μέσα στο σπίτι σας που αποστραγγίζουν αργά.

Εντοπισμός του βουλώματος

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΤΟΥΖΙΕΡΑΣ – ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ

Μερικές φορές η απόφραξη της ντουζιέρας απαιτεί περισσότερες από μία μεθόδους. Το βούλωμα στο ντους μπορεί να γίνει από συσσώρευση τριχών, σαπουνιού και άλλων καθαριστικών ουσιών που εισέρχονται στην αποχέτευση και καθώς ενώνονται δημιουργούν μια μάζα η οποία μένει στάσιμη. Ακόμα μπορεί να συμβεί από πρόβλημα στην κεντρική αποχέτευση του σπιτιού σας, δηλαδή από κάποιο δέντρο του οποίου οι ρίζες έχουν εισχωρήσει στο αποχετευτικό σύστημα κι έχουν φράξει τους αποχετευτικούς αγωγούς ή έχουν δημιουργήσει ρωγμές στις σωληνώσεις.

Για να μπορέσετε να ελέγξετε την κεντρική αποχέτευση του σπιτιού σας θα πρέπει να ξέρετε ακριβώς πού βρίσκεται το κεντρικό καπάκι της. Μερικές αποχετεύσεις χρειάζονται απλά ένα κατσαβίδι για να ανοίξουν. Σε περίπτωση που πρέπει να ελέγξετε το κεντρικό σύστημα αποχέτευσης να είστε πλήρως εξοπλισμένοι με προστατευτική στολή για το σώμα, γυαλιά για τα μάτια και λαστιχένια γάντια για τα χέρια σας, καθώς θα έρθετε αντιμέτωποι με λύματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις σας προτείνουμε να μας καλέσετε καθώς απαιτείται επαγγελματική αντιμετώπιση με ειδικό εξοπλισμό.

Καθαρισμός αποχέτευσης με ζεστό νερό

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΤΟΥΖΙΕΡΑΣ ΜΕ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ – Ο ΕΥΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ

Μια απλή λύση καθαρισμού της αποχέτευσης της ντουζιέρας είναι το ζεστό νερό. Απλά ανοίξτε τη βρύση του ντους στο ζεστό μέρος της και αφήστε τη να τρέξει σιγά σιγά πάνω από την οπή αποστράγγισης. Προσοχή όμως, το νερό δεν πρέπει να είναι καυτό, αλλά ζεστό, καθώς αν έχετε σωληνώσεις από υλικό PVC μπορεί να καταστραφούν από την υψηλή θερμοκρασία του νερού. Σαν πρώτη κίνηση αυτή η διαδικασία μπορεί να έχει αποτέλεσμα και καλό είναι να τη δοκιμάσετε. Τέλος ελέγξτε αν η ροή του νερού είναι κανονική.

Αφαίρεση τριχών και υπολειμμάτων

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΤΟΥΖΙΕΡΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ

Εάν η αποχέτευση της ντουζιέρας εξακολουθεί να είναι βουλωμένη, τότε μπορεί να έχουν συσσωρευτεί τρίχες στην οπή αποστράγγισης που δεν έχουν καθαριστεί για πολύ καιρό. Μπορείτε να τις αφαιρέσετε με το χέρι σας ή χρησιμοποιώντας ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. Τραβήξτε τη μάζα τριχών προς τα έξω και πετάξτε την στον κάδο απορριμμάτων. Κατόπιν ρίξτε χλιαρό νερό για να ξεπλύνετε την οπή αποστράγγισης.

Εάν το βούλωμα βρίσκεται πιο βαθιά και δεν μπορείτε να το εντοπίσετε με το χέρι σας τότε ξεβιδώστε το κάλυμμα της αποστράγγισης. Κατόπιν εισχωρήστε στην οπή αποστράγγισης ένα σύρμα σε ευθεία γραμμή, ή αν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια συρμάτινη κρεμάστρα την οποία θα έχετε αποσυναρμολογήσει διατηρώντας το επάνω μέρος της σαν γάντζο. Βάλτε την στην αποχέτευση προσεκτικά και προσπαθήστε να εντοπίσετε το βούλωμα για να το βγάλετε προς τα έξω. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ένα φακό για να έχετε καλύτερη ορατότητα.

Μόλις εντοπίσετε και βγάλετε το υλικό που δημιουργεί φραγή ρίξτε πάλι ζεστό νερό σιγά σιγά για να καθαρίσουν οι σωληνώσεις από τυχόν υπολείμματα. Τέλος επανατοποθετήστε το κάλυμμα αποστράγγισης και ρίξτε ξανά νερό στην ντουζιέρα σας για να δείτε αν ρέει κανονικά.

Απόφραξη αποχέτευσης του ντους με ξύδι και μαγειρική σόδα

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΤΟΥΖΙΕΡΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Επόμενο βήμα σε περίπτωση που τα παραπάνω δεν έχουν βοηθήσει, είναι να χρησιμοποιήσετε ένα φυσικό απορρυπαντικό με υλικά που έχετε στο σπίτι σας. Δηλαδή ξύδι και μαγειρική σόδα.

Ρίξτε στην οπή αποστράγγισης της ντουζιέρας 1 φλιτζάνι του τσαγιού μαγειρική σόδα και αμέσως μετά 1 φλιτζάνι ξύδι. Θα δείτε ότι αρχίζουν να κάνουν χημική αντίδραση και να βγάζουν αφρούς. Αφήστε τα συστατικά να δράσουν για περίπου μία ώρα και στη συνέχεια ρίξτε ζεστό νερό για να ξεπλύνετε την αποχέτευση και να βεβαιωθείτε ότι το νερό ρέει κανονικά.

Απόφραξη αποχέτευσης του ντους με βεντούζα

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΤΟΥΖΙΕΡΑΣ ΜΕ ΒΕΝΤΟΥΖΑ

Η βεντούζα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που σχεδόν όλοι έχουν στο σπίτι τους. Για να ξεβουλώσετε την αποχέτευση της ντουζιέρας σας, αφαιρέστε το κάλυμμα της οπής αποστράγγισης και καλύψτε την οπή καλά με την φλάντζα της βεντούζας. Για να έχετε καλύτερη φραγή της βεντούζας μπορείτε να βάλετε λίγη βαζελίνη στις άκρες της φλάντζας.

Μόλις σφραγίσετε καλά ρίξτε νερό τόσο όσο να καλύπτει την φλάντζα της βεντούζας και πιέστε προς τα κάτω με δύναμη και προς τα πάνω απότομα και συνεχίστε να κάνετε αυτή την κίνηση μερικές φορές μέχρι να βεβαιωθείτε ότι το βούλωμα έχει φτάσει στην επιφάνεια. Τέλος ρίξτε ζεστό νερό στην ντουζιέρα για να δείτε την ροή του και μετά τοποθετήστε το κάλυμμα στην αποχέτευση της ντουζιέρας.

Απόφραξη αποχέτευσης του ντους με ατσαλίνα

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΤΟΥΖΙΕΡΑΣ ΜΕ ΑΤΣΑΛΙΝΑ

Η ατσαλίνα ίσως είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για απόφραξη της ντουζιέρας σας. Υπάρχει χειροκίνητη ατσαλίνα και ηλεκτροκίνητη. Εάν η ατσαλίνα είναι ηλεκτροκίνητη θα χρειαστείτε κι ένα ηλεκτρικό τρυπάνι. Εάν είναι χειροκίνητη θα περιστρέψετε τη λαβή της με το χέρι σας δεξιά κι αριστερά κατά τη χρήση.

Τοποθετήστε το άκρο της ατσαλίνας μέσα στην οπή αποστράγγισης. Γυρίστε τη λαβή δεξιόστροφα και συνεχίστε να κατεβάζετε την ατσαλίνα προς τα κάτω μέχρι να φτάσετε και να αγκιστρώσετε το βούλωμα. Μόλις αισθανθείτε αντίσταση έχετε φτάσει στο βούλωμα. Περιστρέψτε στη συνέχεια τη λαβή για να σιγουρευτείτε ότι το φράγμα είναι γαντζωμένο στην ατσαλίνα και βγάλτε τη προς τα έξω σιγά σιγά. Επαναλάβετε τη διαδικασία για τυχόν υπολείμματα.

Όταν η ατσαλίνα κινείται πλέον κανονικά μέσα στην αποχέτευση τότε έχετε αφαιρέσει το βούλωμα με επιτυχία. Ρίξτε στη συνέχεια ζεστό νερό για να καθαρίσετε καλά την αποχέτευση και να δείτε αν ρέει κανονικά και τέλος τοποθετήστε το κάλυμμα στην οπή αποστράγγισης.

Απόφραξη αποχέτευσης του ντους με χημικό καθαριστικό

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΤΟΥΖΙΕΡΑΣ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ

Ένας άλλος τρόπος απόφραξης της ντουζιέρας σας είναι η χρήση χημικού καθαριστικού αποχετεύσεων. Για να χρησιμοποιήσετε ένα χημικό καθαριστικό, θα πρέπει πάντα να φοράτε γάντια για τα χέρια και μάσκα για το πρόσωπο καθώς είναι αρκετά δυνατά τα συστατικά του και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο δέρμα και στο αναπνευστικό. Κάθε χημικό προϊόν καθαρισμού αποχέτευσης έχεις τις δικές του οδηγίες χρήσης, τις οποίες πρέπει να ακολουθείτε ακριβώς. Επίσης πριν το χρησιμοποιήσετε να έχετε ανοίξει το παράθυρο του μπάνιου σας για να αερίζεται καλά ο χώρος και να μην εισπνέετε τις αναθυμιάσεις του προϊόντος.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα προϊόντα χημικής αποστράγγισης περιέχουν ισχυρά συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στους σωλήνες σας. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε χλωρίνη, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τεχνικοί αποφράξεων δεν τη συνιστούν διότι ναι μεν η χλωρίνη καθαρίζει και απολυμαίνει, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην απόφραξη.

Εάν μετά τη χρήση του χημικού καθαριστικού δεν είδατε αποτελέσματα στο βούλωμα της ντουζιέρας σας καλέστε έναν τεχνικό αποφράξεων να σας βοηθήσει. Θα πρέπει μόλις έρθει να του πείτε ποιο καθαριστικό χρησιμοποιήσατε ή ποια μέθοδο ακολουθήσατε για την απόφραξη για να ξέρει ακριβώς τι έχει συμβεί και πώς θα συνεχίσει για να σας βοηθήσει.

Συμβουλές για την πρόληψη βουλώματος στο ντους

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΤΟΥΖΙΕΡΑΣ – ΠΡΟΛΗΨΗ

Για να μην έρθετε αντιμέτωποι με βουλωμένη ντουζιέρα στο μέλλον μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής προληπτικά μέτρα:

  • Τοποθετήστε ένα πλέγμα στην τρύπα της αποχέτευσης της ντουζιέρας για να κρατάει τις τρίχες και να το καθαρίζετε τακτικά.
  • Βουρτσίστε τα μαλλιά σας πριν μπείτε στο ντους.
  • Ρίχνετε τακτικά ζεστό νερό στην αποχέτευση της ντουζιέρας για να απομακρύνονται τα καθαριστικά συστατικά που χρησιμοποιείτε κατά το πλύσιμο ώστε να μη δημιουργείται βούλωμα.
  • Χρησιμοποιήστε μια φορά το μήνα μαγειρική σόδα και ξύδι για να καθαρίσετε την αποχέτευση της ντουζιέρας σας.
  • Μη ρίχνετε τα βρώμικα νερά από σφουγγάρισμα στην ντουζιέρα σας ή άλλα λύματα. 

Η απόφραξη μιας αποχέτευσης στο ντους μπορεί να γίνει από εσάς. Ξεκινήστε με αυτούς τους εύκολους τρόπους. Αρχικά ξεκινάτε με ζεστό νερό, στη συνέχεια αφαιρείτε τις τρίχες, συνεχίζετε με μαγειρική σόδα και ξύδι και αν το βούλωμα επιμένει, χρησιμοποιείτε την ατσαλίνα και τέλος χημικό καθαριστικό.

Αν όμως δε θέλετε να εμπλακείτε με τέτοιες διαδικασίες ή το πρόβλημα επιμένει και δεν έχετε αποτέλεσμα τότε καλέστε μας να κάνουμε διάγνωση του προβλήματος που αντιμετωπίζετε και να σας βοηθήσουμε με τον καλύτερο τρόπο.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΤΟΥΖΙΕΡΑΣ – FAQ

Για λόγους συντήρησης, συνιστούμε να καθαρίζετε τις αποχετεύσεις του μπάνιου και του ντους μία φορά το μήνα από τρίχες και λάσπη.

Μια δυσάρεστη οσμή που προέρχεται από την αποχέτευση σας είναι ένα περαιτέρω σημάδι μιας μπλοκαρισμένης αποχέτευσης και μπορεί να προκληθεί από τα υπολείμματα υλικών που φράζουν τα εσωτερικά τοιχώματα των σωλήνων. Ένα σοβαρό μπλοκάρισμα αποστράγγισης μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε πλημμύρες στο μπάνιο ή διαρροές που αναπτύσσονται καθώς το στάσιμο νερό μπορεί να διαρρεύσει μέσω των αρμών του ντους.

Το μπλοκάρισμα μπορεί να προκληθεί από τη συσσώρευση μαλλιών, λίπους και σαπουνιού. Άλλες πιθανές αιτίες είναι η συσσώρευση βρωμιάς ή ορυκτών από το νερό ή τις ρίζες των δέντρων σας που αναπτύσσονται μέσω μικροσκοπικών ρωγμών στους υπόγειους σωλήνες σας.

Όχι. Η χλωρίνη είναι μια πολύ ισχυρή και τοξική ουσία, οπότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όπου την εφαρμόζετε – η έκχυση χλωρίνης σε μια αποχέτευση δεν αποτελεί σωστή χρήση. Η χλωρίνη έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει με άλλες ουσίες στις υδραυλικές εγκαταστάσεις και τις σωληνώσεις και θα μπορούσε να καταλήξει να προκαλέσει περαιτέρω απόφραξη του συστήματος. Η χλωρίνη γενικά έχει απολυμαντική δράση και όχι αποφρακτική.

Αφήνοντας ένα φράξιμο χωρίς επίβλεψη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πίεση μέσα στους σωλήνες, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε σπάσιμο. Αυτό είναι ένα ακατάστατο και συχνά δαπανηρό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο αποχετευτικό σύστημα αλλά και το σπίτι σας.