ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ. Όταν δείτε στο νεροχύτη της κουζίνας σας στάσιμα νερά ή μερικώς στάσιμα, δηλαδή αργούν να φύγουν προς την αποχέτευση και έρχεται μία άσχημη μυρωδιά προς την επιφάνεια, τότε έχει αρχίσει να φράζει. Καλό είναι να ξεβουλώσετε τη φραγή που έχει δημιουργηθεί στο νεροχύτη της κουζίνας πριν σας δημιουργήσει προβλήματα στις σωληνώσεις και πριν χρειαστεί να καταφύγετε σε επαγγελματική βοήθεια.

Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε κάποιες μεθόδους και απλές τεχνικές για να κάνετε ξεβούλωμα νεροχύτη κουζίνας μόνοι σας. Αν δεν έχουν αποτέλεσμα αυτές οι απλές τεχνικές τότε απαιτείται η επέμβαση επαγγελματία τεχνικού αποχετεύσεων γιατί πιθανότατα το βούλωμα είναι βαθύτερα και δύσκολο.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ;
ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ
24 ΩΡΕΣ – 365 ΗΜΕΡΕΣ

ΚΥΡΙΑΚΕΣ – ΕΟΡΤΕΣ – ΑΡΓΙΕΣ
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ – ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ – ΠΑΣΧΑ

Η άμεση ανταπόκριση στην κλήση σας είναι για εμάς ο κύριος στόχος καθώς κατανοούμε πόσο σημαντικό είναι για εσάς και την οικογένειά σας να αντιμετωπίσετε γρήγορα τις δυσκολίες που προξενεί ένας βουλωμένος νεροχύτης κουζίνας. Μετά το τηλεφώνημά σας, ενεργοποιείται άμεσα το δίκτυο των οχημάτων μας και το κοντινότερο κινητό συνεργείο του στόλου μας καταφθάνει στο χώρο σας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ – FAQ

Το λίπος μαγειρέματος, το λάδι, τα κομμάτια σαπουνιού και τα αδιάλυτα σωματίδια τροφίμων είναι μερικές από τις κοινές αιτίες του φραξίματος. Εάν δεν είστε προσεκτικοί, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στις αποχετεύσεις σας καθώς το λάδι και το λίπος στερεοποιείται και τα σωματίδια τροφίμων μετατρέπονται σε κολλώδη μάζα. Η πιο ασφαλής λύση είναι να καλέσετε έναν τεχνικό να κάνει μια επιθεώρηση.

Οι οσμές νεροχύτη κουζίνας μπορούν να προέλθουν από δύο πράγματα, σάπια τρόφιμα και αποχετευτικά αέρια. Τα σωματίδια τροφίμων στην αποχέτευση νεροχύτη κάποια στιγμή αρχίζουν να σαπίζουν και να εκπέμπουν βρώμικη οσμή. Εάν η μυρωδιά είναι από αέριο αποχέτευσης, πρέπει να ζητήσετε από έναν τεχνικό να επιθεωρήσει την κατάσταση ώστε να βεβαιωθείτε για την προέλευση του προβλήματος.

Το πρώτο πρόβλημα που είναι πιθανό να παρατηρήσετε είναι η αργή αποστράγγιση. Όταν ανοίγετε τη βρύση, το νερό θα αργεί να κατεβαίνει στην αποχέτευση. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, εάν αυτό δεν επιλυθεί, το νερό θα αρχίσει να ανεβαίνει και η αποστράγγιση τελικά θα σταματήσει εντελώς.

 • Ξεκινήστε ρίχνοντας μία κατσαρόλα με ζεστό νερό (όχι βραστό).
 • Στη συνέχεια, ρίξτε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 1 φλιτζάνι με νερό με 1 φλιτζάνι διάλυμα ξιδιού.
 • Καλύψτε το άνοιγμα αποστράγγισης και περιμένετε 5 με 10 λεπτά.
 • Ρίξτε ζεστό νερό ξανά.

Απόφραξη νεροχύτη κουζίνας με βεντούζα

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ – ΒΕΝΤΟΥΖΑ

 • Πριν ξεκινήσετε την απόφραξη του νεροχύτη της κουζίνας αφαιρέστε το στάσιμο νερό που έχει μέσα, χρησιμοποιώντας ένα φλιτζάνι ή μια λεκανίτσα. Μερικές φορές καλό είναι  να ρίξετε επιπλέον καθαρό νερό πριν ξεκινήσετε να αποφράσσετε.
 • Το έμβολο που θα χρησιμοποιήσετε να έχει σχήμα φλιτζανιού, το οποίο είναι ιδανικό για το νεροχύτη της κουζίνας. Το λαστιχένιο τμήμα του δημιουργεί σφράγισμα στο σιφόνι και βοηθάει στην αναρρόφηση του φράγματος. 
 • Βεβαιωθείτε ότι το νερό που έχει ο νεροχύτης είναι αρκετό για να δημιουργήσει την αναρρόφηση που χρειάζεται για να αποφράξετε και βάλτε το έμβολο στο άνοιγμα της αποχέτευσης. 
 • Δημιουργήστε σωστά τη σφράγιση με το έμβολο και πιέστε γρήγορα προς τα κάτω και απότομα προς τα πάνω. Αυτή την κίνηση θα χρειαστεί να την κάνετε μερικές φορές. 
 • Εάν έχετε συνδέσει πλυντήριο πιάτων κοντά στο νεροχύτη της κουζίνας σας, τότε σφραγίστε τον εύκαμπτο σωλήνα του πλυντηρίου με ένα καπάκι ή αποσυνδέστε τον τελείως μέχρι να αποφράξετε το νεροχύτη για να μην έχετε αντιστροφή νερού. 
 • Εάν το έμβολο δε βοηθάει στο ξεβούλωμα του νεροχύτη της κουζίνας τότε προχωρήστε στην επόμενη μέθοδο. 

Συμβουλή: Να έχετε πάντα ξεχωριστά έμβολα για απόφραξη μπάνιου, λεκάνης και κουζίνας. Πρώτον γιατί η λεκάνη έχει το κατάλληλο άκρο λόγω της μεγάλης οπής αποστράγγισης και δεύτερον γιατί δεν πρέπει να μεταφέρονται μικρόβια προς τις διαφορετικές αποχετεύσεις.

Απόφραξη νεροχύτη κουζίνας με ζεστό νερό

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ – ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ

 • Βάλτε 2 λίτρα νερό να ζεσταθεί. 
 • Αφαιρέστε τυχόν στάσιμο νερό από τον νεροχύτη. 
 • Το νερό να μην είναι καυτό, αλλά ζεστό και να το ρίχνετε με σταθερή ροή στην αποχέτευση. 
 • Το νερό πρέπει να αρχίσει να ρέει κανονικά. Εάν όχι, αφήστε το νερό στο νεροχύτη να κρυώσει εντελώς και, στη συνέχεια, επαναλάβετε τη διαδικασία. 

Συμβουλή: Μην χρησιμοποιείτε αυτήν τη μέθοδο με βραστό νερό εάν η αποχέτευση είναι συνδεδεμένη σε σωλήνες PVC. Το πολύ καυτό νερό μπορεί να μαλακώσει ή ακόμα και να καταστρέψει αυτές τις σωληνώσεις.

Ελέγξτε τον σκουπιδοφάγο

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ – ΣΚΟΥΠΙΔΟΦΑΓΟΣ

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ - ΣΚΟΥΠΙΔΟΦΑΓΟΣ

Όταν αποφράσσετε έναν νεροχύτη με σκουπιδοφάγο βεβαιωθείτε ότι το πρόβλημα δεν ξεκινάει από εκεί. 

 • Ενεργοποιήστε τον σκουπιδοφάγο. Εάν το φράγμα είναι μέσα, τότε όταν τον θέσετε σε λειτουργία μπορεί να φύγει. 
 • Εάν ο σκουπιδοφάγος δεν λειτουργεί, ελέγξτε αν έχει υπερθερμανθεί. Κλείστε το διακόπτη του και ενεργοποιήστε τον ξανά να δείτε αν λειτουργεί κανονικά.

Διαλύστε το βούλωμα του νεροχύτη με φυσικό μείγμα

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ – ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙ

Ένα πολύ φυσικό και δραστικό μείγμα για απόφραξη του νεροχύτη της κουζίνας είναι η σόδα σε συνδυασμό με το ξύδι. Είναι ήπιο μείγμα για τις σωληνώσεις σε σχέση τα χημικά, αλλά δραστικό.

 • Ρίξτε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα στην αποχέτευση, ακολουθούμενη από ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι. 
 • Τοποθετήστε μία τάπα ή κάποιο κάλυμμα πάνω από το άνοιγμα αποχέτευσης. 
 • Περιμένετε 15 λεπτά για να δράσουν αυτά τα δύο συστατικά και στη συνέχεια αφαιρέστε το κάλυμμα της αποχέτευσης και ρίξτε ζεστό νερό στην αποχέτευση για να καθαρίσετε το φράγμα.

Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα υγρών – στερεών

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ – ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ

 • Η σκούπα πρέπει να είναι αυτή ακριβώς που αναγράφεται, υγρών – στερεών και ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή. 
 • Τοποθετήστε το άκρο του εύκαμπτου σωλήνα στην είσοδο της αποχέτευσης και, στη συνέχεια, δημιουργήστε μια σφιχτή σφράγιση γύρω από το άκρο του σωλήνα και την αποστράγγιση. 
 • Εάν το φράγμα βρίσκεται στη μία πλευρά ενός διπλού νεροχύτη, σφραγίστε την αντίθετη πλευρά του νεροχύτη με ένα ελαστικό πώμα. 
 • Ενεργοποιήστε την αναρρόφηση στην υψηλότερη ρύθμιση. Η πίεση του κενού θα πρέπει να απομακρύνει το φράξιμο.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Μη χρησιμοποιήσετε απλή ηλεκτρική σκούπα. Πρέπει να είναι ειδική ηλεκτρική σκούπα για ΥΓΡΑ.

Χρησιμοποιήστε ατσαλίνα στο πάνω μέρος του νεροχύτη

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ – ΑΤΣΑΛΙΝΑ

 • Τοποθετήστε την ατσαλίνα στο άνοιγμα της αποχέτευσης μέχρι να συναντήσετε αντίσταση. 
 • Μόλις το άκρο του αγγίξει το φράξιμο, αφήστε επιπλέον καλώδιο και κρατήστε το χαλαρό. 
 • Κρατήστε κατόπιν σταθερά το μήκος του καλωδίου και αρχίστε να περιστρέφετε τη μανιβέλα. Το καλώδιο θα φτάσει στο φράγμα και θα το σπρώξει προς τα εμπρός. Αφήστε περισσότερο καλώδιο εάν χρειάζεται. 
 • Θα πρέπει να αισθανθείτε μια αλλαγή στην αντίσταση μόλις ο κοχλίας στο εμπρόσθιο μέρος της ατσαλίνας σπάσει το φράξιμο. Τραβήξτε τον κοχλία και ξεπλύνετε το σωλήνα με ζεστό νερό από τη βρύση. 
 • Εάν δε συναντήσετε καμία αντίσταση απολύτως κατά την πρώτη είσοδο της ατσαλίνας, τότε μάλλον το φράξιμο είναι πιο βαθιά στο σωλήνα, δηλαδή στο σημείο που οι σωλήνες διακλαδώνονται.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Μην κάνετε απότομες κινήσεις γιατί μπορεί να προκληθεί βλάβη στους σωλήνες.

Aτσαλίνα στο σιφώνι κάτω από το νεροχύτη

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ – ΣΙΦΩΝΙ – ΣΩΛΗΝΑΣ ΣΕ ΣΧΗΜΑ U

 • Τοποθετήστε ένα κουβά κάτω από το σωλήνα U που βρίσκεται μέσα στο ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη της κουζίνας, για να πέσουν τα στάσιμα νερά.
 • Ξεβιδώστε τα παξιμάδια από το σωλήνα U (το καμπύλο κομμάτι του σωλήνα) που συγκρατεί τον κατακόρυφο και οριζόντιο σωλήνα αποστράγγισης. 
 • Ελέγξτε το σωλήνα U για βουλώματα. Αφαιρέστε τα υπολείμματα από το σωλήνα U, καθαρίστε τον καλά και ξαναβιδώστε τον. Ρίξτε κατόπιν νερό στο νεροχύτη της κουζίνας να δείτε αν ρέει κανονικά. Εάν ο νεροχύτης δεν αποστραγγίζεται, το φράξιμο μπορεί να βρίσκεται πιο βαθιά στο σωλήνα. 
 • Αφαιρέστε τον οριζόντιο σωλήνα που συνδέεται με τον σωλήνα στον τοίχο. 
 • Τοποθετήστε τον κοχλία στον σωλήνα τοίχου. 
 • Όταν αφαιρέσετε τα υπολείμματα, συναρμολογήστε ξανά τον σωλήνα και σφίξτε με το χέρι τους συνδέσμους. Μη σφίγγετε υπερβολικά γιατί οι πλαστικοί σύνδεσμοι μπορεί να σπάσουν. 
 • Ξεπλύνετε τον νεροχύτη με ζεστό νερό, το οποίο θα πρέπει να αποστραγγίζει κανονικά. Φροντίστε να ελέγξετε κάτω από το νεροχύτη καθώς το νερό θα ρέει, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν διαρροές. 
 • Καθαρίστε και στεγνώστε προσεκτικά την περιοχή κάτω από το νεροχύτη αφού ολοκληρώσετε την εργασία σας.

Πρόληψη για την αποφυγή βουλωμάτων

ΞΕΒΟΥΛΩΜΑ ΝΕΡΟΧΥΤΗ – ΠΡΟΛΗΨΗ

Αυτά τα βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν για να προλάβετε το βούλωμα του νεροχύτη της κουζίνας σας.

 • Μην υπερφορτώνετε τον σκουπιδοφάγο. Μη ρίχνετε παραπάνω από 1 φλιτζάνι υπολειμμάτων φαγητού κάθε  φορά και μη ρίχνετε ανόργανη ύλη μέσα. 
 • Μην αφήνετε λίπος, λάδι ή υπολείμματα καφέ να τρέξουν στην αποχέτευση ή να περάσουν από το σιφώνι. Συλλέξτε αυτά τα απόβλητα σε δοχεία ή σακούλες μιας χρήσης και πετάξτε τα στα σκουπίδια. Συγκεντρώστε τα κατακάθια καφέ και πετάξτε τα. 
 • Φτιάξτε παγοκύστες από νερό και ξύδι. Ρίξτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένα ή δύο παγοκύστες στο σκουπιδοφάγο για να έχει φρεσκάδα και καθαριότητα. Ο πάγος και η ελαφριά οξύτητα του ξυδιού θα βοηθήσουν επίσης στη μη συσσώρευση απορριμμάτων στο εσωτερικό του σκουπιδοφάγου. 
 • Ρίξτε ζεστό νερό από τη βρύση μετά από κάθε χρήση του νεροχύτη της κουζίνας για να διατηρήσετε την αποχέτευση καθαρή. 

Μάθατε χρήσιμες μεθόδους για να αποφράξετε το νεροχύτη της κουζίνας σας, οι οποίες γίνονται είτε με βεντούζα, ή μείγμα φυσικών σπιτικών υλικών, ηλεκτρική σκούπα υγρών- στερεών και ατσαλίνα. Εάν αυτές οι μέθοδοι δε σας βοήθησαν στην απόφραξη του νεροχύτη της κουζίνας σας, τότε μπορείτε να καλέστε τους ειδικούς τεχνικούς αποφράξεων οι οποίοι έχουν επαγγελματικά εργαλεία καθαρισμού αποχέτευσης βαρέως τύπου. Τέτοια εργαλεία είναι αποφρακτικά εργαλεία διαφόρων ειδών, μικρά, μεσαία, μεγάλα, κοχλίες, αντλίες, κάμερες απόφραξης, πιεστικά υδροβολής και άλλα.

Αν παρόλα αυτά δεν μπορείτε ή δε θέλετε να μπείτε στη διαδικασία αυτή τότε καλέστε μας και ένα ειδικός τεχνικός με σύγχρονα μέσα θα έρθει στο χώρο σας άμεσα.