ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΣ

ΜΥΡΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΜΥΡΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ

ΟΤΑΝ ΒΑΖΩ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΜΥΡΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ. Είναι απογοητευτικό να βάζετε το πλυντήριό σας να πλύνει και αφού έχει ξεκινήσει, να σταματάει μετά από μισή ώρα και ο κάδος του να είναι γεμάτος με νερά που δε στραγγίζουν και με ρούχα βρεγμένα. Όταν συμβεί αυτό, πιθανότατα έχει μπλοκάρισμα η αποχέτευση του πλυντηρίου σας και πρέπει να καθαριστεί για να μπορέσει να φύγει το στάσιμο νερό από τον κάδο του πλυντηρίου. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τη βουλωμένη αποχέτευση από το πλυντήριο είναι το βουλωμένο φίλτρο του πλυντηρίου.

Είναι δυσάρεστη η έκπληξη όταν έχετε βάλει πλυντήριο και μόλις τελειώσει η πλύση του να βγάζετε τα ρούχα και ενώ περιμένετε να μυρίζουν φρεσκάδα, να διαπιστώνετε ότι μυρίζουν σαν αποχέτευση και να μην είναι καθαρά. Δεδομένου ότι τα πλυντήρια ρούχων είναι συσκευές που κρατούν υγρασία, όταν μένουν κλειστά είναι εύκολο να παράγουν μούχλα και δυσοσμία.

Η ΡΟΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ

ΟΤΑΝ ΒΑΖΩ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΜΥΡΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ – Infographic

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΡΟΥΧΩΝ - Infographic

Γιατί το πλυντήριο μυρίζει άσχημα

ΟΤΑΝ ΒΑΖΩ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΜΥΡΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πιθανό η άσχημη μυρωδιά των λυμάτων να προέρχεται από συσσώρευση υγρασίας, από χνούδι στο φίλτρο του πλυντηρίου. Μερικές φορές, ωστόσο, η μυρωδιά προέρχεται από κάτι πιο επικίνδυνο στην αποχέτευση που πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα.

Μυρωδιές από το φίλτρο

Εάν έχετε πλυντήριο μπροστινού φορτίου που μυρίζει σαν λύματα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι το φίλτρο, το οποίο βρίσκεται στην κάτω αριστερή γωνία συνήθως, του μπροστινού μέρους του πλυντηρίου.  Στα περισσότερα μοντέλα μπροστινού φορτίου, το φίλτρο βρίσκεται πίσω από έναν καπάκι που θα πρέπει να ανοίξει για να έχετε πρόσβαση. Μπορεί να χρειαστείτε ένα κατσαβίδι με επίπεδη κεφαλή για αυτό. Στη συνέχεια, ξεβιδώστε και τραβήξτε έξω το φίλτρο για να ελέγξετε για συσσώρευση χνουδιού. Εάν υπάρχει χνούδι (ή οτιδήποτε άλλο), απλώς αφαιρέστε το και πετάξτε το.

Εάν το πρόβλημα προέρχεται από το φίλτρο και το πλυντήριο μυρίζει άσχημα ακόμα και μετά τον καθαρισμό του φίλτρου, μπορείτε να ρίξετε ένα φλιτζάνι ξύδι και να κάνετε μια γρήγορη πλύση. Το ξύδι μπορεί να εξουδετερώσει την άσχημη μυρωδιά. Κάποιες φορές η άσχημη μυρωδιά μούχλας προέρχεται από τις ελαστικές φλάντζες της πόρτας του πλυντηρίου στα πλυντήρια μπροστινής φόρτωσης. Το ξύδι μπορεί και εδώ να σας βοηθήσει. Περάστε τις λαστιχένιες φλάντζες σε μηνιαία βάση με ξύδι και νερό. Εάν η μυρωδιά επιμένει καλό είναι να αντικαταστήσετε τις φλάντζες. Καλό είναι επίσης να αφήνετε ανοιχτή την πόρτα του πλυντηρίου μετά το πλύσιμο ούτως ώστε να εμποδίσετε την ανάπτυξη μούχλας στο εσωτερικό του πλυντηρίου.

Συσσώρευση απορρυπαντικού πλυσίματος

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να συμβάλλει στην άσχημη μυρωδιά στο πλυντήριο είναι η συσσώρευση απορρυπαντικού πλυσίματος. Μερικές φορές μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιώντας ένα απορρυπαντικό υψηλής απόδοσης. Στις οδηγίες χρήσης του πλυντηρίου μπορείτε να βρείτε οδηγίες για τον μηνιαίο καθαρισμό του πλυντηρίου σας, συμπεριλαμβανομένων των φίλτρων και των ελαστικών μερών του. Κάνοντας αυτήν την εργασία τακτικά μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του πλυντηρίου σας.

Δυσοσμία λόγω φραξίματος της αποχέτευσης

Εάν το πλυντήριό σας μυρίζει σαν λύματα κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε για να πλύνετε ίσως έχετε βουλωμένη αποχέτευση που πρέπει να καθαρίσετε ή το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται αλλού. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό τεχνικό αποχετεύσεων. Αυτός είναι ο ταχύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος που αντιμετωπίζετε καθώς αυτοί οι επαγγελματίες είναι έμπειροι στον καθαρισμό και την επιθεώρηση όλων των μερών ενός πλυντηρίου, συμπεριλαμβανομένων των εύκαμπτων σωλήνων, των φίλτρων, των αντλιών και των γραμμών αποστράγγισης και είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε είδους πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση δε θα χρειάζεται να ανησυχείτε για το αποτέλεσμα καθώς η δουλειά σας θα γίνει σωστά και γρήγορα.

Βουλώματα από το πλυντήριο ρούχων

ΟΤΑΝ ΒΑΖΩ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΜΥΡΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Οι τεχνικοί πλυντηρίων βρίσκουν συνήθως αντικείμενα μέσα στα φίλτρα του πλυντηρίου, τα οποία έχουν κολλήσει κατά τη διάρκεια της πλύσης ή του στυψίματος, όπως κάλτσες, εσώρουχα, βρεφικά ρούχα κ.ά. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι εύκολο να γλιστρήσουν στο φίλτρο μικροαντικείμενα και να το μπλοκάρουν, εμποδίζοντας τη σωστή αποστράγγιση του πλυντηρίου. Ωστόσο, εάν το πλυντήριό σας δεν είναι πλυντήριο ρούχων με μπροστινή φόρτιση, το πρόβλημα πιθανότατα οφείλεται σε κάτι άλλο, καθώς μόνο τα μηχανήματα μπροστινής φόρτωσης είναι εξοπλισμένα με φίλτρα.

Αντλία αποστράγγισης

Ένας άλλος συνηθισμένος λόγος για φραγμένες αποχετεύσεις στα πλυντήρια ρούχων είναι όταν η αντλία αποστράγγισης έχει βλάβη. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε σε πλυντήρια μπροστινού φορτίου είτε σε παραδοσιακά πλυντήρια άνω φόρτωσης και είναι σχεδόν πάντα ένα μηχανικό πρόβλημα, δηλαδή ένα φυσικό τμήμα που σπάει και πρέπει να επισκευαστεί. Αυτό συμβαίνει συχνότερα σε παλαιότερα πλυντήρια ρούχων, καθώς όσο πιο παλιό είναι ένα πλυντήριο, τόσο πιο εύκολα χαλάνε και τα εξαρτήματα λειτουργίας του. Σε πολλές περιπτώσεις, αξίζει να επισκευάσετε τη σπασμένη αντλία αποστράγγισης αντί να την αντικαταστήσετε εντελώς.

Πολλά πλυντήρια ρούχων νέας τεχνολογίας, εμφανίζουν κωδικούς σφάλματος που μπορούν να αποκαλύψουν το ακριβές πρόβλημα που έχει προκύψει, είτε πρόκειται για την αντλία αποστράγγισης είτε για κάτι άλλο. Ακόμα κι αν το πλυντήριό σας δεν εμφανίζει κωδικούς σφάλματος, είναι πάντα συνετό να ελέγχετε το εγχειρίδιο χρήσης του πλυντηρίου σας όταν κάτι πάει στραβά, σε περίπτωση που είναι μια εύκολη επιδιόρθωση ή επαναφορά σωστής λειτουργίας που μπορείτε να χειριστείτε μόνοι σας.

Εύκαμπτος σωλήνας αποστράγγισης

Εάν το πλυντήριό σας εξακολουθεί να έχει στάσιμο νερό μέσα του μετά τον καθαρισμό του φίλτρου, μπορεί επίσης να χρειαστεί να αδειάσετε τον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης που βρίσκεται δίπλα στο φίλτρο. Σε αυτή την περίπτωση δε χρειάζονται ειδικά εργαλεία, αλλά να έχετε έτοιμο έναν κουβά ή μια κατσαρόλα, ώστε το νερό να μην πάει παντού. Εάν η γραμμή αποστράγγισης δεν αδειάσει μόνη της, μπορεί να υπάρχει φράξιμο στον ίδιο τον ελαστικό σωλήνα που πρέπει να καθαριστεί. Αυτό ίσως να χρειαστεί να γίνει από έναν επαγγελματία για να είστε σίγουροι ότι θα γίνει σωστά και να διασφαλίσετε ότι δε θα προκαλέσετε ζημιά σε κάποιο από τα εξαρτήματα του πλυντηρίου σας.

Καθάρισμα φίλτρου και ιμάντας κίνησης

Το καθάρισμα του φίλτρου σε ένα πλυντήριο ρούχων μπροστινού φορτίου είναι ένα από τα πιο εύκολα πράγματα που μπορεί να κάνει σχεδόν κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού για να διατηρεί το πλυντήριό του σε ομαλή λειτουργία πλύσης και άδειασμα του λιμνάζοντος νερού μέσω της γραμμής αποστράγγισης, εάν δεν υπάρχει φράξιμο στη σωλήνωση.

Άλλα ζητήματα συντήρησης και επισκευής, δυστυχώς, μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να αντιμετωπιστούν από εσάς. Τα πλυντήρια ρούχων με άνω φόρτωση είναι εξοπλισμένα με διακόπτες καπακιού που μερικές φορές δυσλειτουργούν. Εάν συμβεί αυτό, το κλείσιμο του καπακιού δε θα ενεργοποιήσει το μηχάνημα να κινηθεί στους κύκλους πλύσης, ξεβγάλματος και στυψίματος. Μια άλλη πιθανότητα είναι να υπάρχει πρόβλημα στον ιμάντα κίνησης. Μερικές φορές, οι ιμάντες μπορεί να χαλαρώσουν ή να σπάσουν εντελώς, προκαλώντας τα ίδια συμπτώματα.

Άλλα προβλήματα

Εάν το πρόβλημα στο πλυντήριό σας οφείλεται σε σπασμένη αντλία αποστράγγισης, σε διακόπτη καπακιού ή στον ιμάντα μετάδοσης κίνησης, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε τεχνικό επισκευαστή πλυντηρίων για να επιδιορθωθεί σωστά το πλυντήριό σας ή ίσως χρειαστεί να το αντικαταστήσετε με καινούριο εάν η επιδιόρθωσή του έχει υψηλό κόστος και δε συμφέρει να το επιδιορθώσετε. Πολλές φορές η αντικατάσταση του πλυντηρίου είναι μονόδρομος όσον αφορά το κόστος εργασίας επισκευής.

Προληπτικά μέτρα

Επιπλέον, όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στη ζωή, μερικά απλά προληπτικά μέτρα μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση καλής κατάστασης του πλυντηρίου σας και χωρίς φράγματα στην αποχέτευση. Το πρώτο βήμα που μπορεί να κάνει ο καθένας είναι να τοποθετήσει μικρότερα αντικείμενα όπως κάλτσες, εσώρουχα ή βρεφικά ρούχα σε μια διχτυωτή τσάντα για πλύσιμο, ώστε να καθαριστούν χωρίς να χαθούν στα εσωτερικά μέρη του πλυντηρίου.

Αν έχετε πλυντήριο μπροστινής φόρτωσης, είναι επίσης καλή ιδέα να καθαρίζετε τακτικά το φίλτρο. Τα φίλτρα στα περισσότερα πλυντήρια αυτού του τύπου βρίσκονται στην μπροστινή, αριστερή ή δεξιά γωνία του πλυντηρίου. Μπορείτε να ελέγξετε το εγχειρίδιο του συγκεκριμένου μοντέλου σας, αλλά για τα περισσότερα πλυντήρια μπροστινού φορτίου, απλά ανοίγετε το πάνελ (μπορεί να χρειαστείτε ένα κατσαβίδι με επίπεδη κεφαλή για να το ανοίξετε) και ξεβιδώνετε το φίλτρο ή το κυκλικό καπάκι που καλύπτει το φίλτρο με το χέρι. Τραβήξτε έξω το φίλτρο, αφαιρέστε τυχόν χνούδια ή άλλα αντικείμενα που θα βρείτε και επανατοποθετείστε το φίλτρο στη θέση του. Αυτό είναι – τελειώσατε!

Διαρροές και υπερχειλίσεις από το πλυντήριο ρούχων

ΟΤΑΝ ΒΑΖΩ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΜΥΡΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Σε γενικές γραμμές είναι εύκολο να καταλάβετε εάν υπάρχει διαρροή από τον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης στο πλυντήριό σας, επειδή το νερό διαρρέει και πέφτει σε όλο το δάπεδο όταν χρησιμοποιείτε το πλυντήριό σας. Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό και μπορεί να είναι εύκολη η επιδιόρθωση ή πιο περίπλοκη, αλλά ίσως χρειαστεί και αντικατάσταση συσκευής πλυντηρίου. 

Διαρροή πλυντηρίου από τον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης

Ο απλούστερος λόγος για τον οποίο ο εύκαμπτος σωλήνας αποστράγγισης μπορεί να παρουσιάσει διαρροή είναι ότι δεν έχει τοποθετηθεί σωστά στο σημείο όπου αγκιστρώνεται στο άνοιγμα στον τοίχο πίσω από το πλυντήριό σας. Οι εύκαμπτοι σωλήνες αποστράγγισης μερικές φορές φεύγουν από τη θέση τους εάν έχετε μετακινήσει πρόσφατα τη ροδέλα ή έχετε κάνει άλλες ρυθμίσεις στην περιοχή του σωλήνα αποστράγγισης. Εάν συμβαίνει αυτό, απλώς τοποθετήστε τον ξανά στο άνοιγμα του τοίχου και βεβαιωθείτε ότι είναι σωστά τοποθετημένος και ικανός να αποστραγγίζει σωστά το νερό.

ΟΤΑΝ ΒΑΖΩ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΜΥΡΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ - εύκαμπτος σωλήνας αποστράγγισης

Διαρροή πλυντηρίου από την παροχή νερού

Άλλα συνήθη προβλήματα με τον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης που μπορεί να προκαλέσουν διαρροή στο πλυντήριο ρούχων, περιλαμβάνουν τους εύκαμπτους σωλήνες παροχής νερού που έχουν χαλάσει ή οι φλάντζες ακριβώς μέσα στο στόμιο αυτών των εύκαμπτων σωλήνων παροχής πρέπει να αντικατασταθούν. Ο τεχνικός (ή εσείς) θα ξεκινήσει να κάνει αυτήν την επισκευή κλείνοντας την παροχή νερού. Στη συνέχεια, είτε με το χέρι είτε χρησιμοποιώντας ένα κλειδί, οι σωλήνες μπορούν να αποσυνδεθούν. Κατόπιν, χρησιμοποιώντας ένα κατσαβίδι με επίπεδη κεφαλή, μπορείτε να ξεκολλήσετε τα παλιά βύσματα και να τα αντικαταστήσετε με καινούργια.

ΟΤΑΝ ΒΑΖΩ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΜΥΡΙΖΕΙ Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ - Διαρροή πλυντηρίου από την παροχή νερού

Βουλωμένη αποχέτευση

Διαρροή στο πλυντήριο ρούχων μπορεί επίσης να προκαλέσει μια βουλωμένη αποχέτευση του σπιτιού σας, κάτι που μπορεί να συμβεί συχνά. Ένας τεχνικός αποχέτευσης μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα καθαρίζοντας τη γραμμή αποστράγγισης και επιθεωρώντας όλα τα άλλα μέρη του πλυντηρίου σας για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι σε κατάσταση λειτουργίας. Υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες διαρροής του πλυντηρίου ρούχων, όπως μια ελαττωματική αντλία αποστράγγισης ή εσωτερικοί σωλήνες ή φθαρμένα εξαρτήματα. Κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζεται καλύτερα από έναν ειδικό τεχνικό με την απαραίτητη τεχνογνωσία για να διαγνώσει σωστά το πρόβλημα και να κάνει όλες τις απαραίτητες επισκευές στο πλυντήριό σας, ώστε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής του. Ο τεχνικός μπορεί επίσης να σας δώσει συμβουλές για τη σωστή λειτουργία του πλυντηρίου σας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ – FAQ

Τα περισσότερα πλυντήρια ρούχων έχουν εύκαμπτους σωλήνες που ενδεχομένως αφήνουν το χρησιμοποιημένο νερό μέσα. Όταν η αποχέτευση είναι φραγμένη, κάποιες μυρωδιές μπορεί να προέρχονται λόγω των υπολειμμάτων μέσα στον εύκαμπτο σωλήνα ή/και στην βουλωμένη αποχέτευση.

  1. Αφαιρέστε τον εύκαμπτο σωλήνα από την αποχέτευση.
  2. Γεμίστε ένα κουβά με ζεστό νερό και μισή κούπα σόδα μαγειρέματος.
  3. Ρίξτε αργά το μείγμα κάτω στην αποχέτευση του πλυντηρίου με ένα χωνί.
  4. Περιμένετε περίπου 10 λεπτά.
  5. Ρίξτε ξανά νερό στην αποχέτευση για να ελέγξετε αν το νερό τρέχει σωστά.

Μόλις αποστραγγιστεί ο εύκαμπτος σωλήνας, τραβήξτε τον έξω από την αποχέτευση και βυθίστε την καλά σε ζεστό νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά για να αφαιρέσετε κάθε κομμάτι σκόνης, βρωμιάς και υπολειμμάτων.

Αφαιρέστε τον εύκαμπτο σωλήνα αποστράγγισης που είναι προσαρτημένος στην πλάτη του πλυντηρίου και βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρός. Ένας εύκολος τρόπος για να ελέγξετε ότι είναι καθαρός είναι να φυσήξετε αέρα μέσα από αυτό. Εάν τίποτα δεν εμποδίζει το σωλήνα αποστράγγισης, το πρόβλημα είναι ή στην αντλία του πλυντηρίου ή στον σωλήνα της αποχέτευσης.