ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

Παρθενογένεση κατσαρίδων

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

Παρθενογένεση κατσαρίδων

Παρθενογένεση κατσαρίδων

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι θηλυκές κατσαρίδες μπορούν να αναπαραχθούν για χρόνια χωρίς να χρειάζονται ένα αρσενικό.

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε από Ιάπωνες εντομολόγους, 15 θηλυκές κατσαρίδες παράγουν θηλυκή αποικία χιλίων εντόμων.

Οι κοινές θηλυκές κατσαρίδες μπορούν να αναπαραχθούν για χρόνια χωρίς την ύπαρξη συντρόφου, παράγοντας δεκάδες γενιές θηλυκών απογόνων.

Η παρθενογένεσις είναι μια μορφή ασεξουαλικής αναπαραγωγής, επιτρέποντας στα νεαρά έντομα να αναπαράγονται από μη γονιμοποιημένα αυγά.

Είναι ο κύριος τρόπος αναπαραγωγής για ορισμένα σπανιότερα είδη κατσαρίδας και επίσης εμφανίζεται φυσικά σε μια σειρά από άλλα ασπόνδυλα, όπως ψάρια, αμφίβια, ερπετά και ακόμη και γαλοπούλες.
Στην περίπτωση της Αμερικανικής κατσαρίδας, η παρθενογένεση πιστεύεται ότι είναι μια επιλογή έσχατης ανάγκης.

ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ
ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ

Αλλά μια ομάδα εντομολόγων του Πανεπιστημίου Χοκάιντο της Ιαπωνίας έχει ανακαλύψει μικρές, θηλυκές αποικίες που είναι σε θέση να αναπαράγουν πολλές φορές μόνες τους.

«Μια αποικία 15 παρθένων θηλυκών κατσαρίδων ήταν αρκετή για την παραγωγή θηλυκών απογόνων για διάστημα άνω των τριών ετών,» ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας Δρ Hiroshi Nishino, σύμφωνα με την έρευνα.

Σε ένα σημείο, υπήρχαν 1.000 απόγονοι της αρχικής παρτίδας από τις κατσαρίδες που ευδοκιμεί στην αποικία – κάθε ένα από αυτά των γυναικών.

Αν και ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε περίπου 200, οι εντομολόγοι πιστεύουν ότι σύμφωνα με την έρευνά τους κατά κάποιο τρόπο εξηγείται πώς οι κατσαρίδες μπορούν να αντέξουν σε αντίξοες συνθήκες.
Υπάρχουν 46.000 είδη κατσαρίδας σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οκτώ εκατοστών τα οποία βρέθηκαν στην Αυστραλία και ακόμα μεγαλύτερες ποικιλίες στις σπηλιές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Ορισμένες ποικιλίες φτάνουν και τα 30 εκατοστά.

Υπάρχουν εδώ και 200 εκατομμύρια χρόνια και έχουν εξελίξει μια σειρά από μηχανισμούς επιβίωσης σε αυτό το διάστημα.

Οι κατσαρίδες μπορούν να ζήσουν για εβδομάδες χωρίς το κεφάλι τους, αναπνέουν μέσα από το σώμα τους και μπορούν να επιβιώσουν κάτω από το νερό έως και μισή ώρα. Μερικές μπορούν να καλύψουν 80 εκατοστά σε ένα δεύτερο, που αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο που τρέχει στα 210 μίλια την ώρα.

Και τα τελευταία ευρήματα αποκαλύπτουν ένα άλλο εργαλείο στο οπλοστάσιο της επιβίωσης των κατσαρίδων. Οι επιστήμονες δήλωσαν «σε σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά με την παρουσία άφθονων πόρων, η παρθενογένεση μπορεί να είναι μια χρήσιμη στρατηγική για την ταχεία δημιουργία μεγάλου αριθμού θηλυκών απογόνων και αποικίζοντας νέα ενδιαιτήματα.»

Πηγή: independent.co.uk