ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΣ

ΡΙΖΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΡΙΖΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΡΙΖΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ. Αρκετές αποφράξεις αποχετεύσεων και διαρροές προκαλούνται από τις ρίζες των δέντρων που βρίσκουν το δρόμο τους προς τους σωλήνες αποχέτευσης. Τα δέντρα είναι απαραίτητα για τον τρόπο ζωής μας και το περιβάλλον, την παροχή σκιάς, την ομορφιά και το βιότοπο. Αλλά το τι συμβαίνει υπόγεια μπορεί είναι μια διαφορετική ιστορία. Μερικά δέντρα και φυτά έχουν ζωηρά συστήματα ριζών που μπορεί να προκαλέσουν βουλώματα αποχετεύσεων ή υπερχειλίσεις αν έχουν φυτευτεί κοντά σε σωλήνες αποχέτευσης και όμβριων υδάτων. Όταν συμβαίνει απόφραξη από ρίζες, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως.

Οι γραμμές αποχέτευσης είναι μια τέλεια πηγή νερού, θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου για δέντρα και ρίζες θάμνων. Εάν η βλάστηση βρει το δρόμο της στον σωλήνα, θα προκαλέσει δαπανηρά και ανθυγιεινά προβλήματα. Οι ρίζες χρησιμεύουν ακόμα και ως φίλτρο σταματώντας διάφορα υπολείμματα όπως χαρτί υγείας, λίπος και άλλα απορριπτόμενα αντικείμενα δημιουργώντας έτσι με τον καιρό μία ολοένα αυξανόμενη μάζα που κάποια στιγμή φράζει τον σωλήνα.

ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ
24 ΩΡΕΣ – 365 ΗΜΕΡΕΣ

ΡΙΖΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΕΣ • ΕΟΡΤΕΣ • ΑΡΓΙΕΣ • ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ • ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ • ΠΑΣΧΑ

Είμαστε μία οικογενειακή επιχείρηση που εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της Αττικής για πάνω από 40 χρόνια. Σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε προσφέρει τις υπηρεσίες μας σε ατελείωτα κτίρια για αυτό ακριβώς και μπορούμε να πούμε με υπερηφάνεια ότι ξέρουμε κυριολεκτικά τις αποχετεύσεις της Αττικής. Αυτό σημαίνει ότι δεν χάνουμε χρόνο για να κατανοήσουμε τις εγκαταστάσεις του κτιρίου σας, καθώς έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε αμέσως.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΡΙΖΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

  • ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ
    ΤΙΣ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
  • ΕΧΟΥΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΡΙΖΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΜΑΣ
  • ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΡΙΖΟΚΟΠΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
  • ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΕΙΡΟΙ ΚΑΙ ΑΡΤΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ
  • ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΥΣ

Προειδοποιητικά σημάδια ότι έχετε ρίζες δέντρων στους σωλήνες αποχέτευσης

ΡΙΖΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ – ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ

Φραγμένες αποχετεύσεις, ειδικά αν οι φραγές επαναλαμβάνονται. Οι αργές αποχετεύσεις είναι συχνά το πρώτο σημάδι ριζών δέντρων που εισέβαλλαν στα συστήματα των γραμμών αποχέτευσης.

Ήχοι σαν γουργουρίσματα, κυρίως μετά το ξέπλυμα της τουαλέτας.

Λακκούβες στον κήπο. Εάν ανακαλύψετε μία λακκούβα στο γρασίδι σας, μπορεί να έχετε ρίζες δέντρων μέσα στις γραμμές αποχέτευσης. Φροντίστε να καλέσετε ένα τεχνικό αποχέτευσης από την ομάδα μας για να το επιθεωρήσει. Αυτό είναι ένα σοβαρό προειδοποιητικό σημάδι και υποδηλώνει πιθανότατα προχωρημένο πρόβλημα της γραμμής αποχέτευσης. 

Φραγμένοι ή κατεστραμμένοι σωλήνες. Αυτό συχνά εκδηλώνεται ως υπερχείλιση στις αποχετεύσεις μέσα στο σπίτι. Μερικές φορές μπορεί να είναι επειδή έπεσε κάτι μέσα στην αποχέτευση που δεν έπρεπε. Μερικές φορές βέβαια είναι επειδή έχετε ρίζες δέντρων μέσα στους σωλήνες αποχέτευσης.

Ασυνήθιστη ανάπτυξη θάμνων/δέντρων και ξεχωριστό καταπράσινο κομμάτι στο γκαζόν – αυτά τα τμήματα προκαλούνται από τμήματα της αυλής σας που αποκτούν περισσότερη υγρασία.

ΡΙΖΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ - ΜΥΡΩΔΙΕΣ

Δυσοσμία. Οι κατεστραμμένες γραμμές αποχέτευσης συνήθως εκπέμπουν άσχημες μυρωδιές. Εάν μυρίζετε σάπια αυγά ή θείο, μπορεί να έχετε σοβαρό πρόβλημα αποχέτευσης.

Πως να αντιμετωπίσετε τις ρίζες στην αποχέτευση

ΡΙΖΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Οποιαδήποτε ρωγμή σχηματίζεται σε μία γραμμή αποχέτευσης προσελκύει τις ρίζες των δέντρων, οι οποίες αρχίζουν μικρές αλλά μπορούν να μεγαλώσουν στο ίδιο μέγεθος με τον σωλήνα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην αποχέτευση σας, εμποδίζοντας τη ροή του και προκαλώντας περαιτέρω θραύση. 

Υπάρχουν τέσσερεις κύριοι τρόποι αντιμετώπισης των ριζών των δέντρων στη γραμμή αποχέτευσης, πάντα όμως, η καλύτερη τακτική είναι να επιληφθεί ένας επαγγελματίας τεχνικός αποχετεύσεων για αυτό το περίπλοκο αποχετευτικό πρόβλημα.

Υδροβολή

Η υδροβολή με πιεστικό, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αφαιρέσετε τις ρίζες των δέντρων. Μπορείτε να μας καλέσετε και να αναλάβουμε όλη τη δουλειά για εσάς. Το νερό υπό πίεση εκτοξεύεται μέσα στη γραμμή αποχέτευσης, αφαιρώντας και απομακρύνοντας τις ρίζες των δέντρων. Ο καθαρισμός της αποχέτευσης πρέπει να είναι πάντα το πρώτο βήμα. Είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζουμε εάν η γραμμή αποχέτευσης χρειάζεται επισκευή μέχρι να ανοίξει η γραμμή και να πραγματοποιηθεί έλεγχος με κάμερα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καθαρισμός της αποχέτευσης είναι το μόνο βήμα που είναι απαραίτητο. Οι περισσότερες γραμμές με πρόβλημα ριζών είναι άψογα λειτουργικές και χρειάζονται απλώς ένα καλό καθάρισμα με υδροβολή.

Όταν πρόκειται για ρίζες, η υδροβολή είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο καθώς η αποχέτευση θα παραμείνει καθαρή για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα. Μια γραμμή που είναι εντελώς ασφυκτική από ρίζες, πριν εκτοξευθεί το νερό, είναι πεντακάθαρη μετά. Εκτός βέβαια εάν ο σωλήνας είναι χαλαρός και ταλαιπωρημένος, τότε πρέπει η εκτόξευση πρέπει να γίνεται με χαμηλότερη πίεση. Είναι πολύ σημαντικό ο τεχνικός να είναι έμπειρος ώστε να αφαιρέσει τις ρίζες χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στις σωληνώσεις.

Το πιεστικό μπαίνει στη γραμμή αποχέτευσης και η πίεση του νερού καθαρίζει το σωλήνα εσωτερικά. Είναι αρκετά ισχυρό για να διαλύσει τις ρίζες, να αφαιρέσει τα άλατα και υπολείμματα από το σωλήνα.

Ριζοκοπτικοί μηχανισμοί

Ένας μηχανικός κοχλίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση των υπαρχουσών ριζών δέντρων. Ο ηλεκτρομηχανικός κοχλίας στέλνεται στη γραμμή αποχέτευσης, κόβοντας οποιεσδήποτε ρίζες δέντρων με την αιχμηρή, περιστρεφόμενη κεφαλή του. Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές τεχνικές για την αντιμετώπιση των ριζών των δέντρων.

Ο κοχλίας ή «φίδι αποχέτευσης» χρησιμοποιεί ένα μακρύ μεταλλικό καλώδιο για να καθαρίσει τα φράγματα. Αυτή η τεχνική είναι παλιά, επομένως έχει αποκτήσει πολλά ψευδώνυμα με τα χρόνια. Γενικότερα το «φίδι αποχέτευσης» έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα απλό, απίστευτα αξιόπιστο εργαλείο για τον καθαρισμό των γραμμών αποχέτευσης. Μπορεί να μην είναι το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο, αλλά ένας έμπειρος χειριστής μπορεί να ανοίξει εύκολα μία αποχέτευση με αυτό το «ευλύγιστο τρυπάνι» αποχέτευσης. Το «φίδι αποχέτευσης» είναι το χρυσό πρότυπο των εργαλείων καθαρισμού αποχέτευσης! Ο κοχλίας είναι συνήθως το λιγότερο ακριβό εργαλείο για τη δουλειά και σε πολλές περιπτώσεις κάνει εξίσου καλή δουλειά με οτιδήποτε άλλο. Ωστόσο, με τις ρίζες ειδικά στην αποχέτευση, ο κοχλίας δεν είναι και τόσο αποτελεσματικός.

Όταν καθαρίζονται οι ρίζες σε μια αποχετευτική γραμμή με έναν ηλεκτρομηχανικό κοχλία, ο τεχνικός θα χρησιμοποιήσει αυτό που ονομάζεται κεφαλή κοπής. Είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεστε. Μοιάζει με λεπίδα πριονιού που είναι στρογγυλεμένη στα πλάγια και κόβει τις ρίζες καθώς περνάει από το σωλήνα. Αυτή η κεφαλή κοπής θα στερεωθεί στο καλώδιο του κοχλία. Το καλώδιο εισάγεται μέσα από τη γραμμή και με κινήσεις μπρος-πίσω, βγάζει ρίζες κάθε φορά. Αυτό πρέπει να γίνει μέχρι να μη βγουν άλλες ρίζες. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο. Ο κοχλίας μπορεί να μην είναι το καλύτερο εργαλείο για κάθε περίπτωση ριζών. Ο κοχλίας μπορεί να κάνει αρκετά καλή δουλειά, αλλά θα υπάρχουν ακόμα αρκετές ρίζες στη γραμμή αποχέτευσης όταν τελειώσετε. Κόβει όλες τις ρίζες που συναντά, αλλά είναι ένα κομμάτι μετάλλου που περνάει από έναν σωλήνα. Υπάρχουν πολλά μέρη που η κεφαλή κοπής δεν μπορεί να κόψει και τα σπρώχνει στην άκρη. 

Χημική μέθοδος

Οι επεξεργασίες με θειικό χαλκό είναι μία κοινή χημική λύση στην αγορά. Οι χημικές επεξεργασίες καθαρίζουν τις ρίζες των δέντρων από τη γραμμή αποχέτευσης αλλά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή κατά την εφαρμογή καθώς μπορεί να βλάψουν τα ίδια τα δένδρα και όχι μόνον. Η αφαίρεση ριζών με χημικό καθαρισμό χρησιμοποιεί μια ισχυρή βάση, σαν δηλητήριο, όπως ο θειικός χαλκός. Αυτές οι ισχυρές βάσεις μπορούν να βλάψουν το ήδη εξασθενημένο υδραυλικό σας σύστημα. Επίσης, το τοξικό διάλυμα μολύνει το νερό και δηλητηριάζει το έδαφος γύρω από το δίκτυο αποχέτευσης του σπιτιού σας. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, αυτή η λύση σπάνια λειτουργεί. Τη χημική μέθοδο δεν την προτείνουμε και δεν τη χρησιμοποιούμε.

Έλεγχος με κάμερα αποχέτευσης και σκάψιμο

Το σκάψιμο ριζών δέντρων μπαίνει κατευθείαν στην καρδιά του προβλήματος. Μπορεί να είναι δαπανηρό να σκάψετε εκτενώς, αλλά είναι αναγκαίο εάν πρέπει να ανακτήσετε τις σωστές αποχετευτικές εγκαταστάσεις. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα συστήματα κάμερας αποχέτευσης που αποστέλλονται στη γραμμή αποχέτευσης για να προσδιορίσουμε ακριβώς πού διεισδύει η ρίζα του δέντρου στη γραμμή. Αυτό σας επιτρέπει να σκάβετε πιο αποτελεσματικά, εντοπίζοντας στο σωστό σημείο.

Πώς να αποφύγετε τις ρίζες των δέντρων σε σωλήνες αποχέτευσης

ΡΙΖΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ – ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ

Ο καλύτερος έλεγχος των προβλημάτων με ρίζες δέντρων είναι η πρόληψη. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την εισβολή ριζών στα συστήματα αγωγών αποχέτευσης.

Σωστή χωροταξία

Να γνωρίζετε ή μάθετε τη διαδρομή της υπόγειας γραμμής αποχέτευσης

Πριν κάνετε οποιοδήποτε είδος εξωραϊσμού, είναι πάντα σοφό να γνωρίζετε πού είναι θαμμένοι οι σωλήνες, τα καλώδια και οι γραμμές σας. Αποφύγετε τη φύτευση δέντρων ακριβώς πάνω ή κοντά στο σωλήνα.

Επιλέξτε δέντρα με λιγότερο επιθετικά συστήματα ριζών.

Τα ταχέως αναπτυσσόμενα είδη δέντρων είναι ιδιαίτερα πιθανό να στείλουν εισβολείς στις γραμμές αποχέτευσης. Ζητήστε από ένα τοπικό φυτώριο να σας προτείνει ένα μη επιθετικό είδος δέντρου ανάλογα πάντα με το εκάστοτε κλίμα της περιοχής.

Εξετάστε το ενδεχόμενο αφαίρεσης των ταχέως αναπτυσσόμενων δέντρων στην ιδιοκτησία σας.

Θυμηθείτε ότι τα μεγαλύτερα δέντρα έχουν μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα συστήματα ριζών στο υπέδαφος. Το ριζικό σύστημα ενός δέντρου είναι συχνά δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο από το ύψος του δέντρου.

Φτιάξτε ένα φράγμα ανάμεσα στα δέντρα και τις γραμμές αποχέτευσης.

Μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη ποικιλία φραγμών για να αποτρέψετε την ανάπτυξη των ριζών στις γραμμές αποχέτευσης. Σε κάποιους ιδιοκτήτες αρέσει να απλώνουν χημικές ουσίες βραδείας αποδέσμευσης, όπως θειικό χαλκό και υδροξείδιο του καλίου, κοντά στις γραμμές αποχέτευσης. Αυτή η πρακτική όμως θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Μερικοί ιδιοκτήτες προτιμούν να θάβουν μεταλλικά ή ξύλινα φράγματα κάτω από τους σωλήνες τους και να τα περνούν κατά μήκος των γραμμών αποχέτευσης.

Αντικαταστήστε τους ευάλωτους σωλήνες

Οι παλιοί σωλήνες αποχέτευσης από πηλό ή σκυρόδεμα μπορούν να αντικατασταθούν με σωλήνα HDPE (πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας) χωρίς ραφή. Με εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής και χωρίς ραφές, οι σωλήνες HDPE είναι σχεδόν απίθανο να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις ρίζες των δέντρων.

Κάνετε τακτικές επιθεωρήσεις με κάμερα

Κάθε δύο χρόνια, μπορείτε να επιθεωρείτε το σύστημα αποχέτευσης με την τεχνολογία της κάμερας αποχέτευσης. Αυτή η δυνατότητα σας επιτρέπει να παρακολουθείτε οπτικά όλο το εσωτερικό μήκος του σωλήνα. Εάν σημειωθούν ενδείξεις εισβολής στη ρίζα του δέντρου, η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει τα βουλώματα και τις υπερχειλίσεις. Επικοινωνήστε με το 6944 388 277 και μιλήστε με τους τεχνικούς μας για τη διαδικασία διάγνωσης αποχέτευσης με κάμερα.

Με τον καθαρισμό αποχέτευσης, ο οποίος είναι μία διαφορετική εργασία από την απόφραξη αποχέτευσης, καθαρίζονται λίπη και πουρί όπως επίσης και σπάνε τα φράγματα βελτιώνοντας τη ροή του νερού. Ο καθαρισμός είναι μία ολοκληρωτική διαδικασία συντήρησης αποχέτευσης και περιλαμβάνει υδροβολή με πιεστικό. Ο τακτικός καθαρισμός των γραμμών αποχέτευσης εμποδίζει την ανάπτυξη ριζών μέσα στους σωλήνες σας. Ως αποτέλεσμα, θα αποφύγετε μεγάλες επισκευές αποχέτευσης. Επίσης, είναι πλήρως οικολογικός καθώς αποφεύγονται τα χημικά μέσα.

Ένα πράγμα που δε συνιστούμε είναι να κόψετε τα δέντρα σας, καθώς αυτό το μέτρο δεν τείνει να βοηθά το περιβάλλον. Ωστόσο, όταν φυτεύετε δέντρα στο μέλλον, φροντίστε να επιλέξετε μικρά δέντρα βραδείας ανάπτυξης που είναι «ασφαλή για την αποχέτευση».

Video – Πληροφορίες για τις ΡΙΖΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ