ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ ΚΑΙ ΣΙΦΩΝΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΑΡΑΤΣΑΣ ΚΑΙ ΣΙΦΩΝΙΑ

ΣΙΦΩΝΙ ΤΑΡΑΤΣΑΣ. Εάν το σπίτι ή το επαγγελματικό σας κτίριο έχει επίπεδη στέγη, πιθανότατα ξέρετε ήδη τα πολλά οφέλη της. Οι επίπεδες στέγες είναι ανθεκτικές σε ισχυρούς ανέμους, σε χαλάζι, καθώς δεν υπάρχουν κεραμίδια που μπορούν να επιφέρουν ζημιά από μια απρόσμενη πτώση. Μπορούν επίσης να αποτελέσουν ένα ελκυστικό αρχιτεκτονικό στοιχείο όταν δημιουργηθεί ένα σχέδιο που περιλαμβάνει κεκλιμένα τμήματα στέγης. Το μειονέκτημα της επίπεδης στέγης, ωστόσο, είναι ότι είναι ευαίσθητη σε ζημιές που έχουν σχέση με το νερό, κάτι που δε συμβαίνει εύκολα σε επικλινείς στέγες.

Σε αντίθεση με τις επικλινείς στέγες, οι επίπεδες δεν μπορούν να στηρίζονται μόνο στη βαρύτητα για να εμποδίσουν τη συγκέντρωση νερού στις επιφάνειές τους. Αυτό συνεπάγεται ότι χρειάζεται ένα ειδικά κατασκευασμένο σύστημα αποστράγγισης επίπεδης οροφής. Χωρίς αυτό, θα ήταν επιρρεπείς σε διαρροές και ακριβές δομικές ζημιές. Το καλό είναι ότι υπάρχει μια ποικιλία επιλογών αποχέτευσης για την επίπεδη οροφή σας όπως και για το ΣΙΦΩΝΙ ΤΑΡΑΤΣΑΣ, η καθεμία με τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Παρακάτω θα βρείτε τα διάφορα συστήματα αποχέτευσης επίπεδης οροφής και οι λόγοι που είναι τόσο ιδιαίτερα σημαντική η διατήρησή της σε άριστη κατάσταση.

Τα σιφώνια ταράτσας

ΣΙΦΩΝΙ ΤΑΡΑΤΣΑΣ – ΤΥΠΟΙ

Ανάλογα με το είδος του αποχετευτικού συστήματος της ταράτσας (διαβάστε παρακάτω) και την αρχιτεκτονική κατασκευής χρησιμοποιείται και το αντίστοιχο ΣΙΦΩΝΙ ΤΑΡΑΤΣΑΣ. Οι βασικότεροι τύποι σιφωνίων ταράτσας είναι.

 • Το ΣΙΦΩΝΙ ΤΑΡΑΤΣΑΣ ΜΕ ΚΑΘΕΤΗ ΕΞΟΔΟ και το ΣΙΦΩΝΙ ΤΑΡΑΤΣΑΣ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΕΞΟΔΟ χρησιμοποιούνται σε αποχετευτικά συστήματα ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ και ΥΔΡΟΡΡΟΗΣ
 • Το ΣΙΦΩΝΙ ΤΑΡΑΤΣΑΣ ΜΕ ΓΩΝΙΑΚΕΣ ΟΠΕΣ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ χρησιμοποιείται σε ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΑΥΛΑΚΙΑ.
 • Το ΣΙΦΩΝΙ ΤΑΡΑΤΣΑΣ ΓΙΑ ΣΙΦΩΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ είναι ειδικό σιφώνι το οποίο λόγω κατασκευής μπορεί να επιτύχει αρκετά υψηλότερη ταχύτητα αποστράγγισης από ένα απλό σύστημα αποχέτευσης βαρύτητας. Ένα κτίριο με μεγάλη έκταση στέγης, όπως αεροδρόμιο, εμπορικό κέντρο, αποθήκη, συνεδριακό κέντρο ή εργοστάσιο, είναι ιδανικό για ένα σιφωνικό σύστημα, επειδή το βάρος του νερού σε αυτά τα κτίρια προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία. Εάν το νερό σε αυτές τις στέγες δε στραγγίζει αρκετά γρήγορα, τότε μπορεί να προσθέσει σημαντικό βάρος στην οροφή. Ουσιαστικά, 2 εκατοστά νερού σε μια περιοχή 600 τετραγωνικών μέτρων της οροφής ζυγίζει 900 κιλά περίπου. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για να σχεδιαστεί σωστά από τους αρχιτέκτονες το σύστημα αποστράγγισης του νερού ώστε να φεύγει γρήγορα. Τα σιφωνικά συστήματα αποχέτευσης συνιστώνται γενικά σε μεγάλες επιφάνειες επίπεδης στέγης.

Ο κρίσιμος ρόλος των συστημάτων αποχέτευσης επίπεδης στέγης

ΣΙΦΩΝΙ ΤΑΡΑΤΣΑΣ

Το νερό μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός μιας στέγης. Αυτός είναι ο λόγος που δε θα βρείτε στέγη ή ταράτσα πουθενά χωρίς κάποιο είδος υδρορροής ή σύστημα αποχέτευσης. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που οι άνθρωποι κάνουν ό, τι είναι δυνατό για να μη βουλώσουν οι υδρορροές. Το νερό μπορεί να προκαλέσει τη σήψη του υποκείμενου ξύλου, την ανάπτυξη μούχλας και να δημιουργήσει καταστροφικές διαρροές στην κατασκευή του κτιρίου. Σε μια επίπεδη οροφή, ο κίνδυνος ζημιάς από το νερό πολλαπλασιάζεται. Αυτό συμβαίνει επειδή μια επίπεδη οροφή είναι επιρρεπής στο να αφήνει το νερό να συσσωρεύεται και να λιμνάζει, γεγονός που ενισχύει τις καταστροφικές επιπτώσεις της. Επιπλέον, η συγκέντρωση νερού σε μια επίπεδη οροφή είναι ένα σωρευτικό πρόβλημα, που σημαίνει ότι όσο περισσότερο παραμένει, τόσο περισσότερο αυξάνεται η φθορά.

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι οι επίπεδες στέγες είναι εντελώς οριζόντιες, στην πραγματικότητα είναι σχεδιασμένες με ελαφριά κλίση. Αρχιτέκτονες και δομικοί μηχανικοί προσθέτουν την κλίση για να δημιουργήσουν τη σωστή αποστράγγιση. Αυτή η μικρή κλίση θα κατευθύνει το νερό προς τις αποχετεύσεις, είτε βρίσκονται στο κέντρο της οροφής είτε στη μία πλευρά. Η σωστή αποστράγγιση θα πρέπει να αποστραγγίζει το συσσωρευμένο νερό της οροφής σε 24 έως 48 ώρες αφού σταματήσει να βρέχει.

Οι αρχιτέκτονες πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη το βάρος του νερού στην οροφή, συμπεριλαμβανομένων των χώρων αποχέτευσης. Το νερό προσθέτει σημαντικό βάρος σε ένα κτίριο, ειδικά εάν οι αποχετεύσεις είναι βουλωμένες ή ανεπαρκώς τοποθετημένες. Η συλλογή νερού μπορεί να υπερφορτώσει τη χωρητικότητα βάρους μιας στέγης και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε κατάρρευση. Αυτό μπορεί να γίνει εάν το νερό δεν στραγγίζει αρκετά γρήγορα, δημιουργώντας μια συσσώρευση νερού. Οι εφεδρικές αποχετεύσεις μπορούν να μετριάσουν αυτό το πρόβλημα. Οι εφεδρικές αποχετεύσεις είναι τοποθετημένες ψηλότερα από την κύρια αποχέτευση, όπως π.χ. η εφεδρική αποχέτευση στην μπανιέρα σας. Εάν οι κύριες αποχετεύσεις δεν μπορούν να αποστραγγίσουν το νερό αρκετά γρήγορα, η στάθμη του νερού θα ανέλθει στο ύψος των εφεδρικών αποχετεύσεων, όπου μπορεί να εκρέει με ασφάλεια.

Λιμνάζοντα νερά στην ταράτσα

ΣΙΦΩΝΙ ΤΑΡΑΤΣΑΣ

Το νερό μπορεί να συγκεντρωθεί στην ταράτσα σας σε περιοχές όπου είναι πολύ επίπεδη για να υπάρχει θετική αποστράγγιση ή όπου έχει δημιουργηθεί μια ρήξη. Αυτή η συλλογή νερού ονομάζεται λιμνάζοντα νερά. Με την πάροδο του χρόνου, υλικά, όπως το ξύλο και το σκυρόδεμα, θα βυθιστούν κάτω από το φορτίο του νερού και η μόνωση μπορεί να συμπιεστεί. Έτσι θα δημιουργηθούν στην οροφή χαμηλότερα σημεία τα οποία θα συγκεντρώνουν νερό.

ΣΙΦΩΝΙ ΤΑΡΑΤΣΑΣ - ΛΙΜΝΑΖΟΝΤΑ ΝΕΡΑ

Η στασιμότητα του νερού σε μια στέγη μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα σταδιακά όπως:

 • Πουλιά: Τα πουλά δημιουργούν συνήθως φωλιές στις στέγες και το στάσιμο νερό είναι πόλος έλξης γι΄αυτά. Υπάρχουν λύσεις για να κάνετε λιγότερο ελκυστική την ταράτσα σας για τα πουλιά και να περιορίσετε τη ζημιά που μπορεί να γίνει.
 • Κουνούπια: Τα λιμνάζοντα νερά αποτελούν τόπους αναπαραγωγής κουνουπιών. Εάν η στέγη σας έχει λιμνάζοντα νερά, τότε θα έχετε μεγαλύτερο πληθυσμό κουνουπιών, κάτι που μπορεί να ενοχλήσει τους επισκέπτες του κτιρίου σας ή ακόμα και να μεταδώσει ασθένειες.
 • Ανάπτυξη φυτών: Τα φύκια και άλλα φυτά θα βρουν πρόσφορο έδαφος από το στάσιμο νερό και η ανάπτυξή τους μπορεί να κάνει τον καθαρισμό της αποχέτευσης πιο δύσκολο, συμβάλλοντας στη φραγή.
 • Ανάπτυξη μυκήτων: Ο μύκητας αναπτύσσεται εύκολα σε υγρές συνθήκες και έτσι το στάσιμο νερό είναι πηγή ανάπτυξης μυκήτων. Μπορεί επίσης να καταστρέψει τα υλικά στέγης.
 • Φθορά στα υλικά στέγης: Οι περισσότερες μεμβράνες στέγης θα αλλοιωθούν κάτω από λιμνάζοντα νερά. Επομένως, το λιμνάζον νερό μπορεί να αναιρέσει την εγγύηση του κατασκευαστή σας.

Η θετική αποστράγγιση θα πρέπει να στεγνώσει εντελώς την οροφή σε μία ή δύο ημέρες μετά από μια βροχή, ακόμα και αν ο καιρός συνεχίζει να είναι άστατος. Εάν η στέγη σας εξακολουθεί να έχει λιμνάζοντα νερά μετά από 48 ώρες τότε θα πρέπει να εξεταστεί από έναν επαγγελματία το σύστημα αποχέτευσης και η στέγη επίσης.

Η υπερχείλιση νερού μπορεί να είναι πιο σοβαρή από τη λιμνάζουσα. Η υπερχείλιση μπορεί να δημιουργήσει διαρροές σπρώχνοντας νερό σε περιοχές που κανονικά δε θα πήγαινε. Η σοβαρότητα της ζημιάς εξαρτάται από το πού καταλήγει το νερό. Όλα τα συστήματα αποχέτευσης θα πρέπει να διαθέτουν εφεδρικά αποχετευτικά συστήματα για την αποφυγή υπερχείλισης σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης ή σε περίπτωση φράγματος στο κύριο σύστημα αποχέτευσης.

Αποχετευτικά συστήματα επίπεδης οροφής

ΣΙΦΩΝΙ ΤΑΡΑΤΣΑΣ

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να σιγουρευτείτε ότι το νερό αποστραγγίζεται από την επιφάνεια μιας επίπεδης στέγης. Παρακάτω ακολουθούν οι πέντε καλύτερες προτάσεις για αποχετεύσεις σε επίπεδες στέγες:

Εσωτερικές αποχετεύσεις

Ένα εσωτερικό σύστημα αποχέτευσης χρησιμοποιεί πολλές αποχετεύσεις σε απόσταση, κατά μήκος της επιφάνειας της οροφής, και πιο συχνά κοντά στο κέντρο της. Δεδομένου ότι το νερό έχει την τάση να συγκεντρώνεται στο κέντρο της οροφής, αυτό μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την εξάλειψή του. Κάθε αποχέτευση ενώνεται με ένα αόρατο σύστημα σωλήνων ή υδρορροών κάτω από την επιφάνεια της οροφής. Αυτοί οι σωλήνες διώχνουν το νερό μακριά από το κτίριο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, κάθε αποχέτευση προστατεύεται από ένα πλέγμα ή φίλτρο που δεν αφήνει τυχόν υπολείμματα να εισέλθουν στο αποχετευτικό σύστημα. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος αποχέτευσης παραμένει κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια της οροφής, σημαίνει ότι δε θα παρέμβει στην αισθητική και την εμφάνιση του κτίσματος.

Αποχετεύσεις με αυλάκια

Από όλες τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της συσσώρευσης νερού σε επίπεδες στέγες, υπάρχει μία που είναι η πιο απλή, και πιθανώς η πιο παλιά μέθοδος. Αυτή η μέθοδος έχει να κάνει με τη χρήση σκαφών (αυλακιών), που είναι ο τεχνικός όρος για ένα άνοιγμα στο πλευρικό τοίχωμα μιας κατασκευής στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια της επίπεδης οροφής. Είναι οι ίδιοι τύποι ανοιγμάτων, που μπορεί να δείτε επενδυμένους, στο κατάστρωμα των ξύλινων ιστιοφόρων έτσι ώστε να αποτρέψουν το θαλασσινό νερό να εισχωρήσει στο ιστιοφόρο και να το πλημμυρίσει.

Για να χρησιμοποιήσετε τα αυλάκια ως σύστημα αποστράγγισης επίπεδης οροφής, η οροφή πρέπει να έχει στηθαίο ή περιμετρικό τοίχο που την περιβάλλει. Πρέπει να ρυθμιστεί έτσι ώστε η οροφή να γέρνει απαλά προς τις αυλακώσεις για να αποστραγγίζεται από την κατασκευή.

Αποχετεύσεις με υδρορροές

Οι περισσότερες επίπεδες στέγες δεν είναι απολύτως οριζόντιες. Στην πραγματικότητα, μια στέγη θεωρείται επίπεδη εάν η κλίση της δεν είναι μεγαλύτερη από 10 μοίρες από την οριζόντια. Παρόλο που αυτή η διαφορά δεν είναι εμφανής με γυμνό μάτι, αρκεί για να είναι εφικτή η χρήση υδρορροών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια επίπεδη οροφή κλίνει προς μια μόνο κατεύθυνση, όπου οι υδρορροές μπορούν στη συνέχεια να πιάσουν την απορροή για να την διώξουν.

Αυτό το είδος συστήματος αποχέτευσης είναι πιο συνηθισμένο σε μικρές επίπεδες στέγες, όπου ο όγκος και η συσσώρευση του νερού δεν είναι υπερβολικός. Χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές σε συνδυασμό με αυλάκια. Αυτό θα ήταν εφικτό σε περιπτώσεις όπου ένας τοίχος αντιστήριξης ή στηθαίο εμποδίζει την άμεση πρόσβαση στην άκρη της οροφής.

Συστήματα σιφωνικής αποχέτευσης

Τα συστήματα σιφωνικής αποχέτευσης που συναντάμε συχνότερα σε εμπορικά κτίρια, λειτουργούν με μια αντλία κενού, που προκαλείται από τη βαρύτητα, για την απομάκρυνση του νερού μέσω μιας σειράς ανοιγμάτων αποστράγγισης. Τέτοια συστήματα χρησιμοποιούν την υδροπονική πίεση για να τραβούν νερό από την επιφάνεια της οροφής με υψηλή ταχύτητα, χωρίς να χρειάζονται ηλεκτρικές αντλίες.

Τέτοια συστήματα είναι ιδανικά για μεγάλες στέγες που έρχονται συχνά αντιμέτωπες με ισχυρή βροχή. Έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται μεγάλο όγκο νερού χωρίς να υπερχειλίζουν.

Ένα σιφωνικό σύστημα αποχέτευσης έχει, στα σημεία αποστράγγισης, ένα ειδικό ΣΙΦΩΝΙ ΤΑΡΑΤΣΑΣ, σαν διάφραγμα, που εμποδίζει την είσοδο αέρα στο σύστημα. Ως αποτέλεσμα, οι σωλήνες έχουν χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση από το εξωτερικό περιβάλλον. Έτσι, όταν το νερό εισέρχεται στην αποχέτευση, συναντά μια περιοχή χαμηλότερης πίεσης στην αποχέτευση και έλκεται προς τα μέσα γρηγορότερα από ό,τι με τη βαρύτητα.

Τέτοια συστήματα είναι ιδανικά για μεγάλες στέγες που έρχονται συχνά αντιμέτωπες με ισχυρή βροχή. Έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται μεγάλο όγκο νερού χωρίς να υπερχειλίζουν.

Συντήρηση συστήματος αποχέτευσης

ΣΙΦΩΝΙ ΤΑΡΑΤΣΑΣ

Οι ιδιοκτήτες κτιρίων θα επωφεληθούν επίσης από την εξοικείωση με τις βασικές απαιτήσεις συντήρησης του συστήματος αποχέτευσης. Σε ετήσια ή εξαμηνιαία βάση, όλα τα συστήματα αποχέτευσης θα πρέπει να επιθεωρούνται και να καθαρίζονται. Εάν η στέγη σας έχει ιστορικό βουλωμάτων ή προβλημάτων αποχέτευσης, τότε θα πρέπει να την επιθεωρείτε και να την καθαρίζετε ακόμη πιο συχνά. Επιπλέον, εάν το κτίριο που διαχειρίζεστε ή κατέχετε βρίσκεται σε περιοχή με βλάστηση, όπου τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους κάθε φθινόπωρο, τότε ένας από αυτούς τους καθαρισμούς θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στο τέλος του φθινοπώρου όταν το αποχετευτικό σας σύστημα θα έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα φύλλα ή σκουπίδια.

Αν και θα πρέπει να έχετε έναν επαγγελματία για τη συντήρηση της στέγης σας καλό είναι να γνωρίζετε ποια είναι τα βασικά βήματα που πρέπει να κάνει όταν φροντίζει τη στέγη σας. Έτσι λοιπόν θα πρέπει:

 • Να αφαιρεί όλα τα σκουπίδια και τα αντικείμενα από την οροφή.
 • Ελέγξτε για λιμνάζοντα νερά και την ταχύτητα αποστράγγισης.
 • Ελέγξτε αν οι σίτες αποστράγγισης είναι λειτουργικές και ορατές.
 • Βεβαιωθείτε ότι οι οδηγοί αποστράγγισης οροφής κατευθύνουν το νερό σωστά.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΙΦΩΝΙ ΤΑΡΑΤΣΑΣ – FAQ

 1. Ξεκινήστε αφαιρώντας τα απορρίμματα φύλλων και τα συντρίμμια από την αποχέτευση της οροφής.
 2. Χρησιμοποιήστε ένα φακό για να κοιτάξετε μέσα στην αποχέτευση.
 3. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε το φράξιμο με έναν συνηθισμένο σωλήνα κήπου.
 4. Εάν το νερό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να απομακρύνει ένα φράξιμο, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα σωλήνων.

Τα σιφόνια ταράτσας χρειάζονται τακτικό καθαρισμό για να διατηρούνται μακριά από συντρίμμια και μπλοκαρίσματα. Σχεδιάστε τον καθαρισμό κάθε τρεις μήνες την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά κάθε μήνα το φθινόπωρο και το χειμώνα. Για να καθαρίσετε την αποχέτευση σας, θα χρειαστείτε τα σωστά εργαλεία για να ανοίξετε την αποχέτευση (εξαρτάται από τον τύπο της αποχέτευσης).

Η διαρροή δεν είναι ένα αυστηρό ζήτημα για τα σιφόνια ταράτσας. Η πραγματικότητα είναι ότι μπορούν να διαρκέσουν έως και 30 χρόνια χωρίς πρόβλημα εάν εγκατασταθούν και συντηρηθούν σωστά.

Σε γενικές γραμμές, τα σιφόνια ταράτσας χρειάζονται 8-24 ώρες για να στεγνώσουν καλά. Η διαφορά χρονικού διαστήματος εξαρτάται πραγματικά από τις καιρικές συνθήκες. Η δροσιά και η υψηλή υγρασία θα προκαλέσουν μεγαλύτερη επίστρωση ώστε να διαρκέσει περισσότερο για να στεγνώσουν. Οι ζεστές θερμοκρασίες με ξηρό καιρό θα επιτρέψουν στην επικάλυψη να στεγνώσει με πολύ ταχύτερο ρυθμό.

Εάν το σπίτι σας έχει σιφόνι ταράτσας, η ασφάλιση του σπιτιού σας μπορεί να είναι πιο ακριβή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασφαλιστές θεωρούν ότι τα σπίτια με σιφόνι ταράτσας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εισόδου νερού, ζημιών από τις καιρικές συνθήκες.