ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΩΛΗΝΕΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ – ΑΙΤΙΕΣ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΩΛΗΝΕΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ – ΑΙΤΙΕΣ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΣΩΛΗΝΕΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ. ΟΙ σωληνώσεις στο αποχετευτικό δίκτυο είναι οι δίοδοι εξόδου όλων των ακαθαρσιών (λυμάτων και βρώμικων νερών) από το σπίτι. Είναι πολύ σημαντικό να είναι καθαροί ώστε να μη δημιουργούνται μπλοκαρίσματα που οδηγούν σε μεγάλη δυσλειτουργικότητα της καθημερινότητας και της υγιεινής στην οικογένεια αλλά και στις επιχειρήσεις.

Παρακάτω θα διαβάσετε για προβλήματα στις σωληνώσεις όπως οι διαρροές και τα σπασίματα αλλά και συμβουλές για συντηρήσετε αλλά για να διατηρήσετε τους ΣΩΛΗΝΕΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ σε καλή κατάσταση. Επειδή οι καταστάσεις που δημιουργούν οι προβληματικοί σωλήνες αποχέτευσης είναι αρκετά δυσάρεστες, απρόσμενες και μερικές φορές αρκετά δαπανηρές καλό είναι να γνωρίζετε κάποιες βασικές πληροφορίες γι αυτές τις «βρωμερές» λεωφόρους που κρατούν καθαρό το εσωτερικό των σπιτιών μας.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΩΛΗΝΕΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ
24 ΩΡΕΣ – 365 ΗΜΕΡΕΣ

ΚΥΡΙΑΚΕΣ – ΕΟΡΤΕΣ – ΑΡΓΙΕΣ
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ – ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ – ΠΑΣΧΑ

Η ταχύτατη ανταπόκριση στο κάλεσμά σας είναι για εμάς ο πρώτος στόχος καθώς γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για εσάς και την οικογένειά σας να ξεπεράσετε γρήγορα τις δυσκολίες που προκαλεί ένα προβληματικός σωλήνας αποχέτευσης. Μετά το τηλεφώνημά σας, ενεργοποιείται άμεσα ο μηχανισμός μας και το κοντινότερο κινητό συνεργείο του στόλου μας κατευθύνεται στο χώρο σας.

Συμβουλές για την ομαλή ροή στους ΣΩΛΗΝΕΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Να είστε προσεκτικοί τι πέφτει στην αποχέτευσή σας

Οι αποχετεύσεις και οι σωλήνες έχουν σχεδιαστεί μόνο για νερό και ανθρώπινα απόβλητα, επομένως δε λειτουργούν πολύ καλά όταν άλλα αντικείμενα ή υλικά μπαίνουν στο σύστημα. Έχοντας αυτό υπόψη σας μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τους σωλήνες και τις αποχετεύσεις σας καθαρές από φράγματα.

Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τις αποχετεύσεις και τους σωλήνες, ειδικά στην κουζίνα, είναι το «πουρί». Λίπος, λάδι και γράσο συσσωρεύονται στους σωλήνες σας με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας πολλά προβλήματα. Καθώς στερεοποιείται, το «πουρί» πνίγει τους σωλήνες σας με αποτέλεσμα την αργή αποστράγγιση ή τη βουλωμένη αποχέτευση.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε μια βουλωμένη αποχέτευση είναι να προσέχετε τι ρίχνετε τις αποχετεύσεις σας. Ποτέ μη ρίχνετε λίπη ή λάδι στην αποχέτευση. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε κάτι σαν ένα άδειο κουτί καφέ ή βάζα για να αποθηκεύσετε το λίπος ώστε να μπορείτε να το πετάξετε σωστά αργότερα. Μπορείτε να λάβετε πρόσθετη προστασία για τους σωλήνες σας χρησιμοποιώντας ένα κάλυμμα αποστράγγισης με ένα φίλτρο, φροντίζοντας να το καθαρίζετε καθημερινά.

Κοινά αντικείμενα που θα φράξουν τους ΣΩΛΗΝΕΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

 • Λίπος, λάδι και γράσο
 • Κόκκοι καφέ
 • Τσόφλια αυγών
 • Ζυμαρικά και ρύζι
 • Απορρίμματα γατών
 • Χάρτινα προϊόντα
 • Μωρομάντιλα
 • Οδοντονήματα, μπατονέτες
 • Ντεμακιγιάζ, σερβιέτες

Ξεπλύνετε τους ΣΩΛΗΝΕΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ με ζεστό νερό

Ένας άλλος εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε τους σωλήνες σας και να αποτρέψετε το φράξιμο είναι να ξεπλένετε τακτικά τους σωλήνες σας με ζεστό νερό. Το βράσιμο του νερού και η έκχυσή του στην αποχέτευση βοηθά στη διάσπαση των υλικών που έχουν συσσωρευτεί στους σωλήνες σας, επιτρέποντάς τους να ρέουν σε όλη τη διαδρομή.

Η ιδέα είναι να ρίξετε αρκετό ζεστό νερό στην αποχέτευση για να λιώσει τυχόν αηδιαστικές συσσωρεύσεις λιπών που μπλοκάρουν τους σωλήνες. Για τους περισσότερους σωλήνες, ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να βράσετε μερικά λίτρα νερού και να το ρίξετε απευθείας στην αποχέτευση.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Λάβετε υπόψη σας εάν έχετε σωλήνες PVC, τότε μη χρησιμοποιείτε βραστό νερό γιατί αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει τους σωλήνες σας. Αντίθετα, μπορείτε απλώς να χρησιμοποιήσετε πολύ ζεστό νερό.

Καθαρίστε τις αποχετεύσεις σας κάθε εβδομάδα

Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε τους σωλήνες σας καθαρούς καθαρίζοντάς τους μία φορά την εβδομάδα, χωρίς να χρειάζονται εργαλεία. Χρησιμοποιώντας μόνο μαγειρική σόδα, λευκό ξύδι και ζεστό νερό, μπορείτε να ρυθμίσετε τις σωλήνες σας για επιτυχία. Αυτή η απλή εργασία μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα και να σας στρεσάρει.

Μία φορά την εβδομάδα, ρίξτε ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα, ακολουθούμενη από ½ φλιτζάνι λευκό ξύδι. Κλείστε αμέσως την αποχέτευση και αφήστε τη σκεπασμένη για τουλάχιστον μία ώρα. Η χημική αντίδραση μεταξύ της μαγειρικής σόδας και του ξιδιού αναδεύεται και διασπά κάθε υλικό που έχει συσσωρευτεί στους σωλήνες σας. Ολοκληρώστε τη διαδικασία ρίχνοντας βραστό νερό στην αποχέτευση.

Ασφαλείς DIY μέθοδοι για να καθαρίσετε τους ΣΩΛΗΝΕΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

 • Μαγειρική σόδα και αλάτι – Ανακατέψτε ½ φλιτζάνι από το καθένα, αφήστε τα σε σωλήνες για 30+ λεπτά, ξεπλύνετε με ζεστό νερό.
 • Μαγειρική σόδα και χυμός λεμονιού – ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα ακολουθούμενη από ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού, αποστραγγίστε το, αφήστε το να καθίσει για τουλάχιστον μία ώρα, ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Επενδύστε σε ετήσιες υπηρεσίες καθαρισμού αποχετεύσεων

Το τελευταίο κομμάτι για το τέλειο παζλ συντήρησης αποχέτευσης είναι η επένδυση σε ετήσιες υπηρεσίες καθαρισμού αποχετεύσεων. Υπάρχουν λίγες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε χωρίς τα εργαλεία, την εκπαίδευση και την εμπειρία ενός επαγγελματία τεχνικού αποχετεύσεων. Επενδύοντας σε ετήσιες υπηρεσίες καθαρισμού αποχετεύσεων, διασφαλίζετε ότι οι σωλήνες σας παραμένουν καθαροί όλο το χρόνο, ενώ παράλληλα μειώνετε την πιθανότητα να βουλώσουν ή να καταστρέψουν τους σωλήνες.

Οι επαγγελματικές υπηρεσίες καθαρισμού αποχετεύσεων ξεκινούν με μια βιντεοεπιθεώρηση του εσωτερικού των σωλήνων σας. Η κάμερα περνά μέσα από τους σωλήνες, αναζητώντας βουλώματα και ζημιές, δίνοντας μια ακριβή εικόνα της συνολικής υγείας των σωληνώσεών σας.

Μετά την εφαρμογή της κάμερας, η ηλεκτρομηχανική ατσαλίνα χρησιμοποιείται για να σπάσει οποιαδήποτε από τα συσσωρευμένα συντρίμμια στους σωλήνες. Αυτή η υπηρεσία μία φορά το χρόνο βοηθά να διατηρείτε τους σωλήνες σας καθαρούς όλο το χρόνο και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε εκτεταμένες και δαπανηρές ζημιές αργότερα.

Διαρροή σωλήνων και σπασμένοι ΣΩΛΗΝΕΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Τι προκαλεί διαρροές σωλήνων και σπασμένους σωλήνες αποχέτευσης; Για να αναφέρουμε μερικούς, εδώ είναι οι παράγοντες που προκαλούν προβλήματα στις αποχετευτικές εγκαταστάσεις: 

 • Υψηλή πίεση νερού. Το νερό που περνάει στους σωλήνες με υψηλή ταχύτητα αυξάνει τον κίνδυνο να σκάσουν οι σωλήνες.
 • Μετατοπίσεις στη θεμελίωση. Καθώς τα θεμέλια παθαίνουν καθιζήσεις με την πάροδο του χρόνου, επηρεάζουν και τους σωλήνες οι οποίοι προσαρμόζονται και προκαλείται ρήξη και αποσύνδεση.
 • Ρίζες δέντρων. Οι μικροσκοπικές ρωγμές στους σωλήνες απελευθερώνουν νερό που προσελκύει τις ρίζες οι οποίες τρυπώσουν στους σωλήνες.
 • Αλλαγές θερμοκρασίας. Η απότομη ακραία αλλαγή της θερμοκρασίας – ειδικά από το κρύο στο ζεστό καιρό μπορεί να προκαλέσει ρωγμές και αργότερα διαρροές.
 • Διάβρωση. Οι σωλήνες από γαλβανισμένο χάλυβα, χυτοσίδηρο ή χαλκό είναι πιο ευαίσθητοι στη σκουριά.

Η διάρκεια ζωής των σωλήνων από χυτοσίδηρο είναι από 25 έως 35 χρόνια. Εάν οι σωλήνες αποχέτευσης σας είναι πέραν των 25 ετών, είναι πιθανόν να σας δημιουργήσουν προβλήματα κάτι που είναι προφανώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αποχετευτικών εγκαταστάσεων σε παλιά σπίτια. Προτού αντιμετωπίσετε πλήρη καταστροφή στη γραμμής αποχέτευσης, η αποχέτευσή σας μπορεί να έχει ήδη πρόβλημα από ρωγμές, εισβολή ριζών κλπ.

Επομένως, καλό είναι να έχετε στο νου σας τα παρακάτω ως σημάδια που δείχνουν ότι κάπου υπάρχει πρόβλημα στους σωλήνες αποχέτευσης:

Αποφράξεις λυμάτων και υπερχειλίσεις

Αυτό συμβαίνει συνήθως στη χαμηλότερη ανοιχτή αποχέτευση και είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα αποχετευτικών εγκαταστάσεων σε παλιά σπίτια. Η δημιουργία υπερχειλίσεων λυμάτων οφείλεται σε απόφραξη σε κάποιο σημείο των σωληνώσεων. Εάν αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα ακόμη και μετά τον καθαρισμό των σωλήνων, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα: κακή ευθυγράμμιση των συνδέσεων, εισχώρηση χώματος σε ρωγμές ή διείσδυση ριζών.

Πλούσιες και ιδιαίτερα πράσινες περιοχές στο γρασίδι

Αυτός είναι ένας από τους τρόπους για να προσδιορίσετε μια διαρροή στο σωλήνα αποχέτευσης στην αυλή. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή σωλήνα αποχέτευσης υπόγεια. Δεδομένου ότι τα λύματα χρησιμεύουν ως λίπασμα, η βλάστηση γύρω από αυτά παίρνει επιπλέον θρεπτικά συστατικά που κάνουν το γρασίδι να φαίνεται πιο πράσινο και πλούσιο.

Δυσάρεστη οσμή

Δεν πρέπει να μυρίζει μυρωδιά αερίου λυμάτων αποχέτευσης καθώς θα πρέπει να είναι αεροστεγώς παντού (εκτός από τον εξαερισμό στην οροφή σας). Διαφορετικά, είναι σημάδι ότι υπάρχει ρωγμή στους σωλήνες σας.

Μούχλα

Εκτός από τη μυρωδιά, η ανάπτυξη μούχλας μαρτυρά ότι υπάρχει μια ρωγμή στις γραμμές αποχέτευσης πίσω από τους τοίχους. Μια ρωγμή του σωλήνα αποχέτευσης μπορεί να προκαλέσει την αύξηση του επιπέδου υγρασίας.

Εσοχή στο γρασίδι ή κάτω από την οδόστρωμα

Μια ρωγμή στην κύρια γραμμή αποχέτευσης, η οποία διαποτίζει συνεχώς το έδαφος, μπορεί να χαλαρώσει το υπέδαφος. Αυτό θα κάνει το γκαζόν σας να βυθιστεί στο σημείο που υπάρχει η διαρροή.

Συγκέντρωση λυμάτων στην αυλή

Αυτό το ζήτημα μπορεί να οφείλεται σε βουλωμένες αποχετεύσεις, σπασμένη σηπτική δεξαμενή ή ρωγμές της κύριας γραμμής. Η προβληματική περιοχή βρίσκεται συνήθως ακριβώς κάτω από το σημείο συγκέντρωσης του αποχετευτικού νερού.

Η καθίζηση θεμελίωσης, οι ρωγμές και οι καταβόθρες καθώς και η προσβολή από έντομα και τρωκτικά είναι επίσης ενδεικτικά σημάδια ενός σπασμένου σωλήνα αποχέτευσης.

ΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΣΩΛΗΝΕΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Σημάδια ότι κάποιος από τους ΣΩΛΗΝΕΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ έχει σπάσει

Μια σπασμένη γραμμή αποχέτευσης δεν είναι κάτι που θέλετε να αγνοήσετε. Δημιουργεί ζημιές στην ιδιοκτησία, λύματα που υπερχειλίζουν και πιθανούς κίνδυνους για την υγεία. Είναι όλα πιθανά εάν η φραγμένη ή κατεστραμμένη γραμμή αποχέτευσης δεν επιδιορθωθεί αμέσως. 

Η γραμμή αποχέτευσης είναι ο υπόγειος σωλήνας που μεταφέρει όλα τα λύματά σας από το σπίτι προς το δημόσιο αποχετευτικό σύστημα. Τέσσερα από τα πιο κοινά σημάδια μιας σπασμένης γραμμής αποχέτευσης περιλαμβάνουν αργές αποχετεύσεις, άσχημες μυρωδιές μέσα στο σπίτι, μούχλα στο υπόγειο και αυξημένη παρουσία παρασίτων. Τα ζητήματα που σχετίζονται με την αποχέτευση δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστούν – ειδικά όταν αυτά που συμβαίνουν υπόγεια. Αλλά με την παρακάτω λίστα, ελπίζουμε, ίσως μπορείτε να καταλάβετε εάν έχετε σπασμένη γραμμή αποχέτευσης ή κάτι περισσότερο (ή λιγότερο) σοβαρό.

Αργή αποχέτευση

Μια αργή αποστράγγιση σε ένα εξάρτημα συνήθως σημαίνει ότι έχετε ένα απλό φράξιμο που μπορεί να επιλυθεί με ένα έμβολο ή ένα φίδι αποστράγγισης. Ωστόσο, όταν έχετε περισσότερα από ένα σημεία που αποστραγγίζουν αργά στο σπίτι σας, είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ότι η απόφραξη είναι πιο βαθιά στο αποχετευτικό σας σύστημα – συνήθως στη γραμμή αποχέτευσης.

Περίεργη οσμή ή μυρωδιά αερίου

Αν έχεις σπάσει η αποχέτευση, θα σας το πει η μύτη σας. Δεν πρέπει ποτέ να υπάρχουν μυρωδιές οποιουδήποτε είδους από τις αποχετεύσεις σας. Αυτό που μπορεί να μυρίζετε μπορεί να είναι τοξικό αέριο αποχέτευσης που αργά αλλά σταθερά εισχωρεί σε άλλους χώρους του σπιτιού σας.

Μούχλα

Αν δείτε μούχλα να εξαπλώνεται γρήγορα στο σπίτι σας, ειδικά στο υπόγειο, μπορεί να οφείλεται σε νερό που υπερχειλίζει ή λύματα από μια σπασμένη γραμμή αποχέτευσης. 

Παράσιτα, ζωύφια και τρωκτικά

Παρατηρείτε μια ξαφνική αύξηση ζωυφίων και τρωκτικών; Θα μπορούσε να είναι σημάδι σπασμένης γραμμής αποχέτευσης. Τα τρωκτικά (ποντίκια, αρουραίοι) ζουν συχνά στους υπονόμους. Ωστόσο, μπορούν να κάνουν σπίτι τους το σπίτι σας πιέζοντας τις μικρότερες ρωγμές στη γραμμή αποχέτευσης. Ομοίως, τα έντομα βλέπουν έναν ραγισμένο σωλήνα αποχέτευσης ως το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής τους λόγω του λιμνάζοντος νερού. Αυτό επιτρέπει στα έντομα να πολλαπλασιάζονται γρήγορα.