ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ταξιδιωτικές οδηγίες και κρούσμα ιού Ζίκα στην Δανία

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

Ταξιδιωτικές οδηγίες και κρούσμα ιού Ζίκα στην Δανία

Ταξιδιωτικές οδηγίες και κρούσμα ιού Ζίκα στην Δανία

Ταξιδιωτικές οδηγίες και κρούσμα ιού Ζίκα στην Δανία
Ταξιδιωτικές οδηγίες και κρούσμα ιού Ζίκα στην Δανία

Οι Βρετανίδες έγκυες καλούνται να επανεξετάσουν τα ταξίδια τους σε περιοχές όπου κρούσματα του ιού Ζήκα έχουν συμβεί. Ο ιός έχει συνδεθεί με χιλιάδες μωρά που γεννιούνται με μη ανεπτυγμένους εγκεφάλους και έχει εξαπλωθεί σε μαζική κλίμακα στην Αμερική. Ταξιδιωτικές οδηγίες. Εάν το ταξίδι είναι αναπόφευκτο, θα πρέπει να ληφθούν προφυλάξεις για την αποφυγή τσιμπημάτων από κουνούπια που μεταδίδουν τη νόσο.

Ταξιδιωτικές οδηγίες

Οι γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες θα πρέπει επίσης να είναι πολύ προσεκτικές και επιφυλακτικές. Κάθε έγκυος γυναίκα που ταξίδεψε πρόσφατα σε μια χώρα όπου είναι γνωστό ότι ο ιός Ζίκα υπάρχει, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Αυτά τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για να μειωθεί ο κίνδυνος λοιμώξεων μεταδίδεται από τα κουνούπια, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά και να φορούν προστατευτικό ρουχισμό (όπως μακρύ μανίκι, μακρύ παντελόνι, κάλτσες).
Ο Ζίκα μεταδίδεται από τα κουνούπια Aedes. Η μόλυνση εμφανίζεται συχνά χωρίς συμπτώματα, αλλά μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια παρόμοια με το δάγκειο πυρετό.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • ήπιο πυρετό

  • επιπεφυκίτιδα (κόκκινα μάτια)

  • πονοκέφαλο

  • πόνος στις αρθρώσεις

  • εξανθήματα

Παρόλο που ο ιός Ζίκα μαστίζει την αμερικανική ήπειρο και κυρίως την Λατινική Αμερική, ένας Δανός που ταξίδεψε στην Νότια και την Κεντρική Αμερική, διαγνώστηκε με τον ιό Ζίκα, όπως μετάδωσε το κρατικό δίκτυο της χώρας.

Κάποια κρούσματα που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη επίσημα, έχουν καταγραφεί επίσης στην Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία.

Ο Δανός ασθενής νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Άαρους και είχε εμφανίσει συμπτώματα που θύμιζαν πολύ γρίπη, πυρετό, πονοκέφαλο και πόνο στους μύες.

Οι ειδικοί θεωρούν πως δεν είναι πιθανό να επιβιώσει ένα μολυσμένο κουνούπι και να ταξιδέψει στη χώρα προορισμού. Υπάρχει όμως κίνδυνος ένας ταξιδιώτης να μεταφέρει τον ιό και να μολύνει κουνούπια που θα τον τσιμπήσουν. Με τον τρόπο αυτό θα αρχίσει να εξαπλώνεται ο ιός στα κουνούπια που ζουν στη χώρα που θα ταξιδέψει.