ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΝ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ. Μετά από μια κουραστική μέρα η μεγαλύτερη απόλαυση είναι να μπείτε στην μπανιέρα σας και να αφήσετε το ζεστό νερό να σας χαλαρώσει. Όσο όμως απολαμβάνετε το μπάνιο σας, οι υδρατμοί που βγαίνουν συσσωρεύονται και γίνονται μάζα. Εάν φύγουν γρήγορα αφού τελειώσετε το μπάνιο σας, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν όμως αυτή η συσσώρευση υγρασίας παραμείνει, τότε μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργηθεί μούχλα και ωίδιο, δύο μικρόβια τα οποία εξαπλώνονται γρήγορα και δημιουργούν προβλήματα στην υγεία σας αλλά και στην αρχιτεκτονική του μπάνιου σας. Το χρώμα μπορεί να αρχίσει να ξεθωριάζει στους τοίχους και η οροφή μπορεί να αρχίσει να ξεφλουδίζει.

Όταν το μπάνιο συντηρεί υγρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα που θα χρειαστούν πιο δαπανηρή επισκευή. Πιο κάτω θα δείτε τρόπους και μεθόδους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα.

Πώς σχηματίζεται η υγρασία

ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ – ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ

Η συσσώρευση υγρασίας είναι επικίνδυνη για το μπάνιο. Καθώς σαν δωμάτιο είναι από μόνο του πηγή υγρασίας, αφού ακόμα κι ένα απλό ντους την ενισχύει. Όταν η υγρασία ενώνεται με τον αέρα γίνεται υδρατμός και καθώς κάθεται σε κρύα επιφάνεια σχηματίζονται σταγονίδια νερού σε διάφορα σημεία όπως το παράθυρο ή ο καθρέφτης του μπάνιου. Όσο πιο ζεστοί είναι οι υδρατμοί που βγαίνουν από ένα καυτό μπάνιο, τόσο περισσότερη υγρασία συσσωρεύεται στον αέρα του δωματίου, η οποία πάει και κάθεται στις κρύες επιφάνειες που θα βρει.

Έτσι με κάθε καυτό μπάνιο που κάνετε η συμπύκνωση λειτουργεί αθροιστικά. Πέραν των επιφανειακών προβλημάτων όπως ο θολός καθρέφτης ή το υγρό παράθυρο, αρχίζει να δημιουργείται μούχλα, η οποία καταστρέφει της επιφάνειες του μπάνιου ή τις ταπετσαρίες. Αν και είναι λίγο δύσκολο να πετύχετε την απόλυτη εξάλειψη υγρασίας στο μπάνιο σας, ακολουθώντας τις κατωτέρω συμβουλές μπορείτε να προλάβετε αρκετά προβλήματα με απλούς τρόπους.

Πιο κάτω θα δείτε μερικά μέτρα πρόληψης για να αποφύγετε τη συμπύκνωση υγρασίας στο μπάνιο σας. Δεδομένου ότι κάθε χώρος είναι διαφορετικός και οι ανάγκες του κάθε ιδιοκτήτη ποικίλλουν, θα προσαρμόσετε τα μέτρα στις δικές σας ανάγκες.

Ο σωστός αερισμός μειώνει την υγρασία

ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ – ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ

Θα έχετε παρατηρήσει ότι κάθε φορά που κάνετε μπάνιο υπάρχει συμπύκνωση υγρασίας μέσα στο χώρο. Επομένως το να ανοίξετε το παράθυρο όσο κάνετε μπάνιο είναι η πιο σωστή κίνηση. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα σας φαίνεται ανέφικτο, όμως το ζεστό νερό θερμαίνει έτσι κι αλλιώς το δωμάτιο και η υγρασία όταν υπάρχει ανοιχτό παράθυρο, θα έχει τρόπο διαφυγής.

ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ - ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Σε περίπτωση που το παράθυρο του μπάνιου σας έχει μονό τζάμι πρέπει να γνωρίζετε ότι προσελκύει πιο εύκολα την υγρασία καθώς όπως προαναφέραμε η κρύα επιφάνεια είναι πόλος έλξης της υγρασίας. Εάν έχετε τη δυνατότητα, αντικαταστήστε το μονό τζάμι του μπάνιου σας με διπλό.

Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα εξαγωγής αέρα

ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ – ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ

Εάν το μπάνιο σας δεν διαθέτει παράθυρο τότε είναι απαραίτητο να προμηθευτείτε έναν ανεμιστήρα εξαγωγής του αέρα για να αποφύγετε τη συμπύκνωση υγρασίας μέσα στο χώρο και να αποτρέψετε σοβαρά προβλήματα. Ο ανεμιστήρας μεταφέρει τον αέρα προς τα έξω. Σε περίπτωση που έχετε παράθυρο μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα ο ανεμιστήρας καθώς θα στέλνει την υγρασία προς τα έξω και δεν θα μεταφερθεί σε άλλα δωμάτια του σπιτιού σας.

ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ - ΕΞΑΕΡΙΣΤΗΡΑΣ

Να καθαρίζετε τακτικά τον ανεμιστήρα για να μη μαζεύει σκόνη και μειωθεί η απόδοσή του. Μπορείτε να τον συνδέσετε επίσης με το διακόπτη ρεύματος του μπάνιου σας κι έτσι δεν θα ξεχνάτε να τον ανοίγετε κάθε φορά που θα κάνετε ένα ζεστό μπάνιο.

Ανοίξτε την πόρτα του μπάνιου

ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ – ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ

Εάν οι συνθήκες της διαβίωσής σας το επιτρέπουν, καλό είναι να έχετε την πόρτα του μπάνιου σας ανοιχτή όσο κάνετε μπάνιο. Έτσι οι υδρατμοί θα εξέρχονται και δεν θα γίνεται συσσώρευση υγρασίας μέσα στο μπάνιο. Αν ταυτόχρονα έχετε ανοιχτό και τον ανεμιστήρα θα δείτε ότι οι υδρατμοί θα φεύγουν πιο γρήγορα.

Υπάρχει βέβαια η άποψη ότι η υγρασία μεταφέρεται στο υπόλοιπο σπίτι αν έχετε ανοιχτή την πόρτα του μπάνιου. Αν όμως το υπόλοιπο σπίτι διαθέτει μεγάλους χώρους και αερίζεται καλά, τότε η ανοιχτή πόρτα του μπάνιου είναι ένας υποστηρικτικός παράγοντας κατά της υγρασίας που προέρχεται από το μπάνιο.

Σκουπίστε τις επιφάνειες για να στεγνώσουν

ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ – ΣΤΕΓΝΩΜΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ

Τελειώνοντας το μπάνιο σας, αξίζει να ασχοληθείτε για μερικά λεπτά και να σκουπίσετε με ένα πανί τα σημεία που έχουν συγκεντρώσει αρκετή υγρασία.  Ακόμα και αν έχετε ανοιχτό το παράθυρο του μπάνιου σας θα παρατηρήσετε ότι μετά από ένα καυτό μπάνιο οι τοίχοι και η κουρτίνα του μπάνιου σας θα έχουν σταγόνες νερού. Αν και θα εξατμιστούν από το ρεύμα σιγά σιγά, μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία στεγνώματος του χώρου με το να σκουπίσετε με ένα πανί κάθε σημείο που βλέπετε συσσωρευμένη υγρασία ή σταγονίδια νερού. Σκουπίστε την κουρτίνα του μπάνιου από πάνω προς τα κάτω με ένα πανί καθώς και τους τοίχους, το παράθυρο και τον καθρέφτη. Τέλος, σκουπίστε και το δάπεδο του μπάνιου.

Στεγνώστε τις χρησιμοποιημένες πετσέτες σας έξω

Οι πετσέτες που έχετε χρησιμοποιήσει για το μπάνιο καλό είναι να μη μένουν μέσα. Αφήστε τες έξω να στεγνώσουν. Ήδη μετά το μπάνιο σας υπάρχει αρκετή υγρασία στο χώρο και τα βρεγμένα ρούχα σίγουρα επιβαρύνουν.

Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρα

ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ – ΑΦΥΓΡΑΝΣΗ

Εάν διαθέτετε αφυγραντήρα χρησιμοποιείστε τον κατά τη διάρκεια του μπάνιου σας. Όσο θα λειτουργεί θα συσσωρεύει τη μεγαλύτερη ποσότητα υγρασίας από το μπάνιο κι έτσι δεν θα έχετε συσσώρευση. Σίγουρα η αγορά ενός αφυγραντήρα δεν είναι ιδιαίτερα οικονομική, αλλά αν έχετε μεγάλο πρόβλημα υγρασίας είναι μια εξαιρετική λύση. Στο εμπόριο υπάρχει πληθώρα μοντέλων και σε ότι αφορά το μπάνιο καλό είναι να προτιμήσετε έναν αφυγραντήρα με ζεόλιθο για να μπορεί να απορροφά το νερό καλύτερα.

ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ - ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ

Ζεστάνετε τους τοίχους

ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ – ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ

Η συσσώρευση υγρασίας σχηματίζεται σε κρύες επιφάνειες. Γι΄ αυτό το λόγο, πριν κάνετε το μπάνιο σας, φροντίστε να έχετε θερμάνει το χώρο. Τα πλακάκια, τα μονά τζάμια και οι τοίχοι είναι τα σημεία που θα έχουν αρκετή συμπύκνωση. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να μην έχετε πρόβλημα είναι να διατηρείτε το χώρο του μπάνιου σε σωστή θερμοκρασία για να μην έχετε συμπύκνωση υγρασίας. Δηλαδή πάνω από 16 βαθμούς Κελσίου. Με ένα αερόθερμο ή μια μικρή σόμπα, πριν το μπάνιο σας θα πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ιδανική είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση καθώς εμποδίζει τη δημιουργία υγρασίας στο δάπεδο του μπάνιου.

Εγκαταστήστε αντιθαμβωτικό καθρέφτη μπάνιου

ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ – ΑΝΤΙΘΑΜΒΩΤΙΚΟΙ ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ

Οι εντοιχισμένοι καθρέφτες είναι το πρώτο σημείο στο μπάνιο που συγκεντρώνουν υγρασία και θολώνουν. Μην ξεχνάτε να σκουπίζετε καλά τον καθρέφτη του μπάνιου σας μετά από ένα ζεστό μπάνιο και να τον στεγνώνετε καλά. Υπάρχουν στο εμπόριο αντιθαμβωτικοί καθρέφτες οι οποίοι επικαλύπτονται με θερμαντικές μεμβράνες (συνδέονται είτε στο κύκλωμα του φωτισμού ή σε ξεχωριστό κύκλωμα) για να κρατούν την επιφάνεια του καθρέφτη σε σωστή θερμοκρασία κι έτσι δε δημιουργείται συμπύκνωση υγρασίας. Έχουν πιο υψηλό κόστος, όμως είναι ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε τη συσσώρευση υγρασίας στο μπάνιο σας. Εναλλακτικά μπορείτε να προμηθευτείτε ανεξάρτητα θερμαντικά επιθέματα για τους ήδη υπάρχοντες καθρέφτες του μπάνιου σας.

Εξετάστε τη δομική ακεραιότητα του σπιτιού

ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ – ΠΡΟΛΗΨΗ ΜΕ ΔΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

Ελέγξτε όλη τη δομική ακεραιότητα του σπιτιού σας για να προσδιορίσετε αν έχετε άρχουσα υγρασία. Επίσης δείτε όλα τα σιφώνια του σπιτιού σας και ιδιαίτερα της οροφής της ταράτσας σας, αν είναι καλυμμένα με φύλλα ή σκουπίδια που εμποδίζουν την εκροή του νερού προς την αποχέτευση του σπιτιού σας. Ελέγξτε την αποχέτευση του σπιτιού σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει βούλωμα και τέλος εάν έχετε οροφή με πέργκολα ελέγξτε τα ξύλα της για τυχόν σήψη από υγρασία. Είναι πολύ σημαντικός ο δομικός έλεγχος του σπιτιού σας γιατί έτσι μπορείτε να εντοπίσετε τη ρίζα του προβλήματος της εισερχόμενης υγρασίας.

Χρησιμοποιήστε βαφή κατά της συμπύκνωσης υγρασίας

Μια ακόμα λύση για αποφυγή συσσώρευσης υγρασίας στο μπάνιο είναι να περάσετε την οροφή του με μια ειδική βαφή, η οποία είναι ανθεκτική στη συσσώρευση υγρασίας. Με αυτό τον τρόπο δεν θα αναπτυχθεί εύκολα μούχλα και θα αποφύγετε τη υπερβολική συμπύκνωση υγρασίας μέσα στο μπάνιο.

Πώς να αποτρέψετε τη μούχλα στο μπάνιο

ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ – ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΟΥΧΛΑΣ

Για να μην αναπτυχθεί μούχλα στο μπάνιο σας πρέπει να μην υπάρχει συσσώρευση υγρασίας. Όσο πιο υγρό είναι ένα μπάνιο, τόσο πιο εύκολο είναι να αναπτυχθεί η μούχλα. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να το αποφύγετε:

 • Μετά από ένα ζεστό μπάνιο σκουπίστε καλά όλα τα υγρά μέρη του μπάνιου όπως παράθυρο, καθρέφτης και κουρτίνα του μπάνιου. Έτσι φεύγει σημαντικό μέρος της υγρασίας.
 • Ανοίξτε το παράθυρο και τον ανεμιστήρα δίνοντας διέξοδο στη συσσωρευμένη υγρασία. Αφήστε τα ανοιχτά για μισή ώρα μετά το μπάνιο σας.
 • Ελέγξτε τους αρμούς των πλακιδίων του μπάνιου σας για τυχόν γέμισμα. Αυτή τη διαδικασία να την κάνετε συχνά, καθώς σε περίπτωση που έχουν σκάσιμο οι αρμοί είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθεί μούχλα.
ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ - ΜΟΥΧΛΑ

Πώς να καθαρίσετε τη μούχλα του μπάνιου

Ακόμα κι αν είστε εξοπλισμένοι με ένα καλό σύστημα εξαερισμού στο μπάνιο σας είναι πιθανό να δείτε μούχλα. Μπορείτε να την καθαρίσετε με τους τρόπους που θα σας δείξουμε σε συνδυασμό με ανοιχτό παράθυρο του μπάνιου και τη χρήση ανεμιστήρα:

 • Μαγειρική σόδα και χλωρίνη. Σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα ρίξτε το διάλυμα χλωρίνης και μαγειρικής σόδας και ψεκάστε τους χώρους με μούχλα τρίβοντας κατόπιν με ένα σφουγγάρι.
 • Ξύδι. Σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα ρίξτε ζεστό νερό και ξύδι. Ψεκάστε την επιφάνεια με τη μούχλα και αφήστε το να δράσει για μία ώρα. Κατόπιν πλύνετε με ζεστό νερό και σκουπίστε καλά την περιοχή.
 • Υπεροξείδιο του υδρογόνου. Σε ένα σκούρο μπουκάλι με ψεκαστήρα ρίξτε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Κι αυτό γιατί το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ευαίσθητο στο φως και μπορεί να χάσει την ιδιότητά του. Ψεκάστε κι αφήστε το να δράσει για μία ώρα. Θα δείτε μόλις ψεκάσετε ότι θα έχει δημιουργηθεί λευκός αφρός. Μετά από μία ώρα σκουπίστε τον αφρό και ξεπλύνετε.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ – FAQ

Συνήθως προκαλείται από ζεστό, υγρό αέρα που έρχεται σε επαφή με μια κρύα επιφάνεια, δημιουργώντας μικρά σταγονίδια νερού στην επιφάνεια. Στο μπάνιο, ο αέρας συγκρατεί πολλή υγρασία όταν κάποιος χρησιμοποιεί το ντους ή το μπάνιο, ενώ το δωμάτιο περιέχει επίσης πολλές κρύες επιφάνειες όπως πλακάκια και καθρέφτες.

 1. Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα.
 2. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αλλάξετε τη ρουτίνα του ντους σας, για παράδειγμα να χρησιμοποιείτε όχι πολύ ζεστό νερό.
 3. Αφήστε την πόρτα ανοιχτή.
 4. Σκουπίστε τα υγρά σημεία.
 5. Δοκιμάστε να προσθέσετε φυτά εσωτερικού χώρου.

Οι τοίχοι που καλύπτονται με κεραμικά ή πορσελάνινα πλακίδια είναι σχεδόν αδιαπέραστοι από τις επιπτώσεις της υγρασίας. Υπάρχουν επίσης ειδικά χρώματα ή επιστρώσεις.

Τοποθετήστε τον απορροφητή σας (αφυγραντήρα) πιο κοντά στις πηγές υγρασίας. Τοποθετήστε τον σε μια διακριτική θέση, για παράδειγμα κάτω από ένα έπιπλο. Αποφύγετε να το τοποθετείτε κοντά σε πόρτες και παράθυρα.

Η μούχλα είναι μια από τις πιο κοινές επιπτώσεις της υψηλής υγρασίας σε ένα σπίτι. Τοποθετώντας έναν απορροφητή υγρασίας (αφυγραντήρα) μέσα στο δωμάτιο, βοηθάτε στη μείωση της υγρασίας στον αέρα και ως αποτέλεσμα βοηθάτε να σταματήσει η ανάπτυξη της μούχλας.