ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΥ … ΔΕΝ ΕΧΕΙ Η ΑΤΤΙΚΗ.

ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΥ … ΔΕΝ ΕΧΕΙ Η ΑΤΤΙΚΗ.

ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΥ … ΔΕΝ ΕΧΕΙ Η ΑΤΤΙΚΗ.

Το αποχετευτικο δικτυο που … δεν εχει η Αττικη

Τριγυρνώντας στην Αττική για βολτίτσα, μπάνιο ή καφεδάκι, πόσες φορές δεν μας έρχεται άσχημη μυρωδιά στο αυτοκίνητο; Ή επίσης, ειδικά όταν έχει υγρασία, συχνά-πυκνά βιώνουμε μια βαριά ατμόσφαιρα και δυσοσμία. «Απ’ έξω έρχεται», έτσι λέμε. Και έτσι είναι. Αλλά, που απ’ έξω; Και τι είναι αυτή η μυρωδιά; Οσο απίστευτο και να ακούγεται συνήθως είναι βόθροι. Μας φαίνεται περίεργο, αλλά έτσι είναι. Γιατί απλά η Αττική, στο μεγαλύτερο μέρος της … το αποχετευτικο δικτυο εκλείπει.

Το αποχετευτικο δικτυο που ... δεν εχει η Αττικη
Το αποχετευτικο δικτυο που … δεν εχει η Αττικη

Οι λίγο μεγαλύτεροι από εμάς πιθανότατα είχαν ζήσει τον εφιάλτη των βόθρων στην Αθήνα, που για πολλά χρόνια ήταν το κύριο μέσο αποχέτευσης. Δυστυχώς ήταν μια πικρή πραγματικότητα. Σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, με έναν τεράστιο αριθμό τουριστών, πολλές νοικοκυρές έριχναν με κουβάδες από τα μπαλκόνια τα νερά τα οποία της λάντζας ή του σφουγγαρίσματος για να κάνουν οικονομία, αφού το βυτίο που άδειαζε τα λύματα ήταν πολύ ακριβό για τον οικογενειακό οικονομικό προγραμματισμό!

Και στην Αθήνα, στο λεκανοπέδιο, μπορεί το πρόβλημα πια να έχει εξαλειφθεί, στην υπόλοιπη Αττική όμως εξακολουθεί να παραμένει στις ίδιες συνθήκες.
Στην Ανατολική Αττική είναι καθημερινή η εικόνα των αντλιών που δουλεύουν στα κόκκινα, αδειάζοντας τους ξεχειλισμένους βόθρους των πολυκατοικιών στα φρεάτια του δρόμου. Επίσης πολλές είναι και οι αποφράξεις που γίνονται καθώς εύκολα βουλώνουν. Πολλοί κάτοικοι στρέφονται στους βιολογικούς καθαρισμούς. Μικρή η διαφορά και επίσης μικρή η χρήση τους.

Το αποχετευτικο δικτυο στη Δυτικη Αττικη

Στη Δυτική Αττική η ίδια κατάσταση. Αποχέτευση δεν υπάρχει. Όπως ξέρουμε η περιοχή είναι γεμάτη ρέματα και πηγάδια, αφύλακτα συνήθως. Σε κάποιο από αυτά, εντελώς απρόκλητα, κάποιο βοθρατζίδικο αδειάζει τη συλλογή του, καθημερινά. Οι απολυμάνσεις σπάνιες. Στην ίδια περιοχή, οι καλλιέργειες και τα περιβόλια αρδεύονται από τις γεωτρήσεις.

Αυτή είναι η κατάσταση στο μεγαλύτερο της Αττικής, εκτός λεκανοπεδίου, όπου το αποχετευτικο δικτυο απουσιάζει. Η οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ήδη άσχημη κατάσταση. Οι κάτοικοι δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν το όποιο ποσό κάθε μήνα για να αδειάζουν τον βόθρο. Έτσι βγάζουν τις αντλίες και αδειάζουν στο δρόμο, ειδικά τις ημέρες που βρέχει. Και φυσικά όλα τα λύματα πηγαίνουν στα χωράφια, στις αυλές, στις αμάρες. Δίκτυο ομβρίων δεν υπάρχει.

Με τον φόβο των προστίμων και των κυρώσεων σε αρκετές περιοχές ξεκίνησαν έργα για την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών καθαρισμών, παρόλα αυτά είναι δύσκολο το έργο και πολλές οι εκκρεμότητες μέχρι να πούμε ότι φτάσαμε σε ένα καλό στάδιο.

Το αποχετευτικό δίκτυο στην Ανατολικη Αττικη

Σε όλη την Ανατολική Αττική, με τη έλλειψη της αποχέτευσης, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 150.000 βόθροι. Τα κόστη είναι μεγάλα. Για μια τετραμελή οικογένεια, το κόστος για το άδειασμα του βόθρου υπολογίζεται σε 800-1000 ευρώ ετησίως. Η σύνδεση με τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) κοστίζει από 600 έως 800 ευρώ. Για τις αποφράξεις που χρειάζονται οι τιμές είναι προσιτές, παρόλα αυτά, προστίθεται όμως στο συνολικό υπολογισμό.

Πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής αδυνατούν να πληρώσουν, και επιλέγουν να εκκενώσουν τους βόθρους, (κυρίως όταν βρέχει) στους δρόμους, ελπίζοντας ότι τα νερά της βροχής θα συμπαρασύρουν τα λύματα. Ακόμα και έτσι να γίνει, τα νερά καταλήγουν στα χωράφια και στις αυλές. Είναι γνωστό και κοινό μυστικό ότι όλη Ανατολική Αττική, υποφέρει από την μόλυνση από τα βοθρολύματα που ρίχνονται ανεξέλεγκτα στις ρεματιές και στους δρόμους. Είναι ενδεικτικό πως μόλις σε 5 από τους 46 δήμους της Ανατολικής Αττικής λειτουργούν συστήματα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισµού.
Στην Παιανία και το Κορωπί, αναμένεται να λειτουργήσει δίκτυο αποχέτευσης, ενώ κατασκευάζεται βιολογικός καθαρισμός στο κοντά στο αεροδρόμιο. Υπάρχει πρόβλεψη και για τα Γλυκά Νερά.

Ο Μαραθώνας, ο Ωρωπός, η Σαρωνίδα, το Λαγονήσι, η Ανάβυσσος, και η Φώκαια ακόμα δεν έχουν αποχέτευση, παρόλα αυτά είναι είτε υπό μελέτη είτε υπό κατασκευή με στόχο να λειτουργήσουν σύντομα.

Στην ίδια κατάσταση και ο Πόρτο Ράφτης, το Αυλάκι, η Ραφήνα, και η Αρτέμιδα.

Με λίγα λόγια η περιοχή των Μεσογείων, με το μισό περίπου εκατομμύριο κατοίκους και τα πολυτελή διαμερίσματα και τις εντυπωσιακές μονοκατοικίες υποφέρει

Τα πρόστιμα

Όπως ξέρουμε πολλά από αυτά τα έργα θα έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί. Κάποια από αυτά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οι καθυστερήσεις μάς έχουν ήδη κοστίσει – και συνεχίζουν να μας κοστίζουν – πολύ ακριβά.

Για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, ειδικότερα για την Ανατολική Αττική έχουμε πληρώσει μετά από καταδίκη, εφάπαξ 10 εκατομμύρια ευρώ (τον Οκτώβριο του 2015). Επίσης καταβάλλουμε 3,64 εκατομμύρια ευρώ κάθε εξάμηνο. Το πρόστιμο αυτό αφορά όλες τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Πικέρμι, Κορωπί, Παιανία, Αρτέμιδα και Σπάτα).

Σε Ραφήνα και Λούτσα – με βάση όσα προβλέπονται από την ΕΕ – τα έργα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από το 2000 (!), ενώ σε Πικέρμι, Σπάτα, Μαραθώνα και Νέα Μάκρη από το 2005.

Νέο μεγάλο πρόστιμο για το Θριάσιο Πεδίο

Επιπλέον, στις 22 Φεβρουαρίου 2018 μας επιβλήθηκε νέο μεγάλο πρόστιμο, αυτή τη φορά για το Θριάσιο Πεδίο. Για αυτή την ελλειπή σύνδεση του Θριασίου με το αποχετευτικό δίκτυο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε στην Ελλάδα πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το ποσό αυξάνεται κατά 3,28 εκατομμύρια ανά εξάμηνο καθυστερήσεων της πλήρους εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται. Να σημειώσουμε ότι το Ευρωδικαστήριο επέβαλε την παραπάνω ποινή επειδή διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις σχεδόν 20 χρόνων (!) στην υλοποίηση των απαραίτητων, εγκεκριμένων έργων.
Το που θα καταλογιστούν αυτά τα πρόστιμα είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία…

Στο µεταξύ δε φαίνεται να ιδρώνει το αυτί του Ελληνα… ακόμα και μετά τις τιμωρίες, μόνο ένα (!) από τα επτά έργα που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί στην Ανατολική Αττική έχει λειτουργήσει, αλλά πλέον θεωρείται παλαιότερης τεχνολογίας, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται είτε υπό κατασκευή είτε στη φάση μελέτης. Όπως αναφέρουν αρμόδιοι φορείς της περιοχής, η ΕΥΔΑΠ είναι υπεύθυνη για τα έργα αποχέτευσης, όμως για διάφορους λόγους υπάρχουν διαφωνίες για τη χωροθέτηση των συστημάτων που δεν έχουν προχωρήσει.

Αν είχαμε κατανοήσει τα τεράστια πρακτικά προβλήματα αλλά κυρίως τα θέματα υγιεινής θα είχαν γίνει σίγουρα πολύ περισσότερα βήματα. Η έλλειψη αποχετευτικού συστήματος εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη δηµόσια υγεία.

Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Σύµφωνα µε μετρήσεις που έχουν γίνει για τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, βρέθηκαν περιοχές µε αυξημένες συγκεντρώσεις σε νιτρικά στο υπέδαφος, τα οποία αποδίδονται στη χρήση λιπασμάτων και στους βόθρους.

Παράλληλα, οι γιατροί προειδοποιούν για το ενδεχόμενο εµφάνισης ηπατίτιδας και για τον λόγο αυτόν προτρέπουν κυρίως στα παιδιά να γίνεται εµβόλιο.

Τα οικιακά και αστικά λύματα περιλαμβάνουν έναν μεγάλο αριθμό βακτηρίων, ιών, και παρασίτων που έχουν άμεση σχέση με πολλές ασθένειες.

Πρώτα- πρώτα προκαλούν γαστρεντερίτιδα που ανάλογα με το βαθμό και τον άνθρωπο είναι λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή και επώδυνη για τον οργανισμό ταλαιπωρία.

Κάποια πρωτόζωα που εμφανίζονται στα λύματα (Giarda lambia & Cryptosporidium) προκαλούν ασθένειες ακόμα και σε χώρες με ανεπτυγμένα συστήματα επεξεργασίας αποβλήτων και νερού, όπως οι ΗΠΑ. Πόσο μάλλον όταν δεν διατίθεται αναπτυγμένο σύστημα αποχέτευσης.

Άλλες ασθένειες που για τις οποίες έχουν ενοχοποιηθεί τα λύματα είναι:

  • Ηπατίτιδα Α
  • τυφοειδής πυρετός
  • πολιομυελίτιδα
  • χολέρα
  • δυσεντερία

Η μόλυνση προκαλείται μέσω της αναπνοής ή της άμεσης επαφής και της κατάποσης. Καθώς τα λύματα δεν επεξεργάζονται αποτελεσματικά, προκαλούνται σοβαρά γενικότερα προβλήματα.

Τα βακτήρια και οι παθογόνοι οργανισμοί διαφεύγουν στα υπόγεια ή και στα επιφανειακά νερά και περνούν στην τροφική αλυσίδα. Επιπλέον, οι οργανισμοί αυτοί έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής στο έδαφος ή στο νερό. Μπορούν να μετακινηθούν σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 400m από το σημείο που αποτέθηκαν.

Η συγκέντρωση των βλαβερών οργανισμών σε κάποιο σημείο είναι μια γενικότερη και μεγάλη συνάρτηση: πηγές από τις οποίες προέρχονται, αριθμός μολυσμένων ατόμων και περιβαλλοντικοί παράγοντες, πχ. θερμοκρασία, υγρασία, έκθεση στον ήλιο.

Η εξάλειψη των παθογόνων βακτηρίων

Τα βακτήρια κατακρατούνται στα ακόρεστα εδάφη μέσω φίλτρανσης, καθίζησης και προσρόφησης. Το μεγαλύτερο ποσοστό το πετυχαίνει η φίλτρανση. Συνήθως, οι συνθήκες των ακόρεστων εδαφών δεν ευνοούν την επιβίωση βακτηρίων (θερμοκρασία, θρεπτικές πηγές ενέργειας, υγρασία, οξυγόνο, PH), με αποτέλεσμα το θάνατό τους. Επομένως, όταν το σύστημα σηπτικής ή εδαφικής διάθεσης έχει σχεδιαστεί και συντηρείται σωστά, μερικά εκατοστά αρκούν για την εξάλειψη όλων των παθογόνων βακτηρίων. Τόσο απλά.

Αντιθέτως, και εδώ είναι και η περίπτωσή μας, τα παθογόνα διεισδύουν σε υπόγεια νερά και εκεί επιβιώνουν από κάποιες ώρες (7-8 ) έως και 2 μήνες, ενώ μπορούν να μετακινηθούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 30, και διασκορπίζεται η μόλυνση.

Οι ιοί, όταν υπάρχει σωστή διαδικασία, κατακρατούνται και εξοντώνονται σχετικά εύκολα και με καλό ρυθμό, εφόσον πραγματοποιείται στις κατάλληλες συνθήκες εξόντωσής τους (μεγαλύτερες θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία, υψηλή συγκέντρωση οργανικών υλικών).

Όταν όμως αυτή δεν τηρείται, οι ιοί κινούνται σε βάθος μεγαλύτερο των 3μ., ενώ επιβιώνουν ακόμα και για 4 περίπου μήνες. Επίσης, εισέρχονται στα υπόγεια νερά όπου και μετακινούνται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 400μ.

Η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου έχει γενικότερες συνέπειες.

Μείωση της αποτελεσματικότητας της απομάκρυνσης των παθογόνων οργανισμών.
Διασπορά των ιών κυρίως αλλά και των βακτηρίων, ακόμα και πριν διεισδύσουν στα υπόγεια νερά.

Επιπλέον, προκύπτουν σοβαρά θέματα από τα πρακτικά προβλήματα κατά την κατασκευή του αλλά και τη χρήση.
Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πλημμυρίσει και έτσι οι μολύνσεις να περάσουν στο περιβάλλον.
Πολλές φορές έχει παρατηρηθεί ότι κατά την κατασκευή, τη συντήρηση και την απόφραξη των βόθρων προκαλούνται ρωγμές και σχισμές στο έδαφος. Έτσι τα ανεπεξεργαστα λύματα διαφεύγουν απευθείας στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες.

Συνοψίζοντας, εν έτη 2020 στην Ελλάδα και στα προάστια της πρωτεύουσας, Βόρεια Προάστια, Ανατολικά, Δυτικά και Νότια Προάστια, υπάρχουν ακόμα θέματα βασικής υγιεινής και δημόσιας υγείας. Ελπίζουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και κάποια στιγμή να διορθωθεί αυτό το μείζον πρόβλημα.

Στην ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ – ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά κάθε πρόβλημα απόφραξης και απολύμανσης. Διαθέτουμε όλα τα υπερσύγχρονα μέσα και εξειδικευμένο προσωπικό. Είμαστε όλες τις ημέρες, 24 ώρες κοντά σε κάθε ανάγκη και πρόβλημα που μπορεί να προκύψει. Αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά όλες τις δύσκολες αποστολές με γνώση και εμπειρία. Και φυσικά με προσιτές, λογικές τιμές. Καλέστε μας στα τηλέφωνα της περιοχής σας για να σας επισκεφτούμε άμεσα.