Αποφράξεις Χαλάνδρι

Αποφράξεις Χαλάνδρι 210 66 65 999

Αποφράξεις Χαλάνδρι

Απόφραξη αποχέτευσης Χαλάνδρι

Η Αποφράξεις Χαλάνδρι έχει εξειδίκευση στο χώρο των αποφράξεων και των αποχετεύσεων και παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού, προληπτικών συντηρήσεων, αντλήσεων υδάτων και αποφράξεων στο Χαλάνδρι και τις τριγύρω περιοχές. Δραστηριοποιείται εδώ και 40 και πλέον χρόνια και διαθέτει άριστα εκπαιδευμένους τεχνικούς, έτοιμους να αντιμετωπίσουν άπλα ή πολυσύνθετα προβλήματα και να αποκαταστήσουν τη σωστή λειτουργία στις εγκαταστάσεις της αποχέτευσης του σπιτιού ή του επαγγελματικού σας χώρου, γρήγορα και αποτελεσματικά, παρέχοντας σας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, σε χαμηλό κόστος και με μόνιμο και εγγυημένο αποτέλεσμα, τη στιγμή που εσείς θέλετε και σας απαλλάσσουν από τους μπελάδες που δημιουργούν τα προβλήματα στο αποχετευτικό σας δίκτυο και προλαμβάνουν μεγαλύτερες και πιο δαπανηρές ζημίες.

ΦΟΡΤΗΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

ΦΟΡΤΗΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΒΛΑΧΟΣ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Η ομάδα των έμπειρων και εξειδικευμένων τεχνικών μας παρέχει:

 • αποφράξεις παντός τύπου
 • υδροβολή με υψηλή πίεση νερού
 • επιθεώρηση με ειδική, ψηφιακή κάμερα για τη διάγνωση των προβλημάτων των δικτύων σας,
 • υπηρεσίες για την επίλυση των προβλημάτων του συστήματος αποχέτευσης σας.
 • επαγγελματικούς καθαρισμούς αποχέτευσης
 • τακτικές, προληπτικές συντηρήσεις του αποχετευτικού δικτύου.

Όλες οι υπηρεσίες μας παρέχονται με υψηλή ποιότητα, σε άμεσο χρόνο και με την εγγύηση για οριστικά και μόνιμα αποτελέσματα. Εξυπηρετούμε όλη την βορειοανατολική Αττική και είμαστε κοντά σας με ένα τηλεφώνημα. Έχουμε στη διάθεσή μας τα κατάλληλα μηχανήματα και εργαλεία που θα χρειαστούν για κάθε εργασία στο αποχετευτικό σας σύστημα, από τα πιο απλά έως τα πιο εξειδικευμένα. Τα οχήματα του στόλου μας είναι εφοδιασμένα με πιεστικά υδροβολής με ισχυρή πίεση νερού, ριζοκοπτικά μηχανήματα, ψηφιακές κάμερες διάγνωσης της αποχέτευσης και ηλεκτροκίνητα περιστροφικά μηχανήματα.

Αν είστε κάτοικος των βορειοανατολικών προαστίων Αττικής και χρειαστείτε οποιαδήποτε βοήθεια στα δίκτυα της αποχέτευσης του σπιτιού ή της επαγγελματικής σας στέγης, δε χρειάζεται να ψάχνετε πολύ. Η Αποφράξεις Χαλάνδρι αποτελεί την πρώτη και πιο σίγουρη επιλογή σας για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζεται. Με υπευθυνότητα και σιγουριά σας προτείνει και εφαρμόζει τις κατάλληλες μεθόδους ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες ώστε να ανταποκριθούμε και να σας δώσουμε τις λύσεις που χρειάζεστε συνδυάζοντας ποιότητα και χαμηλό κόστος.

Απόφραξη αποχέτευσης Χαλάνδρι 24 ώρες – 210 66 65 999

Αν η αποχέτευσή σας ξαφνικά βουλώσει, θα μπορούσε να είναι ο νεροχύτης ή η μπανιέρα και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, τότε η Αποφράξεις Χαλάνδρι μπορεί να είναι εκεί για σας.

ΜΠΑΖΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Μπάζα που έβγαλαν οι τεχνικοί της Αποφράξεις Βλάχος από απόφραξη αποχέτευσης στο Χαλάνδρι

Ερχόμαστε άμεσα στην ιδιοκτησία σας κατόπιν της κλήσης σας! Η ομάδα μας που αποτελείται από εξειδικευμένους τεχνικούς, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό γνώσης και εμπειρίας με τον τελευταίο προηγμένο εξοπλισμό, θα επαναφέρει τις αποχετεύσεις σας σε πλήρη λειτουργία και χωρίς καμιά αναστάτωση. Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι η δουλειά, είμαστε πλήρως εξοπλισμένοι για να ασχοληθούμε με όλα τα είδη των βουλωμένων αποχετεύσεων.

Ως οικογενειακή επιχείρηση η Αποφράξεις Χαλάνδρι με εμπειρία πάνω από 50 χρόνια εργασίας στον κλάδο, ανταποκρινόμαστε σε όλες τις ανάγκες των πελατών μας, ενώ παράλληλα παρέχουμε μια φανταστική εξυπηρέτηση, έτσι μπορείτε να μας εμπιστευτείτε.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εμπορικές και οικιακές υπηρεσίες αποχέτευσης, τότε παρακαλώ μην διστάσετε να μας καλέσετε σήμερα. Θα χαρούμε να κανονίσουμε ένα ραντεβού που είναι βολικό για εσάς ή απλά να σας συμβουλεύσουμε.

Επιθεώρηση με κάμερα Χαλάνδρι

Έχετε επαναλαμβανόμενα προβλήματα στην αποχέτευσή σας ή θέλετε να είστε ένα βήμα μπροστά για να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικά προβλήματα με το αποχετευτικό σύστημα σας; Λοιπόν η επιθεώρηση με κάμερα είναι ο ιδανικός τρόπος για να μπορείτε να το κάνετε αυτό.

Ένα σημαντικό μέρος της έρευνας με κάμερα είναι να κατανοήσουμε πλήρως τι προκάλεσε το πρόβλημα. Με την βοήθεια της κάμερας, οι τεχνικοί μας μπορούν να πραγματοποιήσουν ενδελεχείς επιθεωρήσεις αποστράγγισης χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες κάμερες και λογισμικό για την ακριβή τοποθεσία όπου βρίσκεται το θέμα.

Μόλις έχουμε ανακτήσει τις απαραίτητες πληροφορίες, μπορούμε να αξιολογήσουμε την κατάσταση του υπόγειου αποχετευτικού συστήματός σας, αποκαλύπτοντας όλα τα πιθανά προβλήματα. Το καλύτερο σημείο είναι ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά με απολύτως καμία αναστάτωση στην ιδιοκτησία σας.

Με εμπειρία πάνω από 50 χρόνια, δεν υπάρχει τίποτα που να μην έχουμε δει ή ασχοληθεί ήδη, οπότε αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για μια επιθεώρηση με κάμερα καλέστε μας σήμερα.

Αν νομίζετε ότι έχετε βουλωμένη αποχέτευση τότε δράστε γρήγορα και καλέστε την Αποφράξεις Χαλάνδρι για ότι και αν χρειαστείτε.

Αν νομίζετε ότι έχετε βουλωμένη αποχέτευση καλέστε την Αποφράξεις Χαλάνδρι στο 210 66 65 999

Η Αποφράξεις Χαλάνδρι ξεβουλώνει και καθαρίζει όλες τις αποχετεύσεις και σωληνώσεις! Ευχαριστούμε όλους τους πελάτες μας που μας έχουν εμπιστευτεί και καμαρώνουμε τον τρόπο με τον οποίο μιλάνε για την Αποφράξεις Βλάχος!

Αποφράξεις Χαλάνδρι Βλάχος για απόφραξη φρεατίου, απόφραξη υδρορροής, ξεβούλωμα νιπτήρα μπάνιου, άντληση υδάτων, διάγνωση με κάμερα με υπερσύγχρονα μηχανήματα και πεπειραμένους τεχνικούς.

Η εταιρεία Αποφράξεων Χαλανδρίου είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί εδώ και περίπου 40 χρόνια. Είμαστε περήφανοι γ

ΡΙΖΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Μεγάλη ρίζα έβγαλαν οι τεχνικοί της Αποφράξεις Βλάχος από αποχέτευση στο Χαλάν

ια την ποιότητα των υπηρεσιών μας και εγγυόμαστε για όλες τις εργασίες μας και την ψυχική σας ηρεμία. Γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε πόσο άσχημη μπορεί να είναι η κατάσταση στο σπίτι σας όταν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα στο αποχετευτικό σας δίκτυο. Μην ανησυχείτε όμως, εμείς είμαστε οι ειδικοί στις αποχετεύσεις.

Σας εγγυόμαστε γρήγορη, αποτελεσματική και άριστη εξυπηρέτηση, να ξεβουλώσουμε την αποχέτευσή σας και να επιστρέψετε σε φυσιολογικούς και πάλι ρυθμούς.

Υποστηριζόμενοι από μια ομάδα αφοσιωμένων και έμπειρων τεχνικών, η Αποφράξεις Χαλάνδρι στοχεύει στην παροχή εξαιρετικά αξιόπιστων υπηρεσιών των εγκαταστάσεων της αποχέτευσης σε ανταγωνιστικές τιμές, συμπεριλαμβανομένων της συντήρησης, του καθαρισμού και της απόφραξης των αποχετευτικών συστημάτων. Οι τεχνικοί μας παρέχουν υπηρεσίες για αποχετεύσεις νεροχύτη κουζίνας, ντους και μπανιέρας, νιπτήρα μπάνιου, τουαλέτας, υπογείων και άλλα. Δεν υπάρχει πρόβλημα πολύ σκληρό ή πολύ μεγάλο, που οι τεχνικοί μας δε μπορούν να χειριστούν.

Συνηθισμένες ουσίες που προκαλούν βουλώματα:

 • απορρίμματα τροφίμων
 • λίπη και μαγειρικά έλαια
 • απορρυπαντικά
 • σαπούνι και σαμπουάν
 • τρίχες
 • πουρί
 • χαρτιά κλπ

Λάβετε προληπτικά μέτρα για να αποφύγετε την εμφάνιση βουλωμάτων χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο συλλογής απορριμμάτων στην οπή αποστράγγισης του νεροχύτη ή του νιπτήρα σας και ένα μείγμα ζεστού νερού και μαγειρικής σόδας. Όλες οι υπηρεσίες καθαρισμού αποχετεύσεων είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Όταν χρειάζεστε σοβαρό καθαρισμό της αποχέτευσης, η Αποφράξεις Χαλάνδρι προσφέρει ανώτερες υπηρεσίες καθαρισμού υδροβολής. Ένα πιεστικό υδροβολής χρησιμοποιεί την πίεση του νερού για να χτυπήσει σκληρά μπλοκαρίσματα που δεν αντιμετωπίζονται με τις συμβατικές μεθόδους καθαρισμού αποχετεύσεων. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι εγκαταστάσεις της αποχέτευσης στο σπίτι σας είναι πολύ ευαίσθητες και ακόμα και ένα μικρό φράγμα μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πονοκέφαλο με την πάροδο του χρόνου.

Καθώς τα υπολείμματα συσσωρεύονται μέσα στις αποχετεύσεις και τους αγωγούς σας, όλο και περισσότερα υλικά προσκολλώνται, και πριν το καταλάβετε, έχει δημιουργηθεί χάος. Μόλις συμβεί αυτό, ίσως και ο πιο σκληρός συμβατικός εξοπλισμός καθαρισμού αποχέτευσης ηλεκτροκίνητων, περιστροφικών μηχανημάτων μπορεί να μην βοηθήσει.

Η μέθοδος της υδροβολής :

 • Καθαρίζει τα σκληρά μπλοκαρίσματα της αποχέτευσης που δεν αντιμετωπίζονται με άλλο τρόπο.
 • Αφαιρεί τις διάφορες δύσκολες συσσωρεύσεις στις αποχετεύσεις και στα φρεάτια
 • Απομακρύνει τις ρίζες δέντρων που έχουν προκαλέσει εμπλοκή
 • Καθαρίζει τις υδρορροές που έχουν φράξει με γράσο και θραύσματα
 • Πολλά από τα προβλήματα που οδηγούν στην ανάγκη για υπηρεσίες υδροβολής, μπορούν πραγματικά να αποφευχθούν με λίγη προσοχή. Σας συνιστούμε να ακολουθείτε τις συμβουλές που σας παρέχει ο τεχνικός της ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙ για να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα.

Προς το παρόν, ωστόσο, αν πάσχετε από μία επίμονη εμπλοκή που δεν υποχωρεί, σας συνιστούμε να εμπιστευτείτε τους εξειδικευμένους τεχνικούς της Αποφράξεις Χαλάνδρι. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να προγραμματίσουμε μια απαραίτητη υπηρεσία σε χρόνο μηδέν.

Η ομάδα μας είναι αφοσιωμένη στην τελειότητα σε ότι και αν κάνει. Είμαστε υπερήφανοι για τις παροχές μας και αφήνουμε τον χώρο καθαρό και τακτοποιημένο, όπως τον βρήκαμε. Είμαστε περήφανοι για τις σχέσεις με τους πελάτες και διατηρούμε επικοινωνία με τους πελάτες μας. Από τη στιγμή της πρώτης επαφής, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ακούμε τις ανάγκες σας και εργαζόμαστε για να λύσουμε το πρόβλημά σας με την ελάχιστη αναστάτωση.

Κοντά όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο, Κυριακές και αργίες.

Βούλωσαν οι σωλήνες και οι αποχετεύσεις σας; Μην χάνετε το χρόνο σας και τα λεφτά σας χωρίς λόγο. Η εταιρεία Αποφράξεων Χαλάνδρι με σύγχρονες κάμερες και πιεστικά μηχανήματα, εντοπίζει το σημείο της αποχέτευσης που προκαλεί τη φραγή των σωληνώσεών σας και σας απαλλάσσει από τις ανεπιθύμητες συνέπειες. Αποφράξεις Χαλάνδρι με τον καλύτερο τιμοκατάλογο στις παροχές μας.

Η εταιρεία μας Αποφράξεις Βλάχος βρίσκεται από το 1970 στο χώρο των αποφράξεων, απολυμάνσεων και των καθαρισμών αποχετεύσεων και σας παρέχει εξειδικευμένες λύσεις απόφραξης.

Υπηρεσίες Αποφράξεων Χαλάνδρι

Οι υπηρεσίες που παρέχουμε:

 • Αποφράξεις Φρεατίων Χαλάνδρι
 • Απόφραξη Νεροχύτη Χαλάνδρι
 • Απόφραξη Υδροροής Χαλάνδρι
 • Απόφραξη Κάθετης Τουαλετών Χαλάνδρι
 • Απόφραξη Σιφωνιού Μπάνιου Χαλάνδρι
 • Καθαρισμός Φρεατίων Χαλάνδρι
 • Διάγνωση αποχετεύσεων με Κάμερα
 • Μηνιαίες Συντηρήσεις Χαλάνδρι
 • Απολύμανση – Απεντόμωση – Μυοκτονία Χαλάνδρι
ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

ΑΠΟΦΡΑΞΕΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Επίσης αναλαμβάνουμε όλες τις παρελκόμενες υπηρεσίες αποφράξεων:

 • Μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και ετήσιες συντηρήσεις σε κάθε χώρο στο Χαλάνδρι
 • Αντλήσεις υδάτων από έντονες πλημμύρες στο Χαλάνδρι
 • Διάγνωση αποχετευτικού προβλήματος με ειδική κάμερα στο Χαλάνδρι

Παρέχουμε λύσεις και αποφράξεις Χαλάνδρι για κατοικίες, αλλά και για επαγγελματικούς χώρους, δήμους και βιοτεχνίες.

Αποφραξεις Χαλάνδρι κάθε είδους στο 210 66 65 999

Σε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα, επειδή δεν γίνεται τακτικά η συντήρηση της αποχέτευσης, είτε από απροσεξία των ενοίκων, είτε λόγω προβλημάτων του δικτύου, τα συνεργεία μας έρχονται άμεσα να σας εξυπηρετήσουν και να αντιμετωπίσουν όλες τις περιπτώσεις απόφραξης με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα άμεσα και αποτελεσματικά.

Υπάρχουν και περιπτώσεις απόφραξης εντός των διαμερισμάτων, σπιτιών και γραφείων όπως:

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 66 65 999 για να λύσουμε κάθε πρόβλημα απόφραξης μια και για πάντα εάν γίνεται!

Αποφράξεις Χαλάνδρι και Αθήνα

Οι αποφράξεις Βλάχος σε όλη την Αθήνα και στην Αττική καθώς και στα Βόρεια Προάστια. Σε κάθε περιοχή υπάρχει και κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο που είναι σε επιφυλακή για να σας εξυπηρετήσει ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Η εταιρία μας με ισχυρή παρουσία πλήρως εξοπλισμένων αυτοκίνητων με εξειδικευμένο προσωπικό και υπερσύγχρονα μηχανήματα καλύπτει άμεσα όλες τις περιοχές της Αθήνας για απρόσκοπτη εξυπηρέτηση σας.

Καθαρισμοι Αποχετευσεων Χαλάνδρι

Πέρα από τις γενικές αποφράξεις, όσον αφορά τη συντήρηση των αποχετεύσεων σας, για να προλάβουμε το φράξιμο, πραγματοποιούμε προληπτικούς καθαρισμούς και συντηρήσεις με πιεστικό μηχάνημα σε ετήσια, εξαμηνιαία, τετραμηνιαία, τριμηνιαία ή μηνιαία βάση, ανάλογα με τη χρήση και τις ανάγκες του κάθε οριζοντίου δικτύου αποχέτευσης.

Το πιεστικό μηχάνημα ή αλλιώς το μηχάνημα υδροβολής, στα χέρια ενός σωστού χειριστή, αποτελεί όχι μόνο σίγουρη λύση απόφραξης – συντήρησης, αλλά και έναν ακόμα λόγο για να προστατεύσετε τις σωληνώσεις του κτιρίου σας.

Η Εταιρεία μας διαθέτει πιεστικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για κάθε απόφραξη και έτσι μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα έχετε σίγουρη λύση στο πρόβλημα σας.

Μπορούμε συγχρόνως να πραγματοποιήσουμε άντληση υδάτων από μικρές ή μεγάλες επιφάνειες σε όλες τις περιοχές της Αθήνας με άμεση επέμβαση από το πιο κοντινό μας γραφείο.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 66 65 999 όλο το 24ώρο όλο το χρόνο

ΧΑΡΤΙΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Χαρτιά που έχει βγάλει ο τεχνικός της Αποφράξεις Βλάχος σε απόφραξη αποχέτευσης στο Χαλάνδρι

Συντηρήσεις Αποφράξεις Χαλάνδρι

Η συχνότητα της συντήρησης μηνιαία, εξαμηνιαία, ετήσια εξαρτάται από την κατάσταση του δικτύου, τη χρήση, την παλαιότητα, και την κατασκευή αυτού.

Με την τακτική συντήρηση της αποχέτευσης οι Αποφράξεις Βλάχος στο Χαλάνδρι αναλαμβάνει να διατηρήσουμε το δίκτυό σας σε καλή κατάσταση.

Διατηρώντας το δίκτυο καθαρό, οι Αποφράξεις Βλάχος στο Χαλάνδρι προλαβαίνει τα βουλώματα και τις άσχημες συνέπειες αυτών, όπως την ανθυγιεινή εξαγωγή λυμάτων και το υψηλό ανεπιθύμητο κόστος επισκευής.

Έκτος από Αποφράξεις στο Χαλάνδρι, η εταιρία μας είναι ιδιαίτερα ικανή στις απολυμάνσεις Χαλάνδρι

Πληροφορίες περιοχής Χαλανδρίου

Το Χαλάνδρι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της Αττικής. Χαρακτηρίζεται από τα παραδοσιακά αλλά και τα μοντέρνα του κτήρια, τις πολλές πλατείες μικρές και μεγάλες, τους μεγάλους κεντρικούς δρόμους και το ιδιαίτερο πολυσύχναστο κέντρο του με έντονη εμπορική δραστηριότητα και πολλά καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

Όλα αυτά περιβάλλονται από ευρήματα μνημείων από την Κλασσική έως και τη Βυζαντινή περίοδο, όπως τμήματα του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, ο μνημειώδης Ρωμαϊκός τάφος της Μαρμαριώτισσας, οι εντοιχισμένες , επιτύμβιες στήλες στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής , τα εντοιχισμένα τμήματα παλαιοχριστιανικών μνημείων στο ναό του Αγίου Γεωργίου κλπ

Την ονομασία Χαλάνδρι την πήρε κατά το Μεσαιωνα ή κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, η ονομασία ανάγεται στους Βυζαντινούς χρόνους και σημαίνει κλίνη, κρεβάτι, μοναχικός κοιτώνας και αυτό επειδή το ίδιο όνομα συναντιέται στη Λέσβο, τη Χίο και σε περιοχές αραιοκατοικημένες ή ερημωμένες. Σύμφωνα με τη δεύτερη, οφείλει το όνομά του στον Τούρκο μεγαλογαιοκτήμονα της περιοχής, το Χαλή-ντερέ, οπότε έλεγαν πάμε στο Χαληντερέ. Πιθανόν το γεγονός αυτό κατά παραφθορά, να αποτέλεσε την μετέπειτα σημερινή ονομασία που πήρε ολόκληρη η περιοχή.

Όποια όμως κι αν είναι η σημερινή προέλευση του ονόματος, το Χαλάνδρι αποτελεί τώρα έναν από τους σημαντικότερους δήμους της Αττικής, με περίπου 100.000 περίπου κατοίκους, βρίσκεται στο πλέον κεντρικό σημείο του οικιστικού συμπλέγματος του Αττικού λεκανοπεδίου και αποτελεί με την διαμπερή κυκλοφορία σταυροδρόμι προσπέλασης προς τους όμορους δήμους.

Κατά την προϊστορική Εποχή, η περιοχή του Χαλανδρίου ονομαζόταν Φλύα, που σημαίνει εύκαρπη γη, πλούσια σε βλάστηση.

Τα όρια της αρχαίας Φλύας εκτείνονταν και στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Αγίας Παρασκευής, της Φιλοθέης, του Ψυχικού και των Βριλησσίων. Η Φλύα κατοικήθηκε σίγουρα την εποχή της Χαλκοκρατίας (2600-2000 π. Χ.), όπως και μικρούς οικισμούς τις «κώμες» στην Υστεροελλαδική εποχή (1550-1100 π.Χ.). Προστάτης του δήμου Φλύας ήταν ο Απόλλωνας και λατρευόταν επίσης από τους κατοίκους του ο θεός Ήφαιστος και η θεά Άρτεμης.

Κατά τους αρχαϊκούς χρόνους (700-500 π.Χ.) συνέβησαν στην Αττική ουσιώδεις πολιτικές μεταβολές που αφορούσαν φυσικά και την περιοχή του αρχαίου Χαλανδρίου. Έτσι, φτάνουμε στους κλασσικούς χρόνους όπου ανακαλύπτουμε επιφανείς πολίτες, όπως ο τραγικός Ευριπίδης, αλλά και ο στρατηγός Θεμιστοκλής να έλκουν την καταγωγή τους από την Φλύα.

Η εγκατάσταση μαρμαράδων στην περιοχή – εξ ου και η Μαρμαριώτισσα – χρονολογείται από την εποχή της ανέγερσης του Παρθενώνα, όταν έφερναν εκεί τους όγκους μαρμάρων και τους έσχιζαν με ξυλόσφηνες, που τις έβρεχαν για να φουσκώσουν.

Έτσι από την κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου πέρασαν τα μάρμαρα του Παρθενώνα κατεβαίνοντας από την Πεντέλη και ακολούθως προς την Αθήνα, για τον λόφο της Ακρόπολης. Στην κεντρική του πλατεία ξεδίψασαν ζώα και άνθρωποι που πέρναγαν παλιά με τις άμαξες τους.

Στους Ρωμαϊκούς και Πρωτοχριστιανικούς χρόνους η Φλύα, ακολουθώντας τη μοίρα της Αττικής λεηλατείται επανειλημμένως και ερημώνεται.

Κατά τη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων και της Τουρκοκρατίας αλλά και την απαρχή της συγκρότησης σύγχρονου Ελληνικού κράτους, δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και εξακριβωμένα στοιχεία για την περιοχή του Χαλανδρίου, κάτι που σημαίνει ότι βιώνει μια μακριά περίοδο υποβάθμισης και πιθανόν ερήμωσης, ακολουθώντας την τύχη της Αθήνας, που αριθμούσε 8 χιλιάδες κατοίκους τότε. Ωστόσο υπάρχουν αναφορές ότι αποσπάσματα που δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή Χαλανδρίου, συνέδραμαν στην Επανάσταση του 1821 και συμμετείχαν στην πολιορκία της Ακρόπολης.

Στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα το Χαλάνδρι ήταν μία μικρή κοινότητα με περιορισμένο αριθμό κατοίκων. Ο χαρακτήρας της περιοχής ήταν κυρίως αγροτικός και οι κατοικίες ήταν διάσπαρτες στις καλλιεργημένες εκτάσεις που πλαισίωναν την κυρίως κατοικημένη ζώνη, η οποία σχεδόν ταυτίζεται με το σημερινό του κέντρο.

Τα χρόνια που ακολουθούν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και ιδιαίτερη μεταπολεμική περίοδο, το Χαλάνδρι δέχεται συνεχώς νέους κατοίκους και η φυσιογνωμία του αλλάζει. Η γη κατατεμαχίζεται και οικοδομείται, ενώ η περιοχή μεταβάλλεται σταδιακά από αυτόνομο αγροτικό οικισμό σε προάστιο και συνοικία της Αθήνας. Το 1920 είχε 1.897 κατοίκους, ενώ μετά την έλευση και την εγκατάσταση προσφύγων από τη Μικρά Ασία έφτασε, το 1928, τους 6.882 κατοίκους.

Στη δεκαετία του 1930 απαλλοτριώθηκαν εκτάσεις γης γύρω από τις όχθες της ρεματιάς και κτίστηκαν (1934-1936) 62 πέτρινα σπίτια με δύο δωμάτια το καθένα. Εκεί εγκαταστάθηκαν το 1936 70-80 οικογένειες προσφύγων, ενώ πολλοί εξακολουθούσαν να κατοικούν στις παράγκες του πρώτου συνοικισμού. Ο νέος συνοικισμός πήρε το όνομα της περιοχής που ήταν «Τζανεριές», αν και η τότε επίσημη ονομασία του ήταν «Προσφυγικός συνοικισμός της 4ης Αυγούστου».

Στις αρχές του 1940, το Χαλάνδρι βυθίζεται όπως και όλη η Ελλάδα στη γερμανική κατοχή και αποσαθρώνεται διοικητικά και οικονομικά. Τα θύματα από πείνα και εκτελέσεις συνθέτουν το τοπίο (Μάνος και Βλαβιανός εκτελέστηκαν από του Γερμανούς σε μαζικό απαγχονισμό και ετάφησαν στον Τύμβο που βρίσκεται στο Πικέρμι).
Στα πλαίσια της ρευστής αυτής περιόδου, στα τέλη του 1944, το Χαλάνδρι ανακηρύσσεται Δήμος, αλλά μόλις στις αρχές του 1945 γίνεται πραγματικότητα.

Στις βορειοανατολικές εκτάσεις του Δήμου, στο “πάτημα” του βουνού κατοικούν αγρότες και κτηνοτρόφοι που εκμεταλλεύονται τις γεωργικές εκτάσεις έως και το 1949, έτος κατά το οποίο κατορθώνουν να αποσπαστούν ως ανεξάρτητη Κοινότητα Βριλησσίων. Ο Δήμος καταφέρνει να κρατήσει μια οικιστική λωρίδα μέχρι τους πρόποδες του βουνού. Το χωριό συνδέεται με την πρωτεύουσα μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου που κινείται κατά μήκος της Λεωφόρου Παλαιολόγου, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται χώρος πρασίνου της Αγίας Άννας. Στα τέλη του ’50 το σιδηροδρομικό δίκτυο ξηλώνεται και η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω της Λεωφόρου Αποστολοπούλου, ενώ αργότερα κύριες οδικές αρτηρίες ορίζονται οι Λεωφόροι Κηφισίας και Μεσογείων. Ο Δήμος κάνει τον κύκλο του ώσπου εντάσσεται πλέον ξανά στο Αθηναϊκό Πολεοδομικό Συγκρότημα. Στα χρόνια που ακολουθούν, η περιοχή καθίσται ιδιαιτέρως προσφιλής για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου που αναζητούν ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης απʼότι στο ασφυκτικό τότε “κλινόν άστυ”. Λόγω της μεγάλης έκτασης του Δήμου, της αργής και σταδιακής ένταξης των εκτάσεών του στο σχέδιο πόλεως και του δυσπρόσιτου οικονομικά χαρακτήρα του, το Χαλάνδρι συνεχίζει να οικοδομείται έως και σήμερα.

Η συνεχής εισροή κατοίκων και η οικοδόμηση του Χαλανδρίου έχει αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της προσφυγικής περιοχής και έχει αφήσει ελάχιστα ίχνη του παρελθόντος στο χώρο. Οι γραπτές μαρτυρίες και οι πηγές που διασώζονται είναι ελάχιστες. Η πρώτη γενιά των προσφύγων έχει πια χαθεί. Οι αναμνήσεις των νεότερων συμπληρώνουν κάποια από τα κενά και αποδίδουν κάπως το κλίμα της εποχής. Η διάσωσή τους δεν μπορεί να έχει σήμερα ως αυτοσκοπό τη συντήρηση της μικρασιατικής μνήμης, μπορεί όμως να αποτελέσει μια απόπειρα για τη γνώση του παρελθόντος και πολύ περισσότερο να συμβάλει στην κατανόηση του προσφυγικού κόσμου και των δικών του ιδιαιτεροτήτων.

wikipedia

Δείτε άλλες περιοχές αποφράξεων:

Νέα περιοχής Χαλανδρίου

Το Σάββατο 5 Αυγούστου είχε πιάσει μια γυναίκα και την γρονθοκοπούσε ανελέητα μπροστά στο τριών ετών παιδάκι της
Η τελευταία επίθεση του ψυχικά ασθενή γιου γνωστού ηθοποιού το Σάββατο στο Χαλάνδρι, σε μια μητέρα ενός τρίχρονου κοριτσιού και η σύλληψή του ήταν η αιτία για να σπάσουν τη σιωπή τους πολλές γυναίκες που είχαν πέσει θύματά του, αλλά δεν είχαν προβεί σε καταγγελία λόγω φόβου.

Μια από αυτές μίλησε στο protothema.gr θέλοντας όμως να κρατήσει την ανωνυμία της, αφού, όπως είπε, είναι πολύ πιθανόν ο άνθρωπος αυτός να βρεθεί και πάλι ελεύθερος, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν και να ξαναρχίσει τις επιθέσεις.

«Ένα απόγευμα πήγαινα στο κομμωτήριο να φτιάξω τα μαλλιά μου και όπως περπατούσα ήταν αυτός ο ψυχοπαθής μπροστά μου μαυροφορεμένος και μιλούσε μόνος του δυνατά. Αν τον παρατηρήσει κάποιος καλά, καταλαβαίνει ότι είναι ψυχάκιας ο άνθρωπος. Εγώ τον προσπέρασα γρήγορα γιατί τους φοβάμαι αυτούς τους ανθρώπους στο δρόμο γιατί δεν ξέρεις αν έχει πάνω του κάποιο μαχαίρι και σου επιτεθεί. Αυτός κατάλαβε το φόβο μου και άρχισε να με κυνηγάει για να με πιάσει. Έτρεξα ουρλιάζοντας και παρόλα αυτά συνέχιζε να με κυνηγάει μέσα στον κόσμο. Τον ήξεραν κάποιοι εκεί και τον σταμάτησαν απασχολώντας τον με κάτι άλλο», είπε η γυναίκα.

Η ίδια μίλησε και για το τελευταίο θύμα του 45χρονου: «Το ψυχολογικό σοκ βέβαια είναι ότι χειρότερο. Καταλαβαίνω πολύ καλά το σοκ αυτής της γυναίκας που τη γρονθοκόπησε μπροστά στο παιδάκι της. Εγώ πιστεύω ότι σώθηκα επειδή ήμουν υποψιασμένη ενώ αυτής της επιτέθηκε ξαφνικά πριν προλάβει να αντιδράσει».

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία του αυτόπτη μάρτυρα κ. Σταύρου Τερίκογλου που βρέθηκε μπροστά στο περιστατικό του Σαββάτου στο Χαλάνδρι. «Άκουσα πολλές κραυγές και γυρίζω και βλέπω το συγκεκριμένο άτομο να έχει πιάσει μια κοπέλα από τα μαλλιά και να της ρίχνει μπουνιές στο πρόσωπο. Αν δεν πηγαίναμε να τον σταματήσουμε, αυτός με την αγριότητα που είχε μπορεί και να την σκότωνε την κοπέλα. Η γυναίκα είχε τρομοκρατηθεί και εμείς όλοι ξαφνιαστήκαμε γιατί αυτός ο άνθρωπος περπατούσε αναμεσά μας και ξαφνικά τον βλέπουμε να βουτάει την κοπέλα και να τις ρίχνει γροθιές στο πρόσωπο. Παγώσαμε όλοι. Μέχρι να τρέξουμε να την σώσουμε, είχε γονατίσει και θα της χτύπαγε το κεφάλι κάτω στην πλατεία. Το παιδάκι της δεν έκλαιγε αλλά έτρεμε σαν το ψάρι. Παρόλο που τον κυνηγήσαμε για να τον πιάσουμε, αυτός κατάφερε και ξέφυγε. Η κοπέλα δυστυχώς δεν ήθελε να κάνει μήνυση και έτσι πήγα εγώ στην αστυνομία και το κατήγγειλα. Εκεί με ενημέρωσαν οτι είναι γιος γνωστού ηθοποιού ο οποίος έχει ψυχολογικά προβλήματα και κάθε φορά όλο και κάποια κοπέλα χτυπάει, τη φτύνει, τη βρίζει. Η αστυνομία τον συλλαμβάνει, τον πάνε δικαστήριο και επειδή είναι ψυχικά ασθενής τον πηγαίνουν σε κάποιο ίδρυμα κι όχι στη φυλακή, παίρνει μια φαρμακευτική αγωγή για δύο με τρεις μήνες, βελτιώνεται η κατάστασή του και βγαίνει ελεύθερος», είπε στο protothema.gr ο κ. Τερίκογλου.

 

http://www.protothema.gr

Σχόλια

σχόλια

Top