ΤΕΧΝΙΚΟΣ

ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

ΒΟΥΛΩΜΕΝΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΟΥΖΙΝΑΣ | ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Η βουλωμένη αποχέτευση κουζίνας είναι το πιο κοινό θέμα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι στο αποχετευτικό τους δίκτυο. Η κουζίνα έχει την πιο συχνή χρήση μετά το μπάνιο ωστόσο αυτό δεν είναι ο μόνος λόγος που μπορεί να επιβαρύνει την ομαλή σας λειτουργία. Τα συμπτώματα αδυναμίας της αποχέτευσης να απορροφήσει το νερό είναι εμφανή, εκεί πρέπει να εξετάσετε αν είναι μια απλή επιφανειακή δυσλειτουργία ή κάτι πιο σύνθετο. Παρακάτω θα δούμε ότι πρέπει να γνωρίζετε για την βουλωμένη αποχέτευση της κουζίνας, τρόπους αντιμετώπισης και σας συμβουλεύουμε πότε να καλέσετε επαγγελματίες αν δεν βρίσκετε λύση.

Βουλωμένη αποχέτευση κουζίνας

Αιτίες που είναι βουλωμένη η αποχέτευση της κουζίνας

Το φράξιμο στους αγωγούς από τη συσσώρευση λυμάτων και σκουπιδιών είναι ο βασικός λόγος που μπορεί να δημιουργηθεί αδυναμία στο δίκτυο γενικά. Η βουλωμένη αποχέτευση κουζίνας μπορεί να δημιουργηθεί είτε από ένα άμεσο πρόβλημα που εντοπίζεται στη κουζίνα ή έμμεσα από ένα γενικότερο πρόβλημα της αποχέτευσης. Αιτίες:

 • Ρίψη μαγειρικού λίπους, υγρού πιάτων, υπολειμμάτων τροφής και άλλων απορριμμάτων είναι οι βασικότερες αιτίες που μπορεί να χρειαστείτε το ξεβούλωμα νεροχύτη κουζίνας
 • Οι κακοτεχνίες και ο λάθος σχεδιασμός μπορεί να οδηγήσουν σε ευπαθή στο φράξιμο δίκτυα
 • Μια γενικότερη αδυναμία της αποχέτευσης με συμπτώματα σε όλο το δίκτυο( μπάνιο κ.λπ.)

Συχνές ερωτήσεις | Βουλωμένη αποχέτευση κουζίνας

Είναι βουλωμένη η αποχέτευση της κουζίνας, τι να κάνω;

Δοκιμάστε να την επαναφέρεται τοποθετώντας μια βεντούζα στο στόμιο του νεροχύτη και αφήνοντας το νερό να τρέξει μέχρι να καλύψει ένα εκατοστό της βεντούζας. Ανακινήστε τη βεντούζα πάνω και κάτω με απότομες κινήσεις μέχρι να ακούσετε το νερό να απελευθερώνεται στην αποχέτευση.

Γιατί βουλώνει συνέχει η αποχέτευση της κουζίνας;

Αν η δυσλειτουργία στην αποχέτευση της κουζίνας επανέρχεται συχνά σημαίνει πως το πρόβλημα βρίσκεται ενδεχομένως βαθύτερα στο δίκτυο και δεν έχει εντοπιστεί.

Τι να κάνω για να μην είναι βουλωμένη η αποχέτευση της κουζίνας;

Μην ρίχνεται ποτέ μαγειρικά λάδια και οποιουδήποτε είδους παραπροϊόντα τροφών στην αποχέτευση της κουζίνας. Μια φορά κάθε 10 μέρες μπορείτε να αδειάζετε 3 λίτρα καυτό νερό στον νεροχύτη προληπτικά. Να το αποφύγετε αν ο νεροχύτης ή οι σωλήνες είναι από συνθετικό υλικό.


  Τι να κάνω αν είναι βουλωμένη η αποχέτευση της κουζίνας;

  Αν δεν υπάρχει πρόβλημα υπερχείλισης που πρέπει να λυθεί άμεσα, μπορείτε να δοκιμάσετε να ξεβουλώσετε την αποχέτευση μόνοι σας. Εμείς θα σας αναφέρουμε μερικούς τρόπους για την απόφραξη νεροχύτη κουζίνας περιληπτικά.

  Καυτό νερό με υγρό πιάτων για βουλωμένη αποχέτευση της κουζίνας
  • Γεμίστε μια κατσαρόλα με 3 λίτρα νερό, αδειάστε 5-10ml απορρυπαντικού πιάτων
  • Αδειάστε το περιεχόμενο της κατσαρόλας απευθείας στο σιφώνι της αποχέτευσης της κουζίνας
  • Γεμίστε πάλι μια κατσαρόλα με 3 λίτρα ζεστό νερό χωρίς όμως το απορρυπαντικό
  • Αδειάστε τη με τον ίδιο τρόπο και ελέγξτε αν η ροή του νερού έχει επανέλθει
  • Προσοχή: Μην χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο αν οι σωληνώσεις είναι συνθετικές
  Ένα σύρμα μπορεί να δώσει τη λύση
  • Δημιουργήστε στην άκρη ενός σύρματος (30-50cm) έναν μικρό γάντζο
  • Σιγουρευτείτε ότι χωράει να εισέλθει στο σιφώνι της αποχέτευσης της κουζίνας
  • Προωθήστε το στη σωλήνα μέχρι να συναντήσετε κάποιο φράγμα στη διαδρομή
  • Τραβήξτε έξω τα σκουπίδια
  • Αδειάστε νερό για να σιγουρευτείτε πως επανήλθε
  Τι να προσέξετε αν χρησιμοποιήσετε χημικά απόφραξης

  Η χρήση προϊόντων τύπου ακουαφόρτε στο νεροχύτη είναι πολύ συνηθισμένη. Ωστόσο αν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορεί να προκαλέσουν φθορές στην αποχέτευση. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της συσκευασίας και να μην γίνεται άλογη χρήση τους.

  Λύστε το πρόβλημα με αλάτι και ξύδι
  • Γεμίστε ένα φλυτζάνι με αλάτι μέχρι τη μέση και αδειάστε το στην αποχέτευση της κουζίνας
  • Γεμίστε ως τη μέση το φλιτζάνι με ξύδι και αδειάστε το ξανά στην αποχέτευση
  • Στα επόμενα 10 λεπτά βάλτε 3 λίτρα νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει
  • Αδειάστε την το νερό στο στόμιο της αποχέτευσης και δείτε αν τα νερά αποστραγγίζονται
  • Προσοχή: Μην χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο αν οι σωληνώσεις είναι συνθετικές

  Πότε να καλέσετε επαγγελματίες

  Αν η βουλωμένη αποχέτευση της κουζίνας σας είναι πλέον κάτι σύνηθες, είναι σίγουρο πως κάτι δεν έχει γίνει ιδανικά στις αποφρακτικές υπηρεσίες που σας έχουν προσφέρει. Οι υπηρεσίες που σας παρέχονται θα πρέπει να είναι οριστικές ή να έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια για να θεωρηθούν σωστή αντιμετώπιση. Τι σας εξασφαλίζει όμως η επιλογή εξειδικευμένων τεχνικών;

  Πότε να καλέσετε επαγγελματίες αν έχει βουλώσει η αποχέτευση της κουζίνας
  1. Διάγνωση ακριβείας: Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα στα ζητήματα αποχετεύσεων είναι ο ακριβής εντοπισμός της εκάστοτε δυσλειτουργίας. Πλέον με την κατάλληλη εμπειρία και την χρήση ειδικών μέσων επιθεώρησης (κάμερες υψηλής ευκρίνειας) δεν εκκρεμεί ποτέ κανένα άλλο πρόβλημα
  2. Θα επιλεχτεί η μέθοδος που αρμόζει στη δικά σας αποχέτευση: Ανάλογα τη χρήση, τη παλαιότητα, τον σχεδιασμό και την γενικότερη επιβάρυνση μια βουλωμένη αποχέτευση κουζίνας μπορεί να χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση. Το πιεστικό υδροβολής, ο ηλεκτρικός αποφρακτήρας και οι κεφαλές κοπής ριζών είναι κάποια παραδείγματα, ένας επαγγελματίας μπορεί να σας τα προσφέρει.
  3. Δεν θα προκληθεί καμία αναστάτωση στον χώρο σας: Οι επαγγελματικές υπηρεσίες απόφραξης είναι πλέον κυρίως λαπαροσκοπικές, ακριβείς και καθόλου επεμβατικές. Έτσι οι εργασίες αποπερατώνονται χωρίς θορύβους, δυσάρεστες μυρωδιές και ατυχήματα κάτι που μπορεί να συμβεί όταν προσπαθούμε να λύσουμε μόνοι μας το θέμα.